Alegerea unui TV nu este deloc ușoară. Mai ales dacă urmăm trendul și observăm că lumea preferă să aleagă un TV direct de pe internet. Și să fim serioși, câți au bani de așa ceva?

Sunt foarte multe informații pe internet referitoare la alegerea unui televizor, unele mai tehnice, altele de umplutură. Sunt de părere că înainte de a alege un televizor, un gadget pe care îl vei privi ori de câte ori vrei să vezi un film sau la TV trebuie să ne documentăm foarte bine înainte, să dăm o tură prin magazine și să îl vedem cu ochii noștri.
Ultra HD sau 4k?
Dacă vă gândiți să vă luați un televizor cu rezoluție ultraHD luați-o pentru că următorul gadget va fi un DSLR cu rezoluția aceasta sau pentru că telefonul vostru filmează la calitate 4k.
Lângă această rezoluție marketing-ul ne aduce în față o nouă etapă a imaginii pe televizor. Este vorba despre HDR. Aceasta a tot fost folosită, de-a lungul timpului, de către fotografi. Ușor, ușor, tehnologia s-a îndreptat și spre televizoare.
Ce este HDR?
Pentru cei care vor să știe mai multe despre ce este HDR pot parcurge articolul de aici. Este foarte util pentru neinițiați.
Trebuie să rețineți doar că zonele foarte luminate au fost foarte greu reproduse corect de televizoare. Eh, HDR, printre altele, ajută la acest lucru.
Practic, se încearcă îmbunătățirea tonurilor, se încearcă a avea o imagine câț mai vibrantă.
În plus, de cele mai multe ori, nu este chiar ceea ce trebuie din punctul de vedere al detaliilor. E ok să fie luminos, ca unele detalii să încerce să le reproducă natural, dar de la natural până a ieși în evidență și de a te deranja la ochi…
Diferențele majore sunt pentru produsele de top, în condițiile în care rulăm conținut HDR, rulat de pe un BluRay.
Putem spune că HDR10+ și Dolby Vision trebuie adoptate și integrate cât mai repede.
Smart TV sau nu?
În trecut discutam dacă să alegem un televizor inteligent sau nu. Cred că vremurile acelea au trecut. Mai toate au așa ceva, doar câteva modele de televizoare ieftine mai sunt fără funcții smart.
Poate te interesează și:
- Soluție pentru curățat display-ul TV-lui
- 1080i vs 1080p, care sunt diferențele?!
- Diferența între LED și OLED
Ideea este că modelele de buget mic nu au funcții smart foarte ok. Am spune: dar de ce nu pun toți android?
Adaosul comercianților pentru televizoarele de buget este mic, așa că o licență de android nu este tocmai ieftină. De aceea, producătorii încep să promoveze tot mai mult televizoare cu sistem de operare proprietar. Simplu, fără prea multe opțiuni.
Ca sisteme de operare avem:
- Tizen
- WebOS
- Android
- Saphi
În mintea mea, când zic inteligent ar trebui să facă mult mai multe lucruri. De fapt și de drept, funcțiile smart se rezumă la câteva aplicații de video. Un film pe YouTube, o conectare de pe telefon, eventual un Vimeo sau Netflix. Atât.
Chiar și conectarea cu android nu este chiar perfectă. Să nu credeți că veți face orice lucru de pe telefon pe televizor.
Butonez de prin noiembrie un televizor Sony 4k d-ăsta. Telecomanda smart este ok, dar nu suficientă. Caut pe YouTube, am fel de fel de aplicații, dar utilizarea este foarte, foarte grea. Poate că dacă Android va intra cu adevărat pe nișa asta și vor face un sistem de operare decent vom avea și lucruri utile pe televizor. Între timp, am achiziționat și un televizor OLED. E altceva!
2 telecomenzi de la LG
