Vă povesteam acum ceva timp că sor mea are diabet. A trecut și ea pe senzor de glicemie pentru o perioadă, dar a renunțat între timp.
Senzorul este destul de mare, deranjant să mergi cu el pe tine și inexact de multe ori. Mai sunt și alte variante, dar trebuie să le calibrezi dimineața și, practic, ajungi să faci mai multe teste față de momentele în care nu-l ai pe tine. Teoretic, ar trebui să îți dea valori mai ok, în practică, nu s-au înțeles împreună.
Citesc că Samsung ar vrea să pună monitorizare pentru diabetici pe viitoarele lor ceasuri deștepte. Deocamdată, nu au, dar urmăresc cu atenție fiecare brand din România.
Dacă înainte criticam genul ăsta de ceasuri dacă vor reuși să monitorizeze exact lucrurile ar trebui să fie de luat în calcul.
Momentan, din ce m-am jucat cu ele nu prea sunt exacte funcțiile actuale. Pe lângă măsurătorile pentru puls care aveau abateri de la o măsurătoare la alta, între brățări n-a fost nimic exact.
La diabet nu prea merge cu marjă de eroare. Dar deh, vom trăi și vom vedea!
Gabriel a zis
Salut, sunt documentat in privinta DZ (vorbesc doar de cel de tip 1, insulinodepedent); am copilul, in situatia asta, de 13 ani; exista o multitudine de modalitati de monitorizare in timp real a glicemiei, insa asa cum probabil stii, nu toate sunt la fel de performante; dintre ele, se detaseaza senzorii implantabili(CGM – continous glucose meter); dintre senzorii implantabili, Dexcom G6 sunt extrem de buni – repet, experienta personala de ani buni, confirmari cu Hb glicata, etc; sigur ca nu e placere sa porți senzor însă uneori, n-avem încotro… poate esti interesat si de pasul urmator, asanumitul “pancreas artificial” – are foarte mare legatura si cu activitatea ta curenta (e o sinteza intre cunostinte medicale avansate si informatică/algoritmi/calculatoate etc cel puțin la fel de avansate?! Exista o foarte bogata informatie pe net in provinta asta, inclusiv grupuri solide romanesti…
ice4you a zis
Singurul test concret este si ramane ala clasic, care masoara direct glicemia din sange, restul sunt povesti aproximative.
Gabriel a zis
Intr-adevar, glicemia din sangele venos (cladica recoltare) ofera maximal; Dexcom insa ofera rezultate corespunzatoare, lucru dovedit prin monitorizatea riguroasa HbA1c si este de toata increderea; singurul dezavantaj real e pretul(cred ca e cel mai mare de pe piata srnzorilor); exista si alti senzori (ex Guardian conect – Medtronic, de calitate foarte buna obtinuti prin CAS, de incredere… si mai sunt si altii pe care n are rost sa-i enumeram); am ramas totusi dator cu un lucru pt Marius : in cazul Dexcom (dar si pt Medtronic si probabil si alti senzori), comunicarea senzor -telefon este asigurata printr-o aplicatie a producatorului senzorului! Si asta nu e nimic)(!) – in plus exista si aplicatia “Folow” prin care un grup de apropiati ai diabeticului, sint informati in timp real privind glicemia celui monitorizat, inclusiv cu alerte hiper/hipo; alertele hipo au o importanta majora – alerteaza familia , cand diabeticul poate ca doarme si face hipo in somn(eventual student in alt oras…) si pot fi luate masuri on timp util scazand riscul de coma hipoglicemica/deces prin hipo severa… poate ca sunt insistent(imi cer scuze), insa fiind foarte incantat de calitatea discutiilor de pe acest blog, tata de fetiță insulinodependentă si medic pe deasupra , simt ca am obligatia morala sa militez pentru realitatile sustinute de dovezi stiintifice evidente, bazate pe studiindi nu pe observatii personale sau alte modalittati de cunoastere si reflectare s realitatii?
Marius Cucu a zis
Gabriel, e pur și simplu experiența ei. E drept, nu mai e mică, are de 20 de ani boala și e mai atehnică. Cei mici am văzut că sunt mult mai prinși de tehnologie.
Eu nu știam de treaba cu follow, o să îi transmit și ei comentariul. 🙂
Larisa a zis
Buna! Am peste 21 de ani de diabet tip 1 si pana acum m-am montorizat cu glucometru accu check active. In urma cu un an sotul meu mi-a facut cadou senzorul dexcom 6 pe care am incercat sa il folosesc timp de 2 saptamani. Insa pentru mine nu a fost deloc comod. Dormeam cu gandul ca il voi atinge si il voi smulge.. cu teama ca se va rupe acul si va ramane in piele si multe alte fobii… Mi-as dori sa pot fi mai relaxata si sa existe o monitorizare mai sigura si mai usor de purtat. Si pompa omnipod mi se pare f utila.. insa am aceeasi problema si cu ea.. ma simt ca un robotel conectat la gadgetele.. asta nu inseama ca nu incurajez si nu aplaud persoanele care resesc sa se adapteze si sa aiba o oarecare normalitate in a purta aceste dispozitive. Eu inca sper la ceva cu mult mai multa acuratete si ceva mai usor de purtat pe corp.. poate un glucowatch.. ceva la incheietura mainii, care sa fie mai prietenos cu pielea si psihicul meu. Sanatate multa fetitei si glicemii perfecte! ?
