Am zis si prin articolele precedente ca am trecut prin câteva joburi pana acum. La 23 de ani pe care ii voi împlini in câteva zile eu zic ca 4 joburi sunt ceva… alții intra in câmpul muncii la vârste mult mai mari.
Eu am mers pe principiul cu cat mai multa experiență, cu atât mai bine.
Așa ca iată-mă la al 4 lea loc de munca, la Prahova Tv.
Ca sa revin la subiectul articolului, am trecut prin 2 negocieri de salariu, fără sa le mai pun si pe cele de la angajare. Când te angajezi, mai ales daca e greu sa prinzi postul acela, nu prea poți sa negociezi, mai degrabă ti se impune o anumita suma de bani.
Insa, dupa ce prinzi ceva vechime sau chiar experienta, poti sa ai pretentii la marire…
De cele mai multe ori mărirea de salariu se aproba in momentul in care:
- iei o sarcina in plus, eventual a unui coleg tocmai plecat
- faci ceva deosebit care este apreciat de sefi(asta in cazul in care nu ti-a zis bravo si ramai cu o multumire)
- schimbi serviciul
A treia varianta e cea mai des întâlnită metoda. Discutam cu un coleg la facultate, in restante, exact chestia asta: in Romania mai rar sa ti se mărească salariu daca nu iti schimbi serviciul.
Eu am reusit o data sa negociez pe o promisiune mai veche, iar a doua oara, pe un cumul de sarcini primite.
Voi de cate ori ați negociat remunerația? Ați reușit sa obțineți mai mult sau… ați eșuat?
Anamaria a zis
Am reusit si eu sa primesc o marire de salariu prima data cand am schimbat locul de munca, la al doilea loc primeam mai mult. Acum unde sunt primesc marire de salariu daca indeplinesc noi sarcini sau lucrez peste program( acesta insa este mai mult ca un bonus), insa dupa o jumatate de an am obtinut o marire, deoarece am inceput sa invat noi lucruri si eram capabila sa lucrez mai mult si acesta a fost apreciat.
Catalin a zis
Mai bine ziceai „Tie cand ti s-a taiat ultima oara din salariu?” :)). TImp de un an la mine mi-a taiat de doua ori salariu pentru ca e criza (cica) Cred ca sunt foarte putine persoane care au primit marire de salariu in comparatie cu cei la care li s-au taiat salariile….
Bucur a zis
Ce sa negociezi frate la mine ca daca comentezi ceva de bani zice uite aia e usa de iesire,oir exact cum ai spus tu schimbi serviciul :))
Adriana a zis
Eu nici nu mai tin minte cand a fost ultima marire… aaa… cica de acum de la 1 ne pun noua, mamicilor 85% indemnizatia… taree curioasa sunt…
Apropo… La multi ani pentru ziua ce va sa-ti vina!
TanaseM a zis
Cred ca e deja o raritate marirea de salariu, in general ai sanse sa il schimbe odata cu locul de munca. Acum depinde daca in bine sau in rau
Pato Basil a zis
abia am castigat primul meu salariu, probabil =)), adica cam la al treilea salariu s-ar putea sa primesc si marire, adica peste 3 ani.
Marius Cucu a zis
Eh, n-ai de unde sa stii, dupa o luna de munca nu ai cum sa primesti marire. Mai ales ca tu ai incheiat colaborarea 🙂
Pato Basil a zis
colaborarea e pe 4 ani de zile…n-am incheiat, doar perioada de internship(munca) colaboram insa in continuare.
vienela a zis
Eu nici macar nu mai am salariu, dar iti pot spune ca preferam sa muncesc mai mult, sa preiau si sarcinile altora, pentru a castiga mai multi bani.
Alina a zis
Depinde si de locul de munca, insa, facand un „sondaj”, e clar ca la bugetari se ia din salaraiu, iar sanse de marire sunt la patroni! Unde am lucrat ultima oara, 6 ani, ne marea anual sau de 2 ori pe an + prime de sarbatori! Era perfect 🙂
Marius Cucu a zis
Pai si de ce nu ai ramas acolo daca era atat de bine?
Alina a zis
Pentru ca s’a terminat contractul cu spatiul pe care era barul si cel cu terasa si cei ce’l aveau in „grija” s’au gandit sa faca biblioteca in loc…
pop ionut a zis
Problema foarte mare la romani si cred ca nu numai aici este ca si daca primesti sarcini noi pentru postul tau , salarul ramane aceasi din pacate . Sau cand un coleg de al tau paraseste unitatea si trebuie sa il inlocuiesti iarasi chestii noi in lista ta zilnica de sarcini.
Bytza a zis
Asa se intampla peste tot.
Nu am mai vazut o marire de salariu de aproape 2 ani.
Cat despre flux-ul de munca, sa cam dublat, daca nu chiar triplat.
Asa e la noi.
Firma CUCU, nu e bani dar e de LUCRU.
rakanishyu a zis
Sunt doua tipuri de angajati, backbone-u companiei si pulimea, cei care tin compania pe spatele lor, cu salariu maxim competitiv pe piata muncii, cu beneficii peste beneficii, gadilati la talpi de patroni si toata lumea.
Iar pulimea sunt cei care nu produc foarte mult, usor de schimbat, auxiliari companiei, pioni.
Ma rog, sa zicem ca mai e si o cale de mijloc, dar in general asa stau lucrurile. Ca si patron, nu iti permiti sa pierzi un angajat care iti produce foarte, foarte multi bani, si e motivul pentru care compania are performante la nivel competitiv. La orice ora o alta oferta il/o poate atrage, asa ca platesti competitiv, salariu maxim chiar si peste.
Stiu o astfel de persoana, isi cumpara proprietati si masini luxoase cum imi cumpar eu pantofi, ba chiar mai frecvent.
Si vreau sa spun ca asemenea exemple trebuie oferite copiilor, studentilor. Nu, daca nu te duci la scoala mori de foame, ci mai degraba, daca te duci la scoala ajungi sa ai genul asta de viata extravaganta si sa fi un mare „boss” cum le plac celor tineri sa se exprime.
Pentru ca asta e si adevarul, chiar si in romania se poate castiga obscen de mult, dar nu va asteptati cu 12 clase sa faceti ceva in viata, facultati, mastere, doctorat. Altfel ai pe frunte scris „pulimea”.
Marius Cucu a zis
Ce bine ar fi dacă ar înțelege și tinerii din ziua de astăzi acest aspect.