Ani buni de zile am luat lumină de la Panasonic privind televizoarele. Multe informații pe care le știu despre televizoarele le-am învățat și de la conferințele lor. Mereu am fost îndreptat spre zona tehnică și iată că Panasonic a reușit să facă treabă faină, din punctul ăsta de vedere.
Mereu am zis că mentalitatea din Japonia este diferită de cea din Europa și multă vreme a fost așa inclusiv pe televizoare. În timp ce brandurile chinezești încercau să ofere un software cât mai curat, Panasonic voia să iasă în evidență cu tehnicalități. S-au nișat atât de mult încât i-a costat destul de mult la vânzări. Pe partea de televizoare OLED ei mereu au inovat. Da, erau un fel de Samsung al procesoarelor Snapdragon.
Doar că exclusivitățile legate de panourile OLED au cam dispărut, iar concurența de la Samsung Display a făcut ca evoluția să fie de toate părțile. Pe de altă parte, am ajuns piață atât de mică pe nișa asta încât nici Panasonic nu își mai permite să aducă un MLA local, ci mai degrabă au pus la bătaie un concurent pentru LG C4. Bine, am fost la Dusseldorf și diferențele, cu ochiul liber, nu erau vizibile. Evident, calibrate ca la carte, așa cum se întâmplă mereu la Panasonic.
În ultima lună de zile a stat în sufragerie un ditamai televizor și anume: Panasonic Z90A. Sincer, inițial, am crezut că o să vă povestesc despre Z95A, despre cum a stat în sufragerie primul MLA, dar nu.
Modelul e disponibil aici.
Totuși, a stat competitorul direct al lui LG C4, al lui Philips 809 sau al lui Samsung 95D. O să urmeze cât de curând și recenzia pentru Sony Bravia 8, așadar stați pe aproape, că doar s-au „înțepat” împreună în 20mp. N-o să fie o comparație directă pentru că unul era de 65′ și unul de 55′ e clar că diagonala ar fi câștigat.
Modelul de la Panasonic de anul ăsta este un pic diferit, asta pentru că și-au luat reset în pandemie, iar lucrurile nu părea că se duc în direcția cea bună. Acum Panasonic vine cu FireTV, un sistem de operare mult mai capabil, din punctul meu de vedere, față de… MyWebScreen?! Au trecut 8 generații și eu nu țin minte nici acum numele.
Ei bine, acum au făcut parteneriat cu FireTV și aduc televizoarele cu sistemul lor de operare. Așa cum am văzut la conferința din Germania, încă sunt și modele cu android.
Ideea este că Fire TV este ceea ce trebuie. În sfârșit, au și ei un sistem bun de operare. Sunt toate aplicațiile disponibile, ai Plex gata de instalare, ai absolut tot ce ai nevoie. Ca să continui cu ideile vechi: este sistem de operare gândit pentru europeni, nu pentru japonezi.
Da, încă s-au păstrat opțiunile și poți personaliza așa cum trebuie, însă interfața este mult mai prietenoasă și aduce mai mult cu WebOS și cu TizenOS. Pictograme mari, frumoase, ce se deschid rapid, fără pic de lag. Până și clasica opțiune ce închide LED-ul de pornire a rămas acolo.
Atât timp cât l-am butonat n-am avut situații ciudate. Nu foarte ciudate, mai exact, serverul meu nu s-a văzut nici chip, în timp ce același server a funcționat, by default, cu LG și Sony.
Îi dau notă aproape maximă pentru încurajare.
Imagine
Panasonic e Panasonic. Totuși, ca impresie generală, nu îl mai pot ridica în slăvi așa cum o făceam în trecut. Asta pentru că… punând lângă competiție diferențele nu mai sunt atât de mari. În plus, televizorul a ajuns pe profil calibrat. Culori naturale, aproape de realitate, exact cum trebuie.
