Dacă reușiți să parcurgeți blogul acesta veți observa că o bună parte din timp o aloc pentru testarea televizoarelor, a aparatelor foto, laptopuri sau telefoane. Încerc să vă ofer noutăți atât în formă de text, cât și pe Youtube. Căutările nu se fac doar de la calculator, ci reușesc să testez și câteva modele de la fiecare brand în parte, anual, fie acasă, fie în deplasare. Ca de exemplu, anul acesta am văzut televizoarele de la Samsung la Frankfurt, pe cele de la Panasonic la Düsseldorf și Berlin, iar pe cele de la Philips în Barcelona.
Puteți susține activitatea blogului prin abonarea la canalul de Youtube de aici. Este complet gratuit. Testez televizoare, testez telefoane, ceasuri și vorbim despre cele mai noi tehnologii ale televizoarelor. Cu cât strâng mai mulți abonați, cu atât voi primi mai repede produsele la teste.
Cel mai bun televizor nu e ușor de ales. Deși sunt foarte multe variante, la o primă căutare avem peste 400 de modele care se lansează anual și tot mai mulți producători încearcă să mănânce din bucata celuilalt. Mai ales dacă urmăm trendul și observăm că lumea preferă să aleagă un TV direct de pe internet. Asta numai în țara noastră, dar sunt o mulțime de alte branduri ce sunt și pe alte piețe. La IFA Berlin am văzut o grămadă de alte branduri necunoscute mie. Mai scumpe, mai ieftine. Și să fim serioși, câți au bani de așa ceva?
Avem mii și mii de modele de televizoare, cum reușim să îl alegem pe cel mai bun?!
Sunt foarte multe informații pe internet referitoare la cumpărarea unui televizor, unele mai tehnice, altele de umplutură. Sunt de părere că înainte de a alege un televizor, un gadget pe care îl vei privi ori de câte ori vrei să vezi un film sau la TV trebuie o documentare în prealabil, eventual nu ar fi rea o tură prin magazine pentru o părere la cald.
Smart TV sau nu?
În trecut discutam dacă să alegem un televizor inteligent sau nu. Cred că vremurile acelea au trecut. Mai toate au așa ceva, doar câteva modele de televizoare ieftine mai sunt fără funcții inteligente. Nu mai are sens să discutăm de variante non smart.
Poate te interesează și
- Soluție pentru curățat display-ul TV-lui
- Diferența dintre LED și OLED
- Diferența dintre OLED și miniLED
- Diferența dintre QD OLED și OLED
- Citește și articolul cu primul televizor 8K testat de mine aici
Ideea este că modelele de buget mic nu au funcții inteligente foarte ok. Am spune: dar de ce nu pun toți android?
Adaosul comercianților pentru televizoarele de buget este mic, așa că o licență de android nu este tocmai ieftină. De aceea, producătorii încep să promoveze tot mai mult televizoare cu sistem de operare proprietar. Simplu, fără prea multe opțiuni.
Ca sisteme de operare avem:
- Tizen OS
- Web OS
- Google TV – un material cu Google TV aveți aici.
- Titan OS
- Fire TV – un material cu acesta aici.
În mintea mea, când zic inteligent ar trebui să facă mult mai multe lucruri. De fapt și de drept, funcțiile smart se rezumă la câteva aplicații de video. Un film pe YouTube, o conectare de pe telefon, eventual un Disney, un Skyshowtime sau Netflix. Atât.
Chiar și conectarea cu android nu este perfectă. Să nu credeți că veți face orice lucru de pe telefon pe televizor, fie că puneți mouse și tastatură.
Cel mai bun smart TV?
E simplu, dacă nu vreți un televizor nou, dar vreți software pentru televizorul actual aveți nevoie de mult mai puține lucruri:
- stick-uri HDMI
- Chromecast – varianta cea nouă de aici.
Cu acestea veți avea cel mai bun televizor smart de pe piață. Nu știu dacă aș vrea, însă, încă o telecomandă, încă un player. În plus, direcția pe care o iau producătorii este de a face ecosistem, să poți controla direct de pe televizor toate cele din casă. Asemenea lucruri am văzut la Samsung, LG. Aceste opțiuni nu vor fi disponibile pe aceste box-uri. Dar prezint toate variantele pentru ca fiecare să decidă ce e mai bun pentru el.
Totuși, în ultima vreme, am testat modelele de top de la cele mai noi televizoare apărute pe piață. Integrarea este din ce în ce mai interesantă, nu mai e lag, nu mai agață niciun sistem de operare. Cu cât avem procesor mai bun, cu atât totul e mai rapid.
Ce este HDR?
Pentru cei care vor să știe mai multe despre ce este HDR pot parcurge articolul de aici. Este foarte util pentru neinițiați.
Trebuie să rețineți doar că zonele foarte luminate au fost foarte greu reproduse corect de televizoare. Eh, HDR, printre altele, ajută la acest lucru.
Practic, se încearcă îmbunătățirea tonurilor, a culorilor, se încearcă a avea o imagine cât mai vibrantă.
De cele mai multe ori, nu este chiar ceea ce trebuie din punctul de vedere al detaliilor. E ok să fie luminos, ca unele detalii să încerce să le reproducă natural, dar de la natural până a ieși în evidență și de a te deranja la ochi…
Diferențele majore sunt pentru produsele de top, în condițiile în care rulăm conținut HDR, rulat de pe un Blu-ray sau cu ajutorul platforme de streaming.
Conexiunea cu telefonul mobil
O perioadă bună de timp m-am jucat doar cu aplicațiile de pe telefonul mobil. Asta pentru că telefonul mi-a permis asta, iar într-un final, dezvoltatorii au permis funcțiile de genul.
Aplicații pentru telefonul mobil am folosit pe următoarele branduri:
- Sony
- Panasonic
- Philips
- LG
- Samsung
Cel mai mult mi-a plăcut cea de la Panasonic. Are extrem de multe funcții, chiar și pentru a retușa culorile, pentru orice dorești. Pentru android, însă, există aplicația Home pe care o promovează Google. Cumva, pare că înlocuiește fiecare aplicație dedicată.
