Mi s-a spus că mâncarea lor este bună și să mă duc cu încredere. Într-adevăr am văzut multe condimente mișto, gustoase, multe lucruri interesante, dar ciudat combinate în meniurile lor.
Nu aș putea să spun exact ce rahat am mâncat, dar am încercat mai multe tâmpenii. Ne înțelegeam atât de bine cu meniurile încât luam ce avea poză. Na, turcii nu traduc meniurile și te uiți ca prostul la foaia din meniu.
Am nimerit la ceva cârciumă cu tradiții. Foarte mișto acolo, parcă eram în 1980. De altfel, era un 1984 pe tricourile lor, e posibil ca acesta să fie de atunci.
Totul se făcea ca pe vremuri. Era o bătrânică ce făcea lipia la cuptor, erau femei ce meșteșugăreau și totul păstrat, conservat.
În principiu, luam câte 2 feluri de mâncare ca să vedem ce nimerim mai gustos. La ăștia am luat un fel de turte învelite cu brânză, spanac și băutură Aydin sau ceva de genul. Parcă se dă și la noi la shaorma.
Apropo de shaorma… ei au kebab la farfurie. Are un gust decent, mai puțin carnea de miel. Mănânc miel de fel, dar felul în care o fac aici… nu mi-a plăcut de nicio culoare. Nici cu toaleta nu m-am împăcat din cauza asta. De 2 ori am mâncat, de 2 ori a fost nasol(părți diferite)
Cele mai gustoase mi s-au părut hamsie. Ei nu le vând ca la noi, ci îți fac un sandviș. Mi s-a părut extrem de gustos și de bine echilibrat. La fel și sardinele.
Am băgat și ceva pește cu o salată ciudată de-a lor. Peștele a fost ok, proaspăt că, din ce am văzut noi, îl aduce în fiecare dimineață la 9. Nu știu ce ar putea fi wow la el, e pe grătar. N-am idee ce am mâncat exact că l-am ales d-acolo. Am pus deștu’ pe el și l-au preparat între timp.
Cred că au o tradiție pentru meniul de dimineață. În poze în meniuri, la hotel, văd că se consumă fix același meniu. Ah, pe stradă am observat că se vând ouă fierte. Atât. Bine, nu am văzut prea mulți mâncând, dar pare că ei mănâncă multe ouă.
Ah, parcă am băgat și o pizza turcească. Mi s-a părut un pic ciudat că n-au dat ketchup, în schimb ne-au dat niște condimente. De foame a fost decentă, dar recomandarea lor… meh. N-a fost ceva să mă dea pe spate.
Prețurile la mâncare sunt ok. Am mâncat cu 5 lire, am mâncare cu 15-20 de lire și cu 30. Pare că e mai ieftin la ei față de noi. Sigur mai ieftin decât în Mamaia. Sigur cu servicii mult mai bune și cu șpaga direct pe bon. Asta când îl vedeam 🙂
Cât despre băuturi am mai amintit. Nu găsiți deloc apă minerală, nu găsiți bere ieftină: am dat doar de Tuborg și Efes la 7-8 lire luate din magazin.
De cele mai multe ori, în cârciumă, le găsiți cu peste 12 lire și cred că am văzut și cu 20 de lire. Paritatea e 1 la 1.2 așadar 15-20 de lei o bere.
Eu pot trăi și fără, mai ales când am sucuri naturale. Am băut la fresh-uri de mi-a venit rău: de rodii, de portocale, mixt, de orice. Și sunt ieftine, în jur de 5-6 lire, iar paharul ți-l face pe loc. Sunt mortale, mai ales că sunt perioade în zi în care nu prea poți să respiri. Bine, la umbră e foarte ok, dar la soare și dacă te plimbi pe coclauri… trebuie hidratare.
În rest, se bea ceai, se bea cafea turcească și cam atât. Ca turist mai găsești Salitos și ceva bălării de sucuri fără acid locale. Nu prea mi-am bătut capul cu ele.
Ah, dacă nu vă trebuie mâncarea lor găsiți și fast food-urile de pe la noi. Am văzut că au McDonalds, au KFC, au Burger King.
Impresia mea este că se bazează mult pe carne. Oricât de gustoasă ar fi nu pot să bag numai d-astea. Mai trebuie și „iarbă”. E posibil să fi fost și lucruri mult mai mișto, dar dacă n-am știut să le comand… degeaba.
M-am întors în Istanbul, de data asta, și am reușit să mănânc ceva mai bine. Tot ce a fost local pe vremea aceea nu a fost bun deloc. Acum am evitat pe cât se poate de mult oaia și a fost mult mai bine.
ice4you a zis
Aoleu Mariuse tata, da ce’ai facut ma nene, maaa! Cronologia postarilor ca si cronologia, dar cu postarea asta despre una dintre cele mai importante comoari a Turciei care este mancarea, ce’ai avut?! Pai cum dracu sa te duci in Orient si sa nu te documentezi legat de subiectul asta si nici sa nu mamanci de sa iti curga pe barba in jos?!
„Aydin” ala e defapt Ayran, in esenta un iaurt foarte gras, subtiat cu apa rece (sau gheata zdrobita) si servit cu sare. Rolul lui este de a te racori, hrani, hidrata si conserva apa in organism prin prezenta sarii.
„Pizza” aia, daca ai mancat ceva traditional se numeste lahmajoun, este stramosul real al pizzei, care la ei este un soi de lipie pe care se pune carne tocata cu ceapa, busuioc, etc si bine condimentata dupa diverse retele de condimente, langa care se poate servii morcov ras, salata de varza de exemplu care se pune in lahmajoun inainte de a o impacheta. Nu se mamanca asa ceva cu ketchup, fereasca Dumnezeu, eventual ceri sa iti prepare o salata cu varza si rosii proaspete. Cu condimentele primite suplimentar o condimentezi dupa gust.
Kebapul cu carne de miel nu are legatura cu ce mizerii se mananca pe la noi, il comanzi cu carne bine facuta la gratar, plus legume gratinate, cu sos picant tucesc (rosii cu ardei copti in amestec) un sos de miere cu mustar … si mananci de iti tiue timpanele. Ceva gen shaorma ei vand ca Durum, dar sa nu te astepti la cartofi prajiti si mizerii de maioneze la tub daca il mananci unde trebuie.
In concluzie, te’ai dus intr’o tara a paradisului culinar unde ai fost prins cu bracinarii in vine din punctul asta de vedere! Ei avand o bucatarie complexa, foarte complexa si mai ales fusion, daca nu stii cum sa mamanci ceea ce primesti sa mananci nu o sa intelegi nimic, la ei mancatul spre deosebire de noi e o arta si o cultura pe care o respecta la nivelul la care noi nici macar nu putem intelege! La ei se serveste felul de baza langa care comanzi in rest ce vrei dupa gust ca sa faci combinatia ideala, nu se servesc la gramada intr’o singura farfurie ca la noi. Din punctul asta de vedere seamana cu bucataria asiatica unde este acelasi model, d’aia multi nu o inteleg dupa ce isi comanda un singur fel fara a avea habar de combinatiile de gusturi si arome.
Salate si ierburi zici? Aoleu Mariuse taica, turcaletii sunt regii in privinta salatelor, combinatiile exotice sunt fabuloase, iti puteai comanda asa ceva cu nitica documentare prealabila! 😉
Despre dulciuri, nimic, nimic?
Of, of … mai, maaaai! :)))
Marius Cucu a zis
Vai, vai, asta nu trebuia să se publice 🙂