Acum câteva săptămâni vă povesteam despre Youtube că se scumpește. Din punctul meu de vedere, cam mult l-au scumpit, dar am înțeles că pe forumuri noi eram cei recomandați ca fiind cei mai ieftini, așa că europenii își făceau proxy la noi, iar ei beneficiau de servicii mai ieftine.
Apoi a venit Netflix și-a anunțat marea scumpire. Și s-a întâmplat asta.
Să fiu sincer, am Disney+, iar Netflix am neglijat în ultima vreme. Nu mai am abonament la Netflix, deși… recunosc că Disney+ e mai chel. Totuși, e iarnă și subiecte de pe blog erau pentru filmele de pe Netflix. Probabil că o să mă reabonez.
- Citește și: În Turcia doar cu buletinul
Ei bine, am ceva cititori pe blog încă de când am scris articolul din Istanbul și mi-au recomandat câteva servicii de acolo. Vă zic din start: aveți nevoie de pașaport valid.
Aparent, de când cu războiul din Ucraina, Turcia a devenit un fel de hub pentru plăți. După cum știți, rușii nu mai au acces la SEPA, așadar nu mai pot face plăți. În schimb, turcii au venit și au zis: ce-ar fi să faceți voi carduri de la distanță dacă tot aveți pașaport. La noi intră bani, voi scăpați de bani, toată lumea e fericită.
În fapt, pragurile sunt oarecum mici pentru cardurile de la distanță. Undeva la 2000 – 2500 de lire rulate adică maxim 300 de lei. Suficient, însă, pentru a cumpăra un joc sau un abonament.
Așadar, avem mai multe bănci din Turcia la care puteți să faceți cont.
Eu știu că Ininal funcționează, însă mai sunt Fups și Papara. Mi s-a recomandat Ininal, confirm că funcționează, dar o să aveți nevoie de ceva timp și răbdare pentru a face să funcționeze.
Sunt și ceva taxe pentru card, dar cumva „incluse în preț”. Ajung pe la 2% parcă.
Stați așa: dacă folosiți codul jj233439 o să primiți 15 lire turcești, iar eu 15 lire. Adică fix 2 lei de fiecare. :))
La mine a fost problemă cu Digi. Nu primesc SMS din Turcia sub nicio formă. O știam, am mai pățit și în Italia cu OTP-urile, dar și în Portugalia. Așadar, pentru a putea confirma totul am folosit Orange.
După ce vă acceptă o să primiți un mail în turcă. Dacă nu ajunge mailul puteți să cereți la suport. La mine toată nebunia a durat vreo 3 săptămâni. Întâi nu le-a plăcut poza, apoi că datele din pașaport nu corespund. Birocrație.
Într-un final, mi-au dat ei un mail să confirme totul și mi-au dat un link de activare. Turcă peste tot. Inclusiv aplicația e în turcă inițial. Am butonat un pic până am schimbat în engleză.
Trăiască și Revolut pentru că pentru pachetul minim trebuie să transferi de pe datele cardului, nu de pe IBAN. OK, plătești un fee, dar la anul sigur dau o tură în Turcia și ridic la pachetul următor.
Apoi, nu trebuie decât să aveți un VPN pentru Turcia când faceți abonamentul. La noi în „familie” este bine că toți călătorim des și foarte des. Așadar, putem să bifăm și locația fără VPN.
Merită?
Eu zic că da. Alternativa fără bani este Revanced care funcționează OK. Am testat în perioada în care nu eram sigur că o să mai meargă. De fapt, acolo am văzut că inclusiv Duolingo sau Twitter au aplicațiile separate.
Mai am de învățat turca.
Picatrix a zis
Mersi pentru articol. Mă bate gândul să facem următoarea vacanță acolo. Revanced cu microG e open source, deci ar trebui să fie relativ safe. Dacă nu merge descărcați de altundeva s-ar putea să nu vă meargă din prima. Duolingo a luat-o razna în ultimul an. Acolo eu nu mai reînnoiesc. Recomand să rămâneți pe Super cu aplicația modată. De asemenea de pe laptop se poate trece profilul pe privat ca să scapi de gamificarea excesivă și să te poți concentra pe ce ai de învățat.
Marius Cucu a zis
Super? Nu știu de ei. Sunt mai OK?
Costin a zis
‘Mai am de învățat turca’ – limba concurenta timp de sute de ani in Tarile Romana. Halal!
In Turcia se poate activa eSIM?
Marius Cucu a zis
Păi sunt o grămadă de servicii, chiar și românești pentru eSIM. Airalo merge sigur, însă la eSIM nu cred că ai număr, doar date.
Cristi a zis
Ce raspuns ai primit de la Digi legat de problema cu SMS?
Marius Cucu a zis
Nu i-am întrebat nimic. 🙄
Cristi a zis
De ce nu?
Oricum, degeaba dubleaza ei datele mobile pana la 200 GB daca serviciile de baza nu sunt de incredere.
Am mai scris despre implementarea SMSoIp, dar ma tem ca cer servicii prea sofisticate pentru ei.
Practic, articolul tau se adreseaza celor care au Orange/Vodafone/Telekom.
Marius Cucu a zis
Trebuie să confirme lumea că funcționează pe Telekom sau Vodafone. Nu sunt convins de asta. Turcii mi-au zis că au probleme cu autentificarea și poate să fie o problemă de la ei. Ori de la noi, habar n-am. Cert este că acum primesc codurile OTP pe mail.
Cristi a zis
Posibil de la noi daca ai mai patit si in alte tari.
Marius Cucu a zis
Se poate, dar nici n-am cum să demonstrez că nu e de la interconectare. Dar da, am mai discutat, opțiunea aia e foarte bună de implementat.
Cristi a zis
Scrie un aricol separat despre problemele cu SMS OTP si 2FA de la Digi ca sa ramana cat mai vizibil si pentru altii. E pacat sa se piarda astfel de observatii tehnice prin comentarii.
Legat de SMSoIP si argumentul ca nu e folositor. Acum vreo 2 ani Orange Polonia a lansat serviciul asta in retea. Dupa doi ani, anul asta prin luna iulie l-au implementat si pentru Orange Flex (Yoxo al lor). Deci nu cred ca SMS-ul e atat de irelevant pe cat se vorbeste in RO. La noi daca Orange nu a implementat serviciul nici Digi nu are de gand sa o faca, in schimb mareste limitele la date mobile. E mai usor si fara batai de cap. In Portugalia dupa consumarea celor 200 GB viteza datelor mobile e limitata la 2 Mbps nu la 1 Mbps ca la noi.
George a zis
Cat economisesti anual facand plati cu un card emis in Turcia?
Marius Cucu a zis
E 15-16 lei pe lună în Turcia versus 55 in Romania. Asta doar pentru YouTube. O să văd și cu Netflix, Disney încă am in Romania.
Dar având în vedere că nu fac nimic… se iau automat de pe card. 🙄
Vali a zis
Era bun un video tutorial despre cum iti faci card in Turcia, beneficii, costuri, utilitate etc.
Marius Cucu a zis
Păi ai toți pașii pe site la ei, doar să dai click. La fel și comisioanele pentru fiecare pachet în parte. Nu e cu nimic diferit față de procedura unui card de la noi.
Până în 300 de lei costurile sunt foarte mici și poți să-ți iei ce dorești de acolo: jocuri, programe, Youtube.