Apropo de conectare și telefoane mobile cu IOS, ideal ar fi să aveți pe televizorul vostru Airplay2.
Telecomandă
Se pune preț mare pe telecomandă. Până la urmă ea este interacțiunea cu televizorul. Eu nu pun atât de mult preț pe aceasta, dar e evident faptul că îmi place să am o telecomandă bună în mână. Ergonomică. Să poți să apeși pe butoane OK, fără să greșești.
Diferențierea se face în câteva moduri, dacă vreți. Spre exemplu:
- LG are magic remote – e foarte utilă pentru cei care vor să navigheze rapid
- Samsung are telecomandă prietenoasă cu mediul – se încarcă de la soare
Mai toți producătorii au integrat butoane pentru:
- Disney+
- Youtube
- Netflix
- Amazon Prime
LED, miniLED, LCD sau plasmă? Tehnologia OLED? sau microLED?
Mulți fac confuzie între LCD și plasmă. Încă sunt foarte multe persoane care cred că e același lucru. Eu sper că prin articolul acesta să vă trasez câteva idei. Diferențele sunt mari, atât ca tehnologie de fabricație, cât și vizual.
Am dezvoltat mai multe aici.
Ar fi bine să plecăm de la următoarea idee:
- tehnologia LCD, la care avem mai multe tipuri de iluminare: LED, miniLED
- tehnologia OLED, la care avem mai multe tipuri de panouri: WOLED sau QD-OLED
- tehnologia microLED, la care încă nu avem acces că este foarte scumpă
LED, de fapt și de drept, este un LCD cu câteva leduri în spate. Aș putea spune că este o evoluție a LCD-ului din punctul de vedere al consumului și al culorilor. Cele cu iluminare LED au culorile un pic mai reci față de LCD-uri.
Viitorul, din punctul meu de vedere, este tehnologia microLED. Este o tehnologie nouă, diferită și ceva mai scumpă. Foarte scumpă!
Cu alte cuvinte, plasmele au fost înlocuite de OLED-uri. Acestea sunt evoluția. Acestea se apropie cât se poate de mult de plasmă. Atenție, plasmele vechi, nu LED-urile.
Încă o asemănare cu plasmele vechi avem atunci când discutăm de microLED. E o tehnologie nouă, ce nu este încă pe piață. A fost prezentată de Sony sub formă de Crystal LED, iar acum Samsung a venit și-a lansat un televizor nou cu microLED. Industria lucrează!
- Citește și: În sfârșit, am văzut și eu televizoarele microLED
- Citește și: Am testat Philips The One 2024, mai exact 55PUS8919
Există și miniLED. Un alt fel de a zice LCD cu mai multe LED-uri. MiniLED-uri. Am vorbit aici despre asta.
Televizor pentru calculator în loc de monitor
Dacă înainte nu eram deloc de acord cu această variantă, iată că în 2024 putem să vorbim despre televizoare ce pot fi monitoare de gaming. Ba chiar sunt unii nișați în direcția aceasta. Televizoarele de 48′ sunt pe piață, inclusiv cele de 42′, dar ceva mai slabe ca performanțe.
Ceea ce vă recomand eu este să vă luați un televizor cu rată de refresh foarte ok pentru că o să vă ajute la ochi. În plus, input lag-ul începe să fie din ce în ce mai bun.
Totuși, alegerea nu trebuie să o faceți pentru modele de buget. Nu sunt de acord cu faptul că un televizor de buget trebuie să fie pus ca monitor. Da, e foarte costisitor să alegi un televizor care să fie bun și pentru buget. Așadar, grijă mare la ceea ce alegeți.
Diagonala televizorului
Și acum îmi amintesc de faptul că aveam niște LCD-uri la care stăteam la un metru distanță de ele. Așa le-au gândit cei dinaintea mea, n-am avut ce face. Erau atât de mari încât vedeam cubulețe, nu oameni. Dacă mă dădeam mai în spate era totul ok.
Nu se mai pune problema în zilele noastre pentru că tehnologia s-a îmbunătățit, DPI-ul a crescut…
De exemplu, la un televizor de 32′(~82 centimetri) distanța de vizionare ar trebui să fie de minim 1,2 m și maxim 3,5 metri.
Dar lucrurile acestea sunt irelevante pentru tehnologiile noi. De exemplu, pe un OLED poți să te uiți și de la 1,5 metri, chiar dacă acesta are diagonală de 65′. Asta pentru că avem o construcție, o tehnologie diferită.
Caracteristici tehnice ale televizorului
Dacă ai ajuns să citești până aici este clar că vrei să te informezi serios în legătură cu alegerea TV-ului și te-am făcut curios prin rândurile de mai sus.
În oferta magazinelor găsim specificații precum:
Rezoluție
Ultra HD sau 4k? Dar 8k? Dacă vă gândiți să vă luați un televizor cu rezoluție ultraHD luați-o pentru că următorul gadget va fi un DSLR sau mirrorless cu rezoluția aceasta sau pentru că telefonul vostru filmează la calitate 8k. Altfel, cu greu veți găsi conținut 8k. Iar diferența între ce avem de la operatorii de cablu și ce pot televizoarele noi… e departe de tehnologia 8K! Nu este cazul!
Lângă această rezoluție marketing-ul ne aduce în față o nouă etapă a imaginii pe televizor. Este vorba despre HDR. Aceasta a tot fost folosită, de-a lungul timpului, de către fotografi. Ușor, ușor, tehnologia s-a îndreptat și spre televizoare.
Tehnicile de marketing au făcut ca producătorii de televizoare să lanseze pe piață HD Ready, FULL HD și mai nou, UHD. Probabil că cele mai ieftine televizoare sunt cele HD Ready care vor dispărea de pe piață odată cu maturizarea tehnologiei UHD(4k).
