Citeam articolul ăsta despre pensionare și cred că adevărul este undeva pe la mijloc și nu putem generaliza pentru că… depinde.
Și cumva am experiența alor mei. I-am observat un pic de la distanță în timp ce au ieșit la pensie. Și nu e simplu deloc. Acum, după ce a venit taică-miu în vizită, mi-am dat seama că este o ruptură de ritm.
Adică sunt în câmpul muncii, încerc să fiu cât mai activ, în timp ce ei… își văd de pensionare. Fac lucrurile în alt ritm și nu mai au dorință de a face lucruri noi.
În timp ce eu sunt în perioada în care vreau să le fac pe toate.
- Citește și: Știați că vă puteți verifica pensia online?
- Citește și: Vârsta de pensionare în Germania: 69 de ani?
Țin minte, însă, că inclusiv pentru ei a fost greu în perioada de dinainte de pensionare și după pensionare. Multe neînțelegeri au fost pe vremea aceea și multă lipsă de activitate. Ghinionul a fost, dacă vreți, că s-a ieșit la pensie pe caz de boală, în prima fază. Și nu îți mai arde decât să te faci bine, nu de cum îți petreci anii de pensie. Paranteză, i-am verificat și lui taică-miu TikTok-ul (da, el are) și n-am dat decât de distribuiri de la Diaconescu și prostii din fotbal, nimic din „propaganda vremurilor”.
Dar tind să cred că lucrurile pe care ți le-ai dorit la tinerețe o să le faci la bătrânețe. Dacă noi 35 de ani n-am fost în stare să ținem niște teatre, niște locuri de cultură în viață, cum oare oamenii ăștia să fie învățați cu așa ceva?
De exemplu, ai mei din pandemie încoace s-au dus la țară și trăiesc minimalist. Cresc o găină, muncesc câteva sute de metri de pământ și își văd de bătrânețe. Nu se duc la o mare, la un munte, aia e relaxarea pentru ei. Eu dacă aș avea 3 zile libere m-aș pune într-un avion și pac, dus aș fi. Ei nu.
Cred că abia de la generația mea oamenii au început să aibă un pic de educație și să se vorbească de activități alternative. Mai e o chestie, cu toată perioada asta grea de inflație și instabilitate, tot cred că nivelul de trai a mai evoluat și pentru pensionari. Evident, cei care au muncit un pic și-au cotizat de-a lungul vieții.
Dar ideea e că nu poți să bați din palme și să schimbi omul la pensie. E oglinda experiențelor din trecut, din viață.
PS: Ce idei aveam în 2016 despre vârsta de 50 de ani.
Adaugă un comentariu