Am fost pentru mulți ani la Vodafone cu serviciile. Dacă am putea considera că am fost și la UPC cu internetul am putea adăuga un alt serviciu pentru aceștia. Un serviciu pierdut de ei, cum s-ar spune. De-a lungul timpului, s-a demonstrat că monopolul nu face bine. Evoluția este bună până în momentul în care ai competiție serioasă. Până atunci ar trebui să apreciem fiecare companie mai bună sau mai proastă care pune umărul la competiție. Am încercat să adun păreri și să încerc să înțeleg ce se întâmplă, de ce reziliază lumea contracte.
În articolul de față vreau să discutăm despre procedura de reziliere a unui contract la Vodafone. Odată cu scumpirile de abonamente putem să reziliem fără probleme un contract de la ei. Dacă sunteți, însă, mulțumiți de servicii și nu de preț, ideea mea ar fi ca voi să încercați să negociați abonamentul vostru. Dacă nu, alternative în piață sunt destule.
Cum reziliez un contract la Vodafone?
Din câte observ, proceduri greoaie sunt și la bănci. Nu aș vrea să cred că este vreo procedură greoaie din partea reglementării statului sau chiar sunt ei cei care încearcă să țină clientul aproape.
Reziliere de contract în magazin
A trecut pandemia, iar procedurile au rămas ca înainte. Se poate să fie și legislația românească, dar eu bănuiesc că oamenii încearcă să îți propună o ultimă ofertă.
Știm că interacțiunea pe mail este mult mai greoaie față de cea din magazin. În magazin emoția e diferită, interacțiunea cu un operator e diferită și oamenii sunt educați să vă vândă servicii. Poate că merg și pe principiul: nu am timp să merg în magazin, să pierd timpul.
Cerere de reziliere de contract de la Vodafone online
Există un model de cerere de reziliere pe care îl găsiți chiar pe site-ul lor. Este atât pentru persoane fizice, cât și pentru juridice.
Documentul este disponibil aici. Evident, nu este un PDF inteligent, trebuie completate de voi manual. Aș putea da exemplu statul român care a reușit să facă niște formulare mult mai simple și mult mai OK pentru a primi fonduri europene decât toată procedura celor de la Vodafone. Da, statul!
Greu de crezut că zic asta despre statul român, dar asta e situația!
Trebuie să fie clar că dacă avem un client mare, să zicem că vreți să reziliați 100 de SIM-uri, acel om de la relații cu clienții nu are niciun interes să vă piardă, ba chiar ajung să mintă destul de mult pentru a-și vedea interesul. Grijă mare și cel mai bine este să citiți contractul înainte, mai ales dacă urmează o portare la o altă rețea.
Am putea să ne auzim în comentarii și să vedem dacă poate să fie comunitatea de ajutor, în vreun fel.
Sigur că da, de-a lungul timpului am încurajat să se facă acest lucru, dar doar după ce discuția cu Vodafone nu a dat roade. Așadar, întâi încercați să aveți o dovadă scrisă, iar apoi mergeți la ANPC. E clar că este o procedură mai greoaie, dar dacă operatorul nu răspunde solicitărilor cred că asta este soluția cea mai bună. Mai greu este pentru clienții business, pe firmă, ce nu reușesc să lucreze cu ANPC, ci trebuie rezolvat în instanță.
Dacă aveți un telefon luat în perioada contractuală acesta trebuie plătit, dacă nu există vreun soi de taxă de instalare ar trebui să reziliați fără discuții.
Înainte se putea obține o reziliere la *222. Din păcate, opțiunea nu mai este valabilă.
Se poate rezilia contractul si online.
Accesați site-ul Vodafone sau contactați serviciul de asistență clienti.
Autentificați-vă în contul dvs. de client sau furnizați informațiile necesare pentru identificare.
Navigați către secțiunea de administrare a contractului și selectați opțiunea de reziliere.
Urmați instrucțiunile pentru a confirma rezilierea contractului.
Bine, asta cand functioneaza site-ul.