- HD Ready -> 1280×720 pixeli
- FULL HD -> 1920×1080 pixeli
- Ultra HD 4K -> 3840 x 2160 pixeli
- 8K -> 7680×4320 pixeli
Contrast
Toată lumea a auzit de acest lucru. Ca o definiție simplă ar fi raportul dintre cea mai luminoși pixeli și cei mai întunecați de pe ecran.
Mai nou acesta este de două tipuri: contrast static și contrast dinamic. Cel static este cel real, ascuns de marea majoritate a producătorilor, iar cel dinamic are cifre. Multe. De genul 10 000 000:1.
Procesor video
El este responsabil de procesarea semnalului ce intră în televizor. Cu cât este mai bun acest procesor video, cu atât imaginea redată va fi mai bună. Poate cel mai important lucru alături de panoul televizorului.
În general, despre acest lucru discutăm cel mai mult atunci când se schimbă o generație de televizoare. Fiecare producător lansează un nou procesor grafic.
Cu cât este mai performant procesorul video, cu atât televizorul rezolvă probleme precum:
- upscalling
- aberații cromatice ale diferitelor tehnologii
Ce tip de panel să aleg?
Sunt 2 producători mari și lați:
- Samsung Display
- LG Display
Fiecare producător are mai multe tehnologii în portofoliu ce le vinde brandurilor: Samsung, Philips, Panasonic, LG, Sony, TCL, etc.
Se discută foarte mult despre asta, în fapt cred că despre asta trebuie să se discute tot mai mult. Panourile sunt de 2 tipuri:
- 50 Hz
- 100 Hz
Pe anumite site-uri vedeți marketing la 120 Hz, asta pentru că oamenii nu se pricep, nu fac diferența între America și Europa. În plus, unii vorbesc de conexiunile de intrare, alții de conexiunile de ieșire.
Altfel, la aceste panouri mai avem și:
- panou de tip MVA
- panou de tip IPS
Tehnologiile au avantaje și dezavantaje, unul consumă mai mult, altul are unghiuri de vizualizare mai mici. Da, la bază putem să vorbim despre faptul că VA-urile interpretează diferit umbrele, dar la nivel foarte mic.
Refresh dinamic
Am vorbit și mai sus despre rata de refresh a monitorului. Sunt multe discuții, multe contradicții referitoare la această tehnologie. La fel ca la contrast a devenit o tehnică de marketing importantă.
Aveți o explicați aici foarte bine realizată pentru ce înseamnă refresh-ul dinamic.
Tot aici aș putea să includ și tehnologii precum Clear Motion (Motionflow XR, Perfect Motion, Dynamic MCI).
Conectivitate
Știu persoane care și-au luat LED-uri, dar stau pe SCART cu cablul TV. Ok, nu am nicio problemă, fiecare vede diferit. Dar calitatea semnalului analogic este cu mult mai mică față de calitatea digitală. Așadar încercați să uitați de VGA, încercați să uitați de SCART sau de fel de fel de adaptoare de genul.
Avem carduri CI, CI+, avem HDMI 2.1, avem foarte multe lucruri ce ne-ar putea face imaginea mai clară și mai frumoasă.
Degeaba aveți cel mai bun TV de pe piață dacă nu aveți o conexiune bună cu dispozitivul.
Tot aici vreau să evidențiez faptul că tehnologia 4k are și ceva anomalii. De exemplu hardul extern pe care îl aveam nu făcea față, nu puteam să rulez niciun film UHD, nici măcar cele mici, de 3,4 minute, router-ul wireless nu poate procesa atât de multă informație. Sigurul cu care m-am descurcat a fost un stick USB 3.0.
Evident, un profesionist ar zice să dăm play de pe un Blu-Ray. Total adevărat, calitatea imaginii reproduse de televizor se observă cel mai bine de pe un astfel de dispozitiv.
HDMI 2.1
Strict pentru cei care au cele mai noi versiuni de console. Acolo, dacă vreți puteți să beneficiați cu adevărat de ceea ce știe HDMI 2.1, eARC de VRR și de tot ceea ce înseamnă noile porturi. Altfel, nu cred că sunt justificați banii.
Atenție și că cei de la HDMI au ales să schimbe denumirile și s-ar putea să nu aveți HDMI 2.1 curat pe anumite porturi, ci doar HDMI 2.0. Totuși, aveți nevoie de mai mult de 2 porturi HDMI 2.1?!
Bluetooth
Mai toate au cea mai nouă versiune. Nu trebuie să vă faceți probleme de asta, nu cred că este un criteriu de departajare. Singurul semnal ar fi la drivere, dacă producătorul oferă firmware competitiv și nu sunt probleme pe termen lung.
Sunet
Nu am abordat subiectul pentru că foarte, foarte puține televizoare au sunet ok. Oricât de mult ne-am chinui noi să recomandăm modele ok discutăm despre diferențe extrem de mici. Unde să pună sunetul?!
Așadar, dacă doriți să aveți ceva de calitate trebuie să vă îndreptați spre un soundbar sau sistem de sunet mai OK. Sunet dedicat!
Evident, dacă ne uităm la modelele OLED observăm că tot mai multe au și componentă de sunet tot mai performantă. Sigur că tot nu e chiar perfect, nu poți compara un soundbar cu ceea ce poate scoate o linie a unui televizor. Diferențele sunt mult prea mari.
Negrul complet
Începe să se marketeze tot mai mult de când cu tehnologia OLED de care aminteam mai sus. Este bine ca redarea culorilor să fie cât mai ok. Așadar, trebuie să vă orientați spre un televizor cu negru cât mai bun. Problema este că prea puține informații găsim în specificațiile tehnice despre acest lucru.
Garanție extinsă
Pentru produse ca televizoarele eu recomand garanția să fie cât mai mare. E extrem de multă tehnologie, foarte multă electronică în interior, dar și variații de curent prin casă. Încercați să alegeți un magazin care oferă această opțiune. Merită din plin!
