Am discutat foarte mult despre televizoarele OLED și tehnologia aceasta, per ansamblu. De altfel, primul televizor OLED testat a fost al celor de la LG. Se întâmpla acest lucru undeva prin 2016 atunci când primeam în teste primul televizor LG B6. De atunci am testat foarte multe modele, de la toți producătorii care realizează OLED-uri. Ba chiar am făcut și ceva comparații între ele. Efectiv, în fiecare an, iau la rând mai toate televizoarele importante ale producătorilor locali și încerc să îmi fac o părere mai extinsă.
Am fost la IFA Berlin și am văzut că sunt o sumedenie de branduri ce aleg să lanseze televizoare OLED, branduri ce nu sunt disponibile în țara noastră. Și mai multe au fost cu tehnologia QDOT sau QLED. M-am întors în Germania ca să văd la Berlin și la Frankfurt noile modele de televizoare, inclusiv pe cele cu MLA ce nu vor fi disponibile în țara noastră.
În 2022 QD-OLED a venit la masă și a fost adoptată întâi de către Sony și mai apoi de către Samsung. Sony prin A95K, iar Samsung prin 55S95B.
În 2024 avem noi generații de display-uri atât de la LG Display, cât și de la Samsung Display. Panoul MLA a ajuns la generația a 2 a, iar cel QD OLED a ajuns la generația a 3 a. Am văzut și eu modelele celor de la Panasonic la Dusseldorf și vă invit pe voi, aici să ghiciți care este modelul OLED cu panou MLA al brandului.
Dacă vorbim de tehnologia OLED trebuie să aducem în discuție câteva lucruri:
- negrul absolut
- display extrem de subțire, enervat de subțire câteodată lucru ce a făcut ca anumiți producători să adauge întărituri, la un moment dat
- culori precise
- unghiuri de vizibilitate bune
- luminozitate mai bună, dacă vorbim despre QD-OLED în loc de WOLED
În general, aceste panouri de televizoare sunt realizate de către cei de la LG Display. Sigur, mai sunt și ceva producători chinezi, dar nu ies în față. Probabil că nici nu au voie.
În Germania, la Summit-ul Samsung, ni s-au prezentat avantajele QD OLED-ului. Toată raportarea a fost făcută la WOLED-ul de anul anterior. Totuși, LG Display a adus MLA sau, mai degrabă, Micro Lens Array. Mai scumpe, cu radiator, așa cum ar trebui să fie orice televizor cu panou OLED.
Dacă vreți, o discuție ceva mai tehnică despre tehnologia OLED o aveți aici.
Cel mai bun televizor OLED în România în 2024
Din păcate, piața de la noi este foarte mică, undeva la maxim 9-10% din total sunt televizoare OLED, nu avem toți concurenții din vest, iar modelele care vin pe piața de la noi sunt cele entry level și medium.
Tot este bine că putem să vorbim de televizoare pe 100Hz. Discuția trebuie să se ducă între tehnologia MLA a celor de la LG și QD OLED. În multe implementări, QD-OLED-ul propus de Samsung a ieșit mai bine. Nu vă grăbiți însă, pentru că Samsung nu are Dolby Vision. Totuși, Samsung a lăsat și pe Sony panoul nou, acolo sunt mai multe codecuri disponibile.
- Citește recenzia pentru Panasonic JZ2000
- Citește recenzia pentru Sony A95K
- Citește recenzia pentru Philips OLED 818, modelul din seria 2023
- Citește recenzia pentru Samsung S95B
Panasonic Z95A
Am testat mai multe modele de la Panasonic, de-a lungul timpului. Anul ăsta au mai multe serii disponibile, iar flagship-ul este dotat cu tehnologia MLA. Ar trebui să fie disponibil și în România, iar eu sper să reușesc să îl văd la teste.
Din păcate, lipsește DTS, așadar, cred că putem să vorbim că acesta este cel mai mare minus al lui. Dar imaginea este bestială, are cea mai bună imagine pentru cei care vor să se uite la filme pe televizor.
Philips 48OLED818
Liderul de gamă de la Philips cu care m-am jucat la Barcelona atunci când au lansat noua serie este Philips 55OLED909. Din păcate, nu a ajuns la noi, însă eu am testat Philips 48OLED818. E best buy.
