Sunt câteva săptămâni de când am la teste primul laptop cu ARM. Este vorba de un model de la Asus și am vrut de mult timp să văd cum se comportă. În felul ăsta mai actualizez și eu ghidul, mai sunt și eu la curent cu ceea ce se întâmplă cu laptopurile.
Un al 3 lea competitor era de bun augur, dacă ne referim la procesoare și tot ceea ce înseamnă dispozitive mobile. Trebuia să vină cineva și să apese cu sula în spatele AMD-ului și Intel-ului ca să facă un pic de ordine pe zona de laptopuri. Mai întâi, a fost Apple cu procesoarele lor M, iar acum avem ARM și pe Windows. Bine, au mai fost generații și până acum, dar s-a întâmplat exact ca la Intel ARC. Până au venit driverele să rezolve din probleme a mai durat un pic. Același lucru se întâmplă și aici: e evoluție foarte mare, de la o actualizare la alta.
Și, deocamdată, nu sunt sigur că pot recomanda un dispozitiv bazat pe ARM. Să ne înțelegem, nu zic că tehnologia este proastă: sunt lucruri foarte bune și eficiența energetică este senzațională. Să nu mai zic și de evoluția Asus-ului. Sunt multe lucruri faine pe seria Vivobook ce înainte erau mai mult îndreptate spre ZenBook. Adică, înainte eram disperat să iau Zenbook, acum n-aș zice nu și unei serii inferioare.
Ca de obicei, pun la treabă dispozitivele pentru foto și video. Așadar, am pus câteva programe la treabă pentru a vedea dacă se descurcă cum trebuie.
Este vorba despre:
- Davinci Resolve
- CapCut
- Capture One
- Photoshop
Toate funcționează neașteptat de bine. Adică interesul meu a fost să văd dacă îmi „duce” fișiere de pe Sony, să văd dacă la poze se descurcă OK, dacă poți avea pretenții de la un RAW de 60-70 de MB. Și… aparent, nu sunt probleme. OK, nu e chiar totul instant, însă pentru un laptop din gama asta e suficient. Și, să fim serioși, marea majoritate nu stă să facă editare la nivel înalt.
Spun aparent pentru că au fost situații în care software-ul n-a ajutat hardware-ul. Pur și simplu, s-a închis programul. Sau a dat eroare. Acum Intel din generația 14, de desktop, chiar are concurență. :))
Pe de altă parte, CapCut l-am instalat din Store-ul Windows-ului. Când l-am luat direct de pe site… n-a funcționat, tind să cred s-a descărcat automat versiunea fără emulare pentru ARM.
Testele sintetice nu sunt chiar rele pentru Snapdragon X Elite: X1E78100. Se comportă ca un laptop de generația 10, de la Intel, poate chiar 11. E potențial de creștere. Acum, eu ca utilizat un pic mai descurcăreț, n-am o problemă în a-mi rezolva problemele, însă cei mai puțini tehnici… Oricum, rămâne o nișă foarte măruntă, momentan, pe câți ați auzi că vor un laptop cu procesor pe ARM?
Da, sunt avantaje și acum înțeleg de ce văd din ce în ce mai multe aplicații ce au și ARM în denumire. Dar până se va „emula tot internetul”, până oamenii vor descoperi că este alternativă, dacă nu sunt inițiați, deocamdată aș zice să nu se încurce cu un laptop pe ARM. Nu încă!
Nu suntem departe de o concurență bună, dar deocamdată este un hype nejustificat în jurul Snapdragon-ului. Repet, perspectiva este bună, de la baterie la grafică, însă nici vorbă să se apropie ca performanțe cu Intel și AMD din generațiile noi. Nici n-aș duce comparația spre Apple, poate doar la autonomie, acolo unde ușor-ușor se poate pune egal. Aș trece cu vederea treaba asta dacă ar fi totul perfect pe partea de software. Adică să scrie mai toți aplicații direct pentru ARM.
Însă, mă aștept la concurență serioasă de la Samsung, de la Honor, de la branduri de telefoane ce se vor lupta să își facă un ecosistem, iar atunci o să fie greu cu adevărat pentru AMD și Intel pe zona de ultraportabile.
dam167 a zis
Nu se apropie de Intel sau AMD cu sau fără alimentare? că e important. E un hype nejustificat pentru că lumea vrea ceva nou și creează acel hype, că omul de rând nu știe ce e aia ARM dacă nu i se spune la magazin. Dar atunci când o să afle s-ar putea să fie suficient, că mulți avem nevoie de chestii office, nu Photoshop și Resolve, și nu e totuna să țină bateria 3 ore sau 10 și să nu-ți ia foc picioarele.
Primul pas e să ai emulare ca lumea, așa cum a făcut Apple, că software-ul se adaptează mult mai greu – nu e motivație, sunt așa puțini bani acolo și… e prea greu.
Marius Cucu a zis
Am făcut teste la priză versus teste la liber și cam scade performanța pe la 60-70%. Rămâne pe la 7000 de puncte față de 11000 pe priză.