Ambilight
Diferențierea televizoarelor se face mai mult sau mai puțin, în ultima vreme. Cei de la Philips au patent pe ambilight, așadar dacă vreți LED-uri pe spatele televizorului trebuie să vă îndreptați spre un model din oferta lor sau să improvizați, dar cu siguranță nu veți putea să urmăriți video sau audio, așa cum se întâmplă, nativ, pe modelele lor.
Sunt 2 tipuri de ambilight pe piață:
- pe 3 laturi
- pe 4 laturi – > le găsim pe modelele flagship
Mai mult, cei de la Samsung au reușit să cumpere drepturi de folosire a Philips Hue. Este un fel de Ambilight, tot o integrare cu luminițe și control, exact ca în poza făcută de mine la summit-ul de la Frankfurt al celor de la Samsung. Avantajul este că lumina este mai puternică, dezavantajul este că toată integrarea este mai scumpă decât cea de la Philips și nu e tocmai perfectă, dar se poate adăuga și ulterior.
Grosimea televizorului
Încep să devină din ce în ce mai subțiri. Poate chiar prea subțiri dacă ne gândim la modelele de televizoare OLED. E foarte greu să manevrezi un OLED, mi-e tare greu să mă gândesc la cei care au copii mici și vor să își aleagă un astfel de model. Uitați-vă la acesta, e mult mai subțire decât unul dintre cele mai subțiri telefoane.
Așadar, cu cât ridicați bugetul, cu atât aveți șanse să găsiți un model din ce în ce mai subțire.
Cum curățăm televizorul?
Sunt tot felul de variante. Unele mai scumpe, altele mai ieftine. Dacă n-a zburat cola pe el putem să curățăm clasic, cu o cârpă de bumbac.
Dacă sunt probleme mai mari putem să alegem soluții de curățare. Sunt ok, fără doar și poate și acelea.
Nu vă uitați la preț pentru că o sticluță de genul alături de o microfibră ne scapă de griji pentru o lungă perioadă de timp.
V-ați cumpărat deja televizorul? Nu vă place cum se vede?
Greu de crezut că se poate întâmpla asta, dar poate că sunteți pretențioși și vreți mai mult de la un televizor.
Eh, vă propun să-l calibrați corect. În România se caută prea mult promoțiile și prea puțin oamenii de calitate. În cazul de față aceștia se numesc calibratori. Au câteva programe care reglează nivelul de culoare al televizorului. Unele au mai mult alb, altele mai mult roșu sau verde.
Poate albastru?! Cert este că toate aceste lucruri se pot face prin calibrare. Căutați oameni care fac lucrul acesta, în orașul vostru.
Pentru televizoare trebuie să știți că albul este împărțit în 240 de puncte, iar semnalul video este de la 16 la 255 sau 16 – 235. Pe monitoare este full range: 0-255. Fiecare pixel este format din 3 subpixeli. Ați ghicit: RGB, de care vă spuneam în paragraful de mai sus.
În cazul în care toți cei 3 subpixeli sunt aprinși și generează fiecare același nivel de luminozitate maximă(100%) atunci va rezulta o imagine cu un alb curat: R-255 G-255 B-255.
Dacă un televizor nu este calibrat corespunzător acesta va reda artificial nuanțele de alb. Mai multe despre calibrare se discută și aici.
În general, când vorbim despre recomandări, ar trebui să ne trasăm câteva idei precum următoarele:
- televizoare ieftine nu există
- televizoare bune există atât timp cât există buget pentru ele
- televizoare best buy există – în general, în fiecare an, discutăm despre modele care au un raport calitate preț ok
Ca să vă faceți o idee, per ansamblu avem serii:
- entry level
- medii
- high end
Marele avantaj ar fi atunci când un model de serie veche iese la rampă și-l găsim și anul următor la preț mult mai bun.
În prima categorie le-am adăugat pe cele cu tehnologia LCD LED. Practic, vorbim de modele de oarecum de buget, pentru care n-ar trebui să avem foarte mari pretenții. De preferat ar fi o serie mai veche, e posibil să obțineți mai mult. Am încercat să vă pun poze realizate de mine, acolo unde am avut ocazia.
LG 50UT73003LA
- 50 Hz
- ultra HD
- webOS 2024
- 2024
Philips 50PUS8518
- 50 Hz
- ultra HD
- android
- 2023
SAMSUNG 55Q80C
- 100 Hz
- ultra HD
- Tizen 6.0
- 2023
În tabelul de mai jos aveți modele cu 100 Hz. Sunt modele ceva mai pretențioase, dar evident că n-am putut acoperi toate bugetele disponibile. De asta avem zona de comentarii. 🙂
TCL MiniLed 65C855
- Smart Google TV
- 4K Ultra HD
- 100hz
- Clasa G
Sony 55X85L
- 100 Hz
- ultra HD
- android
- 2023
Philips 50PUS8818/12
- 100 Hz
- ambilight
- android
- 2023
3 dintre cele mai bune televizoare OLED
Am decis că este mai bine să diferențiem un pic tehnologia OLED. E clar că este altceva, că sunt modele bune, de luat în seamă. Tocmai de aceea avem și prețuri mult mai mari.
Iar pentru că au apărut suficient de mulți producători care să concureze vreau să adaug un nou tabel cu 3 recomandări de televizoare OLED. Testate de noi, evident!
Philips 65OLED819
- 100 Hz
- ultra HD
- android
- 2024
Sony 55A95K
- 100 Hz
- ultra HD
- android
- heatsink
- 2022
LG OLED 55C41LA
- 100 Hz
- ultra HD
- webOS
- 2024
Câteva sugestii despre televizoarele din 2024
Am zis că trebuie să trasez câteva idei principale referitoare la alegerea unui televizor, dacă cele de mai sus nu au fost suficiente pentru voi. Cumva, să vă trasez câteva așteptări.
Televizoare de 1500 de lei
Dacă veți prinde o ofertă foarte OK aveți șansa să alegeți un model decent și în categoria asta de preț. Este evident că vorbim despre diagonale mici, cu hardware nu tocmai wow. Cu o reducere, cu un voucher s-ar putea să prindeți ceva ofertă.