Însă, când au venit oameni să se uite la el au cerut un pic mai mult pop up. Gusturi și perspective.
Din punctul meu de vedere, de aici trebuie să plece o imagine curată, cinematică. Nu s-a pus vreo problemă la imaginea în mișcare, în afară de imaginea neutră, „necomercială”.
Panoul este WOLED, de la LG, cu tehnologia EX, nu MLA așa cum aminteam la început, are rata de refresh de 144Hz și 4 porturi HDMI(2x 2.1 și 2 X 2.0), iar ca procesor de imagine este HCX Pro AI mk2.
Ca tehnologii suportate sunt cele mai noi: Dolby Vision IQ și HDR10+ Adaptiv. Rămâne aceeași discuție, pe streaming n-am avut parte de IQ și Adaptiv, așa că ne-am obișnuit cu standardele clasice.
Profilul cel mai fain a fost cel de ISF.
Suport
Am primit modelul de 65′. Cutia pare a fi mai mare decât la modelele precedente sau cel puțin poziționarea. Nu înțeleg motivele, însă cert este faptul că suportul este serios. E și foarte greu pentru că trebuie să suporte câteva kilograme bune. Se și rotește suficient de mult, iar pentru că e rotund… nu îți dai seama dacă e strâmb sau nu.
Telecomandă
Niciodată n-am avut stres cu telecomanda de la Panasonic. Ergonomia e clasică, butoanele sunt bine separate, încât să nu stai mereu cu ochii pe butoane, ci să le pipăi.
Avem Prime Video, Disney+, Netflix, Youtube și… Amazon Music, dar și butonul de lansare de aplicații.
Pe centru, cu albastru, este butonul de Alexa. Merge!
Alexa
Televizorul are Alexa integrat și… funcționează. Funcționează dacă pronunți engleza cea bună pentru că mi-a zis mie o păsărică și că engleza unui german nu e foarte bună. Totuși, răspunde foarte bine la comenzi complexe. Adică poți să zici: „filtrează după filmele lui Vin Diesel”, nu doar să îți crească volumul unei aplicații.
E funcțional, însă, trebuie să te și obișnuiești să îl comanzi vocal. Eu tot la telecomandă am rămas.
Sunet
Sunetul e toată partea de jos a televizorului. Țin minte că erau ani în care au avut un soundbar integrat de la Tehnics, dar cumva venea sunetul de jos, ei bine acum au pus sunetul fix unde scrie Panasonic, iar acesta e „aruncat” spre utilizator. E mai bine gândit acum.
Subwoofer-ul este de 20W și boxele sunt de 15W distribuite pe lateral. Are Dolby Atmos și DTS.
Calitatea sunetului e bună, dar cu toată integrarea… sunetul extern e sunet extern.
Modelul testat de mine consumă 517W în peak. Dacă l-ai da pe Dynamic și pe luminozitate maximă. Sigur că nimeni nu face asta, dar ca idee. Altfel, are o medie de 150kWh în medie. Am verificat și nu toată lumea afișează treaba asta direct pe etichetă.
Pe de alta parte, costul rămâne ridicat. Prețul este aici, iar eu zic că e foarte mare pentru un asemenea televizor. OK, vedeți și voi că n-am avut ce critică să îi aduc, pur și simplu totul e gândit așa cum trebuie, însă repet diferențele nu mai sunt atât de mari între modele. Adică, cu siguranță, LG C4 nu e atât de luminos, dar mereu îl găsești la preț omenesc. E o nișă foarte scumpă. Pentru cinefili.
Panait Alexandru a zis
Iar nu au pus MLA decât pe flagship (care vine cu soundbarul Technics integrat, complet inutil pt cine și-ar lua un asemenea sistem)
Marius Cucu a zis
Era de așteptat. Toți producătorii fac asta, serie high end, serie medie, serie low end. Inclusiv Panasonic are anul ăsta foarte multe modele de televizoare și… diagonale.