Samsung este una dintre mărcile cele mai renumite la nivel mondial în producția de televizoare. Compania sud-coreeană oferă o gamă largă de modele, cu caracteristici diverse, precum dimensiuni, rezoluții, tehnologii de afișare, funcții inteligente și prețuri accesibile.
Când vorbim de Samsung cu siguranță putem să vorbim de marketing. Probabil cel mai bun marketing de pe piață, probabil cele mai mari bugete. Din punctul de vedere al televizoarelor sunt cei cu cele mai multe vânzări din România. Undeva peste 40% cotă de piață. În rândurile următoare o să căutăm să facem comparații pentru televizoarele Samsung și să descoperim împreună cele mai bune televizoare Samsung. Pentru că am făcut un ghid cu modelele ieftine acum vreau să punctez ce este mai bun de la Samsung. Să avem cumva opusul și ce ar trebui să alegem dacă nu avem o sumă minimă.
Am început să fac și recenzii video pentru televizoare. Am pornit cu telefoane crezând că nu am suficient de mult spațiu ca mai apoi să fac și materiale cu televizoare. Ca să pot primi și televizoare de la LG în teste pe Youtube am nevoie de susținerea voastră. Așadar, o abonare gratuită aici m-ar ajuta foarte mult.
Mi-e greu să nu vă vorbesc în termeni pe care să îi înțelegeți cu toții, dar cumva trebuie să punctez plusurile și minusurile fiecărei tehnologii.
Practic, putem spune că a știut mereu să scoată modele premium, dar să fie în stare să și ofere promoții masive pentru modelele de serie, dacă vreți. Evident, pentru că au făcut ca oamenii să își dorească un model sau altul nu înseamnă că acel model este cel mai bun de pe piață.
Sigur că, dacă ne gândim bine, trebuie să salutăm ideea lor de a face un sistem de operare foarte bun, nu să închirieze licențe de android. Ca orice produs separat trebuie să știți că se plătesc bani buni pentru a avea opțiuni de genul. Însă, pe lângă diferențiere, trebuie să recunoaștem că au putut să susțină prețuri foarte bune pentru modelele lor.
Cred că au reușit să dezvolte un sistem de operare destul de stabil. Dacă cei de la LG se laudă cu WebOS, cei de la Samsung au Tizen. E altfel când reușești să dezvolți un sistem propriu de operare, poți să ai costuri mai mici de producție și să poți optimiza totul.
Vreau să punctez și câteva lucruri nu tocmai bune. Televizoarele sud coreenilor nu au DTS și nu au Dolby Vision pentru televizoarele lor, ci doar HDR10 și Dolby Atmos. Trebuie să luați în considerare treaba asta când alegeți un model de la ei.
Că tot vă povesteam de DTS… Practic, anumite filme vor avea probleme cu sunetul. Așadar, pentru o maximă compatibilitate cu filme de pe alte surse decât cele de streaming precum Netflix, Disney+ sau televizor ar fi ok să vă orientați spre alte branduri precum: Sony, Philips, LG.
2 televizoare Samsung interesante, în funcție de preț
În general, ar fi bine să vorbim despre aceeași diagonală și același an pentru a reuși să avem un echilibru, eventual același magazin.
Samsung 55S90C
- 138 cm
- Smart
- 4K Ultra HD
- OLED
SAMSUNG 55CU7172
- 138 cm
- Smart
- 4K Ultra HD
- Clasa G
Fun fact, știai că poți să închiriezi un televizor? Uite aici ceva informații.
Despre fiabilitate nu putem să vorbim pentru că sunt mai multe aspecte de luat în calcul precum și stabilitatea energiei electrice a omului sau felul în care este folosit televizorul. La conferințe, nouă ni se spunea că un televizor se schimbă o dată la 7-8 ani de zile, din cauze tehnice sau pur și simplu vor tehnologia mai nouă.
Dar da, Samsung sunt recunoscuți pentru faptul că au avut și serii mai puțin ok. Totodată, știm faptul că au bugete foarte mari de marketing și în service lucrurile stau foarte bine. Pe blog erau situații în care cei de la Samsung au rezolvat probleme chiar și nefiind în garanție. Pe termen lung, asta înseamnă marketing și ținut client aproape. Ar fi interesant să povestiți și voi dacă ați avut astfel de experiențe în secțiunea de comentarii.
