De mult timp mă gândesc cum ar fi să locuiesc în Spania, să reușesc să îmi petrec ultimii ani din viață acolo. Chiar cochetam cu ideea asta și cu bătrânii mei, că poate îi urnesc să stea la căldură, nu la frig, așa cum se întâmplă mai mereu, la noi.
Eh, la momentul scrierii articolului acesta, am foarte puține idei despre viața continuă din Spania. Ca turist, am acoperit cât se poate de mult Spania și este senzațională. Oamenii sunt calzi, clima este perfectă dacă nu te duci vara, este perfect să mergi acolo ca turist.
Dar știm că viața de turist este diferită de viața de expat, de om care stă într-un loc. Până la urmă, sunt diferențe dintre sud și nord, e normal că vor fi diferențe de la o țară la alta.
Sunt convins că și diferențele sunt între a merge în un oraș mic, în a merge într-un oraș mare sau chiar într-un oraș turistic. Sau la țară, de ce nu?!
Toate acestea vom încerca să le diferențiem în articole. Să vedem cum reușim!
Mi se pare interesant că sunt oameni care scot ghiduri disponibile aici pentru viața în Spania, semn că e un lucru cerut de multă lume. Eu vreau să împărtășim idei de la oameni, de la cei care au plecat sau nu: gratuit. Cred că putem să aflăm și cum e viața în Spania dacă ne deschidem un pic orizontul pe forumuri.
M-am informat cât am putut de mult de tot ceea ce ține de Spania. Dar eu nu am plecat încă, ci vorbesc din punctul de vedere al omului care își dorește și… atât.
Mi-ar plăcea să văd perspective ale oamenilor de acolo, ale celor care chiar locuiesc zi de zi, care se întâlnesc cu problemele, cu cultura spaniolă.
Nu știu, întrebările clasice ar fi:
- cum îți găsești serviciu acolo și cât de ușor îți găsești serviciu
- cum te integrezi
- cum găsești grădiniță/ școală copilului
- cât de ușor te integrează spaniolii, dar și cât de mult discriminează
- cum se întâmplă lucrurile, dacă poți rezolva treburi sau te… „descurci”?!
- cât de scumpă este viața raportat la zonă și salariu
Ce este NIE?
NIE este un număr, cum este CNP-ul românesc. Așa cum CNP-ul per se nu ne afectează fiscal, la fel și NIE-le.
Rezidența, la rândul ei este de 2 feluri: administrativă (popular cunoscut ca NIE verde) și fiscală (datorezi impozite pe venitul global și pe patrimoniu acolo unde ești rezident fiscal).
Rezident fiscal ești acolo unde locuiești 182 de zile într-un an natural (așadar în 365 de zile succesive, nu ianuarie-decembrie) SAU acolo unde ai centrul intereselor vitale.
Cele mai bune zone de locuit în Spania
Cum e viața în Alicante, chiar ar fi interesant de aflat asta, dar încerc să mă documentez de la oameni de acolo. Ca turist este fain, ca expat ar fi interesant să aflăm. Am pornit chiar un articol despre emigrarea în Elche și mi se pare incredibil, a stârnit destul de multe reacții.
Ce poți să muncești în Spania sunt răspunsuri pe care le vei găsi în materialul de mai jos:
Tu trăiești în Spania?!
Daniel a zis
Buna ziua. Aș vrea sa ma mut in Spania si sa cumpar cu bani cash o locuinta in zona Valencia, poate Oliva, Gandia. Precizez ca nu am acte de Spania sau NIE.
Intrebarea mea: pot asa direct sa cumpar de la firma sau trebuie sa indeplinesc unele conditii ptr a cumpara o proprietate in Spania?
Emigrantul a zis
Aveți nevoie de NIE alb, se obține de la Ambasada Spaniei de oriunde vã gãsiți, eu am obținut de la Consulatul Spaniei din Frankfurt și nimic altceva!
Am cumpãrat anul trecut la Cullera lângă Valencia , nu mi-a cerut nimeni sã demonstrez proveniența banilor, nu am avut și nu am cont bancar în Spania, am virat banii direct din cont de Sparkasse Germania.
Pentru plata facturilor din Spania folosesc fie Revolut, fie Klarna, fie virez din contul Sparkasse Germania.
Dacă aveți nevoie de informații suplimentare, pot reveni cu detalii!
