Dacă vorbim despre OLED-uri cred că putem să vorbim despre burn in. Da, am mai abordat subiectul pe aici, există într-o măsură ceva mai mare decât la alte tehnologii, dar nu e ca și cum n-ar exista și pe LED-uri. Doar că incidența e mult mai mare.
A fost ceva întâlnire acum ceva timp și era prezent și un monitor de la Alienware. OLED, tot ce trebuie. Avion, evident.
Între timp, se face marketing pe televizoarele OLED și la noi, pe astea mici, că ar fi potrivite și pentru gaming. Știu că anul ăsta s-au schimbat un pic panourile și au mai îmbunătățit lucrurile chiar și pentru burn in. Dar nu sunt rezolvate.
Poate că pentru un film, în care există dinamică, cel mult un logo al postului sau al serviciului de streaming, burn in-ul este mult mai ușor de rezolvat.
Cum se rezolvă burn in?
Se ajută de ceva AI ca să scadă cu 10-15% luminozitatea pentru a evita burn in. La scene comune, un cer, un logo, e simplu. Îl izolează și umblă la procesare.
- Citește și: Cum e cu Burn In-ul după 2 ani de zile
Poate că s-ar face mult mai multe, dar procesorul trebuie să fie foarte, foarte performant ca să facă toată treaba asta în timp real.
Discuții au apărut prin toate mediile în legătură cu CX-urile. Iar dacă ei le promovează ca fiind de gaming. Eu sunt sceptic pentru treaba asta și nah, până nu văd, nu cred, vorba virusului.
Sigur, lucrurile au devenit tot mai bune, Panasonic a lucrat cu LG la noile panouri, vor fi mai luminoase, anii trecuți s-a modificat matricea, ușor, ușor, problemele se vor fi rezolvat.
Sper ca 2021 să îmi aducă și mie primul OLED pe care să-l țin mai mult de câteva săptămâni. Deocamdată, prețul pentru 48′ e nejustificat de mare, iar ca sample-uri absolut niciun producător n-are. Țară bananieră.
ice4you a zis
Solutia ar fi implementarea unui contrast dinamic, asa cum au facut la televizoarele mari, care sa se joace discret cu imaginea in functie de nevoia intensitatii ei, si nu ca ce rahat inutil au implementat pana acum. Am vazut implementari reusite si implementari proaste, pana acum la Grundig’ul meu e una dintre cele mai bune in combinatie cu matricea aia NanoCell patentata de LG, nu vad de ce nu ar putea fi implementata treaba asta si la monitoarele Oled.
Marius Cucu a zis
Sunt tehnologii diferite, nu știu dacă se poate face asta.
În fine, noroc că închide Altex programul, cel mai probabil o să „adopt” și eu unul cât de curând.
ice4you a zis
Corect! Cumva cred ca Oled va pierde treptat teren, e o tehnologie care prezinta riscul de brun in de care vorbeai, plus pretul, in vremea in care NanoCELL e inca in dezvoltare si din cate vad probabil ca si ceva mai permisiva in ce priveste dezvoltarea de tehnologii care sa o foloseasca. E super misto implementarea aia de contrast dinamic, pe care care am setat’o in modul AUTO si din cate vad isi face foarte bine treaba, fiind si odihnitoare pentru ochii oferind culorii vii dar care nu te ranesc parand in acelasi timp si mult mai naturale spre dosebire de Oled, care ofera culori vii, insa destul de agresive oricat te’ai stradui sa reglezi contrastul ala, probabil de aici si faptul ca n’am prea vazut implementat contrastul dinamic la Oled. Dupa o luna si ceva cu televizorul asta, pot zice ca sunt mai mult decat multumit de alegerea facuta, LG chiar a facut o treaba foarte misto cu tehnologia asta, om vedea ce o fi pe viitor.
Marius Cucu a zis
Neah, m-aș mira să se întâmple asta. OLED-urile din 2021 vor fi și mai ok, vor fi pe platforma dezvoltată de LG și Panasonic. Diferențe sunt mari și totul pleacă de la negru. 🙂
ice4you a zis
Mereu a plecat totul de la negru care mai mereu a fost gri. 😉
Probabil ca dezvoltarea va merge paralel, nanoCell ramanand pe segmentul midlle range.
Marius Cucu a zis
Păi da, la OLED negrul este negru. La microLED matricea e și mai simplă. Toată treaba este să se ieftinească tehnologia. 🙂