Totuși, în ultima vreme, am testat modelele de top de la cele mai noi televizoare apărute pe piață. Atât OLED, cât și QDOT, precum și toate sistemele de operare. Integrarea este din ce în ce mai interesantă, nu mai e lag, nu mai agață niciun sistem de operare.
Conexiunea cu telefonul mobil
O perioadă bună de timp m-am jucat doar cu aplicațiile de pe telefonul mobil. Asta pentru că telefonul mi-a permis asta, iar într-un final, dezvoltatorii au permis funcțiile de genul.
Aplicații pentru telefonul mobil am folosit pe următoarele branduri:
- Sony
- Panasonic
- Philips
- LG
Cel mai mult mi-a plăcut cea de la Panasonic. Are extrem de multe funcții, chiar și pentru a retușa culorile, pentru orice dorești. O să dezvolt un articol cu toate cele 5 branduri, cu aplicațiile acestora.
LED, miniLED, LCD sau plasmă? Tehnologia OLED? sau microLED?
Mulți fac confuzie între LCD și plasmă. Încă sunt foarte multe persoane care cred că e același lucru. Diferențele sunt mari, atât ca tehnologie de fabricație, cât și vizual.
Am scris mai multe aici.
LED, de fapt și de drept, este un LCD cu câteva leduri în spate. Aș putea spune că este o evoluție a LCD-ului din punctul de vedere al consumului și al culorilor. Cele cu iluminare LED au culorile un pic mai reci față de LCD-uri.
Viitorul, din punctul meu de vedere, este tehnologia microLED. Este o tehnologie nouă, diferită și ceva mai scumpă. Foarte scumpă!
Cu alte cuvinte, plasmele au fost înlocuite de OLED-uri. Acestea sunt evoluția. Acestea se apropie cât se poate de mult de plasmă. Atenție, plasmele vechi, nu LED-urile.
Încă o asemănare cu plasmele vechi avem atunci când discutăm de microLED. E o tehnologie nouă, ce nu este încă pe piață. A fost prezentată de Sony sub formă de crystal LED, iar acum Samsung a venit și-a lansat un televizor nou cu microLED. Industria lucrează!
Momentan, nu este pe piață, dar putem admira aici ce urmează să avem pe piață.
Se discută și de miniLED. Un alt fel de a zice LCD. Am vorbit aici despre asta.
Televizor pentru calculator în loc de monitor
Sunt avantaje și dezavantaje. Dacă alegeți un televizor pentru calculator și vreți să vă jucați trebuie să luați în considerare conexiunea dintre PC și televizor. Vă trebuie un conector HDMI 2.1 pentru a avea input lag cât mai mic(în cazul în care vă jucați shootere).
Mai nou, pe televizoarele din 2021, am observat că există profile de gaming care reduc la jumătate input lag-ul. Da, nu mai ai 30 ms-uri, ai 15-20 de ms-uri sau chiar mai bine… Gândindu-ne că avem monitoare cu 1ms și cu 144Hz, mai avem un pic de așteptat până televizorele vor concura cu monitoarele.
Este posibil să vorbim de o rată de refresh comparabilă cu monitoarele clasice atunci când microLED-urile vor ajunge în casele noastre.
Dacă v-ați hotărât ca viitorul vostru monitor să fie televizor încercați să luați un model cu input lag cât mai mic.
Refresh Rate-ul este mai mare pentru televizoare și este realizat artificial, de cele mai multe ori, iar ochii voștri vor obosi mult mai repede pentru că vor primi mult mai multe date de la televizor. Indirect, vă alegeți și cu o pereche de ochelari pentru voi sau pentru copiii voștri.(în cazul în care luați pentru ei)
Iar dacă alegeți un televizor cu rezoluție ultra HD trebuie să știți că placa video a calculatorului trebuie să fie capabilă să scaleze informația pentru televizor.
Diagonala televizorului

