Am renovat. A fost oribil. Am vrut să integrez totul în mobilă atunci când am renovat. Așadar, m-am uitat după cel mai bun cuptor electric încorporabil de pe piață ca să nu mai am treabă ceva ani de zile.
- CUPRINS
- Electric sau pe gaz? Ce cuptor este mai bun?
- Ok, gata cu vorbăraia. Care e cel mai bun cuptor electric?
- 3 cuptoare încorporabile interesante
- Alte lucruri de care m-am lovit când am făcut achiziția…
- Materialul din care este realizat
- Gătire cu aburi
- Panoul de comandă
- Ce trebuie să mai știi despre alegerea unui cuptor încorporabil electric?
- Clasa energetică
- Parcurgem forumul?
E drept, mi-a fost destul de greu să fac alegerea pentru că n-am avut cunoștințe suficient de multe pentru așa ceva. A fost la modul în care nici nu știam că trebuie să fie încorporabil sau nu.
Pe gaz sau electric, dacă să fie cuptor cu aburi sau nu… Erau niște necunoscute în capul meu și nu știam dacă să iau primul model pe care îl văd în cale sau să caut recomandări. În primul rând, haideți să stabilim care este mai bun:
- cuptor încorporabil pe gaz
- cuptor încorporabil electric
Acestea 2 sunt cele mai importante opțiuni când vorbim de cuptoare încorporabile. Și se pun în discuție următoarele avantaje și dezavantaje:
- în funcție de zonă gazul este mai eficient
- cuptoarele electrice nu sunt atât de nocive
- cuptorul electric îl poți programa mult mai bine
- mâncarea gătită la cuptorul electric iese mai ok. Ați văzut acele rețete de pe internet și din cărțile de bucate. Toate zic să mărim la temperatura X pentru Y minute. N-ați putea face asta cu un cuptor pe gaz. Nu atât de precis.
- e diferență destul de mare între costul energiei electrice și costul gazului. Piața s-a liberalizat și… e nebunie. Sigur, la gaz mai aveți și taxa de mentenanță.
- copiii sunt mai protejați dacă avem de-a face cu un cuptor electric bun. Majoritatea au protecții pentru așa ceva
- nu sunt noxe de gaz, nu arde nimic, așa că n-avem surprize
- eficiența unui astfel de cuptor va fi mai ok dacă alegem un cuptor bun, cu randament bun
- vasele nu mai trebuie schimbate atât de des. Nu arde flacăra direct.
- temperatura este constantă și mult mai ok ajustabilă
Pachet cuptor electric si plita gaz Studio Casa Positano Rustic, gratare fonta, culoare crem
Sunt situații în care dorești să cumperi la pachet. Am văzut, de multe ori, combinații de plite și cuptoare încorporabile la prețuri foarte, foarte ok.
Uite o ofertă interesantă pentru pachetul ăsta.
Electric sau pe gaz? Ce cuptor este mai bun?
Nu râdeți de mine, dar eu am 2 cuptoare în casă. În primul rând, nu am fost informat în legătură cu cele electrice vs cele pe gaz. Așa că, inițial am luat pe gaz, ca mai apoi să merg pe electric.
Da, primul criteriu a fost că nu voi băga bani în apartamentul meu. Până la urmă am ales să refac și instalația electrică, iar acum nu mai am nicio treabă, nicio temere. Știam că e un bloc de prin ’86 și nu eram deloc sigur de cât de ok va fi instalația. Chiar am auzit cazuri în care le-a plesnit pe undeva instalația pe aluminiu din cauza noilor electrocasnice.
Acum am circuite independente, cu împământare.
Nu, stați calmi că nu îl arunc pe al 2 lea, pe cel pe gaz. Îl voi da părinților, după ce mai strângem bani ca să reușesc să renovez și la ei. Între timp, l-am mutat la ei, blat tot, iar pentru că nu a fost instalat la timp efectiv ne face zgomot foarte mare ventilația. A și ieșit din garanție între timp, așa că va trebui să facem o mișcare în anii ce urmează. O înlocuire.