Sistemul lor de ambilight este bestial. Este fix cel din imaginea de mai jos, de sunet nu am ce să reproșez, este mai mult decât ok pentru un TV.
Ba chiar aș zice că sunetul este foarte OK, nu degeaba lucrează cu Bowers & Wilkins, iar în combinație cu Dolby Atmos e wow.
Este disponibil și în România la preț foarte ok aici varianta din 2023.
Sony 55A95K
Dacă aș elimina sistemul de operare greoi pe care l-au pus anul ăsta pe modelul high end aș zice Sony, dacă nu m-aș gândi deloc la preț. Au reușit să facă un panou foarte bun și merită aruncat un ochi în curtea acestora.
Mai multe idei am scris aici despre Sony A90J, dar cred că e mult mai interesantă tehnologia de pe Sony A95K.
LG C4
Am testat versiunile anterioare și am rămas uimit de cât de subțire este. Nu are cel mai bun sunet, nu are cea mai bună imagine, dar dacă îl prindeți la un preț OK.
Ai toate opțiunile disponibile, ai tot ce îți trebuie dacă vrei să te joci pe el: HDMI 2.1, VRR, automat timp de răspuns mic. Din păcate, nu este cu tehnologia MLA, au pus doar pe LG G4 și pe LG M4.
Prețul cel mai bun este aici.
Samsung 55S95D
Am testat noul model și îmi place. E ce trebuie și nu mă așteptam la asta de la Samsung, cu toate mesajele de marketing pe care le-au dat anii trecuți. Din punctul de vedere al imaginii, QD OLED chiar este peste tot ceea ce înseamnă televizoare. E cel mai luminos de pe piață din seria medie.
Mai multe detalii aveți aici.
Probabil vă întrebați care este cel mai bun TV OLED de pe piață. Nu știu dacă cel mai scump este cel mai ok, însă dintre cele de mai sus aș merge pe Panasonic, în ideea în care MLA face diferența.
Dacă aș vrea un televizor echilibrat, cu android, probabil m-aș îndrepta spre Philips și aș lua în considerare că are ambilight-ul. E senzație interesantă să vezi seara luminile acelea.
Ca TV de buget m-aș îndrepta spre LG. Ei încearcă mereu să aibă un preț mai mic decât competiția. Deh, nu trebuie să plătească licențe pentru android și alte briz-briz-uri.
Heatsink
Au început să apară diferențe destul de mari între televizoarele OLED de pe piață și anume legate de răcire. Privind înapoi, LCD-urile vechi degajau foarte multă căldură. Știm de la fizică faptul că nu este bine ca nimic să fie cald. Nici televizoare, nici telefoane, niciun fel de display dacă vrem să îl ținem pe termen lung.
Modelele de top, din seriile noi au câte o răcire suplimentară. Răcirea suplimentară înseamnă costuri mai mari de producție. Este unul dintre motivele pentru care unele televizoare OLED sunt mai scumpe față de altele. Să ne amintim de primul an al celor de la Samsung cu tehnologia QD-OLED: Samsung S95B nu avea răcire extra, în schimb Sony A95K avea și era aproape dublu ca preț la lansare.
Diferența de preț, dar și de constanță se va vedea și la MLA-uri. Le trebuie o răcire mult mai bună, așadar, va fi nevoie de mult mai multe părți componente pentru noile televizoare.
De unde cumpăr televizoare OLED?
Absolut toți comercianții vând televizoare OLED. Unii fac volum, alții mai puțin. Cert este că televizoare sunt peste tot. Bani să fie pentru ele. Fiind produse premium, de care trebuie să ai grijă, eu m-aș orienta spre magazinele mari, ce îmi oferă garanții și servicii premium. Nu m-aș duce la preț pentru că eu aș face o verificare a modelului, să văd dacă are urme de bleeding, blending și uniformitate. Să fiu sigur că oricând pot să îmi returnez produsul în siguranță, să am proceduri clare. Dar aici las la latitudinea fiecăruia, la comoditatea și timpul pierdut în anumite situații.
