Am renovat. A fost oribil. Am vrut să integrez totul în mobilă atunci când am renovat. Așadar, m-am uitat după cel mai bun cuptor electric încorporabil de pe piață ca să nu mai am treabă ceva ani de zile.
- CUPRINS
- Electric sau pe gaz? Ce cuptor este mai bun?
- Ok, gata cu vorbăraia. Care e cel mai bun cuptor electric?
- 3 cuptoare încorporabile interesante
- Alte lucruri de care m-am lovit când am făcut achiziția…
- Materialul din care este realizat
- Gătire cu aburi
- Panoul de comandă
- Ce trebuie să mai știi despre alegerea unui cuptor încorporabil electric?
- Clasa energetică
- Parcurgem forumul?
E drept, mi-a fost destul de greu să fac alegerea pentru că n-am avut cunoștințe suficient de multe pentru așa ceva. A fost la modul în care nici nu știam că trebuie să fie încorporabil sau nu.
Pe gaz sau electric, dacă să fie cuptor cu aburi sau nu… Erau niște necunoscute în capul meu și nu știam dacă să iau primul model pe care îl văd în cale sau să caut recomandări. În primul rând, haideți să stabilim care este mai bun:
- cuptor încorporabil pe gaz
- cuptor încorporabil electric
Acestea 2 sunt cele mai importante opțiuni când vorbim de cuptoare încorporabile. Și se pun în discuție următoarele avantaje și dezavantaje:
- în funcție de zonă gazul este mai eficient
- cuptoarele electrice nu sunt atât de nocive
- cuptorul electric îl poți programa mult mai bine
- mâncarea gătită la cuptorul electric iese mai ok. Ați văzut acele rețete de pe internet și din cărțile de bucate. Toate zic să mărim la temperatura X pentru Y minute. N-ați putea face asta cu un cuptor pe gaz. Nu atât de precis.
- e diferență destul de mare între costul energiei electrice și costul gazului. Piața s-a liberalizat și… e nebunie. Sigur, la gaz mai aveți și taxa de mentenanță.
- copiii sunt mai protejați dacă avem de-a face cu un cuptor electric bun. Majoritatea au protecții pentru așa ceva
- nu sunt noxe de gaz, nu arde nimic, așa că n-avem surprize
- eficiența unui astfel de cuptor va fi mai ok dacă alegem un cuptor bun, cu randament bun
- vasele nu mai trebuie schimbate atât de des. Nu arde flacăra direct.
- temperatura este constantă și mult mai ok ajustabilă
Pachet cuptor electric si plita gaz Studio Casa Positano Rustic, gratare fonta, culoare crem
Sunt situații în care dorești să cumperi la pachet. Am văzut, de multe ori, combinații de plite și cuptoare încorporabile la prețuri foarte, foarte ok.
Uite o ofertă interesantă pentru pachetul ăsta.
Electric sau pe gaz? Ce cuptor este mai bun?
Nu râdeți de mine, dar eu am 2 cuptoare în casă. În primul rând, nu am fost informat în legătură cu cele electrice vs cele pe gaz. Așa că, inițial am luat pe gaz, ca mai apoi să merg pe electric.
Da, primul criteriu a fost că nu voi băga bani în apartamentul meu. Până la urmă am ales să refac și instalația electrică, iar acum nu mai am nicio treabă, nicio temere. Știam că e un bloc de prin ’86 și nu eram deloc sigur de cât de ok va fi instalația. Chiar am auzit cazuri în care le-a plesnit pe undeva instalația pe aluminiu din cauza noilor electrocasnice.
Acum am circuite independente, cu împământare.
Nu, stați calmi că nu îl arunc pe al 2 lea, pe cel pe gaz. Îl voi da părinților, după ce mai strângem bani ca să reușesc să renovez și la ei. Între timp, l-am mutat la ei, blat tot, iar pentru că nu a fost instalat la timp efectiv ne face zgomot foarte mare ventilația. A și ieșit din garanție între timp, așa că va trebui să facem o mișcare în anii ce urmează. O înlocuire.
Ok, gata cu vorbăraia. Care e cel mai bun cuptor electric?
Sunt foarte multe oferte pentru combo. Cuptor încorporabil și plită. Dacă mergeți pe cuptor electric eu aș zice să mergeți și pe plită pe gaz. Dacă e cu arzător wok cu atât mai bine.
- Citește și discuția asta despre plite pe gaz vs electrice
Orientați-vă spre modele cât mai eficiente. Nu aveți nevoie de design extraordinar, ci ca butoanele de afară să arate foarte bine și să se integreze în design-ul casei voastre.
Noi am gândit că vom merge pe stilul mai clasic, combinat cu ceva retro, în funcție de ceea ce am găsit la preț ok pe piață.
Ca brand ar trebui să investiți în ceva ce are prezență în România. Garanția comercială nu este chiar una foarte mare la astfel de produse, iar voi cu siguranță nu o să doriți să îl aruncați după 3-4 ani de zile.
Așadar, un instalator autorizat care v-ar putea repara produsul ar fi de bun augur. Și, dacă nu are experiență cu acel gen de produs… s-ar putea transforma într-un… Dorel. O spune cineva care aleargă să îi schimbe un banal ventilator de la sistemul de răcire.
