Încă de când mi-am luat laptopul, am rămas îndrăgostit de ASUS. Dacă nu ați ghicit încă este vorba despre laptopuri ASUS. Articolul asta vreau să fie destinat experiențelor cu laptopurile Asus. Cu cele mai bune laptopuri. Practic, să căutăm păreri, avantaje și dezavantaje pentru laptopurile acestea.
Între timp, am întrat și mai mult pe nișa și am urmărit foarte multe modele de laptopuri, dar am și testat câteva modele de la aceștia. Rămân la părerea mea că ASUS este o firma foarte bună, ca design, ca performanțe în raport cu prețul oferit. Mai mult, au anumite laptopuri performante ce aduc a desktop. Plus că fac tot felul de teste, încearcă să aducă PC-ul pe laptop.
2 modele pe care le recomand în 2024
ASUS TUF F17 FX707ZC
- procesor Intel® Core™ i7-12700H pana la 4.70 GHz
- 17.3″
- Full HD
- IPS
- 144Hz
- 16GB
- 512GB SSD
- NVIDIA® GeForce RTX™ 3050 4GB
- No OS
- Mecha Gray
ASUS Vivobook 15 X1502ZA
- FHD
- Procesor Intel® Core™ i7-12700H
- 16GB DDR4
- 512GB SSD
- Intel Iris Xe
- No OS
- Quiet Blue
Evident, faptul că se trece la 4k, ne permite să avem cele mai bune culori pentru cele cu rezoluție FULL HD. Totuși, în România, fiind o piață low end, încă se vând foarte multe laptopuri cu rezoluție HD Ready. Eu zic că, pentru 15.6′ sau chiar 17.3′ nu avem nevoie de mai mult de FULL HD.
Rămâne de văzut felul în care va avansa tehnologia în perioada următoare. Bine, chiar și cei de la ASUS mizează chiar și pe cele mai bune modele ale lor pe display-uri destul de slabe. Cumva trebuie să taie din costuri. Îmi place că au oferit alternativă, mai ales pe serii destul de ieftine, alternative cu tehnologia OLED. Nu este chiar OLED-ul despre care vă povestesc la televizoare, dar oricum e impresionant ce se întâmplă față de anul trecut.
Laptopuri ASUS de luat în seamă
Sunt pe piață o grămadă de laptopuri de la ei. Atât aceștia, cât și cei de la Lenovo au în ofertă foarte multe produse. Număram, la un moment dat, 500 de laptopuri de la ei și 500 de la Lenovo. E greu să le cunoști pe fiecare în parte, dar măcar putem să trasăm câteva idei despre serii. În plus, avem o secțiune de comentarii, e bine să vorbim liber și deschis despre fiecare serie în parte!
În rândurile următoare o să vă povestesc despre câteva modele care mi-au plăcut.
Seria VivoBook- modele entry level
Este o serie entry level. Sunt disponibile modele cu hardware ok pentru utilizarea de zi cu zi, echipate cu procesoare Intel Pentium și Intel Celeron sau chiar procesoare AMD. Deși sunt și modele cu 4GB de RAM, odată cu adopția DDR5 sper să ajungem să mergem pe minim 8 GB. Nu mai e cazul de mai puțin.
Bateria este una cu 3 celule, suficientă pentru procesoare low end ce nu consumă foarte mult.
Am testat de curând variantele Vivobook Pro și mi se pare că sunt foarte OK pentru prețul lor.
Mai nou, aceste modele sunt echipate și cu USB C și au și procesoare Intel și AMD. Un astfel de laptop, mai exact Asus VivoBook X1500EA este disponibil la preț bun, aici.
Seria TUF: Laptop ASUS TUF
Mi-a plăcut din totdeauna această serie. Mereu mi-am dorit să o testez și iată că a venit și timpul acesta. Este parțial din aluminiu și se prezintă foarte bine. Modelul pe care l-am testat eu nu avea un display reușit, dar calitatea materialelor era chiar ok, iar sunetul exemplar.
Cumva, prin TUF au încercat să diferențieze un pic între aceștia și ROG.
Nu mai găsim asemenea model în stocuri, dar găsim alternative. O variantă mai nouă a celui prezentat în videoclipul de mai sus este disponibilă aici.
Seria ASUS ROG Strix G18 – jocuri la calitate destul de ok
Cu această serie migrăm spre gaming, migrăm spre răcire mai ok, migrăm spre FPS-uri decente și jocuri care n-ar trebui să ne pună probleme. Evident că și prețul unui astfel de laptop crește direct proporțional cu opțiunile pe care le avem disponibile.
