Au venit ceva comunicate legate de eMAG în ultima vreme. Unii i-au pus ca fiind în top 10 branduri din România. Cumva, au fost puși lângă Dacia, Dedeman și alții. Eh, azi au anunțat că vor lucra în sistem hibrid angajații lor.
eMAG are peste 3000 de oameni angajați și ei zic că:
- 96% au răspuns că în această perioadă în care au lucrat de acasă s-au simțit mai productivi
- 78% dintre colegi au spus că s-au adaptat bine și foarte bine la munca exclusiv de acasă
- Doar 37% dintre colegi au spus că se simt conectați cu echipa lor, de când lucrează de acasă
- Când au fost întrebați cum își doresc să lucreze pe termen lung, cei mai mulți dintre ei, 97%, au spus că vor să îmbine munca de acasă cu cea de la birou
Eu sunt curios cum o să fie ideea lor de folosi sistemul hibrid pentru angajații din showroom. 🙂 Evident, libertatea de a lucra de acasă este strict pentru anumite domenii. Nu poți în producție să lucrezi de acasă, dar tot ce ține de creativitate și lucrat cu calculatorul pot fi aduse la nivel de conversație și pe zoom.
Totuși, creativitatea ține de libertate și cred că o poți spori mult mai bine dacă ești într-un birou cu mai mulți colegi, nu într-un monitor pe care îl vezi zi de zi, în aceeași cameră.
Altfel, mă gândesc că vor fi situații în care oamenii o vor face românește. Pe măsură ce restricțiile vor fi ridicate oamenii vor fi tentați să nu mai fie productivi.
Pe de altă parte, se fac 5-6 ani de când am ieșit din sistemul clasic de muncă. Am ajuns în 2012 pe acolo, vreo 2 ani de zile n-am comentat, până am prins gustul Teamviewer-ului, dar și într-un sistem roșu, comunist, am putut să rezolv multe lucruri remote. La venirea mea acolo, erau oameni care păzeau, la propriu, un playlist pentru video, ca mai apoi să le pun teamviewer și să renunțăm la weekend-ul de permanență la sediu, spre weekend-ul de permanență de la Sibiu, Cluj sau pe unde mai atârnam eu. Evident, după ce mi-am asigurat că am niste UPS-uri/ stabilizatoare de tensiune și că poate cineva să asigure un soi de permanență.
Eu cred că asta e varianta cea mai ok. Libertate pentru anumite domenii, dar nu cred în varianta lucrului de la distanță pe termen lung.
Costin a zis
Sa stai nonstop cu nevastuica sub acelasi acoperis vreme de 1 – 2 ani, pune in cap orice urma de romantism, crede-ma.
Am incercat vreo 3 luni dupa care am fugit la locul faptei si chiar daca ma mai roaga colegii sa le dau cite un restart la comp-uri este mult mai putin stresant… ma-ntelegi… sau nu? 😀
Marius Cucu a zis
Da, am amici care se duceau la serviciu, doar-doar să scape de ăla mic.
Andrei Daniel a zis
Nu stiu cum unii oameni au reusit sa fie mai creativi pt ca mie unul mi-se pare mult mai obositor sa lucrezi de acasa….Probabil ca Emag doreste sa reduca cheltielile cu angajatii sai.Parerea mea.
Cosmin a zis
Eu sunt mai productiv de acasă iar faptul că nu mai pierd 2h (câteodata și mai mult) în deplasarea de acasă – lucru și lucru – acasă, este mai mult decât excelent. În 2h pot să învăț și să mă relaxez cum îmi doresc și…sunt mult mai liniștit. ?
Marius Cucu a zis
Depinde foarte mult și de oraș, evident. În Ploiești îl faci în 30 de minute de la un capăt la altul. Poate doar în orele de vârf să faci 45-50 de minute.
Cosmin a zis
Tot pierzi 1h+ pe zi (fără pregătirea de dimineață), extrem de mult când viața este scurtă. 🙂
Ai 30h+ pe lună în care poți face multe alte lucruri care îți aduc fericire & liniște.
Marius Cucu a zis
Indiscutabil. 🙂
Dar n-o s-o poți trece niciodată la productivitate. Nu duci atât de mult pe zi.
dam167 a zis
Productivitatea e o noțiune amplă și nu se poate generaliza nici măcar pentru un domeniu. Pentru unele sarcini ești mult mai productiv decât în cazul altora, dar problema va fi cu adaptarea programului de 8 ore – nimeni n-o să vrea să te plătească pentru 8 dacă tu termini constant treaba în 4. Iar asta cu productivitatea de acasă e cu cântec, că poate ai fost mai productiv doar pentru că ai putut lucra noaptea sau în anumite momente ale zilei în care nu te-a deranjat nimeni.
Până la urmă cheia e în acea libertate de care spui, de a se elimina din constrângeri nu neapărat de a fi într-un loc anume, acasă sau la un birou. Chiar și liber profesioniștii își caută la un moment dat spații de birouri pentru a mai schimba peisajul. Cel mai simplu e cu contract, plătești un om pentru un anume lucru, nu pentru un program de 8 ore și să tot calculezi dacă își merită sau nu banii.
George a zis
Lucrez de acasa (ca si freelancer) de mai bine de 8 ani, practic de dinainte sa fie cool.
Da’ ghici cine a decis ca trebuie sa inchirieze un birou ASAP… pentru ca efectiv s-a saturat de WFH si ii afecteaza serios productivitatea? ?
Marius Cucu a zis
Ai încercat sa schimbi decorul? Eu muncesc de pe balcon vara, iarna din dormitor și sufragerie. Când mă mut de pe o parte pe alta, parcă e altceva, parcă am altă energie. Ah, și încerc să mai fac chestii diferite, să ies din cotidian.
George a zis
Nu prea mai functioneaza „hack”-ul cu schimbarea decorului pentru ca m-am obisnuit deja cu fiecare coltisor al casei.
Plus ca nu este vorba numai de decor, ci mai sunt si alti factori. De exemplu: galagia. De ~6 luni se reabiliteaza blocul, iar lucrurile merg atat de lent incat probabil ca mai dureaza inca pe atat.
Marius Cucu a zis
Eu am parc. A fost minunat în lockdown, când nu i-au lăsat afară. Până acum au renovat și la mine ăștia de deasupra, iar sub mine este o firmă. E ceva agitație pe zi, dar în principiu, se respectă orele de liniște și… eu stau cu muzică mai mereu. Doar să nu rupă blocul în două…
Pato Basil a zis
Poate deveni anarhie in companie, trebuie să existe o ordine, un program, înțeleg globalizarea, ședințele la distanță dar ele sunt soluții pentru unde nu se poate, da iarăși e nasol sa pierzi 3 ore pe zi sa mergi la serviciu în București…poate asta e este prețul unui salariu mai mare decât în alte orașe mici.