Vă povesteam acum ceva timp că sor mea are diabet. A trecut și ea pe senzor de glicemie pentru o perioadă, dar a renunțat între timp.
Senzorul este destul de mare, deranjant să mergi cu el pe tine și inexact de multe ori. Mai sunt și alte variante, dar trebuie să le calibrezi dimineața și, practic, ajungi să faci mai multe teste față de momentele în care nu-l ai pe tine. Teoretic, ar trebui să îți dea valori mai ok, în practică, nu s-au înțeles împreună.
Citesc că Samsung ar vrea să pună monitorizare pentru diabetici pe viitoarele lor ceasuri deștepte.
Dacă înainte criticam genul ăsta de ceasuri dacă vor reuși să monitorizeze exact lucrurile ar trebui să fie de luat în calcul.
Momentan, din ce m-am jucat cu ele nu prea sunt exacte funcțiile actuale. Pe lângă măsurătorile pentru puls care aveau abateri de la o măsurătoare la alta, între brățări n-a fost nimic exact.
La diabet nu prea merge cu marjă de eroare. Dar deh, vom trăi și vom vedea!
Salut, sunt documentat in privinta DZ (vorbesc doar de cel de tip 1, insulinodepedent); am copilul, in situatia asta, de 13 ani; exista o multitudine de modalitati de monitorizare in timp real a glicemiei, insa asa cum probabil stii, nu toate sunt la fel de performante; dintre ele, se detaseaza senzorii implantabili(CGM – continous glucose meter); dintre senzorii implantabili, Dexcom G6 sunt extrem de buni – repet, experienta personala de ani buni, confirmari cu Hb glicata, etc; sigur ca nu e placere sa porți senzor însă uneori, n-avem încotro… poate esti interesat si de pasul urmator, asanumitul “pancreas artificial” – are foarte mare legatura si cu activitatea ta curenta (e o sinteza intre cunostinte medicale avansate si informatică/algoritmi/calculatoate etc cel puțin la fel de avansate?! Exista o foarte bogata informatie pe net in provinta asta, inclusiv grupuri solide romanesti…
Singurul test concret este si ramane ala clasic, care masoara direct glicemia din sange, restul sunt povesti aproximative.
Intr-adevar, glicemia din sangele venos (cladica recoltare) ofera maximal; Dexcom insa ofera rezultate corespunzatoare, lucru dovedit prin monitorizatea riguroasa HbA1c si este de toata increderea; singurul dezavantaj real e pretul(cred ca e cel mai mare de pe piata srnzorilor); exista si alti senzori (ex Guardian conect – Medtronic, de calitate foarte buna obtinuti prin CAS, de incredere… si mai sunt si altii pe care n are rost sa-i enumeram); am ramas totusi dator cu un lucru pt Marius : in cazul Dexcom (dar si pt Medtronic si probabil si alti senzori), comunicarea senzor -telefon este asigurata printr-o aplicatie a producatorului senzorului! Si asta nu e nimic)(!) – in plus exista si aplicatia “Folow” prin care un grup de apropiati ai diabeticului, sint informati in timp real privind glicemia celui monitorizat, inclusiv cu alerte hiper/hipo; alertele hipo au o importanta majora – alerteaza familia , cand diabeticul poate ca doarme si face hipo in somn(eventual student in alt oras…) si pot fi luate masuri on timp util scazand riscul de coma hipoglicemica/deces prin hipo severa… poate ca sunt insistent(imi cer scuze), insa fiind foarte incantat de calitatea discutiilor de pe acest blog, tata de fetiță insulinodependentă si medic pe deasupra , simt ca am obligatia morala sa militez pentru realitatile sustinute de dovezi stiintifice evidente, bazate pe studiindi nu pe observatii personale sau alte modalittati de cunoastere si reflectare s realitatii?
Gabriel, e pur și simplu experiența ei. E drept, nu mai e mică, are de 20 de ani boala și e mai atehnică. Cei mici am văzut că sunt mult mai prinși de tehnologie.
Eu nu știam de treaba cu follow, o să îi transmit și ei comentariul. 🙂
Buna! Am peste 21 de ani de diabet tip 1 si pana acum m-am montorizat cu glucometru accu check active. In urma cu un an sotul meu mi-a facut cadou senzorul dexcom 6 pe care am incercat sa il folosesc timp de 2 saptamani. Insa pentru mine nu a fost deloc comod. Dormeam cu gandul ca il voi atinge si il voi smulge.. cu teama ca se va rupe acul si va ramane in piele si multe alte fobii… Mi-as dori sa pot fi mai relaxata si sa existe o monitorizare mai sigura si mai usor de purtat. Si pompa omnipod mi se pare f utila.. insa am aceeasi problema si cu ea.. ma simt ca un robotel conectat la gadgetele.. asta nu inseama ca nu incurajez si nu aplaud persoanele care resesc sa se adapteze si sa aiba o oarecare normalitate in a purta aceste dispozitive. Eu inca sper la ceva cu mult mai multa acuratete si ceva mai usor de purtat pe corp.. poate un glucowatch.. ceva la incheietura mainii, care sa fie mai prietenos cu pielea si psihicul meu. Sanatate multa fetitei si glicemii perfecte! ?
Interesant ?.Dar a-și fii destul de reticient în a-mi afla nivelul glicemiei cu un smartwatch oricât ar părea el de performant.
Dacă are o abatere mică și reușește să-ți elimine din teste de sânge 🙂 ar fi interesant. Totuși, momentan, sunt sceptic, cel puțin din relatările surorii. Și, până la urmă, contează ce se întâmplă în practică.