Mă întrebam acum ceva timp unde este Sharp și de ce nu intră mai mult pe zona de televizoare. Nu că nu sunt deja, însă sunt mici. În România habar nu am ce distribuitor este că pe cale oficială nu sunt. Când întrebi în stânga și în dreapta prea puțini mai știu că sunt japonezi, că fac televizoare.
Sony, Panasonic, Sharp au dus greul pe nișa de televizoare și au dezvoltat foarte multe lucruri. Au inovat. Chinezii au venit din urmă și le-au dat un șut încât au reușit să producă mult mai ieftin decât ei. Iată cât de simplu se poate explica declinul Japoniei.
Totuși, în industria aceasta este vorba de inovație și de cercetare. Pe cei de la Panasonic i-am putut observa de mai aproape, așa că acolo încă sunt lucruri faine, dar tot n-o duc bine, nu se pot lupta cu chinezii.
Am scris mult despre televizoare, în special despre cele OLED. Ei bine, tehnologia vine cu bune și cu rele, ca orice altceva. E vorba despre compromisuri oriunde. Și zic asta pentru că, deși s-au rezolvat în mare parte problemele cu retenția, fără software atent la asta lucrurile pot fi problematice. Pe de altă parte, cumva ajunge la maturitate. Am văzut și noile OLED-uri de anul ăsta de la Samsung și de la Philips (urmează Panasonic), iar evoluția este incrementală, dacă vreți.
Mult timp ni s-a zis că microLED-ul va fi viitorul. Am văzut și eu un model imens de la Samsung la un IFA, dar nu m-a dat pe spate. Poate că de asta nu îl vedem încă pe piață. Dar este și scump de produs, poate că n-o să ajungă foarte curând nici la consumatorii pretențioși. Estimările sunt undeva prin 2030. Nu e cam mult?!
La CES au fost prezentate tehnologii noi din partea celor de la Sharp. Aparent, ei au niște patente pentru o tehnologie descoperită și de aici reiese ceva nou: QDEL.
Tehnologia ar trebui să păstreze toate beneficiile televizoarelor OLED, cu un mare avantaj: cost mult mai mic de producție, în fabrici de televizoare LCD. Vedeți voi, OLED-urile sunt mai scumpe pentru că producția unui panou este mai dificilă, trebuie camere de vid, iar erorile de producție sunt mult mai mari decât la panourile LCD care se fac pe bandă rulantă.
Azi, mâine cu siguranță nu o să avem tehnologia asta implementată. Poate că nu o să fie nici în 4-5 ani de zile. Adică da, ni se prezintă lucrurile frumoase, dar până nu ies primele modele de serie putem filosofa pe tema QDEL-ulului. Dar e bine că există inovații.
Pe internet circulă un PDF despre QDEL-uri în care găsiți lucruri foarte interesante, dacă sunteți pasionați de aprofundare.
Ecranele QDEL au pixeli formați dintr-un subpixel cu punct cuantic roșu, subpixel cu punct cuantic verde și, diferit de afișajele QLED și QD-OLED de astăzi, subpixel cu punct cuantic albastru. Ecranele QDEL folosesc aceleași nuclee Quantum Dot întâlnite și la QD-OLED și QLED, dar se vor face câteva ajustări.
Pentru că pixelii QDEL își generează propria lumină și se pot opri complet, ecranele QDEL pot oferi aceleași negru și contrast ca la OLED. Dar, odată cu adaptarea tehnologiei Quantum Dot pentru vizualizare directă apare potențialul generării unei palete mai largi de culori decât am avut până acum la ecranele pentru consumatori. Cu mai puține straturi și componente, avem potențial și pentru reducerea costurilor, totodată crescând longevitatea ecranelor QDEL.
Apropo, aceasta ar fi schema unui QDEL. Oricum, din ce am observat eu pe scheme, acestea devin tot mai complexe când ajung în serie. Pleacă din scheme simple, iar mai apoi apare un filtru, o corecție.
Totuși, lucrurile par a fi interesante și dacă va putea fi dezvoltată ar trebui să avem:
- negrul perfect la fel ca la OLED
- consum mai mic decât la OLED
- cost mai mic de fabricare (aș zice că treaba asta e valabilă pe termen lung, nu la început)
- mai luminos. Țineți minte că ziceam acum ceva ani că industria trebuie să ajungă cu luminanța la 10000 de niți. Aveți aici o ilustrare mai evidentă pentru peak-ul despre care vă vorbesc.
Dacă pe televizoare și poate pentru ecrane auto QDEL ar trebui să se integreze, pe partea de telefoane densitatea de pixeli a OLED-ului încă are plusuri.
Încercați să luați cu un pic de sare tot ce se zice despre QDEL-uri pentru că discutăm de lucruri la nivel de prototip. Adică din ce-am scanat până acum totul se rezumă la: „se pare că„. O estimare ar fi anul 2026 pentru primele modele. Să vedem și execuția.
Adaugă un comentariu