În 2020 au ales să închidă fabricile din China și Coreea cu LCD-uri și se orientează spre QD-OLED. Sigur că aceștia continuă dezvoltarea pentru QLED, adică Quantum Dots tehnologie bazată pe LCD-uri. Aceștia lucrează la îmbunătățirea celulelor LCD, dar nu se pune problema de negrul absolut așa cum găsim pe tehnologiile noi precum: QD-OLED, miniLED sau chiar microLED.
Televizoare din seria 2024, de la Samsung
O să încerc să vorbesc despre fiecare serie în parte. Anul acesta cei de la Samsung vor miza pe 5 tipuri de produse diferite:
- The Frame – TV-ul de fițe, cum l-am numit eu
- Premiere – practic, vorbim de un proiector, nu de un TV
- seria miniLED – noua generație de LCD-uri. Am testat cel mai bun model al lor, aici.
- seria QDOT – clasicele LCD-LED-uri pe care Samsung le oferă. Puteți împacheta aici orice altă tehnologie de marketing bazată pe LCD.
- seria de televizoare OLED
Nu insist cu The Frame sau Premiere, din punctul meu de vedere sunt lucruri de lifestyle, marketing bine făcut, pentru cei care vor design, nu neapărat calitate a imaginii. Ambele sunt modele foarte OK, progresează an de an cu fel de fel de tehnologii, dar sunt incomparabile ca imagine raportate la celelalte modele.
Dacă vrem să vedem opțiuni pentru imagine ne vom raporta la:
- miniLED
- QD-OLED
Prima tehnologie este pentru cei cu camere luminoase, cea de-a doua este pentru cei care doresc o imagine mai cinematică, mai interesantă.
Televizoare QDOT de la Samsung
Așadar, seria QDOT are 3 subserii, dacă vreți:
- Samsung Q60D
- Samsung Q70D
- Samsung Q80D
Sunt convins că modelele de mai sus vor avea reduceri destul de mari la magazine, dar știu și faptul că singur nu pot face treabă, astfel vă invit să discutăm în comentarii despre asta.
Ca să le identificați mai bine aveți la finalul denumirii Q60C, Q70C sau Q80C. Sunt modele din 2024 pentru că identificăm ultima cifră ca fiind C(anul trecut au fost modele cu B).
Samsung Q60D
Este seria entry level a lor. Vom găsi acest model de TV în mai multe diagonale precum:
Probabil că noi vom alege diagonale mai mici și vor fi stocuri mult mai mari pentru modele cu diagonală mică față de cele mari.
Ca specificații putem menționa că televizorul are HDR10+ adaptiv, Filmmaker Mode și suportă WiFI 5. Panoul este VA, la 50Hz, cu HDMI 2.0 și procesor Quantum 4k Lite.
Samsung Q70D
Este seria medie a acestora.
Sunt mai multe îmbunătățiri pentru aceste modele, dar sunt diferențiate pe diagonale.
Față de seria 6 avem HDMI 2.1 și 100 Hz cu panou VA.
Samsung 80D
Seria de top este cea cu tehnologie FALD. Practic, adună cam tot ce se poate din tehnologia LCD, adaugă FALD și toate opțiunile pentru ecran. Cumva o putem compara cu ce oferă Sony pe seria 9 și nu numai.
Panoul este tot VA și va fi la 100 Hz. Standardul HDMI 2.1 va fi și el disponibil, practic va include tot ceea ce include și pentru seria 7, dar cu îmbunătățiri pe imagine și sunet.
Samsung N85D
Samsung MiniLED – seria 9
Tot ceea ce ține de local dimming arată foarte bine pe noile miniLED-uri. Par a fi altceva. Nu pot să zic mai multe până nu reușesc să mă joc cu noua tehnologie mai mult de câteva minute.
Sistemul de operare este Tizen 6.0 pe toate modelele, iar niciunul nu beneficiază de DTS.