Și acum îmi amintesc de faptul că aveam niște LCD-uri la care stăteam la un metru distanță de ele. Așa le-au gândit cei dinaintea mea, n-am avut ce face. Erau atât de mari încât vedeam cubulețe, nu oameni. Dacă mă dădeam mai în spate era totul ok.
Nu se mai pune problema în zilele noastre pentru că tehnologia s-a îmbunătățit, DPI-ul a crescut…
De exemplu, la un televizor de 32′(~82 centimetri) distanța de vizionare ar trebui să fie de minim 1,2 m și maxim 3,5 metri.
Dar lucrurile acestea sunt irelevante pentru tehnologiile noi. De exemplu, pe un OLED poți să te uiți și de la 1,5 metri, chiar dacă acesta are diagonală de 65′. Asta pentru că densitatea de LED-uri este diferită.
Caracteristici tehnice ale televizorului
Dacă ai ajuns să citești până aici este clar că vrei să te informezi serios în legătură cu alegerea TV-ului și te-am făcut curios prin rândurile de mai sus.
În oferta magazinelor găsim specificații precum:
Rezoluție
Tehnicile de marketing au făcut ca producătorii de televizoare să lanseze pe piață HD Ready, FULL HD și mai nou, UHD. Probabil că cele mai ieftine televizoare sunt cele HD Ready care vor dispărea de pe piață odată cu maturizarea tehnologiei UHD(4k).
- HD Ready -> 1280×720
- FULL HD -> 1920×1080
- Ultra HD 4K -> 3840 x 2160
- 8K -> 7680×4320
Contrast
Toată lumea a auzit de acest lucru. Ca o definiție simplă ar fi raportul dintre cea mai luminoși pixeli și cei mai întunecați de pe ecran.
Mai nou acesta este de două tipuri: contrast static și contrast dinamic. Cel static este cel real, ascuns de marea majoritate a producătorilor, iar cel dinamic are cifre. Multe. De genul 10 000 000:1.
Procesor video
El este responsabil de procesarea semnalului ce intră în televizor. Cu cât este mai bun acest procesor video, cu atât imaginea redată va fi mai bună. Poate cel mai important lucru alături de panoul televizorului.
În general, despre acest lucru discutăm cel mai mult atunci când se schimbă o generație de televizoare. Fiecare producător lansează un nou procesor grafic.
Refresh dinamic
Am vorbit și mai sus despre rata de refresh a monitorului. Sunt multe discuții, multe contradicții referitoare la această tehnologie. La fel ca la contrast a devenit o tehnică de marketing importantă.
Aveți o explicați aici foarte bine realizată pentru ce înseamnă refresh-ul dinamic.
Tot aici aș putea să includ și tehnologii precum Clear Motion (Motionflow XR, Perfect Motion, Dynamic MCI).
Conectivitate
Știu persoane care și-au luat LED-uri, dar stau pe SCART cu cablul TV. Ok, nu am nicio problemă, fiecare vede diferit. Dar calitatea semnalului analogic este cu mult mai mică față de calitatea digitală. Așadar încercați să uitați de VGA, încercați să uitați de SCART sau de fel de fel de adaptoare de genul.
Avem carduri CI, CI+, avem HDMI, avem foarte multe lucruri ce ne-ar putea face imaginea mai clară și mai frumoasă. Pe de altă parte directiva europeană este clară și chiar s-au câștigat licitații pentru trecerea la multiplexoare digitale.
Degeaba aveți cel mai bun TV de pe piață dacă nu aveți o conexiune bună cu dispozitivul.
Tot aici vreau să evidențiez faptul că tehnologia 4k are și ceva anomalii. De exemplu hardul extern pe care îl aveam nu făcea față, nu puteam să rulez niciun film UHD, nici măcar cele mici, de 3,4 minute, router-ul wireless nu poate procesa atât de multă informație. Sigurul cu care m-am descurcat a fost un stick USB 3.0.
Evident, un profesionist ar zice să dăm play de pe un BluRay. Total adevărat, calitatea imaginii reproduse de televizor se observă cel mai bine de pe un astfel de dispozitiv.
Sunet
Nu am abordat subiectul pentru că foarte, foarte puține televizoare au un sunet ok. Oricât de mult ne-am chinui noi să recomandăm modele ok discutăm despre diferențe extrem de mici. Unde să pună sunetul?!
Așadar, dacă doriți să aveți ceva de calitate trebuie să vă îndreptați spre un soundbar sau sis.
Evident, dacă ne uităm la modelele OLED observăm că tot mai multe au și componentă de sunet tot mai performantă. Sigur că nu e chiar perfect, nu poți compara un soundbar cu ceea ce poate scoate o linie a unui televizor. Diferențele sunt mult prea mari.
Negrul complet
Începe să se marketeze tot mai mult de când cu tehnologia OLED de care aminteam mai sus. Este bine ca redarea culorilor să fie cât mai ok. Așadar, trebuie să vă orientați spre un televizor cu negru cât mai bun. Problema este că prea puține informații găsim în specificațiile tehnice despre acest lucru.
Garanție extinsă
Pentru produse ca televizoarele eu recomand garanția să fie cât mai mare. E extrem de multă tehnologie, foarte multă electronică în interior, dar și variații de curent prin casă. Încercați să alegeți un magazin care oferă această opțiune. Merită din plin!
Ambilight
Diferențierea televizoarelor se face mai mult sau mai puțin, în ultima vreme. Cei de la Philips au patent pe ambilight, așadar dacă vreți LED-uri pe spatele televizorului trebuie să vă îndreptați spre un model din oferta lor sau să improvizați, dar cu siguranță nu veți putea să urmăriți video sau audio, așa cum se întâmplă, nativ, pe modelele lor.
Sunt 2 tipuri de ambilight pe piață:
- pe 3 laturi
- pe 4 laturi – > le găsim pe modelele flagship