Ok, gata cu vorbăraia. Care e cel mai bun cuptor electric?
Sunt foarte multe oferte pentru combo. Cuptor încorporabil și plită. Dacă mergeți pe cuptor electric eu aș zice să mergeți și pe plită pe gaz. Dacă e cu arzător wok cu atât mai bine.
- Citește și discuția asta despre plite pe gaz vs electrice
Orientați-vă spre modele cât mai eficiente. Nu aveți nevoie de design extraordinar, ci ca butoanele de afară să arate foarte bine și să se integreze în design-ul casei voastre.
Noi am gândit că vom merge pe stilul mai clasic, combinat cu ceva retro, în funcție de ceea ce am găsit la preț ok pe piață.
Ca brand ar trebui să investiți în ceva ce are prezență în România. Garanția comercială nu este chiar una foarte mare la astfel de produse, iar voi cu siguranță nu o să doriți să îl aruncați după 3-4 ani de zile.
Așadar, un instalator autorizat care v-ar putea repara produsul ar fi de bun augur. Și, dacă nu are experiență cu acel gen de produs… s-ar putea transforma într-un… Dorel. O spune cineva care aleargă să îi schimbe un banal ventilator de la sistemul de răcire.
3 cuptoare încorporabile interesante
HANSA BOEW68120090
- electric
- negru
Arctic AROIM25603X
- electric
- negru
Electrolux EOF3C50TX
- Multifunctional
- 72 l
Alte lucruri de care m-am lovit când am făcut achiziția…
Acestea sunt oarecum standardizate. Mai toate au dimensiuni comune. E drept, nu m-a interesat foarte mult acest aspect având în vedere că blatul abia acum îl facem. Practic, am luat în considerare totul după ce am luat electrocasnicele.
Dar dacă aveți deja realizat blatul verificați dimensiunile. Să nu cumva să fie nevoie să aduceți modificări. Mai ales dacă aveți ceva mai pretențios, ce nu poate fi tăiat atât de simplu. Și vorba aceea: „din mare faci mic, dar din mic…?!”
Ca dimensiuni cuptoarele încorporabile sunt de mai multe tipuri:
- cuptor încorporabil simplu
- cuptor încorporabil dublu
- cuptor încorporabil ce are și cuptor cu microunde.
Materialul din care este realizat
Multă lume se sperie de inox. Bine, aveți grijă să fie antiamprentă, altfel va fi de rău. Eu îl consider ok atât la atingere, cât și la curățare. Da, n-o vei folosi doar o dată pe an, dar nici nu vei da cu cârpa toată ziua pe acesta.
Oricum, în mare, nu vor fi multe pe care să le ștergeți. Fiind încorporabil… e mai simplu. 🙂
În mare, avem 3 tipuri de materiale din care este realizat un cuptor:
- oțel inoxidabil
- vitroceramice
- tablă emailată
Gătire cu aburi
Am tot discutat despre asta și tehnologia este destul de scumpă pentru ceea ce oferă. Da, se discută că este mai sănătoasă, dar și mai pretențioasă. Puteți să vă delectați cu câteva lucruri aici.
Panoul de comandă
În funcție de model poate să difere. Eu am ales ca panoul să fie analogic pentru că este un model retro. Sigur că există și modele moderne ce au panou cu LCD sau chiar cu LED. Eu sunt genul care se ferește de mult prea multă tehnologie.
Sigur că puteți alege și cuptoare cu ecran bazat pe touchscreen. Mie mi se par destul de incomode și cu șanse să se încălzească zona destul de mult. În plus, să fii murdar pe mâini și să umbli la temperatură mi se pare destul de dificil. Mai practic este unul cu butoane, părerea mea.
Ce trebuie să mai știi despre alegerea unui cuptor încorporabil electric?
Mi-au ridicat mulți mingea la fileu și am zis să continui cu informațiile despre alegerea unui cuptor încorporabil electric.