Miss Ella a zis
Bună ziua, as dori sa ma mut în Spania, familie cu 2 copii, momentan sunt în uk dar as vrea sa plec de aici. M ar interesa o zona bună pentru copii dar și acces la joburi,( șofer de taxi și tehnician unghii ), ce ar trebui sa îndeplinesc în prima faza și cum este cu chiria? Se găsește ușor sau cum? Mulțumesc
Sorin a zis
Studiati bine problema inainte de a face pasul, Spania e o destinatie inselatoare, foarte atractiva cand mergi ca turist, cu totul diferita cand vine vorba de trait aici. O vad mai potrivita pentru retras la pensie decat daca esti tanar si ai planuri privind cariera de exemplu. Salariile sunt mici, e drept ca in corelatie cu un cost al vietii destul de rezonabil fata de alte tari din Europa de vest. Mai putin partea de chirii, care au urcat destul de mult. Foarte multi se gandesc ca vin aici, se fac patroni si castiga teancuri de bani. Gresit, asta cu patroneala e total diferita de Romania, unde banii se castiga destul de usor, data fiind dimensiunea ofertei, mult mai redusa ca in Spania. Multi romani priceputi in ale constructiilor castiga bani frumosi din renovarea de case si apartamente, asta da, chiar e un domeniu banos, daca esti un bun meserias. De asemenea cunosc multi romani care castiga bine avand restaurante sau cofetarii, desi nu exista o formula 100% sigura, normal. In general zona serviciilor lasa mult loc, daca esti o persoana serioasa si oferi un produs nou si interesant. De asemenea Spania mi se pare atractiva pentru cei care au joburi online si nu depind 100% de un job de aici. Ca regula generala joburile se gasesc greu, data fiind rata somajului, destul de mare. Zonele marilor orase raman cele mai interesante dpdv numar joburi, cu un plus pentru Barcelona si Madrid, desi Barcelona e o zona agitata cand vine vorba de problema independentista iar in Madrid e o caldura vara de te innebuneste. Nici dupa 15 ani nu m-am obisnuit. Daca ai copii si vii pentru sistemul de invatamant din Spania, gandeste-te de doua ori, exista tari cu mai multe avantaje. Daca de asemenea te raportezi la sistemul sanitar, e drept ca e cu mult peste cel din Romania dar nici pe departe nu mai e ce a fost odata. Despre oameni e adevarat ca sunt calzi si primitori dar numai la suprafata, nu vei avea prieteni la catarama spanioli, poate mai degraba alte natii. Ca o concluzie de final, studiaza foarte foarte bine problema, invata ceva spaniola, vino eventual aici o luna, singur, fara familie, ca sa testezi modul de trai, cauta-ti job (dar nu prin intermediari romani), fa cursuri cat poti si califica-te aici, eventual omologheaza-ti studiile din Romania. Si fii rabdator, Spania nu e setata pe viteza. Succes.
Aurora Ursu a zis
??????? ???? ?????? ?? ?? ?????? … si de ce am ales Torrevieja …
Mutarea in Spania a insemnat o suma de decizii dificile, calcule, plusuri si minusuri, temeri, frustrari, atacuri de pánica, multe intrebari si presiune fantástica.
Alegerea orasului a fost … cea mai grea si apasatoare decizie, un proces complicat si epuizant.
Desi, la prima vedere, necunoscand zona, ati putea considera alegerea unui oras mic, necunoscut, drept o eroare, va voi detalia care au fost arguméntele PRO, care m-au determinat sa consider Torrevieja cea mai buna alegere pentru viitorul nostru.