Grosimea televizorului
Încep să devină din ce în ce mai subțiri. Poate chiar prea subțiri dacă ne gândim la modelele de televizoare OLED. E foarte greu să manevrezi un OLED, mi-e tare greu să mă gândesc la cei care au copii mici și vor să își aleagă un astfel de model. Uitați-vă la acesta, e mult mai subțire decât unul dintre cele mai subțiri telefoane.
Așadar, cu cât ridicați bugetul, cu atât aveți șanse să găsiți un model din ce în ce mai subțire.
Cum curățăm televizorul?
Sunt tot felul de variante. Unele mai scumpe, altele mai ieftine. Dacă n-a zburat cola pe el putem să curățăm clasic, cu o cârpă de bumbac.
Dacă sunt probleme mai mari putem să alegem soluții de curățare. Sunt ok, fără doar și poate și acelea.
Nu vă uitați la preț pentru că o sticluță de genul alături de o microfibră ne scapă de griji pentru o lungă perioadă de timp.
V-ați cumpărat deja televizorul? Nu vă place cum se vede?
Greu de crezut că se poate întâmpla asta, dar poate că sunteți pretențioși și vreți mai mult de la un televizor.

Eh, eu vă propun să-l calibrați corect. În România se caută prea mult promoțiile și prea puțin oamenii de calitate. În cazul de față aceștia se numesc calibratori. Au câteva programe care reglează nivelul de culoare al televizorului. Unele au mai mult alb, altele mai mult roșu sau verde.
Poate albastru?! Cert este că toate aceste lucruri se pot face prin calibrare. Căutați oameni care fac lucrul acesta, în orașul vostru. Veți fi uimiți de diferențe.
Pentru televizoare trebuie să știți că albul este împărțit în 240 de puncte, iar semnalul video este de la 16 la 255 sau 16 – 235. Pe monitoare este full range: 0-255. Fiecare pixel este format din 3 subpixeli. Ați ghicit: RGB, de care vă spuneam în paragraful de mai sus.
În cazul în care toți cei 3 subpixeli sunt aprinși și generează fiecare același nivel de luminozitate maximă(100%) atunci va rezulta o imagine cu un alb curat: R-255 G-255 B-255.
Dacă un televizor nu este calibrat corespunzător acesta va reda artificial nuanțele de alb.
Mai multe despre calibrare se discută și aici.
În general, când vorbim despre recomandări, ar trebui să ne trasăm câteva idei precum următoarele:
- televizoare ieftine nu există
- televizoare bune există atât timp cât există buget pentru ele
- televizoare best buy există – în general, în fiecare an, discutăm despre modele care au un raport calitate preț ok
Ca să vă faceți o idee, pe ansamblu avem serii:
- entry level
- medii
- high end
Marele avantaj ar fi atunci când un model de serie veche iese la rampă și-l găsim și anul următor la preț mult mai bun.
Sugestii de televizoare interesante în 2021
În prima categorie le-am adăugat pe cele cu tehnologia LCD LED. Practic, vorbim de modele de buget, pentru care n-ar trebui să avem foarte mari pretenții. De preferat ar fi o serie mai veche.