Trebuie să știți că la cuptoarele electrice căldura este degajată atât în partea inferioară, cât și în cea superioară. Totul se face cu ajutorul unor rezistențe ce încălzesc suprafețele interioare. E extrem de util atunci când coaceți ceva pentru că se fac uniform.
Le găsiți sub mai multe dimensiuni:
- de 60 de centimetri
- de 70 de centimetri
- de 90 de centimetri
În funcție de cum vă faceți bucătăria puteți alege unul dintre acestea. Recomandarea mea este să mergeți pe cel standard, de 60 de centimetri. Blatul de bucătărie trebuie să fie undeva la 85 maxim 90 de centimetri de podea. Având în vedere că mai adăugați picioare ar fi ok să mergeți pe varianta standard.
Trebuie să mai știți și faptul că sunt modele de cuptoare electrice ce au și cuptor cu microunde inclus. Nu este același lucru, nu discutăm de aceeași tehnologie, ci de compartimente separate cu așa ceva. De obicei, pe acestea le găsim la 90 de centimetri.
Clasa energetică
Sigur, se anunță noi modificări pentru clasele de eficiență energetică. Uniunea Europeană dorește să facă ceva îmbunătățiri ce vin în ajutorul clienților. Totuși, cu cât e mai eficientă cu atât mai bine.
Dacă ne referim la eficiență în funcție de puterea produsă putem spune că avem cuptoare mici de 1500 – 2000W, iar dacă este unul încorporabil poate ajunge și la 5000W. Asta înseamnă, evident, circuite separate pentru instalația electrică.
Sper ca, în curând, să vă prezint și câteva date despre cât consumă cuptorul electric pe care îl am. La data scrierii articolului suntem în plină renovare și mai avem un pic până reușim să punem totul la punct.
Din ce am observat, dacă ridicăm bugetul undeva spre +1000E începem să găsim modele care au funcții profesionale precum:
- posibilitatea de a regla ventilatorul
- adăugare abur
- gătit pe mai multe nivele
Treburile de mai sus sunt importante atunci când doriți să vă perfecționați spre zona de prăjituri.
Cel mai bun cuptor încorporabil
Nu știu dacă există cel mai bun cuptor încorporabil, dar cel puțin eu mă bucur de alegerea făcută. Sper că experiența mea v-a ajutat să faceți alegerea corectă.
Radu a zis
Hmm, extrem de cuprinzător articolul. Îți mulțumesc foarte mult pentru că mi-ai deschis orizontul și mi-ai dat câteva idei pentru bucătărie. Am mers pe Cuptor incorporabil Whirlpool AKP 288/JA. Este un crem interesant, aduce un pic a retro așa cum ți-ai făcut și tu bucătăria.
Bucur a zis
Foarte misto ti-ai facut. Se vede ca ai sora cu gusturi. Altfel, nu stiu daca iti reusea decorul asta.
Maria a zis
Buna ziua, va cer ajutor in cumpararea unui cuptor pe gaz incorporabil si plita cu gratare din fonta si un material inox de calitate mai bunicica.
Eu m-am orientat pe FRANKE, dar mi se par putin cam scumpicele,Bosh care din pacate nu are cuptor pe gaz, doar electric, dar poate mai exista si alte marci pe care eu nu le cunosc si va rog sa imi recomandati.Multumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
Bună, nu știu dacă e brandul atât de important. Eu când mi-am ales cuptorul am zis că e ok să fie dintr-un material cât mai bun. Ideea ar fi ca el să se poată spăla cât mai ușor și să lase cât mai puține urme.
Mai nou, chiar am văzut niște chestii de protecție din aluminiu ca să poți să cureți rapid plita. Bine, e exact ca folia aceea de copt blat de prăjituri.
Nu știu dacă inoxul este oportun pentru că lasă multe, multe urme. Eu am hota din inox și n-aș putea zice că e chiar ok.
Un inox antiamprentă am pe frigider. E ceva mai ok, se curăță mai ușor, da am și mai mult noroc pentru că e un gri mai închis. În schimb, pe hotă văd toate lucrurile posibile și imposibile.
