Am fost la Amsterdam la invitația celor de la Philips. Au zis că trebuie să ne povestească despre noile gadgeturi pe care le vor avea la raft anul acesta.
Eu am testat deja noul lor OLED, modelul fără android, iar pe viitor sper să primesc la test și ceva modele cu android. Acolo au fost și seriile premium, modele ce, cu greu vor veni la test pentru că piața e mult prea mică pentru noi.
M-am bucurat să văd că-s cam aceleași persoane pe zona de televizoare care-au fost și la precedentele lansări, de la alte branduri. Toată treaba s-a desfășurat pe parcursul a 2 zile, în care ni s-au prezentat atât televizoare, cât și au încercat să împingă cât mai mult în față zona de audio. Practic, pe badge-uri deja discutam despre TV & audio.
Partea interesantă mi s-a părut la televizoare. Au pus la zid noua serie, au făcut comparații cu alte branduri, lucru oarecum neinspirat, din punctul meu de vedere.
Am fost considerat hater, dar Samsung face lucruri mișto pe zona de high end și are foarte mult marketing pentru televizoarele de masă. Cu siguranță veți găsi la celelalte branduri lucruri mai interesante. Asta pentru că ceilalți încearcă să-și mărească marketshare-ul prin calitate preț.
Discuția mai tehnică despre televizoare a fost prezentată de Danny Tuck, un nene foarte tare ce era în scaun cu rotile și făcea tumbe p-acolo. Ne-a explicat, pe exemple, cam ce știe să facă inteligența artificială la ei.
Așadar, chiar dacă-s cuvinte mari, procesoarele grafice chiar sunt puse serios la treabă pe noile generații de televizoare.
Upscalling
Au luat câteva poze slabe de pe internet și ne-au făcut demonstrații live cu AI oprit versus pornit. Rezultatele erau foarte ok, corectau atât culoarea, cât și artefactele specifice unei poze de acest gen. Practic, demonstrau funcția de upscalling. Sigur, mai sunt probleme, dar pe care le are toată industria, evoluția probabil va veni în anii următori.
Burn In
Discuția despre burn in am mai avut-o și probabil o vom avea și în continuare. Și duc iar săgețile spre Samsung care, abia în 2020 au ajuns să aibă modele OLED, după ce au renunțat în 2013 și-au pierdut startul, iar acum oamenii trimit săgeți în stânga și în dreapta.
În fapt, burn in există peste tot, pe toate tehnologiile, dar apariția este diferită în funcție de fiecare utilizator în parte. Singurele evitări pe care le-am simțit au fost legate de cei care fac gaming pe așa ceva. Da, în ultimii ani s-a scăzut mult input lag-ul, dar nu e încă ceea ce trebuie.
Revenind la burn in, cei de la Philips au ales o variantă, cel puțin, ciudată, din punctul meu de vedere.
Cu toții știm că o imagine statică afișată pentru mult timp pe un ecran are toate șansele să rămână imprimată, mai mult sau mai puțin timp. Am văzut, ca overlay, pe telefoane Waze-ul, logo-uri de emisiuni și așa mai departe. Eh, ei au dezvoltat algoritmi care identifică lucrurile statice din imagine și scad din luminozitate în acea zonă.
Ca om care se joacă cu corecția de culoare înțeleg perfect de ce au făcut asta, iar ei spun că treaba nu va fi evidentă. Dacă vrei să te duci spre high end, spre cinefili, eu cred că va deranja acest aspect. Ei vor observa treaba asta. Sigur, e opțiune ce poate fi dezactivată din meniu.
Focus pe sunet
Mi-a plăcut că au început să se îndrepte tot mai mult spre sunet. Și, pe modele de buget, am observat că sunetul este din ce în ce mai ok. De altfel, la deschidere, a fost o chestie foarte tare cu un băiat care desena pe-o tăbliță niște treburi despre ce urma să se întâmple.
De reținut ar fi că vor avea 4 noi modele de soundbar. Vor fi ceva de genul:
- Philips TAPB603 – canale 3.1, 320W, Dolby Atmos
- Philips TAPB405 – canale 2.1, 120W, Google Assistant
- Philips TAPB6305 – canale 2.1, 140W
- Philips TAPB6405 – canale 2.1, 140W
Ambilight
Au patentat treaba asta și, practic, fac diferența cu ambilight. Au versiunea 3.0, prin care controlează 3 din 4 laturi. Am înțeles că va veni și ambilight 4.0 prin care vor controla și partea de jos, așadar vom avea LED-uri și acolo.
În poza de mai jos sunt și becuri legate cu alexa care făceau atmosferă interesantă.
Că tot vorbim de controlul cu vocea, partea mai puțin amuzantă a fost când am cobit în pauze că: ce-ar fi să se transforme în: „Call baby„.(ah, abia acum am văzut c-a fost troll tot ce-a făcut „magicianul”) Eh, când volumul a fost mai tare… Eu unul, la televizoare, chiar dacă scrie Google Assistant, nu mai testez lucrul ăsta. Da, e util până la un anumit moment. Tot telecomanda e de bază, fără touchcreen sau briz briz-uri.
Apropo de telecomandă, pe seria 2020 va fi schimbată. Au îmbunătățit design-ul un pic, e tot din plastic, dar un material mai ok.
Televizor 8k cu ambilight
Da, se pare că vom avea și așa ceva. Au prezentat și ei un model 8k, dar încă nu știm când va apărea pe piață, la ce preț. Era în camera de teste, dar nu s-a vorbit atât de mult despre el. Probabil va avea procesorul grafic P5. Oricum, mi-a plăcut de cel care a prezentat pentru că a fost foarte realist de faptul că, momentan, nu e cazul de 8K, nu există conținut.
Cu alte cuvinte, l-au scos în față, îl avem și noi, dar îl scoatem la vedere atunci când piața e pregătită pentru așa ceva. Și-a precizat clar că panourile sunt foarte scumpe, puțini și-ar permite un astfel de model.
Cât despre seria nouă, o să actualizez articolul de aici pentru a fi mai relevant față de generațiile trecute și-o să dau link spre fiecare model pe care l-am testat.
E de bun augur că producătorii încep să fie tot mai interesați să își prezinte televizoarele și aduc oameni mai tehnici în față.
ozndebrasov a zis
Prea mult pentru prea puțini!
Iulian a zis
Philips am avut și eu. E o marcă de calitate și cu tradiție pe TV.
Marius Cucu a zis
Tradiție, tradiție, dar acum ceva ani au fost preluați de TP Vision și au fost nevoiți să renască. 🙂