Televizoare de 2500 de lei
Cred că putem să începem să avem perspective pentru modele ce încep să fie promovate inclusiv de brandurile de televizoare. La diagonale de până în 49′ cred că vom găsi modele chiar foarte OK. Tehnologia miniLED este aici așa că puteți obține lucruri faine în campaniile de reduceri.
Televizoare de 3500 de lei
Am găsit și televizoare OLED în categoria aceasta de preț. Deja mergem spre seria medie sau chiar de top pe anumite tehnologii.
Televizoare de 5000 de lei
Dacă ne referim la diagonale mici s-ar putea să nu reușim să cheltuim tot bugetul, în schimb, dacă mărim diagonala s-ar putea să nu fie suficient. La 5000 de lei reușim să găsim la 55′ mai toate tehnologiile de pe piață. Cu cât televizorul este mai mare, cu atât trebuie suplinit pentru a reuși să găsim variante optime.
M-am gândit că ar fi bine să listez și ceva termeni mai tehnici pentru cei care vor informații suplimentare despre televizoare:
RJ45 este conectorul pentru rețea. Îl găsim la televizoarele SMART, televizoare ce au conexiune la internet.
Același lucru înseamnă și WiFi doar că vorbim despre tehnologia fără cablu.
De multe ori, conexiunea WiFi este mai slabă, dar găsim și situații în care LAN-ul este mai încet decât WIFI, așadar un router bun va face diferența.
DTS înseamnă Digital Theater Systems. Citiți mai multe aici. Este un sistem brevetat de o companie americană pentru a îmbunătăți calitatea sunetului. Unii producători au licență pentru așa ceva, alții nu.
Putem spune că Dolby sunt concurenții direcți ai celor de la DTS. Totuși, în ultima vreme, au câștigat foarte mult teren prin parteneriatele pe care le-au făcut cu serviciile de streaming. Așadar, mai toate televizoarele noi beneficiază de Dolby Vision(imagine) și Dolby Atmos(sunet) cât mai bun, mai spațial.
Concurența celor de la Dolby Vision este formatul HDR10+. Numai că ei sunt pe 10 biți, față de 12 biți cât sunt pe Dolby.
Pe de altă parte, avem puține dispozitive pe 12 biți. Totuși, dacă vrem calitate, ambele standarde trebuie să fie pe televizorul nostru.
Sunt 3 tehnici de a realiza matricea LCD-ului cât mai aproape de un negru perfect, așa cum se întâmplă la televizoarele OLED. Cea mai bună tehnologie dintre cele 3 este Full Array LED sau FALD. O găsim pe seriile superioare de televizoare.
Se vorbește de ceva timp despre miniLED așa cum se vorbește și despre microLED. Pentru pătura de mijloc a consumatorilor miniLED-ul s-ar putea să fie o revoluție în imagine. Cu siguranță sunt evoluție, sunt mult mai luminoase decât generațiile anterioare, dar nu sunt OLED, chiar dacă unele branduri fac marketing pe QNED.
Raiul marketing-ului. Aceeași Mărie, dar cu altă pălărie. LCD-uri cu tot felul de filtre, mai mici sau mai mari. Bleending, clouding sau chiar glowing cu negru mediocru. Sunt perfecte pentru cei care nu vor să își bată capul cu imaginea.
E bine ca în showroom să mergeți să îl vedeți în mărime naturală. Din poze nu îți dai seama dacă este subțire, dacă nu este. Dar să verifici capabilitățile unui TV în showroom este o greșeală majoră! Televizoarele sunt pe modul DEMO. Acolo avem o lumină ambientală puternică, materiale puse de producător fix pentru a evidenția anumite detalii ale TV-ului, lucruri care nu se vor vedea în materialele clasice, de acasă.
Dacă vrei un conținut perfect, cu siguranță trebuie să iei în calcul un BluRay Player. Altfel, variantele cele mai comode sunt serviciile de streaming. Acestea te ajută să fii comod, dar pe scenele cu conținut întunecat vei vedea artefacte pe care pe BluRay nu le vei vedea.
Cred că putem să ajungem ușor la concluzia că un TV OLED nu este ceea ce trebuie. Așadar, pentru astfel de camere avem nevoie de un TV foarte luminos. Samsung face modele foarte ok, din punctul ăsta de vedere.
MLA înseamnă Micro Lens Array. Cei de la LG au realizat tehnologie nouă pentru a contracara puterea QD-OLED-ului de anul acesta. Deocamdată este disponibilă doar pe televizoarele foarte scumpe. Am testat și eu unul aici și pot spune că e senzațional ca imagine. Dacă aveți de spart bani, merită!
Articolul este subțire. Sunt conștient de asta. Dar informația despre televizoare este vastă. Noi învățăm zilnic, mai ales că apar modele tot mai interesante, de fiecare dată.
Totuși, dacă aveți răbdare, avem peste 6000 de comentarii în care discutăm despre televizoare. Și alte mii la alte articole. Totul a început de aici. Te invit să parcurgi informațiile. Sigur vei găsi ceva interesant.
Ghid Alegere Televizor
Branduri de Top
- Philips
- Panasonic
- LG
- Sony
- Samsung
- TLC
- Loewe
Branduri Low Cost
- Vortex
- Horizon
- Akai
- Utok
- Star Light
Informațiile sunt multe. Pot fi sau nu pot fi cuprinzătoare. E loc de mai bine, tocmai de aceea vă invit să ne auzim în secțiunea de comentarii pentru orice nelămurire în legătură cu modelul pe care îl doriți. Este ok să știm cât mai multe detalii despre acesta pentru a putea veni în ajutorul vostru cu alte completări, dacă este cazul.
IULIAN ZANFIR a zis
Buna ziua,as dori sa achizitionez un tv smart led sau oled cam la 152 cm sau 165 pentru un living cam de 80 mp,rapoprtul calitate pret sa fie ok pretul maxim 5000-5500 lei.