Imaginea cu cel mai bun contrast, cea mai cinematică este cea de pe OLED-uri. Dacă vrei ceva mai luminos s-ar putea să te încânte mai mult un miniLED, cu neajunsurile specifice.
Eu zic că merită să te îndrepți spre un OLED model de 65′ sau chiar mai mare. De la 77′ cred că merită să ne îndreptăm chiar și spre rezoluție mai mare.
Sunt foarte multe avantaje, începând de la faptul că pixelii sunt iluminați independent, avem culorile foarte bine realizate, negrul complet.
Cel mai mare dezavantaj este că trebuie să fim atenți la tot ceea ce înseamnă imagini statice pe televizor. Cu cât mai puține, cu atât mai multe șanse să nu fie probleme. Oricum, nu trebuie dezactivat screensaver-ul.
Diferențele sunt de la cer la pământ. Am discutat de multe ori despre asta, cert este că, la nivel de acuratețe a imaginii un QLED, fie el și cu miniLED nu poate fi comparat cu un OLED.
Nelutu Moga a zis
Salut,
Scuze ca te deranjez dar sunt in dilema . Vreau sa.mi cumpar un tv si nu stiu la care sa ma opresc.Te rog ajuta-ma cu un sfat :
Sony A80L sau Sony X95L
Mulțumesc.
Marius Cucu a zis
Nu sunt la un PC, dar din cate țin minte X95L nu este OLED.
Nelutu Moga a zis
Da da,ai dreptate X95 e miniled…
Marius Cucu a zis
Dacă nu vrei stres cu burn in-ul poți alege miniLED-ul.
Nelutu Moga a zis
Tu ești profesionist și de aceea am apelat la tine…
Sa merg pe miniled?
Știu ca imaginea nu e la fel ca la Oled. Dar scap de frica de ardere…
Marius Cucu a zis
Eu sunt fan OLED, am OLED, dar miniLED-ul a venit destul de bine din urmă. Calitatea imaginii e mai buna pe OLED, indiscutabil, doar trebuie un pic de atenție. ?
iancu stefan a zis
va salut cu respect o parere despre tcl Televizor TCL QLED 55C745, 139 cm, Smart Google TV, 4K Ultra HD, 100 Hz, Clasa F (Model 2023) , va rog mult as dori sa l cumpar , se merita ca si imagine soft calitate/pret ? , multumesc anticipat
Marius Cucu a zis
Softul e android, nu are de ce să fie slab. Văd că e la preț bun aici. Ca imagine, e seria FALD a lor. La diagonala și prețul ăsta n-ai ceva mai OK.
daniel a zis
salut tuturor.Vreau sa cumpar acest Tv LED NanoCell Smart 8K HDR 189 cm LG 75SM9900- de la cineva pret 8500 de lei.Problema este ca nu il mai gasesc nicaieri la vanzare sa vad ce pret are daca , pretul e bun sau nu.E model 2019, dar omu zice ca e best performant in tv uri.multumesc.azi 25.02.2014
Marius Cucu a zis
Nu aș da atât pe un TV de 5 ani de zile. Studiile zic că 7-8 ani de zile rezistă un TV, cu toată garanția lui. Bănuiesc că este modelul acela de pe OLX. Da, e diagonală mare, sunt 10 biți, dar e tehnologie de acum 5 ani de zile. 🙂 Lucrurile au mai evoluat de atunci.
alex q a zis
salut,
ce TV recomanzi care sa cuprinda zona de gaming dar si partea de imagine,sunet ok pentru un televizorv.Conteaza 100 Hz sau 120? Buget rezonabil,3000-3500.diagonala in jur de 126-139
ms
Marius Cucu a zis
100 sau 120 e fix același lucru, unul e PAL, unul e NTSC.
alexQ a zis
si recomandarea ta este…..
Daniel Bis a zis
O intrebare: Ce OLED de la Sony recomanzi in jur de 7.000 lei?
Care e diferenta dintre SONY XR-55A90J si SONY XR-55A90L (L-ul nu il regasesc in Romania?!)
Dar XR-55A90K?
