Chiar dacă anii trecuți eram ceva mai atent la tot ceea ce înseamnă televizoare, anul ăsta m-am documentat mai puțin. Nu a fost suficient timp să mă împart pentru toate. Mai mult, prezența fizică în anumite locuri a făcut să lipsesc de la alte evenimente. Dar vom regla în timp și asta.
Anul trecut mi s-a părut că Samsung Display a venit cu un plus de concurență privind OLED-urile.
Inclusiv prețul a fost unul mai mic pentru Sony și Samsung, raportat la ceea ce produce LG Display. Mai mult, citeam recent câte ceva și deja s-au descoperit câteva lucruri pentru tehnologia OLED. Se va ieftini și mai mult producerea în anii ce urmează. E și logic, mai ales că acum nu le mai produce doar LG Display.
Acum ceva ani de zile cei de la Rtings au făcut ceva teste de burn in și după 4 luni de zile au apărut semne de burn in pe vechile televizoare OLED, de la LG. Țin minte că LG B6 a avut destul de multe probleme, mai ales cu matricea de atunci, cu uniformitatea.
După 4 luni de teste televizoarele lor au avut burn in. Anii au trecut, iar LG a prins mult mai multă experiență, iar televizoarele au avut tot mai multe protecții. Eu am televizor OLED cu panou de la LG Display, un Philips 805 parcă și nici urmă de burn in.
Acum aceștia au făcut teste cu Sony și Samsung, modelele pe care le-am testat și eu anul trecut și testul de burn in a fost picat la 3 luni de zile. Aveți explicația detaliată aici. Trebuie să înțelegeți că ei le folosesc mult mai agresiv decât un om normal, ei fac teste un pic diferite.
În primăvara asta oricum am fost pe la conferințe, iar atât LG Display, cât și Samsung Display s-au mai jucat cu matricea și au îmbunătățit lucrurile față de anul trecut. Implicit, adaugă și protecții noi pentru burn in.
Ceea ce va fi mai greu de identificat va fi pentru utilizatorul final. Tehnologia nouă va fi prezentă doar pe flagship, în cel mai bun caz, nu și pe modelele medii sau chiar pe cele de buget.
Este o întreagă confuzie, momentan, inclusiv pentru mine. Voi actualiza ghidurile de televizoare cât de curând, doar că munca va fi mult mai mare față de trecut.
Mihai a zis
Măi Marius, ce tot vorbești acolo? Burn? Eu nu am întâlnit burn pe oled în ultimul an nici pe WOLED nici pe QD OLED și aici vorbim de modelele expuse în magazine care merg 12 ore pe zi în mod dinamic sau vivid . Mai bine spune-ne că ti-a dat ” cineva ” ” ceva” să spui ceva rău de QD OLED. Înainte să mai postezi părerile altora , poate ar fi mai bine să testezi tu personal tv-urile de care scrii. Numa’ zic .
Marius Cucu a zis
Ai parcurs articolul? In el zic fix că am OLED și că nu am nicio problema cu el. Cine să mă plătească pentru ce? Că am preluat o știre și o comentăm?
Angela a zis
Am citit articolul dumneavoastră după ce am avut mai devreme o problemă cu televizorul meu cu panou qd oled (e vorba de a95k). Am intrat în panică având în vedere că e un televizor scump și aproape nou (4 luni). L-am deschis și am observat că imaginea era statică, alb-negru, indiferent că intram pe youtube, netflix sau tv. L-am scos din priză, l-am pornit din nou și și-a revenit. Sper să nu mai am probleme. Deja mă întreb dacă va mai reveni problema sau dacă este începutul sfârșitului televizorului. Dacă credeți că puteți să îmi dați vreun sfat, accept cu mulțumiri.
Marius Cucu a zis
Sunt active toate protecțiile la el? Pentru burn in?
Angela a zis
Nu am modificat nimic în ceea ce privește setările televizorului. L-am lăsat așa cum l-am cumpărat. Am observat că există o funcție de reîmprospătare a panoului și o atenționare a folosirii acesteia cel mult o dată pe an. Nu am folosit-o pentru că televizorul și-a revenit. Alte setări în ceea ce privește protecția ecranului de burn in nu mai știu. Mulțumesc frumos pentru răspuns!
Marius Cucu a zis
În principiu, dacă mai sunt probleme de acest gen folosiți funcția de reîmprospătare, nu scoateți din priză.
Oricum, ați ales foarte bine. E cel mai bun televizor din 2022 de pe piața noastră.