Dacă tot am discutat despre toate tehnologiile existente pe piață am zis că trebuie să discutăm și despre microLED. Sigur, mulți încă fac confuzia între miniLED și microLED, dar vorbim de tehnologii total diferite. Spun asta de la început ca să evităm orice confuzie.
Tehnologia microLED este în plină dezvoltare. Încă se fac studii, încă apar modele de teste. Cel mai nou studiu mi se pare cel pe care l-au comunicat aici. Totuși, prea puțină lume știe că se lucrează la microLED încă din 2010.
Ce este tehnologia microLED?
În termeni liberi putem spune că folosește LED-uri foarte mici roșii, albastre, verzi(RGB), iar fiecare LED înseamnă un subpixel al display-ului.
MicroLED este o tehnologie emisivă, aproape ca OLED-urile, cu alte cuvinte, fiecare subpixel este controlat și emite lumina proprie. Doar că una este organică și cealaltă anorganică.
Ca tehnologie ar trebui să fie a 4 a generație de display-uri după:
- plasmă
- LCD
- OLED
Știm deja că OLED-urile consumă foarte multă energie, am avut modele la test ce au consumat și 600W/h, cât o mașină de spălat, așa că microLED-urile ar trebui să rezolve aceste probleme precum și faptul că vor fi mai:
- mai luminoase ca OLED-urile pentru că sunt realizate din nitrat de galiu și nitrat de indiu
- contrast mai bun
- saturație mai bună față de OLED
- negru mai bun ca LCD
- le putem avea într-o varietate de dispozitive: sticlă, plastic, metal, ecrane flexibile, dar vor fi perfecte și pentru diagonale foarte mari
Momentan, nu avem pe piață pentru comercializare, se anunță undeva prin 2021 să vorbim despre acestea, dar probabil că pandemia o să decaleze chiar până prin 2022 și abia prin 2026 să vedem câteva zeci de milioane pe piață. Avem câteva prototipuri prezentate la CES 2019 și CES 2020.
Până acum nu vorbim de o liniaritate, ci fiecare face ce poate pentru a mișca treburile în direcția cea bună.
Samsung a dezvoltat un ecran imens la CES 2018, a venit cu un upgrade la CES 2019, iar Sony a prezentat Sony Crystal LED. Costul acestuia de producere a fost undeva la 800 de mii de euro. În 2022 atât Samsung, cât și LG au prezentat noi modele de microLED-uri. Le-am văzut și eu la IFA Berlin, dar recunosc că nu sunt chiar foarte uimit de ele. Trebuie să se maturizeze tehnologia.
Marele dezavantaj pe care îl are această tehnologie este costul per unitate. Momentan este extrem de scump de produs dat fiind faptul că tehnologia de realizare a acestora este total diferită față de LCD-uri. În plus, un display are milioane de LED-uri și orice greșeală face ca acesta să nu fie funcțional.
Astfel, nicio hală disponibilă în momentul de față nu este suficient de Ok pentru a produce microLED-uri la scară mare. Să nu mai amintim de faptul că, dacă vorbim de rezoluție 4k ar trebui să fie undeva la 25 de milioane de astfel de LED-uri.
În plus, mai sunt și probleme de asigurare a calității și uniformității. Asta pentru că microLED-urile se formează individual: avem Roșu, Albastru, Verde ca LED-uri de sine stătătoare și grupate într-un modul.
Diagrama de mai jos ne arată cât de complex este un LCD, ce elemente are un OLED și cât de simplă este schema pentru un OLED. Practic, o scalare microscopică a acelorași LED-uri, undeva sub 100 µm și pot ajunge până la 3 µm.
Dacă ne uităm la diagrama LCD-ului observăm că avem filtru de culoare. Neavând așa ceva la microLED-uri ne putem permite să urcăm undeva la 4000 de niți cu brightness-ul.
Nefiind lucruri organice se estimează că acestea vor putea fi folosite undeva la peste 100 de mii de ore, cam 11 ani de ținut încontinuu un TV pornit.
Unii ar spune că Samsung dezvoltă această nouă tehnologie însă pun umărul la dezvoltare undeva la 130 de companii de tehnologie. Printre acestea ar fi: Apple (LuxVue), Oculus (InfiniLED) Samsung, LG Display, AUO, Sony, eLux (Foxconn), Aledia (Intel), Lumens, Lumiode, Jade Bird, Mikro Mesa, Play Nitride, Plessey, Glo (Google), X-celeprint, Rohinni, Sony, Visionox.
Se presupune că această nouă tehnologie va împinge în față tot ce înseamnă VR. Sigur, de fiecare dată s-a zis acest lucru, dar până acum realitatea virtuală nu a ajuns mainstream.
Unii ar spune că vor reuși să le facă și mai subțiri decât OLED-urile. Tot ce am testat, în ultima vreme, în materie de OLED a fost din ce în ce mai subțire. Panasonic chiar a întărit un pic la bază noile modele ca nu cumva să bubuie, LG-ul mi se pare incredibil de subțire și îl manevrezi foarte greu.
TeReNtE a zis
Lool nu imi bine sa cred.:O Super informativ!
ciapos adrian a zis
Abia aștept microLED-urile.