Am testat și eu noua serie de miniLED-uri și rezultatele au fost foarte, foarte bune. Mă bucur că am reușit să îl testez și, din punctul meu de vedere, dacă există buget pentru așa ceva nu ar fi rău să alegeți un televizor cu miniLED-uri.
Mai multe am povestit aici.
Ei le-au făcut branding ca fiind Samsung NEO QLED. Le identificați ușor. Probabil că nu au voie să vorbească de miniLED ca fiind tehnologia lor.
- SAMSUNG Neo QLED 43QN90D
- SAMSUNG Neo QLED 50QN90D
- SAMSUNG Neo QLED 55QN90D
- SAMSUNG Neo QLED 65QN90D
- SAMSUNG Neo QLED 75QN90D
- SAMSUNG Neo QLED 85QN90D
- SAMSUNG Neo QLED 98QN90D
Televizoare de buget de la Samsung
Există destul de multe televizoare mai ieftine decât acestea, dar seriile mari, principale, sunt cele de mai sus. Nu am vrut să amestec lucrurile, să vă bulversez mai mult de atât.
Quantum Dot HDR
Mai pe toate modelele premium de la Samsung vom găsi în specificații acest Quantum Dot HDR. În fapt, este un termen de marketing pentru HDR. Știm deja că ei sponsorizează dezvoltarea codecului HDR10 și l-au susținut dintotdeauna, iar QDOT HDR este o adaptare a HDR-ului pentru a produce culori mai vibrante și să fie mult mai luminos.
Pentru că nu am acoperit toate modelele vă invit să discutăm in secțiunea de comentarii. Punctual.
Da, toate modelele din seria Q au așa ceva.
Nu, niciun model.
Da
Da, chiar și VP9-2.
Nu, nu au.
Samsung are cea mai mare prezență în România, așa că vom putea găsi televizoarele lor oriunde. Poate în magazinele de bricolaj să nu fie modele de la ei, dar dacă vorbim de online mai toată lumea are modele de la Samsung disponibile. Primele magazine care îmi vin în minte sunt eMAG, Pc Garage, Evomag,.
Din păcate, nu. Aceștia nu au, așa că trebuie să vă gândiți dacă faceți pasul spre aceștia. Nu sunt probleme majore decât cu filmele cu Dolby Vision de pe trackere, în schimb, serviciile de streaming nu au probleme.
Horațiu a zis
Spuneți-mi, vă rog ce diferențe sunt între modelele Samsung 55Q67B și 55Q70B și dacă se merită o diferență de 500-600 lei pentru cel din urmă?
Marius Cucu a zis
Daca imi dati link cu fiecare in parte poate va ajut online, daca nu, abia luni ajung in tara si vad exact.
Horațiu a zis
Pentru Samsung 55Q67B (2022)
https://www.samsung.com/ro/tvs/qled-tv/q60b-55-inch-qled-4k-smart-tv-qe55q67bauxxh/
Pentru Samsung 55Q70B (2022)
https://www.samsung.com/ro/tvs/qled-tv/q70b-55-inch-qled-4k-smart-tv-qe55q70batxxh/
Prețurile sunt în dinamică acum, dar diferența ar fi de 700 lei între ele (Altex).
V-aș mai cere un sfat și pentru cele cu diagonala de 65 dar din clasa CristalUHD și anume:
Samsung 65AU7092 (2021)
https://www.samsung.com/ro/tvs/uhd-4k-tv/au7002-65-inch-uhd-4k-smart-tv-ue65au7092uxxh/
Samsung 65BU8072 (2022)
https://www.samsung.com/ro/tvs/uhd-4k-tv/bu8000-65-inch-crystal-uhd-4k-smart-tv-ue65bu8072uxxh/
Un produs din aceeași categorie cu Samsung 65AU7092 este și UE65AU7172 (acest model se găsește la Emag)
https://emag.ro/televizor-samsung-65au7172-163-cm-smart-4k-ultra-hd-led-clasa-g-ue65au7172uxxh/pd/DFD4QTMBM/
https://www.samsung.com/ro/tvs/uhd-4k-tv/au7000-uhd-4k-smart-tv-2021-65-inch-ue65au7172uxxh/
Și în final, se merită o diagonală mai mare (65 vs. 55) față de tehnologiile și caracteristicile lor?
