Sunt din ce în ce mai implicat în bucătărie. Nu înseamnă că sunt cel mai bun, dar pot să pun la dispoziție comunitatea pentru a reuși să facem alegerea corectă. Cuptorul cu microunde este unul dintre cele mai interesante invenții din punctul de vedere al eficienței lucrurilor de prin casă.
- CUPRINS
- Cum funcționează un cuptor cu microunde?
- Caracteristici tehnice. Ce trebuie să știm înainte de achiziție?
- Ce brand alegem? Care este cel mai ok?
- Samsung MS23F301TAK- cuptor argintiu de 23 de litri de 800W
- ELECTROLUX EMS21400W – cuptor din inox de 21 de litri
- Cuptor cu microunde GORENJE MO20E2W, model alb de 800W
- Parcurgem forumul?
Există situații in care avem nevoie de un cuptor cu microunde, mai ales atunci când suntem pe fugă și trebuie să încălzim ceva rapid. Practic este cel mai rapid mijloc de a încălzi mâncarea, de a dezgheța alimentele din congelator și de a le pregăti pentru plita încorporabilă sau chiar pentru grătar. 🙂
Cum funcționează un cuptor cu microunde?
Principiul de funcționare este simplu. Probabil de aceea găsim și modele ieftine, de până în 300 de lei. La facultate am învățat că un cuptor cu microunde are un mic magnetron ce emite unde radio. Acestea sunt de frecvență joasă și au rolul de a agita moleculele de apă. Cu cât se agită mai mult, cu atât se încălzesc mai rapid.
Mai bine este ilustrat principiul de funcționare în filmulețul de mai jos:
Dar cât de sănătos este un cuptor cu microunde?
Discuția este lungă și cred că ne-ar trebui câteva pagini ca să discutăm acest lucru. Din punctul meu de vedere, un cuptor n-ar trebui să facă niciun fel de probleme atât timp cât nu se abuzează de el.
În facultate, profesorul de electronică ne-a povestit că a făcut câteva teste și a asemănat 24 de ore de purtat telefonul la piept cu 2 minute de folosit cuptorul cu microunde.
Atât timp cât folosim astfel de dispozitive ocazional, exact în momentele în care ne grăbim, nu cred că este o problemă. Până la urmă… telefonul îl purtăm zilnic cu noi, nu?! Studii au tot fost făcute, chiar am urmărit aici un reportaj interesant.
Problema mai mare, din punctul meu de vedere, este că alegem să mâncăm de la fast food și tot felul de mâncăruri super procesate…
Ce nu trebuie să băgați în cuptorul cu microunde?
Nu sunt un guru al microundelor, dar este bine să ne interesăm înainte să facem alegerea propriu zisă. Tocmai de aceea am găsit util să vă prezint câteva alimente pe care nu ar trebui să le gătiți la microunde:
- ouăle
- cartofii
- recipient de iaurt
- ardei uite
- caserole de polistiren
- fructe
- farfurii cu zone metalice
- folii de aluminiu
Ghid de achiziție al unui cuptor cu microunde. Ce trebuie să știm înainte să alegem un astfel de produs electrocasnic?
Așa cum v-am promis vreau să trec câteva criterii de achiziție, dar și să vă învăț să alegem corect modelul de care aveți nevoie. E drept că mai toate sunt la fel, dar trebuie să ne gândim și la eficiență și la ce îl vom întrebuința cel mai des. Dacă vom încălzi, dacă vom dezgheța sau poate chiar gătit…
Tipuri de cuptoare disponibile pe piață
Dacă vom amplasa cuptorul în bucătărie trebuie să îi găsim un loc de depozitare. Trebuie să știți că există două tipuri de cuptoare:
- cuptoare cu microunde standard – este cel clasic pe care îl găsești în orice magazin. Marele avantaj al acestuia este că este mai ieftin și că poate fi amplasat oriunde. Dezavantajul este că va trebui să găsiți unul care să se asorteze cu camera dumneavoastră. Iar dacă doriți o anumită culoare este posibil să plătiți în plus.
- cuptoare cu microunde încorporabile – este cel care se încadrează în mobilierul bucătăriei. Este foarte util un astfel de model atunci când vă hotărâți să schimbați toate electrocasnicele din bucătărie. Poate o plită încorporabilă, poate un frigider mascat și așa mai departe.
Caracteristici tehnice. Ce trebuie să știm înainte de achiziție?