Va multumnesc anticipat pentru ajutor.
CALIN_FDX a zis
Bună seara. Un tv foarte bun ar fi acesta Panasonic TX-58DX750E sau diagonala mai mare cu suplimentarea bugetului Panasonic TX-65DX750E?
La oled nu va încadrați, diagonala de 55″ este LG oled55b6j.
IULIAN ZANFIR a zis
Buna ziua,am gasit un oled lg 55ef950 de 139cm imi puteti spune o parere avand in vedere ca este cel mai ieftin dintre oled-uri se merita banii ? (7000 lei)
CALIN_FDX a zis
Buna ziua. Nu merita atat timp cat modelul 2016 55B6v este la 7500lei.
Modelul care l-ati vizat are probleme de vertical banding, si de afisare a detaliilor in scenele inchise.
Georgian Nastase a zis
Buna seara, as dori sa cumpar un Smart TV 4k Ultra HD pana in 4000 lei de o diagonala de 109cm maxim, imi puteti da un sfat, ce este cel mai bun in acesti bani overall? Televizor Smart Android LED Sony Bravia, 108 cm, 43XE8077 Acesta este un model pe care il consider ca o optiune, dar nu am gasit suficiente review-uri sa ma convinga, fiind un model relativ nou. Ca brand-uri as prefera Samsung, Sony sau LG. Ce alternative mai bune sunt fata de modelul pe care l-am spus eu? Va multumesc pentru timpul acordat.
Marius Cucu a zis
E actualizarea pentru modelul de anul trecut. Are HDR îmbunătățit, sunet ceva mai ok și ceva îmbunătățiri pe partea hardware(smart tv). E o alegere ok.
Lungu ionel a zis
Salutari! Vreau sa achizitionez un tv insa nu sunt hotarat ce ?, as dori sa aiba diagonala intre 32″ si 40″. Bugetul este de maxim 1800, ce imi puteti recomanda. Multumesc!
Marius Cucu a zis
Distanța de vizionare?
Stefan Dragan a zis
Salut! M-ar interesa achiziționarea unui TV cu diagonala intre 108 și 125 cm. Nu ma interesează neapărat sa fie UHD, ma mulțumesc și cu un Full HD dacă renunțând la tehnologia 4k câștig la calitatea imaginii în mișcare sau refresh rate. Bugetul este de pana în 3000 RON.
Ma uitam la un LG 43WD750B. Aveți o recomandare mai buna de atât care sa se încadreze în buget?
Marius Cucu a zis
Ce distanță aveți către acesta?
Ștefan dragan a zis
2.5 metrii. Îmi mai făcea cu ochiul și Sony xd7005. Model 2016 dar vad ca are review uri bune.
Rares a zis
Buna ziua,
Ce parere aveti de Televizor LED Smart Sharp LC-49CUF8372ES?
va multumesc,
Marius Cucu a zis
Nu am folosit, n-aș putea să vă dau detalii. 🙁
IULIAN ZANFIR a zis
Buna dimineata,
Va multumesc foarte mult pentru sfaturi,faceti un lucru foarte bun aici pentru nestiutorii din domeniul elctronicii,multa sanatate va doresc !
Oxalis a zis
Buna, am gasit doua televizoare la fel de bune( concluzia recenziilor aparute )dar…nu sunt hotarat care ar fi cel ideal :Televizor LED Smart Ultra HD, 165cm, Android, 4K HDR, Sony BRAVIA KD-65XE9005B sau Televizor LED Panasonic Viera 165 cm (65″) TX-65DX750E, Ultra HD 4K, Smart TV, 3D, WiFi, CI+.
Va rog sa-mi recomandati unul din ele. Multumesc mult.
CALIN_FDX a zis
Bună seara. Ambele sunt foarte bune pentru lcd-led https://www.displayspecifications.com/en/comparison/d9be252a4 Bine punctata nehotărârea dacă este raportată la ceva. Mai precis la ce primează vizionarea? Sony e mai nou, luminanța de vârf mai mare, panel nativ pe 10bit, procesare de top va excela în modul HDR și în lumina ambientala ridicată (sufragerii foarte luminate) Panasonicul, mai cinematic, raport de contrast mai mare, spațiu de culoare mai extins, mai aproape de DCI, procesare bună, controale de calibrare mai precise, corect implementate. Dacă s-ar apele ulterior achiziției la o calibrare profesională, cu siguranță panasonicul ar ieși învingător, având nativ un aer cinematic. Sony are și el culori naturale și o cristalinitate specifica obținută din combinația setarilor claritate/creare realitate. La capitolul funcții smart, Sony este învingător având și atuul KODI iar la redarea fișierelor video de pe HDD extern sunet DTS. Ce pot afirma cu siguranță e ca dintre cele doua, cel calibrat profesional (ca si in clipul atasat https://youtu.be/M3VX7-MMkp0 va afișa imaginea mai buna. Dacă ambele ar fi calibrate, puse unul lângă celălalt panasonicul ar ieși ușor în evidență în modul SDR iar Sony în HDR
Ionut Popescu a zis
Buna ziua,
Caut un TV de 100 cm bunicel pentru o sufragerie mai mica. Bugetul este 2000-2800 lei. La aceste trei m-am oprit. (Il voi folosi in mare parte pentru filme)
(40ex600 40ds630, 40dx600)
https://www.displayspecifications.com/en/comparison/03f81baff
Sau poate imi recomandati dumneavoastra un alt model.
Multumesc!
CALIN_FDX a zis
Bună seara. La diagonala de 40″ nu sunteți avantajat de UHD. Modelele menționate nu au panel nativ pe 100Hz ceea nu e o problema la afișarea scenelor statice dar e un impediment în afișarea mișcării pe verticală. DS630 e cunoscut ca cel mai bun full hd ce mai poate fi achiziționat în noua era 4K https://www.displayspecifications.com/en/model/c0544c9 Acest full hd insa „nu va putea fi invins” atat timp cât pe el se vor rula materiale full hd 1080p cu bitrate mare, filme m2ts și MKV de 25-35gb. Un UHD va fi „obligat” sa facă upcaling la rularea acestui gen de materiale care primează încă și nu o va face niciodată ca un full hd când rulezi material full hd. Nu mai vorbesc de canalele tv HD care sunt si ele 1080i.
