Când vorbești despre cel mai ieftin router nu trebuie să ai pretenții. Asta am înțeles după ce am testat mai multe modele de routere, de-a lungul timpului. Partea bună este că vom avea routere de 10 Gbps și tot mai multe modele clasice se vor ieftini.
Amuzant este faptul că, acum ceva ani, fix în articolul acesta ceream sfaturi ca să îmi aleg un router. Am fost mereu omul care a încercat să meargă spre best buy.
Așadar, așa cum ați văzut pe aici, am background de presă(tehnic), iar apoi am rămas pe marketing online.
Ce înseamnă asta?
Înseamnă că acolo m-am jucat un pic cu fibra optică, cu transmisiunile TV și așa mai departe. Apoi, pasiunea a făcut să încep să testez gadgeturi:
- laptopuri
- televizoare
- calculatoare
sau chiar routere. E drept, infrastructura nu mi-a permis să testez foarte multe. Asta pentru că aveam un pachet minim și nici fibră trasă n-am avut o bună perioadă de timp. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat.
Așadar, de curând mi-am făcut un mic server web pe router pentru un proiect de-al meu. Nu e cea mai bună variantă, dar e funcțională.
Să revenim la alegerea unui router… ieftin să-i zicem. Voi încerca să explic cât se poate de nontehnic ca să fie pe înțelesul tuturor.
De ce să îți iei un router ieftin?
Înainte de toate, să stabilim ce înseamnă router ieftin.
Avem tone de oferte la magazinele de specialitate, cu prețuri începând de la 70-80 de lei. În plus, cu cât se va democratiza mai mult conexiunea de 10 Gbps, cu atât vor fi prețuri mici.
Credeți că merită vreunul?
Nu. E simplu.
În 2010 dacă vorbeam de routere puteam să ne raportăm la calitatea acelora foarte ieftine. Iată că acum treburile s-au mai schimbat, avem lângă noi 5G, avem televizoare, avem telefoane, avem calculatoare, avem case mari… avem nevoi mai multe. Asta înseamnă că n-o să alegem cel mai ieftin router. Să fie cât se poate de clar!
Acelea ieftine nu doar au viteze proaste, dar la prima solicitare mai mare a rețelei se va reseta sau vei pierde conexiunea cu el. Asta pentru că procesorul lui nu face față. În plus, s-ar putea să nu respecte standardele și să pună antene mai puternice. Sigur, sunt bune, dar nu radiază, nu?! 🙂 Ah, mă scuzați, doar nu stă cineva să verifice?!
Criterii principale de alegere ale routerului
Aș vrea să sinterizez câteva lucruri pentru cei mai non tehnici și voi încerca să fiu cât mai la subiect.
Bugetul
Prețul. Oricât de mult te interesează pe tine cel mai bun router de pe piață, tot la bugetul tău ajungi. Nu investi 1000 de lei într-un model premium, dar cu 100 de lei nu ai ce face dacă ai mai mult de un dispozitiv.
Performanța
Dacă ai zis performant, automat prețul crește. Dar cum alegem un model performant?
Păi vorbeam mai sus de tot felul de conexiuni pe care vrem să le facem, unele dintre ele simultane:
- 2 telefoane
- 3 laptopuri
- 2 televizoare – > ca o paranteză, televizorul se pune pe cablu, nu pe WiFi – asta dacă vreți calitate maximă a imaginii.
Eh, cu cât e mai ieftin un router, cu atât avem mai puține conexiuni simultane.
Ca să vă bag și mai mult în ceață avem 3 tipuri de routere:
- single band
- dual band
- tri band
Practic, cele cu single band alocă doar unui singur dispozitiv banda, așa că celelalte rămân fără nimic.
Când discutăm despre dual band sau tri band înseamnă că o parte din viteză o oferă laptopului, alta telefonului și așa mai departe. Totuși, a nu se înțelege că poți limita banda pentru un dispozitiv sau altul.
Merită să iau router Gigabit?
Sunt 3 specificații mari și late care fac diferența( pe partea de cablu):
- 100 Mbps
- 1000 Mbps
- 10000 Mbps
Primul nu trebuie să mai existe în 2024. Pur și simplu, nu. Asta trebuie să vedeți în momentul în care alegeți modele foarte ieftine. Asta este una dintre capcane.
De ce să iau router cu 1500 mbps dacă eu am abonament de 500 mbps?
E un pic de marketing la mijloc făcut de producători. Pe WiFi avem ceva limite față de cablu, de asta insist cu cablul, așa că mulți pun în context cifrele mari pentru că asta vinde.
Pe WiFi avem multe dispozitive care abia ajung la 100 Mbps, n-are sens să mai vorbim de 300 Mbps sau 1200 Mbps. Abia se dezvoltă treburile.
Semnal
Toată lumea dorește routerul perfect care are semnal pentru ce are el nevoie: 5 pereți, sute de metri de acoperire.
În medii ideale routerele ajung să bată până la 300 de metri. Problema este că tehnologia se lovește de alte rețele din jur, se lovește de pereți, de fel de fel de obstacole. Cu cât crește numărul de pereți, cu atât scade acoperirea. Uite așa ajungem să avem semnal foarte, foarte prost.
Ce s-a inventat între timp?
Ca alternativă s-au găsit sistemele de tip mesh. Un fel de prelungitoare de semnal. Sau amplificatoare WiFi, dacă vreți, pentru a putea extinde semnalul în casă.
Dacă aveți router ok deja n-are sens să investiți în tot sistemul, ci să cumpărați extendere.
Ce router wireless ieftin recomandați?
Bineînțeles, să suporte IPV6. Am dat in jur de 350 lei pe el, am zis ca fac treaba cu el, dual-band, n-am observat ca nu știe nativ IPV6.
N-ar fi rău ca routerul sa fie gigabit și sa știe sa se conecteze la PPPOE de la RDS. Practic pe PPPOE face diferența, dat fiind faptul că DIGI așa se conectează.
Recomandare router wireless în 2024
Mai jos, în acel tabel, aveți o serie de routere, cele mai bune în bugete de pana în 200 lei, 300 sau chiar mai mult. Majoritatea dintre aceste recomandări sunt venite de la comentatorii blogului.
TP-Link Archer C80
- Gigabit AC1900 Dual Band
- MU-MIMO
- Wi-Fi Wave2
Synology MR2200ac
- Tri-Band
- WiFi 2.4-5G: 400 + 867
- port USB 3.0
- 1x LAN
ASUS RT-AX1800U
- AX1800
- Dual-Band
- Wi-Fi 6
- AiMesh
- Aiprotection
- 4 antene Wi-Fi
Pe cele de mai sus le-as folosi acasă, dacă nu am prea multe de făcut. Eventual, un laptop, o tableta, un telefon și-un calculator, nu mai mult.
Momentan, nu se încadrează niciunul la categoria de router ieftin, așa că m-aș gândi de mai multe ori până să fac o investiție de acest gen.
Mihai a zis
Au și ei sisteme wifi și se utilizeaza același canal pe care e wifi-ul meu
Marius Cucu a zis
Păi nu sunt soluții decât să folosești alt canal sau cât mai mult cablu pentru dispozitivele care permit. Doar n-o să stai să pui poleială în casă doar pentru că au și vecinii, nu?
Mihai a zis
Am auzit că există modele care au posibilitatea de a comuta spre un canal mai puțin solicitat.
Marius Cucu a zis
Toate pot face asta din setări.
Mihai a zis
O soluție pentru problema cu vizorul smart care e inabordabil prin wifi ?