Despre seria ROG cred că putem vorbi non stop. Tocmai de aceea, mai jos vă las un filmuleț de prezentare al seriei GL5/7.
E unul dintre primele mele clipuri de pe Youtube, de când descoperisem filmările 4k.
Mă bucur că au reprodus această serie și pentru generația Alder Lake. Un avantaj foarte interesant, pentru laptopuri, este faptul că placa video integrată este mult mai performantă decât precedenta versiune. În plus, placa video este una de desktop.
Astăzi 03 Octombrie 2024, este disponibil modelul la un super preț, cu o reducere consistentă.
Reducerea despre care vă vorbesc este disponibilă aici.
Totuși, nu mulți își pot permite să aloce atât de mulți bani spre modele. Dar întrunește toate lucrurile de care ai nevoie: SSD și hard separat pentru stocare de 1TB, 16 GB de RAM, placă video RTX™ 4070 8GB.
Seria Zenbook
Probabil cele mai bune ultraportabile de la ei. Le recomand tuturor celor care nu fac mare lucru pe laptop și au nevoie de un model care să fie ușor de transportat. Este o alternativă interesantă pentru cei care nu doresc un MacBook Pro sau nu au bani pentru acesta.
Seria Zenbook este oarecum specială, asta pentru că au mai multe tipuri de modele.
Am testat câteva modele pe blog și mi se pare că sunt ceea ce trebuie. Bijuterii! Puteți să citiți review-ul aici.
Mai mult, am testat ceva mai interesant de la ei și anume: Asus Zenbook Duo. Mi-a lăsat o impresie foarte bună și este un laptop diferit, scump, dar cred că își merită locul.
O discuție mai amplă despre utilitatea lui o avem aici.
Cam acestea sunt seriile ce mi-au atras atenția ale celor de la ASUS. Pe măsură ce vor mai lansa lucruri interesante, la prețuri decente, o să actualizez articolul. Dacă nu v-ați hotărât încă la un model putem să discutăm în comentarii eventualele nelămuriri.
Poate aducem clarificări!
pcFrog a zis
Inspirata alegere.
Totusi, Asus, folosesc deja procesoare AMD Ryzen pe modelele Asus Vivobook 15 (A505ZA-EJ667), ASUS TUF Gaming FX505DD-BQ104 si FX505DT-AL245 dar si Asus X570ZD-E4164.
Vorbesc de cele deja disponibile in magazinele online de IT si electronice din Romania.
Florin a zis
Salut,
Poti, te rog sa imi recomanzi un laptop pentru browsing la nivelul urmator: deschis Chrome si Firefox cu cate 2-3 ferestre fiecare si cu cate 20-30 de taburi fiecare fereastra. Ma intereseaza sa nu se mai blocheze cand trec dintr-o fereatra in alta sau dintr-un tab in altul. Ma intereseaza si pentru ceva ediatre de poze si video, dar la nivel de baza nu ceva foarte complex si poate si pentru Catia un pic. Bugetul ar fi pe 3000-4000 lei.
Ma uit la unele de gamming pentru ca arata mai bine si stiu ca sunt si variante bune la raportul pret/putere, dar sunt deschis la orice alte sugestii.
Vreunul din comparativul asta
Laptop Gaming ASUS ROG G G531GT cu procesor Intel® Core™ i5-9300H pana la 4.10 GHz, Coffee Lake, 15.6″, Full HD, IPS, 8GB, 512GB SSD, NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB, Free DOS, Black
Laptop Gaming Lenovo Legion Y530-15ICH cu procesor Intel® Core™ i5-8300H pana la 4.00 GHz Coffee Lake, 15.6″, Full HD, IPS, 144Hz, 8GB, 1TB HDD + 128GB SSD, NVIDIA® GeForce GTX 1060 6GB, Free DOS, Black
Laptop Gaming Lenovo Legion Y7000 cu procesor Intel® Core i5-9300H pana la 4.10 GHz, 15.6″, Full HD, IPS, 8GB, 512GB SSD M.2, NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR5, Free DOS, Black
e potrivit? daca da care? daca nu ce altceva, ce ar fi mai importanat sa aiba?
Multumesc!
Marius Cucu a zis
Toate au SSD așa că n-ai nicio problemă pentru mai multe taburi. Lenovo Y530 e ok.
Gabi a zis
Bună!!!! Va rog sa ma ajuți sa aleg un laptop care sa ma ajute la lecții, sunt profesor și am nevoie. În plus folosesc ff multe prezentări, filmulețe…etc Bugetul este de maxim 3000 lei.