Trebuie să avem grijă la următoarele:
- puterea cuptorului cu microunde
- capacitatea acestuia
- funcțiile disponibile(grill, dezghețare, panou de comandă, de programare, gătit cu aburi)
Puterea
Găsim modele pe piață începând cu 600W și pot ajunge până la 1500W. Am mai avut discuția despre putere și despre limitarea acesteia datorită Uniunii Europene.
Nu știu cât de mult contează diferența între 1000W sau 1200W, dar sigur mi-ar plăcea să am mai multe trepte pentru cuptorul meu. Așadar, o treaptă la 600W, una la 1000W și chiar una la 1500W este mai mult decât suficient.
Capacitate
Nu știu cât de mult contează capacitatea unui astfel de cuptor. Eu, de cele mai multe ori, încălzesc cantități mici: o cană cu lapte, o farfurie de mâncare. Nu văd de ce aș alerga după un cuptor cu o capacitate foarte mare.
Modelele mici au 17 litri, iar cele mari pot ajunge și la 30 de litri. Suficient cât să punem o pizza la treabă.
Programe speciale
Ca în multe cazuri prefer să am cât mai multe programe care să îmi fie de ajutor in momentele în care sunt pe fugă. De exemplu, m-aș orienta spre:
- programele de încălzire rapidă
- autocurățare – eliminarea grăsimii și murdăriei
- sistem triplu de distribuție al undelor
- siguranța pentru copii, mai ales pentru familiile cu copii mici, ce sunt din ce în ce mai curioși
Ce brand alegem? Care este cel mai ok?
Încep să fie din ce în ce mai prezenți pe piața românească cei de la Gorenje. Deja și-au făcut un brand destul de respectat și pe piața de mijloc au produse chiar ok.
5 Branduri importante, de luat în seamă:
- Samsung
- Sharp
- Electrolux
- Whirlpool
- Gorenje
Cum putem să curățăm un astfel de aparat electrocasnic dacă nu avem o funcție de autocurățare?
Ar fi bine să ne gândim înainte de achiziție la faptul că și acest aparat trebuie curățat. Că soția o va face, că altcineva, este bine să ne orientăm și spre această problemă atunci când alegem un cuptor cu microunde.
Mă gândesc că dacă aerisirile sunt greu accesibile s-ar putea depune foarte multă mizerie și va fi greu de înlăturat. Sigur, pentru interiori găsiți tehnici interesante de curățare a aparatului. De exemplu, unii încălzesc un vas cu apă pentru a se face aburi și apoi îl veți curăța mult mai ușor.
3 modele interesante recomandate de mine
După cum vedeți și mai jos am evitat să le recomand pe cele 100% digitale. Îmi place tehnologia, dar îmi dau seama că senzorii, că display-urile frumoase de multe ori ne fac mai multe bătăi de cap.
În casa mea au fost și modele digitale, dar și cele simple, cu rotiță așa cum îmi place mie să spun. Cel digital a picat după 2 ani de zile, cel cu rotiță… încă funcționează.
Samsung MS23F301TAK- cuptor argintiu de 23 de litri de 800W
Nu este un model tocmai ieftin, dar are 6 trepte de putere. Are un afișaj pentru grill și 800W.
Nu este tocmai ușor, are în jur de 13 kg. Design-ul acestuia se încadrează în majoritatea bucătăriilor moderne. Interiorul este din ceramic.
Este disponibil aici, iar astăzi, 14 Noiembrie 2024, are un preț redus cu 18%.
ELECTROLUX EMS21400W – cuptor din inox de 21 de litri
Este un pic mai mic față de modelul celor de la Samsung, dar are funcții interesante precum dezghetare, grill, microunde. Ca accesorii vom avea un grătar pe care îl putem întrebuința și în alte scopuri.
Afișajul este unul din LCD, iar greutatea este un pic mai mică față de modelul precedent. În jur de 10 kg.
Este disponibil aici, iar astăzi, 14 Noiembrie 2024, beneficiază de o promoție interesantă.
Cuptor cu microunde GORENJE MO20E2W, model alb de 800W
Vă prezint și un model clasic, pe care probabil îl putem găsi și în majoritatea magazinelor. Este mai ieftin, dar își face treaba la fel de bine. Are 6 nivele de putere și o capacitate de 20 de litri.
Mi-ar fi plăcut să aibă și o funcție de grill, însă este exact ceea ce vă spuneam mai sus. Panoul de comandă este mecanic și, cu greu se va strica.
Este disponibil aici și îl puteți obține chiar și în rate.