LG 49SM8050

- 50 Hz
- ultra HD
- webOS 4.5
- 2020
Philips 50PUS7805

- 50 Hz
- ultra HD
- Saphi
- 2020
SAMSUNG 55TU7172

- 50 Hz
- ultra HD
- Tizen 5.0
- 2020
În tabelul de mai jos aveți modele cu 100 Hz. Sunt modele ceva mai pretențioase, dar evident că n-am putut acoperi toate bugetele disponibile. De asta avem zona de comentarii. 🙂
LG 55NANO913NA

- 50 Hz
- ultra HD
- webOS 5
- 2020
Sony 49XH9505

- 100 Hz
- ultra HD
- android
- 2020
SAMSUNG QE65Q80T

- 100 Hz
- ultra HD
- Tizen 5.0
- 2020
3 dintre cele mai bune televizoare OLED
Am decis că este mai bine să diferențiem un pic tehnologia OLED. E clar că este altceva, că sunt modele bune, de luat în seamă. Tocmai de aceea avem și prețuri mult mai mari.
Iar pentru că au apărut suficient de mulți producători care să concureze vreau să adaug un nou tabel cu 3 recomandări de televizoare OLED.
Sony 55AG9

- 100 Hz
- ultra HD
- android
- 2019
Panasonic TX-55HZ980E

- 100 Hz
- ultra HD
- My Home Screen
- 2020
LG OLED55CX3LA

- 100 Hz
- ultra HD
- webOS 5.0
- 2020
Termeni tehnici
M-am gândit că ar fi bine să listez și ceva termeni mai tehnici pentru cei care vor informații suplimentare despre televizoare:
RJ45 este conectorul pentru rețea. Îl găsim la televizoarele SMART, televizoare ce au conexiune la internet.
Același lucru înseamnă și WiFi doar că vorbim despre tehnologia fără cablu.
DTS înseamnă Digital Theater Systems. Citiți mai multe aici. Este un sistem brevetat de o companie americană pentru a îmbunătăți calitatea sunetului. Unii producători au licență pentru așa ceva, alții nu.
Putem spune că Dolby sunt concurenții direcți ai celor de la DTS. Totuși, în ultima vreme, au câștigat foarte mult teren prin parteneriatele pe care le-au făcut cu serviciile de streaming. Așadar, mai toate televizoarele noi beneficiază de Dolby Vision(imagine) și Dolby Atmos(sunet) cât mai bun, mai spațial.
Sunt 3 tehnici de a realiza matricea LCD-ului cât mai aproape de un negru perfect, așa cum se întâmplă la televizoarele OLED. Cea mai bună tehnologie dintre cele 3 este Full Array LED sau FALD. O găsim pe seriile superioare de televizoare.
Articolul este subțire. Sunt conștient de asta. Dar informația despre televizoare este vastă. Noi învățăm zilnic, mai ales că apar modele tot mai interesante, de fiecare dată.
Totuși, dacă aveți răbdare, avem peste 5000 de comentarii în care discutăm despre televizoare. Totul a început de aici. Te invit să parcurgi informațiile. Sigur vei găsi ceva interesant.
Ghid Alegere Televizor
Branduri de Top
- Philips
- Panasonic
- LG
- Sony
- Samsung
- TLC
Branduri Low Cost
- Vortex
- Horizon
- Akai
- Utok
- Star Light