– In primul rand, ne-am dorit un oras pe malul marii. Iubesc Valencia, iubesc Marbella dar mi-ar fi fost foarte greu sa ma descurc singura cu Katrina intr-un oras mare, cu trafic, cu distante lungi si presiune mare pe timp;
– Bugetul alocat unei achizitii imobiliare era redus, astfel ca nu mi-as fi permis achizitia unei case intr-un oras mare (accentuez pe ,,casa” deoarece Katrina este nascuta si crescuta la curte, nu s-ar fi adaptat la bloc iar idea mutarii s-a conturat in jurul bunastarii ei). Initial am dorit sa inchiriem pentru 6 luni-un an dar, neavand contract de munca spaniol, ne-a fost foarte greu si am ales sa cumparam, cu gandul ca, daca nu ne place si nu ne adaptam, putem ulterior sa dam in chirie imobilul respectiv;
– Venisem initial cu gandul de a lucra de acasa pentru firma mea din Romania si cautam liniste, curte, gradina, piscina si timp, pentru a analiza oportunitati de business in Spania;
– Ma interesa un oras turistic deoarece intentionam relocare unei parti a firmei de constructii din tara aici si speram la posibilitatea obtinerii unor contracte de renovare/remodelare de locuinte, dat fiind faptul ca, daca proprietarii inchiriaza in regim hotelier, isi doresc ca respectivele imobile sa arate bine sau foarte bine, iar colegii mei sunt constructori priceputi;
– Am luat in calcul diversitatea zonei si apropierea de 2 orase mari, cu aeroport – Alicante si Murcia, care ne puteau genera business. Dincolo de aceste orase mari, Torrevieja este inconjurata de alte 10 orase mici: Guardamar del Segura, Ciudad Quesada, Los Montesinos, Algorfa, Benijofar, Orihuela Costa, San Miguel de Salinas, Pilar de la Horadada, Torre de la Horadada, Almorandi, sunt la 7-15 km distanta, 10-15 minute in zona noastra, comparativ cu un drum de 2 ore, Berceni-Pipera cu care eram eu obisnuita. Avem astfel posibilitatea de a presta servicii si raspunde unui numar mare de solicitari, cu atat mai mult cu cat, pe zona noastra, numarul de tranzactii imobiliare este foarte mare si 90% dintre familiile care cumpara au nevoie macar de o igienizare a casei (lavabila pe pereti, schimbat obiecte sanitare).
– Orasul (si orasele invecinate) prezinta oportunitati de investii (inca preturile sunt decente) pentru cei care vin sa achizitioneze dar si variante pentru familiile care doresc sa se mute definitiv in Spania si vin cu bugete mai mici, cautand un imobil pentru locuit. Astfel, daca o familie nu poate plati 120.000E pentru un apartament cu 3 dormitoare in Torrevieja/Orihuela Costa, gaseste cu 80.000E in Algorfa sau alt oras mai mic, la 10km distanta.
– Demarand si afacerea cu agentia imobiliara, am sansa de a putea veni in intampinarea unei categorii largi de potentiali clienti, care dispun de venituri diferite si au o paleta variata de asteptari si obiective.
– Multiculturalitate – cred ca a fost unul dintre principalele motive pentru care am ales Torrevieja. In oras sunt 50% spanioli si 50% straini, de toate nationalitatile. In Orihuela Costa sau Guardamar sunt 90% straini. Faptul ca interactionam cu oameni de toate nationalitatile ne ajuta sa ne dezvoltam ca si persoane si ne-a consolidat increderea in noi. Invatam sa comunicam pe specificul fiecaruia, eu exersez rusa si franceza din liceu, ne imprietenim usor si experimentam TOLARANTA si politetea unor oameni care nu se lasa ,,deranjati” sau ,,sifonati” de nimic: nu se supara ca nu vorbesti corect, iti zambesc suportiv, sunt intelegatori, nu se grabesc, nu se enerveaza, te trateaza cu respect si incredere si traiesc cu convingerea ca exista loc sub soare pentru toata lumea atata timp cat, la randul tau, dai dovada de respect si ii tratezi cu bun simt.
?????????? ?? ???? ??? ??? ???? ???????!!!!!
Torrevieja a fost si inca este cea mai buna alegere pentru noi. Ne bucuram de mare, de o multime de atractii, de oportunitati, oferim copilului sansa de a avea activitati zilnice diferite, provocatoare, de a face sport intensiv (nu de performanta dar variat), de a explora, de a invata limbi straine, de a-si face prieteni din toata lumea si de a invata sa se adapteze la cerinte si situatii diferite .
Ne bucuram de un sistem legislativ si fiscal permisiv, care ne-a oferit sansa de a dezvolta rapid aici o afacere, fara stresul celor 100 de controale, blocari de conturi si 1000 de norme si reguli pe care nu le vei sti sau un le vei intelege niciodata in totalitate. Mentionez insa ca taxele sunt foarte mari!!!!!!!
Si aici avem consultanti (un contabil si un avocat pe care ne bazam sa ne sfatuiasca la fiecare pas) dar nu traim cu teroarea ca maine se poate intampla ceva grav pentru ca am gresit ceva.
Ne construim o viata pas cu pas, nu facem salturi uriase, nu ne asteptam sa castigam sume fabuloase peste noapte, ne bucuram de vreme si de cerul albastru si experimentam sentimentul de SIGURANTA cu privire la ziua de maine. Cred ca acesta este cel mai mare castig!!!
Sa fie soare!!!!!!!!