Zilele trecute, mi-am bătut capul să editez un material 8K. Nu e primul, dar speram să se fi schimbat lucrurile în câteva luni bune de zile. Nu s-a întâmplat, pur și simplu, momentan, cu un PC mai mult decât decent, de home user, nu prea poți să editezi 8K. Bine, poți să te dai cu proxy-uri, dar atât.
Însă întreg ecosistemul își freacă mâinile știind că lumea va migra pas cu pas la „nou”.
Avem deja, pe piață, telefon care filmează 8k, avem camere care se încing filmând 8k, se pregătește codec, televizoare sunt, dar conținut încă nu este suficient. Asta pentru că nici nu prea ai unde să-l procesezi.
Și aici vine duelul între Intel și AMD. Probabil că AMD va ieși câștigător, dat fiind faptul că au tehnologia mult mai promițătoare, în timp ce Intel e un pic la capăt de linie.
Cred că vom avea și socket nou, probabil AM5, să mai scoatem niște bănuți din buzunar.
Redoo a zis
Bine ca mai sunt bani in buzunar…ieri mi-am luat tigari din alocatia copiilor. Mă bucuram ca am magazin de proximitate…da e #faracard.
Marius Cucu a zis
S-a dublat?
Redoo a zis
Parca nu…vedem luna viitoare.
dam167 a zis
Mie mi se par metode bune de a ține amatorii și pasionații ocupați – le arunci an de an așa zise inovații și îi lași să se consume. Profesioniștii rar se aruncă la ultima jucărie de pe piață sau la rezoluții mari fără un motiv anume. Cât despre bani, dacă țintești 8K nu cred că e o problemă să mai dai 10 mii de euro pe un calculator – aici e destul de simplu, RED + Mac Pro + Afterburner.
În rest cei care au experiență cu calculatoarele știu ce greu vine din urmă softul, așa că atunci când apare ceva nou pe piață rar rezolvă 16 GB de memorie în plus ceva. Sau chiar un procesor nou cu 10% mai rapid. Majoritatea pieței e mult mai conservatoare, chiar și pentru TV-urile alea de 8K poți produce conținut ca și până acum – timelapse.
M-am uitat în weekend la Tony Northrup cum spunea că e fake asta cu supraîncălzirea la Canon, asta doar pentru că e programat să se oprească la un moment dat fără ca un senzor să măsoare temperatura în timp real. E normal, probabil din teste a ieșit că nu e bine pe termen lung și au impus o limită. Dar când faci doar vlogging ai timp să te legi de toate detaliile care nu-i interesează pe profesioniști – pentru că e normal ca un film maker să nu stea să vadă care e temperatura senzorului în timp ce filmează.
Sanda a zis
Păi progresul nu se opreşte niciodată. Şi pentru asta trebuie să plătim. Advanced Micro Devices sau AMD cum mai este cunoscuta firma este al doilea mare producator de procesoare din lume, dupa Intel şi au fost inca de la inceput un concurent low-cost al procesoarelor Intel, însă procesoarele AMD s-au situat pe primul loc pe acest segment de piata.