Altfel, de ce ai lua cuptor pe gaz? Nu suportă instalația pe cel electric?
Amalia a zis
Va rog, sa ma ajutati in alegerea unui cuptor pe gaz si plita pe gaz, incorporabile.
M-am orientat la Franke, bune, inox bun, dar sunt cam piperate pentru bugetul meu, momentan.
Da, vreau si calitate, dar poate imi veniti in ajutor cu ceva putin mai ieftin.
Daca nu aveti alta alternativa, spuneti-mi la model Franke ce imi recomandati.Ce este bun, costa si mai strang bani!!
Multumesc.
Marius Cucu a zis
Dacă vreți să curățați eficient încercați inox antiamprentă.
Rusalim a zis
Buna ziua, am revenit la acest subiect pe care nu l-am finalizat.M-am orientat la cuptor incorporabil marca FRANKE, datorita materialului, inox de calitate. Optiunea pe gaz, am ales-o, pentru ca imi este mai convenabil la bani, pentru ca il utilizez cuptorul destul de mult.
In schimb sunt piperate preturile la aceasta marca, FRANKE.
Va rog, sa ma anuntati daca aveti alta optiune pentru un inox bunicel, pentru o alta marca decat FRANKE.
M-ar interesa cuptor incorporabil, ghiuveta inox si hota!
Multumesc..
Marius Cucu a zis
Prețurile sunt ridicate pentru că au materiale de calitate și oferă un service destul de ok post vânzare. Dacă alegeți variante mai ieftine veți face rabat la calitate.
Hota vă recomand să o luați cu 2 motoare, de putere cât mai mare. Chiuveta eu am luat-o dintr-un material ceva mai ok, ceva de genul ăsta. E ok că se spală foarte, foarte ușor față de inox.
Alexandra Stan a zis
buna ziua,
o sa-mi reamenajez bucataria si caut variante de cuptor si plita incorporabile pe gaz (am investigat varianta electrica dar necesita sa refac instalatia electrica si nu pot face asta). M-ar ajuta foarte mult niste pareri legate de astfel de produse, o sa am mobilier ikea si vreau ca ceea ce achizitionez sa fie de buna calitate fara sa fie la niste costuri foarte mari.
Marius Cucu a zis
Bună Alexandra, diferențele, din propria experiență sunt la aprindere și problemele pe care poți să le ai după. Eventual, la curățenia și întreținerea lor. În rest, fiind pe gaz, nu prea are ce să se strice la ele. Atât timp cât n-ai sticlă, n-ai touchscreen și toate briz-briz-urile.
Florea Valentin a zis
Cuptorul se poate monta nu doar sub blat, ci si la inaltime intr-un soldat, fie soldat de semiinaltime cu alt blat, fie soldat inalt care ajunge la inaltimea corpurilor suspendate – care si ea e subiectiva…
Unii prefera sub blat, nu doar pt ca nu au loc sa mai puna soldat ( sunt si care vor in soldat dar nu au loc si raman fara blat daca insista…), ci fie pt ca utilizatoarea/utilizatorul este miniona/minion, fie pt. ca se simte gimnasta, fie pt. ca se gandeste ca in soldat se incarca mancarea cu energie potentiala si e mai rau cand se transforma in energie cinetica…, fie pur si simplu sunt indiferenti – am vazut chiar si cuptor montat jos de tot, cu usita deasupra in loc de jos cum e normal, pt ca aveau robinet de gaze sus si le era frica sa mute robinetul in alta parte, chiar daca le-am aratat unde si se putea face relativ lejer…
Altii prefera in soldat, ca sa nu se aplece cand umbla la cuptor.
Se poate pune si de la ~ 86cm in linie cu partea inferioara a blatului, se poate pune si mai jos cu ~ 15cm (daca exista o linie (discutabila…) de design cu sertarul de tacamuri vizibil si eventual front fix in linie deasupra usilor de la chiuveta, etc.)
Unele cuptoare au suport telescopic ( sau mai multe).