La conținutul NETFLIX și You Tube 4K, veteranul full hd încep sa piardă.
Ionut Popescu a zis
Din pacate modelul 40ds630 nu mai este disponibil in oferta principalelor magazine on-line. „Al doilea cel mai bun” full HD care ar fi?
IULIAN ZANFIR a zis
Buna ziua,
M-ati sfatuit sa cumpar un tv led panasonic tx-58dx750e,am cautat peste tot modelul dar nu am gasit decat modelul acesta,panasonic tx-58ex700e,este echivalent ca performante daca nu poate ma indrumati catre alt model macar la fel de bun.Va multumesc pentru ajutor si scuze pentru deranj.
CALIN_FDX a zis
Ca alternativa Sony 49XH9505 e foarte ok
Oxalis a zis
Multumesc de sfaturi, am mers pe Sony BRAVIA KD-65XE9005B.
Dupa cel primesc revin cu o concluzie.
Marius Cucu a zis
Aștept cu interes concluzia ta. 🙂
CALIN_FDX a zis
La fel si eu. Felicitari pentru achizitie!
Catalin a zis
Salut.
Ce parere ai de Televizor LED Smart Sony, 108 cm, 43WE750, Full HD
La emag e acum 2400 lei.
Am vazut ca are Opera OS pe el.
Mersi.
Marius Cucu a zis
Da. Serie testată și de mine. E de luat. 🙂
Valentin a zis
Salut, imi poti spune te rog daca esti multumit de 43WE750 ? Schimba greu canalele? se vede ok, fara a avea delay la video redare rapida?
Marius Cucu a zis
Salut Vali, eu n-am sesizat anomalii. Se schimba destul de rapid pe digital. De acum o să includ în testele mele și schimbatul de programe. 🙂
Ion Ciprian a zis
Buna ziua, va rog un sfat in legatura cu achizitionarea unui televizor pentru care nu sunt hotarat. Samsung 50J6282 sau LG 49UJ635V? Am putea lua in calcul si Sony Bavaria 49XD7005B. Multumesc frumos.
Marius Cucu a zis
Miza se dă pentru 49UJ635V și 49XD7005B. La cel din urmă se schimbă programele ceva mai greu, WebOS 3.5 este ok, imaginea e decentă, îmi place un pic mai mult pe Sony, dar e dezavantaj destul de mare dacă vă petreceți mai mult timp butonând telecomanda.
cezar a zis
va salut
Am o dilema si poate un sfat ma poate scoate din ceata. Am cumparat un sony 43we750 care este destul de ok dar nu este android , dores sa il schimb cu un 49XD7005 .
Realizez ca sunt multe de spus , doar o opinie avizata doresc.
Multumesc frumos
Marius Cucu a zis
Imaginea e ceva mai ok pe ați ales. E mai rapid un pic față de D7005, dar mai mic în diagonală și se schimbă programele mult mai greu, așa cum am zis mai sus. Imaginea nu e chiar fluentă pe subiecți în mișcare față de acel FULL HD, dar da… are android 6.
Paul a zis
Buna ziua! Am cumparat un LED Smart Full HD, LG 43LJ594V. Stiti ceva despre el? Nu ma prea impac cu culorile.
L-as lasa setat pe mod magazin daca as putea! ?
Multumesc!
ceazr a zis
multumesc de lamuriri
Cred ca in legatura cu androidul o rezolv cu tv box (o sugestie poate?), intrebarea mea este daca tastatura logitech k400 plus este compatibila cu 43we750.
multumesc anticipat.
Costin a zis
Si eu folosesc tot K400 Plus, este compatibila cu toate tv-urile.
Receptorul nu este tv-ul ci un stick ce-l conectezi la una din intrarile USB. Mai departe stie el ce sa faca.
Nardy a zis
Salut, am nevoie de rocomandarea ta pentru a achzitiona un televizor pentru o camera mica cu distanta de vizionare intre 2,5 -3 m. Prioritara este imaginea si nu partea de smart, daca este nevoie il fac eu smart.
Buget 2000.
Celelalte camere sunt dotate cu tv Sony.
Multumesc frumos!
Marius Cucu a zis
Eu zic că optim ar fi undeva la 110cm. Ca modele, până în 2000 de lei, m-aș orienta spre un FULL HD de la LG, chiar dacă sunteți obișnuit cu Sony.
Nardy a zis
Sa inteleg ca asta iese din discutie?
Televizor LED Smart LG, 108 cm, 43UJ634V, 4K Ultra HD
Imi poti recomanda un model?
Multumesc!
Marius Cucu a zis
Nu are sens un 4k în banii aceștia și la rezoluția aceasta. Mai degrabă aș merge pe LG 43lj614v.
Nardy a zis
Multumesc frumos pentru recomandare!
Cosmin a zis
Buna ziua!
O parere despre acest tv Samsung 50MU6102?
Merita banii?
Cu deosebit respect!
Marius Cucu a zis
Salut. La banii ăștia este foarte ok.