Costin a zis
Larisa – Si eu am folosit vreo 7-8 ani AccuCheck Active insa la una din vizitele la medicul diabetolog am vazut la el un glucometru Contour Plus One produs de Panasonic pentru Bayer. La intrebarea mea referitoare la diferentele dintre cele 2 marci, mi-a recomandat cu incredere firma germana.
Avantajele ar fi posibilitatea conectarii la un smartphone iar prin aplicatia dedicata Contour DIABETES se pot realiza urmatoarele:
►Masuratori remarcabil de exacte.
►După masurarea glicemiei, un indicator luminos colorat va arata daca valoarea este peste (galben), sub (rosu) sau in intervalul tinta verde).
►Recoltarea Second-Chance – folosind aceeasi bandeleta daca mostra a fost insuficienta.
►Transfer fara fir al datelor bluetooth pe smartphone sau tableta compatibile.
►Optiunea de a adauga informatii suplimentare la masuratorile glicemiei.
►Posibilitatea de a edita un plan alimentar.
O optiune importanta, cel putin din punctul meu de vedere este posibiltatea de a furniza un raport complet intr-un format la alegere (pdf, csv,xls) a valorilor glicemice pentru o perioada determinata ce acopera ultimele 90 zile.
Fisier ce poate fi trimis in orice clipa medicului diabetolog in vederea deciziilor de tratament fara a mai necesita deplasarea fizica.
Aplicatia se sincronizeaza automat cu dispozitivul oferind posibilitatea de monitoriza cu ajutorul unui grafic variatia in timp a glicemiei. Aceasta sinteza permite identificarea mai rapida a tiparelor repetitive, a tendintelor si ințelegerea modului in care activitatile zilnice va influenta rezultatele glicemiei. Este dezvoltata in colaborare cu experti diabetologi, astfel, aceasta aplicatie este un dispozitiv medical autorizat.
https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2023/04/diabet-statistica-3.jpg
https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2023/04/diabet-statistica-1.jpg
https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2023/04/diabet-statistica-2.jpg
Oferta importatorului mi s-a parut cea mai acceptabila.
Doc a zis
Interesant ?.Dar a-și fii destul de reticient în a-mi afla nivelul glicemiei cu un smartwatch oricât ar părea el de performant.
Marius Cucu a zis
Dacă are o abatere mică și reușește să-ți elimine din teste de sânge 🙂 ar fi interesant. Totuși, momentan, sunt sceptic, cel puțin din relatările surorii. Și, până la urmă, contează ce se întâmplă în practică.
George a zis
Am DZ de tip II, datorită disconfortului creat de înțepăturile în deget acum 2 ani am renunțat la tratament și așteptam să mor…dar după șase luni am descoperit senzorii de monitorizare a glicemiei Free Style Libere Link de la Abbot (din păcate producătorul nu vinde în România, datorită sistemului sanitar corupt sunt nevoit să cumpăr de la diverși fără garanție) am făcut comparație cu analize din sânge diferență de doar câteva unități, acum am Libre 3 care este cel mai mic senzor din Lume, mai mic decât o monedă de 50 bani și are o perioadă de funcționare de 14 zile cu aplicație pe telefon.
Afirmația dumneavoastră că „sora mea a spus” nu vă face cinste,credeam că părerile dumneavoastră sunt formate după o cercetare minuțioasă.
Mie senzorii mi-au salvat viața… și am 61 de ani
Marius Cucu a zis
Vedeți că se poate depune dosar pentru senzor decontat de casa de asigurări de sănătate. Ce-i drept, nu modelul de care spuneți dvs.
Vasile Barcan a zis
Am scapat de 3 insuline facute dimineata la pranz si seara la ,, centrul de sanatate Herghelia,, de Tg. Mures, dupa un AVC agresiv, unde se poate scapa prin alimentatie. Acolo este un medic foarte bun Morosanu. Se gasesc foarte multe informatii, pe site-ul ,,centrul de sanatate Herghelia,, de TG.Mures.
Marius Cucu a zis
Aveți diabet de tip 2?
Ioan Dumitrescu a zis
Poate te informezi mai atent – DZ tip II se vindeca , prin operatie, in clinici din Germania si Turcia… nu m-am preocupat sa aflu mai multe (eu am DZ tip I). Dar oricum e bine ca ai gasit o solutie provizorie… tehnologia evolueaza rapid.
ionescu dan a zis
Am valori oscilante ale glicemiei.dupa mai multe scheme de tratament si dupa mai multe vizite la medici de specialitate am aflat ca motivul pentru care valorie glicemiei oscileaza este stresul.Sunt nevoit sa ma intep de multe ori pe zi deoarece am un organism tampit care are aceleasi reactii si cand este vorba de hipoglicemie si cand fac hiperglicemie.Intai trebuie sa ma intep si apoi in functie de valoarea glicemiei sa reactionez.Am diabet tip 2 si nu sunt eligibil pentru senzorii dexcom decontati de casa de sanatate.As dori sa stiu daca este pe piata un ceas cu functie de glucometru care se merita sa fie cumparat.Sincer m-am saturat sa ma intept zilnic de 5-6 ori pe zi.Va multumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
Noi tocmai ieri am fost la casa de sănătate să depunem dosarul. Oricum ar fi, durează minim 1 an să vedem dacă aprobă sau nu. Doar că e tip 1.
Ceva de genul în momentul de față nu există pe piață…