Marius Cucu a zis
Păi nu e pentru regiunea noastră, de asta nu îl găsești…
Stroia Norica a zis
Bună ziua,
Am văzut site-ul dvs. și v-aș ruga să mă ajutați cu un sfat; doresc să cumpăr un tv diagonală 80-84 cm, de bună calitate , prețul e un criteriu secundar; ce îmi recomandati?
Sunt pensionară, nu mă pricep și nu vreau să fiu influențată exclusiv de vânzătorul din magazin.
Vă mulțumesc.
Marius Cucu a zis
Buget?
Grigoras Marilena a zis
Buna ziua, ași vrea sa-mi cumpăr un tv dar nu știu ce sa cumpăr, azi am fost la un magazin si vânzătorul m-a înebunit cu marca Philips , ca este foarte bun si imaginea foarte buna , nu știu ce sa fac?? Ași dori o părere pentru un tv oled bun dar si bun la pret. Mulțumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Într-adevăr, e best buy pe multe categorii Philips-ul. Ce buget aveți? Ce diagonală doriți?!
Iza a zis
Buna seara. O recomandare, va rog, pt un tv OLED. Diagonala 136, buget pana la 7000 lei . Multumesc !
Marius Cucu a zis
Aveți mai multe modele pe piață din 2023. Dar sunt de 139cm. Sigur aveți loc în cameră, da?
Iza a zis
Buna . Da, am loc. 139 am vrut sa scriu
Elena Bucur a zis
Buna ziua!Va urmaresc de vreo lunapentru ca doresc un TV bun, care sa nu se arda repede si nu stiu ce sa iau. Nu inteleg diferenta intre OLED, QLED, FRAME etc. Sunt total in ceata!
Va rog tare mult, ajutati-ma. TV bun,bun pentru ochi pt ca am un copil de 5 ani, diagonala 119 -135, buget pana la 6000-7000 maxim.
Va rog frumos! Multumesc!
Marius Cucu a zis
Bună, chiar ieri am făcut articolul ăsta. Ai 3 modele în bugetul tău aici. Frame și Premiere nu recomand, nu sunt televizoare pentru imagine, ci mai mult să se integreze în anumit decor.
Stefanita Iordache a zis
Despre tv Loewe”Made in Germany”?:imagine,sunet,sistem de operare propriu Loewe.As dori pe viitor un model led de 43″.
Alex a zis
Salut.
O recomandare QLed ?
Am un QLed Samsung 50Q60,ecranul defect…am înțeles că nu se repara,fiind făcute în Vietnam…după ieșirea din garanție,nu mai merge…ce poți să-mi recomanzi pt 2024.Multumesc
Marius Cucu a zis
Păi am putea începe cu o diagonală, un buget. Modele sunt multe pe piață. 🙂
Alex a zis
Buget 3500-5000…Pentru o diagonala de 50 ce recomanzi ?(Samsung,Sony,etc…)?
Marius Cucu a zis
Păi dacă te duci spre 5000 de lei te încadrezi la orice. Dezavantajul la Samsung este legat de Dolby Vision, că nu există, în rest, mie mereu mi s-au părut OK. Sony nu sunt OK la actualizări, din punctul meu de vedere, chiar dacă s-au mai rezolvat, parțial, în ultima vreme.
alex q a zis
sal.am un buget de 5000 si ma uit la astea 4 modele :
HISENSE Mini-LED ULED 55U7KQ, 139 cm, Smart, 4K Ultra HD, Clasa F
TCL QLED 55C745, 139 cm, Smart Google TV, 4K Ultra HD, 100 Hz, Clasa F (Model 2023)
Panasonic OLED TX-55MZ700E, 139 cm, Smart Google TV, 4K Ultra HD, 100Hz, Clasa F (Model 2023)
SAMSUNG OLED 55S90C, 138 cm, Smart, 4K Ultra HD, 100 Hz, Clasa G (Model 2023)
as aprecia daca mi-ai da un sfat si/sau una/doua recomandari la bugetul asta(+10-15%)
ms
Marius Cucu a zis
N-am văzut cum se comportă android-ul de pe OLED-urile Panasonic, dar ei au cea mai bună acuratețe a imaginii. Testez acum un model cu FireTV și… e OK.