Cata27 a zis
Salut! Am vrut sa te rog sa ma ajuti si pe mine cu niste sfaturi pentru achizitionarea unui TV+soundbar pana in 4500 lei. Diagonala sa fie pana in 115 cm , iar legat de incaperea in care il voi folosi: ~ 4,5/2.5 si distanta pana la masa pentru TV este de ~2,5 m. Din ce m-am mai uitat mi-a ramas gandul la modelul https://www.displayspecifications.com/en/model/813d634 . din ce m-am mai informat (nu foarte mult) am inteles ca la marca sony ar fi cea mai buna calitate a imaginii daca compari cu alte marci in aceeasi clasa de tv, dar sunt deschis si la alte pareri din partea ta. Multumesc si o zi buna in continuare.
am gresit eu cu diagonala, e ok si de 125. Ca latime imi trebuie mai mica de 115cm. Am fost azi la media galaxy si un angajat foarte de treaba si destul de informat mi-a oferit o varianta mai buna decat cea despre care am zis mai sus, cum ar fi : SAMSUNG UE50MU6172
Aici e termenul de comparare https://www.displayspecifications.com/en/comparison/ea2b2bc02
Ca si avantaj pentru modelul Samsung a zis ca e:
-la panel type- deoarece are VA fata de IPS la Sony
-la backligh- Samsung are direct LED fata de EDGE LED la SONY
-la procesor nu imi arata detalii despre modelul de la Samsung asa ca nu prea pot compara
-ca sistem de operare daca as prefera android ar fi modelul Samsung dar nu prea ma pricep la diferentele de sistem de operare, din ce mi-a zis baiatul de acolo sistemul de la Samsung e mai stabil
-iar ca si calitate a imaginii la samsung pare mai buna , pe testate in magazin. dupa cum zicea si baiatul de la media galaxy modelul de la sony are a tenta mai puternica de albastru (testat cu acelas video pe ambele tv-uri).
Ca soundbar mi-a placut acesta SAMSUNG HW-J6001R tot pe testate.
Astept si parerea ta , ca sa ma pot hotara ce combinatie sa fac de tv+soundbar. Multumesc si astept cat mai repede cu putinta raspunsul tau ca sa achizitionez produsele.
Radu a zis
Salutare,
Am gasit un modelul 55XE8577S, pentru un living de ~3m, la aprox 5.500 lei.
Vreau sa il folosesc sa conectez un PS la el, sa fac streaming via chromescat (youtube,netflix,popcorn,etc), sa conectez 2 boxe via cablu optic si sa casc uneori gura la posturile tv.
Credeti ca este bun 55XE8577S?
Imi recomandati un model mai bun comparativ cu acesta (nu tin musai sa fie Sony)?
As fi dispus sa mai dau 2-300 in plus, daca se justifica diferenta.
Multumesc!
Adrian a zis
Buna ziua,
Urmeaza sa achizitionez inca un tv 4K, detin un SONY KD-49X8005C, pe care o sa-l las copilului.
Nu am posibilitate financiara mare, dar un maxim de 5000-6000 lei pot sa arunc.
Ma gandeam la doua modele: Sony 55XE8505 si SONY 55XE9005. Care este diferenta intre ele.
Multumesc,
Florin a zis
Am cumparat in 25 Septembrie 2017 acest televizor Samsung ue49mu6272. Sunt foarte dezamagit de alegearea facuta.
Din punctul meu de vedere are imagine foarte proasta si intentionez sa-l returnez.
Totusi, inainte de a face acest lucru, doresc sa stiu si parerea voastra, eventual daca ma poate ajuta cineva si cu stari pentru a obtine o imagine mai buna.
As dori de asemenea si recomandari pentru tv similare, poate chiar si cu diagonala mai mica ( 108 minim).
CALIN_FDX a zis
Buna ziua. In primul rand trebuie identificata cauza acestei „proaste imagini afisate” si stabilit „etalonul” sub care nu se accepta (retur indiscutabil)
-identificat semnalul sursa (daca s-a optat pentru achizitia unui tv UHD, grila de canale SD nu intra in discutie. Cine isi achizitioneaza un tv uhd (4K) in speranta ca aceste canale tv „se vor vedea mai bine” gresete. Nu se vor vedea la fel ca si pe un full hd si am explicat acest lucru in comentariile anterioare.
-daca pe canalele digitale (hd-1080i) se vede tot „prost” , verificat semnalul providerului catv (DIGI, UPC etc)
-daca pe clipurile You Tube HD/4K se vede tot prost, verificata conexiunea la internet si tot ce tine de ea.
-daca pe HDD extern filmele se vad „prost” verficat daca aceste fisiere nu sunt comprimate si de la bitrate-ul mic, survine acesta „imagine proasta”
-daca toate aceste atribute sunt indeplinite si incertitudinile eliminate, insemna ca televizorul este „prost setat” out of the box, sau este umblat haotic in setarile de imagine.
Nu exista setari pe net facute de X sau Y care sa se potriveasca la tv-ul respectiv (chiar daca ar avea vecinul acelasi brand/model/diagonala) Singura rezolvare este contactarea unui calibrator video care vine la dominciliu, in lumina ambientala din locatia respectiva, face masuratori ai parametrilor), identifica virtuale probleme de afisare corecta, seteaza imaginea in standardul de televiziune Rec.709 https://en.wikipedia.org/wiki/Rec._709 (samsungul acesta are cel putin 90 de controale independente pentru setarea custom a imaginii) si ulterior face o vizionare, evaluand imaginea impreuna cu proprietarul tv-ului care da verdictul final.
Daniel a zis
Salutare Marius ! Sony bravia 108cm 43xe7077 e o alegere buna pt aceasta gama ? Sau imi poți recomanda altceva ? Multumesc mult
Marius Cucu a zis
Da. Este un model foarte ok. E de luat.
Andrei Ioan a zis
Salut !
In living am mers pe mana ta si sunt super multimit,acum urmeaza dormitorul.
Ce imi recomandzi intre : 43PUS6162/12 si 43KU6072?
Ideea e ca vreau ceva pana in 2000 lei ptr dormitor.
Marius Cucu a zis
Seria 6 de la Samsung e interesantă. 🙂
calin a zis
Salut,
Va rog o parere despre cele 2 modele, care este mai ok? ma intereseaza o imagine buna,si smartul sa se miste bine.
Televizor LED Smart Ultra HD, 126cm, PANASONIC Viera TX-50EX700E
Televizor LED Smart Ultra HD, 139cm, 4K HDR, Argintiu, SONY KD55XE7077SAEP
Astept cu interes parerea dvs.,… care-si merita banii?
Marius Cucu a zis
Panasonic.