Si astea sunt de mai multe feluri, unele proaste de pe care cade usor suportul de vase, si altele decente care sunt recomandate si aduc un plus evident de ergonomie.
Cele telescopice, daca sunt din cele bune de pe care nu cade usor gratarul, sunt utile si la cuptor plasat la inaltime, dar sunt bine venite si la cuptoare montate sub blat – facand mai usor de digerat plasarea lor acolo in cazul in care dimensiunea bucatariei nu permite si corp de soldat (lansand blatul de lucru la o lungime decenta).
Intre plita si soldat ( ca e masca de centrala, sau de cuptor, sau cu atat mai mult de frigider), se lasa o distanta ca sa nu ia foc mobilierul, minim 17 cm, normal 20-30+. Scazand chiuveta ( nici nu mai zic ca unii vor chiuvete foarte mari…), scazand plita, scazand spatiul dintre plita si soldat, scazand soldatul sau monolitul, scazand un luft de 3cm intre pereti drepti, se obtine blatul de lucru. Normal acesta din urma este recomandat la 90 cm intre plita si chiuveta.
Nici nu mai zic ca sunt si oameni care insista sa puna si frigiderul in linie, fie langa cuptor, fie in capatul opus.
Evident ca intr-o bucatarie cu dimensiuni uzuale, in general nu incap pe acelasi perete.
Din blatul de lucru poti sa mai tai din cei 90 cm, sa lasi 80, 70, dar 60 e minimul decentei, si de fapt deja e inghesuit rau. Am vazut la cineva doar 20 cm ramasi…si nu avea loc nici de masa…
stefan a zis
Salut,
am citit articolul si as vrea sa subliniez ca „sperii lumea” cu 5000 W consum la un cuptor incorporabil. Eu unul nu stiu sa exista cu putere instalata mai mare de 3500W pt modele cu piroliza. De mentionat ca acesti 3500W reprezinta putere maxim absorbita instant (temp max + toate rezistentele pornite pt a atinge temp setata), insa pentru un ciclu de gatire consumul coboara la majoritatea sub 1 kW.
In alta ordine de idei, pt cine are buget am mai vazut in piata cuptoare electrice care integreaza inclusiv abur cu microunde, iar cel mai fain ca si design mi s-a parut un cuptor Neff cu usa care dupa ce se deschide intra sub cuptor – ideal pt integrare in dulap tip soldat (semiinaltime).
Marius Cucu a zis
Salut Stefan. Doar la pornire consumă mai mult. În rest, da, sub 1 kW scade. O să mă joc cât de curând cu al meu și o să pun un grafic de consum.
Mohan Nicolae a zis
Buna!Vreau sa stiu o parere despre cuptorul electric Electrolux EOA3400AOX,parerile sunt majoritatea pro insa sunt si 2,3 persoane contra si sunt nedumerit.Ce zici merita achizitia?
Munteanu Mariana a zis
Bună.ce diferența este intre convecție și ventilare tangentiala. Eu deja nu mai înțeleg nimic.
Foarte util articolul.
Mulțumesc!
Adela a zis
Buna seara! Eu personal ma folosesc de Bosch si anume de acest model HBF534ES0Q
Cuptorul Bosch mi-a plăcut toți parametrii săi. Nu ocupă mult spațiu, designul se potrivește exact cu interiorul bucătăriei mele. Controlul temperaturii este simplu, toate comutatoarele răspund fără probleme la presare. Puteți seta cronometrul, funcționează clar. În interior există suficient spațiu pentru mai multe tăvi. Există iluminare în cuptor, astfel încât în proces nu trebuie să deschideți ușa. Folosesc o încălzire rapidă, care este convenabilă dimineața.
Marius a zis
Salutare. Cred ca cele mai bune electrocasnice sunt cele de le Bosch. Am avut multe experiente cu alte branduri, dar acest brand nu a dat niciodata gres, cel putin la produsele pe care eu le-am folosit.
