Eram curios să văd dacă mai figurez ca asigurat la CNAS pentru că trebuie să plec câteva zile. Din una în alta am văzut că există un card european de sănătate. Un model albastru. Mai multe detalii aveți aici.
Pe scurt:
- se obține gratuit în termen de 7 zile lucrătoare.
- e valabil 2 ani de zile
- poate fi coplată pentru unele servicii
E diferit față de cardul național de sănătate, din ce am înțeles. Sper ca vineri să-mi fac timp să ajung p-acolo.
Apropo, dacă nu sunteți salariați puteți să nu plătiți sănătatea. În schimb, dacă aveți nevoie de servicii medicale va trebui să plătiți anticipat pe 7 luni(suprataxă 6 luni+cea în curs). Costurile erau 10% din salariul minim pe economie.
Asa arata, insa in UE poti sa mergi si fara el. E suficient sa scoata cineva din familie in numele tau tot de la CNAS un formular care sa ateste ca esti inregistrat si beneficiezi de acoperire ca sa primesti servicii medicale oriunde in UE in baza cardului respectiv.
Atat doar ca nu poti sa te duci intr-o clinica cu mainile in buzunar si sa profiti de faptul ca aia sunt mai dotati. Astea sunt valabile doar in caz de urgenta.
Păi avem și noi carduri de sănătate. Tot trebuie formular?
Strict de urgențe…
Daca mergi intr-o tara UE si ajungi la urgenta dintr-un oarecare motiv si n-ai cardul asta european atunci musai sa scoti formular sau altfel iti trimite spitalul care te trateaza factura acasa prin Ambasada.
Am înțeles. Uite asta nu știam. Eu credeam că suntem asigurați pe baza cardului clasic. Bine de ținut minte.
Deci la ce dracu iti faci batai de cap cu asa ceva cand exista asigurarile de calatorie care pot acoperii intreaga perioada in care esti plecat pentru vreo ~10EU/saptamana.
Pai se face rapid. Și 4,5 călătorii pe an înseamnă 50E. Dacă vine teroristul oricum nu scapi 😀
Asigurarile de calatorie au o raspundere extrem de limitata pe cand cardul asta iti asigura servicii sociale full in tara in care ti se acorda urgenta.
Bine, am văzut că e stipulată coplata pentru unele servicii…
Daca persoana nu este asigurată CNAS, pentru obținerea cardului european de sănătate trebuie să depună inițial la ANAF declarația 212 ( se completează secțiunea 2, subsecțiunea 2 – bifă la lit. c)- ” sunt persoană fără venituri și optez pentru plata CASS” și se achită c/v a 10% x( 6 luni x salariul min / economie= 2550 lei). Ulterior se face cerere la Casa de asigurări de sănătate pentru eliberarea cardului !
Exact, am scris pe scurt in ultimul paragraf. Bine, pentru o vacanță scurtă e mai rentabil cu asigurarea privată, dar dacă cineva lucrează în afara României și nu are acte acolo e o idee mai bună să se asigure.
E valabil 2 ani, tocmai l-a ridicat azi o colega. In UE poti si fara el dar e neplacut, In Caz de necesitate poti apela la cineva din tara care sa scoata pentru tine o adeverinta si sa o traduca… timp pierdut . Sau faci tu plata serviciilor si apoi alergi pe la CAS sa ii decontezi. Iar e neplacut…si poate nici nu ai banii necesari.
Am actualizat. E articol din 2017, așa era atunci, cred că au schimbat între timp.
Mai sunt și câteva clarificări aici pentru copii și nu numai.