Orice lucru de care nu abuzezi este ok. Dacă nu folosești foarte des nu are de ce să facă rău.
Un cuptor cu microunde de 800W va consuma undeva la 4W în standby și poate ajunge până la 2400W/minut în funcție de ce alegem să încălzim.
Acum o întrebare pentru comunitate: știe cineva niște farfurii pentru cuptorul cu microunde?
Costin a zis
Avind in vedere ca alimentele sunt supuse unei iradieri de natura electro-magnetica si nu nucleare, e destul de ok.
Daca ne gindim cum frecventa foarte ridicata ajunge sa ‘frece’ intre ele moleculele de apa si/sau hidrocarburi in contrast cu radiatia termica oferita de flacara clasica, se pare ca lucrurile nu stau deloc ok.
Il folosesc de citeva ori pe saptamina dar citind art. de mai jos, cred ca-i voi pune cruce. Dupa ce se va defecta (il am de 20 ani si inca functioneaza impecabil) nu cred ca-mi voi mai cumpara altul.
david a zis
Iti iei sfaturi de sanatate din eva ?! LOL 🙂 Nu ai trebui sa mai folosesti nici calculatorul.
Stefan a zis
Cuptorul in sine nu e daunator mancarii pe care o incalzesti. Problema e mancarea, pentru ca daca ajungi sa o incalzesti, fie e pregatita de ceva timp, fie e junk food.
ice4you a zis
Stefan a pus punctul pe I. Pana acum vreo 2-3 ani nu am folosit asa ceva. Intr’un final, am decis sa cumpar unul de care sunt foarte multumit, de folosit il folosesc ocazional pentru pregatirea unor superbe pulpe de pui la grill si alte cateva lucruri, dar nu foarte multe. Pentru incalzit prefer plita, cea cu inductie fiind foarte eficienta si mult mai rapida decat cuptorul. In rest … eu sunt de parere ca asa cum zicea Stefan mai sus, mai grav e ce mancare incalzesti in el decat ce face el si oricum … abuzul de orice este nesanatos. Eu prefer oricand mancarea slow-food, gatita romaneste ca la mama acasa in locul junk-food’ului de orice fel desi din cand in cand mai pacatuiesc si eu. 😀
In rest … opina ca nu ai timp sa iti prepari ceva sanatos de mancare in scurt timp este contrazisa practic de Jamie Oliver care a demonstrat ca exista o gramada de retete sanatoase si foarte usor de facut in maxim 30 de minute daca renuntam la ideeile preconcepute si mai ales lene. Da o geana pe pagina lui. 🙂
P.S. Nu prea vad care este legatura mancarii sanatoase cu un oras mic sau mare atata vreme cat cea mai sanatoasa mancare este cea gatita acasa?! Faptul ca ai mai multe locatii unde sa mananci mancare procesata industrial nu cred ca este un avantaj de nici un fel.
Bogdan a zis
Cel mai des folosit este pentru a incalzi bine in timp scurt fara alt ingredinet. Ex. varza calita se incalzeste foarte repede fara sa mai ai nevoie de apa ca sa ajute la omogenizare.
Vasile a zis
Treaba e ca nici nu stii ce sa mai crezi, oricum orice mancare supusa unui tratament termic isi schimba proprietatile, fizice si chimice, ideea cred ca e sa nu exageram, prea fierbinte, ars, etc. Desigur conteaza si ce incalzesti precum si faptul ca fiind usor sa nu devina un obicei in a incalzi repede si des si de aici excesul 😉 Personal imi place sa bag un pui si sa-l invart vreo 40 de minute, uns cu de toate, in rest doar la incalzit mancarea, moderat, pana la 2, 3 minute daca e vorba de o ciorba 😉 sau mai putin.
Sorin a zis
Cel mai mult imi place ca oamenii urla ca nu vor antene de celulare pe bloc ca sint afectati de radiatii, dar la fel de bine acasa isi prepara mincarea la microunde, ori alea crede ei ca sint sanatoase, ca nu-i afecteaza. Ambele tehnologii folosesc frecvente apropiate din spectrul 2.4-2.5 GHz, ori cuptorul cu microunde e de sute de ori mai intens decit o antena, radiatiile de la cuptor te loveste direct in fata, pe cind cele de la antena mai trece prin citeva plansee de beton. Dar asa e oamenii, zbiara cu atit mai tare cu cit prostia lor e mai mare. O fi si asta vreo forma de exprimare…
ice4you a zis
Ei sa nu exageram acuma … cutia aia are si ea rostul ei cum si geamul de protectie … daca te’ar lovi cum zici tu, zilnic am avea fete rumene in Can’Can si nu de la frig sau sanatate. Cutia aia este ok izolata, ce trebuie sa faci ca sa nu ai „bucurii” este sa cureti si sa verifici periodic garniturile asa cum este recomandat si in cartea ce insoteste orice cuptor cu „microdude”.