Un cuptor electric de la Bosch, Cuptor incorporabil Bosch HBG633NB1 , cred ca este varf de gama din categoria pe care ai descris-o.
Mihaela crina Demir a zis
Buna! Ce parere ai despre cuptorul Bosch HBF154YS0 ?
Lara a zis
Buna tuturor ,
Ce imi puteti recomanda la plita , mai ales in aceasta perioana , mai pot coace vinete cum as fi facut la un aragaz normal ?
Este adevarat ca daca nu pozitionezi corect oala , risti sa ia foc butonul ?
Marius Cucu a zis
Ce fel de plită? Vitroceramică?
Florin a zis
Bună seara,
Păreri despre modelul GORENJE BO758A47XG?! Sau despre cuptoarele electrice incorporabile Gorenje în general?!
Despre producătorul sloven de electrocasnice recunosc că nu prea am găsit multe recenzii, să fie oare de vină…, doar Marketingul mai agresiv al celorlalți competitori?!
Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri!
Florin a zis
Modelul Gorenje de mai sus a intrat în finală cu Electrolux EOE8P31X…, diferența de preț între ele fiind totuși de aproximativ 570 de lei.
Ce-i drept modelul de la Electrolux beneficiază de câteva funcții în plus, cea mai importantă fiind fără doar și poate, Asistentul personal de bucătărie…, adică are în memorie incluse 90 de rețete, practic nu trebuie decât să-ți alegi una dintre ele și să apeși butonul Start.
Restul îl face cuptorul (funcție încălzire, temperatură, durată)…, adică îl poate folosi și cineva mai puțin priceput prin bucătărie.
Rămâne să mă conving dacă totuși merită diferența de preț…, care nu este chiar neglijabilă!
Marius Cucu a zis
Salut Florin, eu pot doar să zic să fii atent cu Electrolux și cu service-ul de la tine din oraș. Eu am Electrolux luat pentru ai mei și venit din fabrică cu un ventilator foarte prost. E și vina mea că am testat produsul după vreo 3 ani pentru că eu m-am răzgândit și am trecut pe electric. Între timp, a ieșit din garanție, dar service-ul din orașul meu e dezamăgitor. Modelul e foarte ok, am făcut niște cozonaci la el incredibili, dar zgomotos 🙂 Ia în calcul și treaba asta, să ai service aproape și competent, la nevoie.
Florin a zis
Salut Marius,
Mulțumesc frumos pentru precizări, ideal ar fi însă să nu avem nevoie niciodată de service, nu de alta, dar cam toate lasă de dorit!
Legat de zgomot menționez că le-am testat pe amândouă într-un magazin Altex, însă este adevărat că nu prea ai cum să îți dai bine seama, ținând cont de spațiul foarte mare în care sunt expuse, dar totuși nu mi s-au părut a fi „gălăgioase”.
Până la urmă ține un pic și de noroc, am văzut un Bosch la care grillul nu se așeza perfect pe suportul telescopic și crede-mă că nu era vorba de un montaj greșit, ci pur și simplu…, erau câțiva milimetri în plus care făceau diferența.
Și vorbim de Bosch, care teoretic sunt într-o altă clasă de produs.
Oricum contează mult să le vezi real, să le atingi, diferența este mai mult decât evidentă față de pozele de pe un site, fie el și al producătorului.
Sunt genul acela de detalii pe care nu ai cum să le descoperi privind doar niște poze.
Revin cu detalii suplimentare după achiziția cuptorului.
Marius Cucu a zis
Da, nici eu nu mă așteptam ca un produs nou să aibă probleme. Ideal, da, dar realitatea când te lovește… 🙂 Dar asta este ideea pentru care luăm produse noi, să nu ai probleme, să rezolvi treburile în garanție. 🙂 La mine e clar că problemele sunt strict cu modelul luat de mine, nu întregul brand și problemele sunt la răcire, după ce am făcut o serie de cozonaci, de exemplu. 🙂 5 minute-10 minute într-un magazin… nu cred că îți vei da seama foarte tare. 🙂
Florin a zis
Bună seara,
Până la urmă am comandat un alt model, tot de la Electrolux și anume EOD6P71X.