Vă mulțumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Vai, am uitat complet de comentariul ăsta. Ai reușit să cumperi?
Gavrilescu Eduard Gabriel a zis
Care este diferența între samsung QLED 43Q60B și 43Q67B
Marius Cucu a zis
Nu sunt diferențe.
Andrei a zis
Sunt curios de ce este diferență de preț între Samsung qled 43q60B și Samsung 43q67B dacă nu sunt diferențe și sunt aceleași tv?
bianca a zis
si eu vreau sa stiu
Marius Cucu a zis
Sunt identice.
CLAUDIU Hali a zis
Samsung AU7000vsAU7092..care este diferența între ele?..mulțumesc
Marius Cucu a zis
Doar la suport, dacă au aceeași diagonală.
MARIN NEDEA a zis
Bună ziua
Între UE50AU 8072,UE50BU8072 și UE50BU8072, care este diferența!
Mulțumesc!
Marius Cucu a zis
Nu sunt diferențe de performanță, doar de suport/ culoare.
MARIN NEDEA a zis
Și UE50CU8072, scuze
Marius Cucu a zis
Samsung UE50CU8072 e un pic mai performant, e seria nouă. Dacă e diferența mică de preț mergi pe acesta, dacă prinzi ofertă bună la modelul anterior poți alege pe acela.
Daniel a zis
Buna dimineața , intenționez sa achiziționez un tv, Nu știu ce tehnologie este mai avansată acum. Dețin un Sony OLED și am fost super-mulțumit însă niciodată nu am luat Samsung și am așteptat sa apăra ceva care sa îmi “fure” privirea. Am găsit 3 variante dar nu știu ce sa aleg. Dacă ma poți sfătui Marius, ar fi genial. Ma interesează un TV care sa fie ok și peste 3-4-5 ani , ca tehnologie. Sper sa nu compar chiar mere cu pere. :))
85CU7172 – Crystal UHD
85Q60C – Q-Led
77S90C – OLED
Mulțumesc !
Gabriel a zis
Întârziat răspunsul scuze , dar dacă deții OLED Sony nu face greșeala să treci la Samsung, nu mai sunt nici în aceiași “liga” , de altfel cam tot ce a scos Samsung in acest departament în ultimii 5 , 6 ani sunt îngrozitoare, adevărate catastrofe, îți zic din propria experiență cu 3 televizoare Samsung in ultimi 4 ani de care am reușit să scap și sa trec doar la Sony, in momentul asta nu vei da gres cu Sony sau LG , dar dacă deții un Sony OLED nu cred că vei reușii să găsești ceva mai bun pe piață , și un Sony de acum 4 generații este mult peste ce pune in momentul ăsta Samsung pe piață.
Lili a zis
Bună Marius, as dori URGENT sa cumpăr un TV, Samsung, LG sau Panasonic, cu tehnologie QLED, caracteristici: sunet și imagine foarte bune.Diagonala 102 e ok dc el sta la 2m distanta de ochii mei?
Am av samsung, a durat 13 ani
Marius Cucu a zis
108 este diagonala standard. Aveți loc? Ce buget aveți?
Distanța e ok.
Marius Ciprian Iancu a zis
O părere despre acest model SAMSUNG Neo QLED 65QN700C, 163 cm, Smart, 8K, Clasa G (Model 2023)
Marius Cucu a zis
Nu văd de ce te-ai complica cu un model 8K în momentul de față. Ai foarte puțin conținut. Eu zic să treci pe o serie superioară, dar de 4k sau chiar OLED, nu neapărat NEO QLED.
sabin a zis
Care ar fi diferentele intre QN90D si QN90C. vad ca pe la procesor. Ce avantaje poate aduce acel nou procesor AI?
VAd ca ii ceri orice vrei si iti deschide paginile dorite, un fel de chat GBT. dar asta fac cumva toate TV cu sistemul de operare Bitzi?
Marius Cucu a zis
Nu sunt diferențe majore. E un pic mai luminos modelul cel nou, dar nu cu mult. Ignoră AI-ul că e mai mult marketing acolo.