Eram curios să văd dacă mai figurez ca asigurat la CNAS pentru că trebuie să plec câteva zile. Din una în alta am văzut că există un card european de sănătate. Un model albastru. Mai multe detalii aveți aici.
Pe scurt:
- se obține gratuit în termen de 7 zile lucrătoare.
- e valabil 2 ani de zile
- poate fi coplată pentru unele servicii
E diferit față de cardul național de sănătate, din ce am înțeles. Eu l-am ridicat foarte repede și stă acolo în portofel. Sper să nu am nevoie de el.
Apropo, dacă nu sunteți salariați aveți opțiunea să nu plătiți sănătatea. În schimb, dacă aveți nevoie de servicii medicale va trebui să plătiți anticipat pe 7 luni(suprataxă 6 luni + cea în curs). Costurile erau 10% din salariul minim pe economie.
Malin a zis
Asa arata, insa in UE poti sa mergi si fara el. E suficient sa scoata cineva din familie in numele tau tot de la CNAS un formular care sa ateste ca esti inregistrat si beneficiezi de acoperire ca sa primesti servicii medicale oriunde in UE in baza cardului respectiv.
Atat doar ca nu poti sa te duci intr-o clinica cu mainile in buzunar si sa profiti de faptul ca aia sunt mai dotati. Astea sunt valabile doar in caz de urgenta.
Marius Cucu a zis
Păi avem și noi carduri de sănătate. Tot trebuie formular?
Strict de urgențe…
Malin a zis
Daca mergi intr-o tara UE si ajungi la urgenta dintr-un oarecare motiv si n-ai cardul asta european atunci musai sa scoti formular sau altfel iti trimite spitalul care te trateaza factura acasa prin Ambasada.
Marius Cucu a zis
Am înțeles. Uite asta nu știam. Eu credeam că suntem asigurați pe baza cardului clasic. Bine de ținut minte.
Iolanda a zis
La Constanța Casa de sănătate îți eliberează acea adeverință în 30 de zile…am avut eu nevoie de una pentru soțul meu. Deci, poți să mori până îți eliberează ei adeverința.
Marius Cucu a zis
Nu cumva este aceeași cu cea de pe SPV? În care îți spun că figurezi ca asigurat? Sau trebuie alta specifică?!
ice4you a zis
Deci la ce dracu iti faci batai de cap cu asa ceva cand exista asigurarile de calatorie care pot acoperii intreaga perioada in care esti plecat pentru vreo ~10EU/saptamana.
Marius Cucu a zis
Pai se face rapid. Și 4,5 călătorii pe an înseamnă 50E. Dacă vine teroristul oricum nu scapi 😀
Malin a zis
Asigurarile de calatorie au o raspundere extrem de limitata pe cand cardul asta iti asigura servicii sociale full in tara in care ti se acorda urgenta.
Marius Cucu a zis
Bine, am văzut că e stipulată coplata pentru unele servicii…
Ostafie Mirela a zis
Daca persoana nu este asigurată CNAS, pentru obținerea cardului european de sănătate trebuie să depună inițial la ANAF declarația 212 ( se completează secțiunea 2, subsecțiunea 2 – bifă la lit. c)- ” sunt persoană fără venituri și optez pentru plata CASS” și se achită c/v a 10% x( 6 luni x salariul min / economie= 2550 lei). Ulterior se face cerere la Casa de asigurări de sănătate pentru eliberarea cardului !
Marius Cucu a zis
Exact, am scris pe scurt in ultimul paragraf. Bine, pentru o vacanță scurtă e mai rentabil cu asigurarea privată, dar dacă cineva lucrează în afara României și nu are acte acolo e o idee mai bună să se asigure.
Andrei a zis
E valabil 2 ani, tocmai l-a ridicat azi o colega. In UE poti si fara el dar e neplacut, In Caz de necesitate poti apela la cineva din tara care sa scoata pentru tine o adeverinta si sa o traduca… timp pierdut . Sau faci tu plata serviciilor si apoi alergi pe la CAS sa ii decontezi. Iar e neplacut…si poate nici nu ai banii necesari.
Marius Cucu a zis
Am actualizat. E articol din 2017, așa era atunci, cred că au schimbat între timp.
Mai sunt și câteva clarificări aici pentru copii și nu numai.
Daniel a zis
Ca sa readuc la lumina topicul… in spania nu ai nicio treaba la urgenta daca ai cardul de sanatate.
Se poate scoate si pentru copii – parca am avut un feeling cand l-am scos ca am ajuns cu fiumiu la urgenta in spania cu temperatura de peste 40 grade.
Ca punct suplimentar – am luat nurofen de 600 si paracetamol de 1000 de la farmaciia lor si am platit vreo 2 euro. Pai la noi nu scapai fara cel putin 10-15 euro?!
Marius Cucu a zis
Uh, bună completarea. Spune-mi, a fost spital de stat sau privat? Ai avut și asigurare extra?
BTW, eu plec mereu cu pastile după mine: aspirină, paracetamol și, mai nou, ceva pentru alergie.
Daniel a zis
Spital de stat. Fara asigurare suplimentara. Mi-au cerut buletinul/pașaportul lui si cardul de sănătate.
Am și eu pastile dar cu concentratie mai slaba. De sâmbătă ma chinui sa il pun pe picioare si azi am zis ca gata, nu se mai poate.
Inca un punct. Nimeni nu vb engleza. Era o asistenta care rupea ceva ceva. In rest google translate.
In Sevilla se întâmplă asta
Marius Cucu a zis
Eh, dacă e de sâmbătă, ușor imunitatea trebuie să se adapteze și să se rezolve.
Da, eram ferm convins că nu se vorbește. Am pățit-o și eu în Andaluzia. Yo puedo hablar un poco. Mi-e mai comod în Spania ca în Franța, deși am 10 ani de franceză la școală.
Bine, în Franța n-am stat atât de mult și să fiu nevoit să vorbesc. Acum, ușor-ușor, după 5-6 zile de obligat forțat reușeam să prind câte ceva.
Daniel a zis
Hai ca daca tot am vorbit aiurea prin alte comentarii.
Anul asta am folosit in Spania de 2 ori cardul de sanatate european pentru fiumiu la urgente.
O data in Sevilla – am zis mai sus.
A doua oara, in Estepona, am sunat la 112, am vb in engleza (traducea in spaniola catre un doctor) dar nu am avut nevoie de ambulanta atunci – si-a revenit fiu-miu din lesin – si mi-au recomandat sa ma duc la un punct de urgenta local. Am ajuns cu masina mea acolo si de acolo l-au trimis la Marbella cu ambulanta.
La Marbella, teste, analize – doar cu cardul de sanatate.
Stai si la ei si astepti in functie de cat de aglomerati sunt. A fost ceva viral cica. Cu ajutorul unei asistente romance care a vorbit cu doctorul i-au dat niste antibiotic (cel mai slab posibil) si ceva antitermice (ca inca facea temperatura mare).
Recomand sa fie facut si pentru copiii minori.
Noroc ca pe ambulanta era o asistenta care vorbea engleza… dar ea era portugheza. 😁