2021 a fost anul în care piața de energie electrică a fost liberalizată complet. Ca țară trebuia să facem de mult timp acest lucru, dar s-au tot făcut derogări din mai multe considerente. Nu intrăm în detalii.
Am ajuns acum, în 2024, să căutăm oferte pentru alegerea noului distribuitor de energie electrică. Ce haos!
Foarte mulți au început să se informeze despre alegerea noului furnizor. Este normal să se întâmple asta, toată lumea dorește oferte cât mai bune, cât mai avantajoase.
Asta înseamnă că noi, consumatorii, vom avea încă un motiv de a căuta oferte. Avem telefonie mobilă, avem, servicii de internet fix, abonamente la servicii de streaming, va trebui să ne informăm și despre ofertele pentru energia electrică.
Și, evident, toate cele de mai sus n-ar fi fost posibile fără a avea curent.
Pe piață, la momentul scrierii articolului, erau extrem de multe oferte. Să le zicem oferte exagerate? Nesimțite?! Mai nou, de când guvernul a modificat plafonările tot mai mulți pun prețuri imense: 4, 5 lei pentru un KWh.
Cel mai ieftin furnizor de energie electrică?
- Citește și păreri despre Nova Energie Electrică și Gaz
- Citește și păreri despre Aik Energy
- Citește și păreri despre Cez Info
- Citește și păreri despre ENEL
- Citește și păreri despre EON
E un pic greu să stabilim cel mai ieftin furnizor, asta pentru că sunt pachete diferite, în funcție de perioadă contractuală, în funcție de pachet.
Hidroelectrica pare să fie, momentan, câștigătoare. O discuție extinsă avem aici.
Pe site-ul ANRE avem mai multe detalii, în funcție de zona în care suntem poziționați, iar prețul diferă un pic. Practic, momentan, acesta este singurul comparator de tarife de energie electrică. Și, din păcate, nu este cel mai intuitiv site.
Energia electrică este tranzacționată. În plus, e multă geopolitică în prețul gazelor, a producerii energiei electrice. Așadar, avem companii care cumpără energia din mai multe surse: regenerabile, fosile, etc, iar prețul diferă, exact cum este cursul de schimb valutar.
Este trendul pentru a fi cât mai ECO, dar asta nu înseamnă că vom avea acasă doar surse regenerabile. Da, susținem piața, dar nu suntem în punctul în care să putem să asigurăm 100% populația numai din energie eco.
Nu, nu este nicio problemă, doar că prețurile vor fi ceva mai mari.
ice4you a zis
Există un soi de comparator de preturi facut de ANRE, dar este foarte prost facut.
Costin a zis
Deh, invatam sa facem si noi lucrurile.
Marius Cucu a zis
Culpa e culpă.
În fine, băieții care au rămas sunt anoști tare. Mai repede mă plimb pe Youtube.
Malin a zis
Da, da, e Romania!
Adi a zis
Păi cine mai cauta oferte?
BOGDAN MANTA a zis
EON are o oferta acum, dar trebuie sa depui cerere ca sa contractezi. Este cea mai mica de pe piata: 0,315 lei/kwh (fara TVA si fara taxele reglementate). Urmatoarea oferta este 0,550 lei/kwh.Nu va pacaliti : in COMPARATOR nu apar toate firmele care au oferte.
Scrie jos ca este doar informativ. In realitate este un COMPARATOR, dupa ureche…
Poti sa contractezi avind scanate urmatoarele 3 acte : CI, o factura de la actualul furnizor, Extras CF, mostenire, contract de inchiriere, contract de v/c sau contract de comodat, ca sa dovedesti ca detii spatiu sub o forma legala.
Urmezi pasii si inchei contractul in vreo 15-20 minute (in functie de cum te descurci sa iei datele din actualul contract si sa le pui in cel pe care il accesezi acum)
Tb sa ai contractul actual, de unde sa preiei datele (cod loc de consum, serie-nr contor).
Oferta are un specific. Iti pui singur CONSUMUL pe care presupui ca il vei avea pe INTREGUL AN. Vezi câți mc de gaz(metrii cubi) ai consumat pe ultimele 12 luni. Inmultesti acest nr. cu 10,6 (PCS = puterea calorifica specifica) si vei obtine un nr care reprezinta consumul in nr-ul de KWH. Imparti acesti KWH la 12 si afli câți KWH/ luna consumi, acesta fiind CONSUMUL MEDIU. Intr-un formular trebuie sa completezi acest consum mediu, pt. urmatorul an. In FIECARE luna pui acest CONSUM MEDIU pe care l-ai obtinut. EON iti va factura in fiecare luna aceasta valoare si vei plati facturi egale pina in luna a 12-a. In aceasta luna vei da autocitirea contorului si EON va emite o factura de REGULARIZARE. Daca ai consumat mai putin, EON iti va returna banii, daca ai consumat mai mult, decit ai estimat, vei plati acea suma.
Oferta se numeste :EON Cost Control https://www.eon.ro/gaze-naturale-cost-control
Practic platesti facturi egale 11 luni.Consumul ti-l stabilesti singur. Este de dorit sa calculezi dupa consumul ultimului an. Nici nu te aglomerezi cu facturile mari in cele 6 luni de toamna-iarna. E mai usor de platit.
Oferta nu cred sa fie disponibila prea mult timp. Nu vă faceti probleme. Daca apare o alta oferta mai buna, aplicati la aceea. Automat aceasta oferta se va anula. Asta e legea! In favoarea abonatilor.
Chiar daca ai semnat contractul si el a intrat in vigoare. Ai la dispozitie 2 saptamini sa te răzgândesti. Poti renunta si la acest contract (intrat in vigoare) fara sa dai socoteala cuiv.
Contractele intra in vigoare cu noul FURNIZOR, la 21 de zile de la data la care ai semnat contractul, cu noul furnizor, si aceasta ti-a dat un nr. de inreg. al contractului.
Grig a zis
Nimic nu mai este sigur în ziua de astăzi, am contract cu preț fix de 0,244lei/kwh și m-am trezit că nu mai este atât de fix pentru că a decis onor Guvernul să-i ajute pe furnizori să nu vândă în pierdere …