Vreau să fac articolul ăsta pe modul: „băi, v-am zis eu?”
Avem niște plante în România care cred că șmecheria s-a inventat la noi. Că Emag e al naibii, că Amazon se joacă cu prețurile, că Aliexpress și Temu sunt zei pe pământ și nu fac mizerii. Stați așa… că nu e chiar așa.
În fapt, business as usual. Fiecare face bani cum știe. Chinezii au venit cu idei din Asia, cu rulete, cu joculețe, cu prețuri dinamice, ceea ce pe la noi nu prea sunt valabile. Piețele noastre sunt reglementate și un pic mai protecționiste.
Față de alte site-uri de tip „chinezării”, mi se pare că Temu prinde avânt și va rămâne cu noi. Dar vine și competiția locală. Amazon și-a deschis o portiță pentru a copia strategia chinezilor. Cu produse direct de la fabricile din China, pe modelul Temu. Probabil că și taxele vamale vor fi rezolvate pentru produsele ieftine, să nu mai fie scuturi până în 150 de euro.
Am comandat destul de mult de pe Temu și cumva au fost articole separate pe aici. Am vorbit acum ceva timp că ajung coletele la Easybox, iar acum vreau să discutăm despre prețurile dinamice.
Sau cum crește prețul pentru produse, la 2-3 zile distanță.
Vedeți voi, am comandat niște pantaloni de pe Temu, pantaloni de-o mizerie sinistră. Am fost și prost, am luat dimensiuni nepotrivite. Greșeala mea.
Dar mi-am dat târziu seama că n-am ales M-ul, ci XL-ul lor, așa că am zis să mai comand o dată. Distanța e fix de 2 zile de la ultima comandă, așadar, cu tot cu livrare e o diferență de 2 săptămâni între comenzi.
Azi e 11 euro perechea de pantaloni, în timp ce eu am dat 6 euro pe prima pereche. Aceeași pereche.
Iată! Prețurile sunt mici până prind oamenii cotă de piață. Dar ușor, ușor, când oamenii se vor obișnui să comande de acolo prețurile se vor ridica, ba chiar de multe ori ajung mai mari decât la noi. E logic, oricât de bun ar fi lanțul de distribuție, una este să comanzi un container, una e să spargi un container în mai multe colete mici, de la mama naibii.
Așadar, sunt 2-3 motive:
- Ajustarea de preț din cont e, de fapt, un preț mărit și micșorat ca să te facă să comanzi după că tot ai „creditul în cont” pe care, oricum, nu poți să-l transferi înapoi pe card
- Costurile încep să fie din ce în ce mai mari, iar cineva trebuie să susțină marketing-ul agresiv. De aceea sunt și limite la comandă.
- pe măsură ce se îndreaptă spre „monopol” își vor face de cap
- la cât de automatizată văd platforma lor, tare mi-e că prețurile sunt dinamice, în funcție de fiecare cont în parte, după cum comandă și… poate regiune. N-am cum să demonstrez asta, dar vom vedea în timp asta.
Pe de altă parte, oricât de mult hate își vor lua Temu vedeți că au început să aibă și angajați români. La mesageria din platformă am dat de vreo 3 români până acum. Așadar, oamenii au venit și vor rămâne aici. Cu siguranță nu vor fi atât de agresivi și în viitor pentru că e clar că nu e sustenabil ce fac ei, ci vor să dărâme cât mai mult din competiție, ca oamenii să se obișnuiască cu ei. E bine să se mai zguduie un pic lucrurile, mai ales pe zona de dropshipping.
Vasile R a zis
De ce te-ai TEMUt, de aceea n-ai scăpat.
Alexje a zis
Nu mi-am facut cont si sper sa nu comand vreodata de acolo. Prin Belgia au aparut articole despre substantele chimice care se gasesc in cam majoritatea hainelor ieftine de pe Temu. Acestea se pare ca sunt foarte periculoase in special pentru copii. Prin spalare nu pot fi eliminate chiar toate. Chimicalele se regasesc atat in fibra din care este confectionat produsul cat si in culoarea aplicata acestuia.
Majoritatea produselor de pe Temu nu trec prin filtre de control a calitatii minime cerute pentru Europa.
Iolanda a zis
Tricouri din bumbac pentru copii identice, am văzut și pe eMag, dar la preț dublu. Cumpăr de pe Temu diverse nimicuri pe care le mai găsesc în magazinele chinezești de la noi dar la preț mult mai mare.
În legătură cu dinamica prețurilor, cred că au un algoritm aplicat la cont. Eu n-am făcut nicio comandă vreo 2 luni, dar aveam în coș o groază de nimicuri. La unul din produse, care costa vreo 60 de lei, produs pe care eu l-am mai cumpărat în trecut, mi-a apărut o reducere dstul de mare și azi, l-am luat cu 15 lei. Am mai bifat acolo câte ceva până am făcut o comandă de 60 lei. M-am uitat că aveam limită pentru comandă gratuită.
alin a zis
Am comandat niste adaptoare de scule, niste periute de detailing auto si stickere. Super multumit de calitate/pret. In rest, am fost surprins sa gasesc unele articole mai ieftine pe Aliexpress.
Legat de preturi, au tot felul de promotii, cretinitati si e cam variabil. Ba e sale, ba e nu stiu ce sarbatoare, ba e lucky shit now, ba pret redus 10 minute si asa mai departe. Pe mine ma i-a de cap aplicatia de la Temu.
Marius Cucu a zis
Pentru că Aliexpress nu sunt atât de dornici să te ajute în caz de probleme. Aici imediat dai retur.
Eu am dezactivat notificările din aplicație, iar la zona de promoții nu intru niciodată.
Costin a zis
‘pantaloni de-o mizerie sinistră’ – altadata sa fii atent la material, musai sa fie din fibra naturala.
Cu ceva ani in urma am comanadat de la kinez niste camasi de vara fara sa dau prea mare importanta materialului din care erau timplarite.
Erau dintr-un plastic atit de odios incit combinate doar cu un strop de sudoare, din cauza mirosului de mortaciune deveneau de nepurtat. Riscam sa-mi iau batai prin RATB-uri. Le-am si aruncat instant la fel ca si banii cu care au fost platite.
Marius Cucu a zis
Am luat 3 mizerii, să fie OK de mers la apă. Nu sunt chiar răi, dar varianta pe negru deja am rupt-o. La prima folosire. Bine, a fost vina mea, mai mult descusuți sunt… Dar proastă calitatea, da.
Iulian M a zis
Mi-e scârbă de Temu ăsta și nu am comandat nimic și nici nu intenționez. Poate-s eu mai naționalist așa.
Oricum am observat că și eMAG face jonglerii cu prețurile. Cel puțin două produse erau dublu după o perioadă relativ scurtă după ce le-am comandat și achitat. Pot spune că am fost inspirat.
Am prins un HP la 1000 și ceva de RON cu SSD, etc de pe eMAG. În circa o lună de zile era dublu.