Informațiile sunt multe. Pot fi sau nu pot fi cuprinzătoare. E loc de mai bine, tocmai de aceea vă invit să ne auzim în secțiunea de comentarii pentru orice nelămurire în legătură cu modelul pe care îl doriți. Este ok să știm cât mai multe detalii despre acesta pentru a putea veni în ajutorul vostru cu alte completări, dacă este cazul.
Ce ati alege între LG 86UN85003LA si Sony 85XH9505.
Stiu ca Sony este Full array. LG este full sau direct led ? Cate zone de iluminare Sony? Dar LG. Mulțumesc.
Sony, evident.
Solicit o opinie ca alegere între sony kd-43xh8596 și panasonic tx-43hx900e. Mulțumesc.
Comparatia dintre cele 2 aici
Eu nu văd comparația, nu știu de ce nu mai merge site-ul, cel puțin, la mine pe DIGI. Ambele sunt pe 50Hz, din câte știu eu, iar Panasonic tot n-are DTS. Sistemul de operare e mai ok ca versiunile precedente, dar mi se pare mai ok android-ul de pe Sony.
Nu-i chiar asa. Sony-i pe 100, Pana pe 50Hz. Sony = DTS, Pana = Dolby Athmos. Ambele IPS / 10 bits
Link-ul intoarce foarte exact, incearca si tu cu alt browser.
Sunt 2 tv-uri mediocre! Un Xf9005 sh e de mii de ori mai bun!
Nu contestă nimeni seria 9, de la Sony, fie ea și mai veche, dar să ai unde să o găsești 😉
Salutare! Având in vedere că ai testat Philips 43PUS8545/12, 108 cm, poți să îmi conformi/infirmi dacă are panou LCD Mva? Unde putem găsi o astfel de informație certificată?
Foarte multă lume este contrariată din cauza informațiilor diferite existente pe unele site-uri. Mulțumesc!
Am întrebat la Philips atunci, întrebarea a fost pusă și la review. Toată seria are același tip de display.
Aici: https://www.displayspecifications.com/en/model/f3cc1f74
Nu am spațiu pentru un model mai mare de 43
Salutari
Sunt in cautarea unui tv pentru living cu diagonala de 65” poate 75” si nu stiu la ce model sa ma opresc. Nu vreau OLED pentru ca imi este frica de efectul backlight bleeding si nu vreau sa am grija lui.Prin urmare inca fac search ing pentru a gasi un tv ok.Bugetul undeva pana in 10mii ron.
Multumesc!
Cred că te referi la burn in, nu la backlight bleending. 🙂 Diferența între cele 2 diagonale este destul de mare ca bani. Ai putea să mergi pe LCD cu FALD. La care te-ai hotărât? Altfel, în 2021 apar soluții noi, dar undeva prin vară toamnă.
Pai asta e ca nu m am hotarat,65” e ok dar nu stiu spre ce brand sa ma indrept.Spuneti mi va rog cateva recomandari de top?
SONY BRAVIA KD-65XH9096
LG 65NANO913NA
Panasonic TX-65HX940E
Păi dacă ai mai mult de 4-5 metri distanță de vizionare poți să mergi și pe mai mult de 65′. Branduri ok sunt cele mari: Panasonic, Philips, Sony, LG sau chiar Samsung pe anumite serii.
SONY BRAVIA KD-65XH9096 sau LG 65NANO913NA ?