As vrea totusi sa pastram un ton realist in discutie … ca sa nu speriem lumea aiurea.
P.S. Cu antelele alea e naspa treaba … daca un cuptor cu microdude il folosesti 5 minute pe zi, alea iti dau bucurie 24/7/356 cu intensitate maxima. Eu zic ca e mai rau asta decat cu ce te alegi de la cuptor.
Vasile a zis
Da, asa si wireless-ul e periculos ca are toti prin casa cate un router, si intrun bloc e ceva densitate 😉 totusi…. sa nu exageram cred ca mai periculoase sunt aripioarele picante 😀
Marius Cucu a zis
Chiar că! Seară se lasă cu tunete din cauza aripioarelor. 😀
cKy a zis
Îl folosesc des, cel puțin odată pe zi. Am un coleg care are aparat de măsură a radiațiilor. Nu e vorba de radiațiile din interior ci de cele din exterior.
Tipul îmi povestea ca aparatul indica niște radiații foarte mari pe o raza de câteva etaje, practic la o utilizare radiază mai mult de cât toată aparatura din apartamentele a doua etaje. Cred ca an scris și eu despre asta, nu mai rețin exact valorile.
ice4you a zis
No hai sa explicam totusi care e treaba si cum functioneaza un cuptor cu microunde ca vad destul de multa confuzie.
In interiorul unui cuptor cu microunde se afla un magnetron care are rostul de a transforma energia electrica in microunde de frecventa foarte mare, intre 300 si 300000 MHz. In timpul functionarii la 2450MHz, microundele oscileaza de 2,45 miliarde ori pe secunda, de unde si denumirea de microunde. In momentul in care pornesti cuptorul si magnetronul intra in functie, respectivele microunde sunt dispersate in interiorul cuptorului care fiind fabricat din tabla reflecta aceste microunde concentrandule in interior, Singura cale de scapare a acestora este prin geamul de sticla din fata cuptorului, insa acesta fiind suficient de gros cantitatea este destul de mica. In rest … incalzirea mancarii din interior se face prin patrunderea acestor microunde in alimente unde provoaca o miscare foarte rapida a moleculelor de apa sau grasime in urma carei se degaja caldura care duce intr’un final la prepararea mancarii.
Nu este chiar rocket science desi descoperirea acestui procedeu de incalzire a mancarii se datoreaza unui pure intamplari pe cand se studia un nou tip de radar. 😀
De aici incolo … vorba lui Vasile … eu zic mai ingrijorati sa fim de minunea aia de router pe care il avem toti in case si pe care eu am obiceiul sa il scot macar noaptea din priza alaturi de oprirea telefoanelor mobile. 😀
Vasile a zis
Domnilor ca sa scapati de radiatii eu zic sa ne reintoarcem in natura, nu de tot, buda prefer sa ramana tot in casa si wireless-ul sa bata pana la natura 😉 la fel si 4G-ul si uite asa incepusem cu o intentie buna si am stricat natura, cam asta e ideea. Suntem ocupati, ne grabim peste tot, vrem semnal in lift, in crama, deci… radiatii, suntem inconjurati, solutia; beti 2 litri de lichide pe zi 😉
Marius Cucu a zis
Carbogazoase să fie, da?!
ice4you a zis
Nope … distilata +50 de volti!
Vasile a zis
Bun, bun.. gazoasele de la o fasole cu ciolan, lichedele insa un sprit preferabil cu sifon si distilata inainte 😉 …. nu stiu cred ca merge si la +70 V daca e „frunte”
R2 a zis
Dupa cum spunea o profa venita din spatiul ex sovietic, chimista de renume mondial, carnea supusa intens radiatiilor de la Cernobal si cea de la microunde arata identic (la microscop, evident).
Tăbăcaru a zis
Buna ziua.
M-am „procopsit” cu un cuptor cu microunde și grill, dar … fără Manual/Instrucțiuni de utilizare și are multe butoane!
Cuptorul este marca Louis Axton, model MWLA20-701WH.
Dacă mă poate ajuta cineva, mulțumesc anticipat.
Tabacaru V.