3 cuptoare încorporabile interesante
HANSA BOEW68120090
- electric
- negru
Arctic AROIM25603X
- electric
- negru
Electrolux EOF3C50TX
- Multifunctional
- 72 l
Alte lucruri de care m-am lovit când am făcut achiziția…
Acestea sunt oarecum standardizate. Mai toate au dimensiuni comune. E drept, nu m-a interesat foarte mult acest aspect având în vedere că blatul abia acum îl facem. Practic, am luat în considerare totul după ce am luat electrocasnicele.
Dar dacă aveți deja realizat blatul verificați dimensiunile. Să nu cumva să fie nevoie să aduceți modificări. Mai ales dacă aveți ceva mai pretențios, ce nu poate fi tăiat atât de simplu. Și vorba aceea: „din mare faci mic, dar din mic…?!”
Ca dimensiuni cuptoarele încorporabile sunt de mai multe tipuri:
- cuptor încorporabil simplu
- cuptor încorporabil dublu
- cuptor încorporabil ce are și cuptor cu microunde.
Materialul din care este realizat
Multă lume se sperie de inox. Bine, aveți grijă să fie antiamprentă, altfel va fi de rău. Eu îl consider ok atât la atingere, cât și la curățare. Da, n-o vei folosi doar o dată pe an, dar nici nu vei da cu cârpa toată ziua pe acesta.
Oricum, în mare, nu vor fi multe pe care să le ștergeți. Fiind încorporabil… e mai simplu. 🙂
În mare, avem 3 tipuri de materiale din care este realizat un cuptor:
- oțel inoxidabil
- vitroceramice
- tablă emailată
Gătire cu aburi
Am tot discutat despre asta și tehnologia este destul de scumpă pentru ceea ce oferă. Da, se discută că este mai sănătoasă, dar și mai pretențioasă. Puteți să vă delectați cu câteva lucruri aici.
Panoul de comandă
În funcție de model poate să difere. Eu am ales ca panoul să fie analogic pentru că este un model retro. Sigur că există și modele moderne ce au panou cu LCD sau chiar cu LED. Eu sunt genul care se ferește de mult prea multă tehnologie.
Sigur că puteți alege și cuptoare cu ecran bazat pe touchscreen. Mie mi se par destul de incomode și cu șanse să se încălzească zona destul de mult. În plus, să fii murdar pe mâini și să umbli la temperatură mi se pare destul de dificil. Mai practic este unul cu butoane, părerea mea.
Ce trebuie să mai știi despre alegerea unui cuptor încorporabil electric?
Mi-au ridicat mulți mingea la fileu și am zis să continui cu informațiile despre alegerea unui cuptor încorporabil electric.
Trebuie să știți că la cuptoarele electrice căldura este degajată atât în partea inferioară, cât și în cea superioară. Totul se face cu ajutorul unor rezistențe ce încălzesc suprafețele interioare. E extrem de util atunci când coaceți ceva pentru că se fac uniform.
Le găsiți sub mai multe dimensiuni:
- de 60 de centimetri
- de 70 de centimetri
- de 90 de centimetri
În funcție de cum vă faceți bucătăria puteți alege unul dintre acestea. Recomandarea mea este să mergeți pe cel standard, de 60 de centimetri. Blatul de bucătărie trebuie să fie undeva la 85 maxim 90 de centimetri de podea. Având în vedere că mai adăugați picioare ar fi ok să mergeți pe varianta standard.
Trebuie să mai știți și faptul că sunt modele de cuptoare electrice ce au și cuptor cu microunde inclus. Nu este același lucru, nu discutăm de aceeași tehnologie, ci de compartimente separate cu așa ceva. De obicei, pe acestea le găsim la 90 de centimetri.
Clasa energetică
Sigur, se anunță noi modificări pentru clasele de eficiență energetică. Uniunea Europeană dorește să facă ceva îmbunătățiri ce vin în ajutorul clienților. Totuși, cu cât e mai eficientă cu atât mai bine.
Dacă ne referim la eficiență în funcție de puterea produsă putem spune că avem cuptoare mici de 1500 – 2000W, iar dacă este unul încorporabil poate ajunge și la 5000W. Asta înseamnă, evident, circuite separate pentru instalația electrică.
Sper ca, în curând, să vă prezint și câteva date despre cât consumă cuptorul electric pe care îl am. La data scrierii articolului suntem în plină renovare și mai avem un pic până reușim să punem totul la punct.
Din ce am observat, dacă ridicăm bugetul undeva spre +1000E începem să găsim modele care au funcții profesionale precum:
- posibilitatea de a regla ventilatorul
- adăugare abur
- gătit pe mai multe nivele
Treburile de mai sus sunt importante atunci când doriți să vă perfecționați spre zona de prăjituri.
Cel mai bun cuptor încorporabil
Nu știu dacă există cel mai bun cuptor încorporabil, dar cel puțin eu mă bucur de alegerea făcută. Sper că experiența mea v-a ajutat să faceți alegerea corectă.
Adriana a zis
Bună ziua, anul trecut am renovat bucătăria și acum vreau să cumpăr aragaz și cuptor electric dar fiind singură mie frică cu curentul ca să nu se întâmple ceva. Aș vrea un aragaz încorporat și un cuptor electric. Vă rog frumos să-mi spuneți ce să cumpăr.
Marius Cucu a zis
Instalația electrică este nouă?! Sunt circuite separate?!
Mihai a zis
In pricipiu da, dar in practica, NU.
Tinand cont de consumul mare de 5000w este indicat ca acesta sa aiba un circuit separat cu conductori de calitate si grosimea corespunzatoare pentru a nu avea neplacuta surpriza sa patim ceva pe acest circuit.