Pe cel prezentat inițial aici nu l-am mai găsit în stoc pe nicăieri…, sau dacă totuși era, prețul se apropia de 3.000 de lei! Adică de neacceptat, cel puțin în viziunea mea!
Am ales Electrolux în detrimentul modelului de la Gorenje și prin prisma garanției de 5 ani oferite de Electrolux, a recenziilor foarte bune pe care acest cuptor le are și de ce să nu recunosc, brandul a fost și el un element care a înclinat balanța către producătorul suedez.
Ce are în plus față de alte cuptoare, funcția de Steambake, adică introduce aburul în timpul procesului de gătire.
A nu se confunda cu cele trei tipuri de abur (compartiment dedicat pentru apă) pe care le au cuptoarele din clasa Premium, dar acolo deja și prețul este la nivel…, Premium!
La modelul acesta funcția este mult mai simplistă, practic se toarnă apă într-o cavitate poziționată la baza cuptorului și o rezistență dedicată îi asigură încălzirea și aducerea ei la punctul de fierbere, care implicit aduce cu sine și evaporarea acesteia (crearea aburului).
Cât este Marketing sau nu, promit să vă răspund după ce voi folosi această funcție, atât de frumos prezentată.
Gânduri bune și multă sănătate tuturor!
Marius Cucu a zis
Super, chiar aștept detalii. Mersi frumos de update.
Petrică a zis
Bună ziua! Un cuptor încorporabil electric bun. Unde aș putea găsi tot caut și nu găsesc, toate sunt electrice. Mulțumesc!
Marius Cucu a zis
Salut, ce buget aveți disponibil?
Iolanda a zis
Am citit pe nerăsuflate articolul, pentru că voi renova bucătăria la toamnă. Trebuie să mă limitez și la buget, că deh…așa e cu pensionarii. Acum mă gândesc că nu am nevoie de cine știe ce avioane. La cuptor m-am orientat către Bosch care are sistemul EcoClean pe care-l laudă toată lumea. Spre deosebire de curățarea catalitică, la ecoclean nu trebuie înlocuiți pereții și are protecție pe 4 din cei 5 pereți. Și eu merg pe principiul mai puțină electronică. Îmi plac cele de la Bosch că au butoane retractabile.
La plită stau în dubiu. Mi-au plăcut cele cu email mat negru-antracit și am văzut una la Whirlpool. Eu oricum mă duc să le văd în magazin.
Am mai citit despre produsele Pyramis că ar fi bune, dar nu știu ce să spun.
Marius Cucu a zis
Am completat și eu cu ceva actualizări. De atunci, am mai făcut un apartament, ba chiar am făcut niște poze recent acolo.
Am uitat să precizez: culoarea. Cu cât mai deschis la culoare, un bej, un gri care nu atrage amprente ar fi fain pentru viitor. Să fie cât mai ușor de curățat.
La cuptoare am luat Beko pe linie. Nici programarea nu e tocmai wow, dar am mers pe principiul că nu îl vom folosi chiar zilnic. Față de plită e un pic diferit.
Iolanda a zis
Eu am avut niște experiențe nasoale cu Beko. Acum am un aragaz Beko, cumpărat prin 2020, a fost folosit, dar nu excesiv și e plin de rugină, smalțul a sărit în el și ce să spun, vopseaua pe laterale s-a luat de la spălat cu apă și detergent neagresiv, mai și curentează în partea de jos dacă tragi cu cârpa udă să speli gresia, inoxul prost se pătează urât și greu îi dai față…etc. Cuptorul electric nu arde uniform. În partea stângă arde mai tare și tot trebuie să întorc tava în el. Dacă folosesc indicațiile lor, cozonacul îmi iese ars deasupra și la bază necopt. Fata mea cea mică are cuptor incorporabil Beko și se văita și ea că nu coace uniform.
