Pe vremuri aveam plasme la TV. Plasmă în adevăratul sens al cuvântului. O duceau la câțiva ani de zile la curățat și consuma tone. La fel și căldură. Le foloseam în platou pentru ștampila emisiunii(de cele mai multe ori stătea în still pentru că mai făceam și-un montaj subțire pe sistemul ăla și mă deranja pe mine) sau pentru câte un material în plasmă.
Dacă țin bine minte erau niște LG-uri. Și pe atunci căutam scotch-ul să ascund logo-ul.
În fine, după ceva ani de folosire evident că a apărut efectul de burn in. Pe fundal aveam un fel de overlay între ștampilele emisiunii.
- Citește și: Cum e cu Burn In-ul după 2 ani de zile
De ceva timp, mi-a mai venit un monitor Philips la test. Nu foarte scump, model de buget, LED, dar cu mesaj mare pe el: evitați efectul de burn in, nu lăsați imaginea în still mai mult de 30 de minute.
Recent, am fost într-o sesiune de calibrare a câteva televizoare OLED. S-a schimbat aparatura, trecut pe HDR și așa mai departe.
După vreo 10 minute de standby pentru un televizor a trebuit băgat ceva film pentru a evita efectul de burn in.
La Amsterdam, s-a recunoscut problema burn in-ului, iar Philips a zis că încearcă să rezolve. Nu știu dacă e cea mai ok varianta propusă de ei:
Pe de altă parte, în ultimii ani s-au făcut îmbunătățiri pentru burn in, s-a redus subpixelul roșu tot mai mult, atât pe seriile din 2018, cât și pe cele din 2019.
Concluzia e simplă: că e LCD, că e LED, că e OLED, că e AMOLED efectul de burn in poate să apară. E drept, la OLED trebuie să fii un pic mai atent, dar nu e ca și cum pe alte tehnologii nu poate fi.
Cei de la LG încearcă să rezolve burn in cu ajutorul funcției de logo dimming. Practic, luminozitatea scade un pic pentru a evita imprimarea logo-ului pe TV. Opțiune asemănătoare găsim și pe televizoarele Philips.
rivi a zis
telefon Samsung, S8. Fan dedicat al telefonului, dar ecranul e ars in zona tastaturii. nu apare „umbra literelor” dar albul e mai rosiatic acolo si e usor vizibil pe fond alb cand tastatura e ascunsa.
Ma ustura ochii la fiecare folosire.
PS: mi-a cazul telefonul si are o mica buba la ecran (spart intr-un colt) deci garantia nu ma ajuta sa repar ecranul (bine, ma ajuta, dar pe bani). Poate
PSS: poate n-ar fi rau sa arunc cateva cuvinte si pe blog despre asta. 🙂
Costin a zis
Am lucrat o vreme intr-un dispecerat de securitate interna care, printre altele, avea in dotare si un monitor Samsung de 19′, evident CRT. Deoarece pe vremea aia Pro Tv era singurul post unde se dadeau filme relativ bune, dupa citeva saptamini sigla postului s-a imprimat definitiv in coltul din dreapta sus. Deci, la concluzia de mai sus poti adauga linistit si CRT-ul.
Dani a zis
Vorbesti aiurea. Burn in nu exista la LCD („LED”, in denumirea populara), dupa cum arata nenumarate teste. Probabil confunzi „burn-in” cu „temporary retention”, cel din urma fiind un efect care dispare in cateva minute si este prezent si la unele LCD-uri, mai ales la IPS.
Marius Cucu a zis
LED… Denumire populară? ? Dacă ne referim la imprimarea unor detalii din imagine pe LCD, pe amoled cum altfel să o numim?
Baia tiberij a zis
Salut. Intrebarea mea este daca pe o plasma dispare buen in ul sau va ramane definitiv? Se vede doar cand i dau sa se plimbe pe ecran acea bara neagra pt prevenirea de burn in. Este o plasma panasonic din 2014
Marius Cucu a zis
Odată imprimat… acolo rămâne. 🙂
ionut a zis
salut,am un oled LG din 2017 model 55B7V de vreo saptamana in partea de jos mi-a aparut o umbra se vede mai bine la culori vii exista vreun remediu .Multumesc
Marius Cucu a zis
La culori vii? Pe negru, gri deloc?
Ionuț a zis
Da la culori precum roșu, roz la verde foarte puțin se vede
Teodora Angelescu a zis
Salut. Am un samsung 4k. Au aparut niste „nori” mai inchisi la culoare decat fondul imaginii. Isi schimba culoarea in functie de imagine. Ce pot sa fac ?
Marius Cucu a zis
O poză cu acești nori?! 🙂
Dorel a zis
Am achiziționat un LED LG 4k,l-am pus în dormitor in locul Samsung-ului. Acolo am și camerele de supraveghere, camere care merg și 4,5 ore pe zi. A crăpat cu o lună înainte de garanție. Acum am ecranul nou nouț. Am citit instrucțiunile de folosire după ce nea electronistul m-am întrebat ceva de imagine statică… In prima fază comutam pe tv și el îmi arată imagini cu curtea, apoi au început să curgă până nu s-au mai înțeles nimic din imagine. In sinea lui a bănuit,dar a fost domn și l-a reparat in garanție.Am mutat înapoi Samsungul LED bucuros că acesta nu e sensibil ca cele 4 k. Un singur lucru a rămas neschimbat: nu citesc nici o instrucțiune decât să văd din ce cauza a crăpat obiectul in cauză…
Marius Cucu a zis
Ce model de televizor aveți, mai exact?
Dorel a zis
Cu toți cu care am vorbit despre burn in la tv-uri, nici unul nu știa despre ce este vorba. Și că sa nu credeți că mă învârt printre ciudați,am fost cu o ruda să cumpere un tv de la un super cunoscut magazin de electronice și angajatul care vindea tv-uri s-au uitat dubios la mine când am întrebat ce model poate fi ținut pe imagine statică fara să facă burn in.
Marius Cucu a zis
Ei sunt vânzători, nu altceva. Informațiile le iei de la promoteri, dacă are magazinul acela, dar sunt tot mai puțini de după pandemie.