Marius Cucu a zis
Eu am făcut cozonaci anul ăsta și i-am făcut neuniformi când am pus mai mult de 2. Am încercat să pun 4 deodată. Când am făcut cu 2 mi-au ieșit foarte bine.
Ca să nu am probleme cu întreținerea aragazului eu am pus o folie de aluminiu și o schimb pe aceea. De curățat mi s-a curățat bara de la cuptor, dar mă gândesc că nici eu nu am întreținut-o foarte bine. Sigur, la mine îmbătrânește, are aproape 6 ani de zile.
Iolanda a zis
Ce este de copt pentru conserve, coc afară pe grătar cu lemne. Acum nici prăjeli nu mai fac că mi-am luat Air Fryer de la Xiaomi. Apropo, ți-l recomand. Funcționează și cu aplicație pe smartphone și e ok.
Mi-au plăcut plitele alea negre, mate…arată super. Din reviews am înțeles că se întrețin ușor.
Eu când aleg ceva, mă gândesc și la modul de lucru al soțului meu care gătește destul de mult. Este mai neglijent în utilizare și neatent la detalii. Dacă știe că un detergent curăță bine, îl folosește fără să gândească că este agresiv pentru zona în care-l folosește. Așa a dat cu un detergent pentru cuptor peste butoanele de la aragaz și s-au luat toate înscrisurile de pe ele. Acum mă întreabă dacă știu eu pe unde vin diverse semne la setări. Aragazul a fost singurul fără afișaj, pentru că la cel vechi a dat în foc ceva gem, dulceață și a intrat în zona electronică și s-a bulit. Acum nu mai am această frică, pentru că voi monta cuptorul într-un soldat.
Marius Cucu a zis
Eu nu sunt de acord cu nimic negru. Acum la apartamentul nou se construiește încă un bloc și efectiv e non stop praf pe plită și cuptor. Sper să găsesc niște poze să le urc.
Iolanda a zis
Da, e o problemă. Eu stau la casă într-un cartier vechi și drept să-ți spun, șterg praful la 3 săptămâni…și apoi noi gătim cam zilnic, bucătăria este mai izolată. Mă gândesc.
Marius Cucu a zis
Deh, până nu te lovești de ele nu te „încurci cu ele”. De asta și povestesc pe blog de fiecare dată pentru că… mai uit. Așa, scriind, știu că poveștile rămân și ajung să fie de ajutor, într-un final, cuiva.
Iolanda a zis
Chiar să știi că mie mi-ai fost de ajutor în multe situații. Îți urez spor la treabă!
Zapor loredana a zis
Recomandare cuptor electric: GORENJE BOS747A33XG sau Electrolux EOD3H50TX?
Alina Tudor a zis
As merge pe Arctic ptr ca se face la noi. ma gandesc ca la garantie o sa ajute.
Iolanda a zis
Eu nu m-aș băga la Arctic sau Beko. egeaba ai garanție 5 ani și servisarea varză. Eu am apelat la service Artic-Beko și au venit după două săptămâni, au făcut constatarea, au mai venit după încă 2 cu altă piesă, apoi m-au apucat dracii, am făcut scandal și am cerut banii înapoi. Cumnata mea după nici 2 ani avea aragazul Beko (se spune că Beko e superior Articului) plin de rugină, marcajele de pe butoane s-au șters din prima lună plus că o curenta. Casa este nouă și avea împământare…deci nu se pune problema că instalația electrică nu era bine făcută.
Marius Cucu a zis
Să știi că și eu am probleme în baie cu instalația nouă, refăcută. Dorei sunt la toți pașii. Nu e ceva grav, oricum am circuit separat acolo, dar ca idee pot fi probleme încă de la început.
Eu am luat un Electrolux cu ventilatorul stricat. Nici acum n-au venit băieții și, între timp, mi-a ieșit din garanție. E și vina mea că l-am instalat târziu și n-am verificat, dar deh, ca idee… pot apărea situații la toate brandurile. Măcar Arctic, Beko sunt mai pământești pentru service-urile noastre și ai de unde alege.