A mai trecut un an în care am zis că telefoanele s-au plafonat și că trebuie să se reinventeze. Eu unul nu-mi mai suport telefonul din cauză că nu mai ține bateria și difuzoarele s-au dus naibii, dar funcționează impecabil. Chiar mă gândesc să îi pun un custom rom cu android 7. Hardware încă mai poate comparându-l cu câteva telefoane apărute în 2016.
Vreau să duc discuția, însă, spre trenduri și spre tehnologiile ce vor fi „standardizate” în perioada următoare pe telefoanele mobile.
Bateria telefoanelor
Nu se va îmbunătăți. Poate că fast charging va fi peste tot, dar atât. Hai fie, poate că Samsung nu va mai face prostiile din trecut și vor trece de problemele pe care le-au avut cu Note 7.
Dar tehnologii noi privind autonomia bateriei nu vor fi. Sigur, optimizări hardware și software din punctul de vedere al consumului de energie poate că vor fi introduse și împachetate de echipele de marketing.
Dual Camera
Da, camera se îmbunătățește pe zi ce trece. Pe lumină naturală nu ai nevoie de aparat foto. Poți fără probleme să le compari, la anumite aspecte, cu DSLR-urile. Cu ceva manipulare în post procesare, poate chiar un mic de boken faci senzație. Pe Facebook, evident.
Din ce vedeam prin lansările din ultima vreme a început să îmi placă faptul că au uniformizat oarecum cifrele. Nu se mai aruncă lumea la 20 de megapixeli doar ca să fie.
Se mai pune un autofocus îmbunătățit, se mai adaugă dual camera, un F din ce în ce mai mic. Fanii chiar apreciază când se pune o cameră de la Leica și așa mai departe.
Tehnologia VR
Mda, nu vom scăpa de asta. Chiar documentez ceva pentru VR și văd că se vorbește peste tot despre asta. Nu cred că va fi revoluție, dar va fi acolo. Ne va „încânta” cu prezența.
Interesant este faptul că s-a mutat centrul de putere. Dacă înainte se dezvolta pe PC totul, acum VR-ul este lăsat în urmă pe PC și se încearcă dezvoltarea pe telefon. Aștept să văd sub ce formă va ajunge și pe televizoare… 🙂
Standardizarea USB 3.1
USB Type C va fi prezent din ce în ce mai mult în viața noastră. Deja Apple și Google l-au promovat și unii chiar au scos jack-ul audio din cauza acestuia.
Este interesant să ai un singur conector pentru orice. Rămâne de văzut cum se vor înțelege oamenii cu căștile wireless.
Waterproof
Probabil că îl vom vedea pe tot mai multe telefoane. Aștept selfie-urile din cadă, de la pițipoance 🙂
Telefoane pliabile
Credeți că se vor adapta telefoane ca cele de mai jos?
WiFi mai bun
Ne apropiem tot mai mult de gigabit și pe WiFi. Routere avem, telefoanele ajung la 500-600 mbps așadar se poate.
Sorin a zis
Memoria internă
Capacitatea memoriei va creşte la un „rezonabil” 6 GB, şi de asemenea vor fi modele cu 8 GB. Aceste valori sînt absolut inutile atît timp cît Andoid nu ştie să le gestioneze.
Număr de nuclee a procesoarelor
Se va trece la deca-core şi chiar mai mult, de asemenea, un aspect inutil atît timp cît Android nu le gestionează eficient.
Touch screen
Se va trece la o recunoaştere 3D a gesturilor făcute (de)asupra ecranului, fiind mai sugestive dar şi mai complex de folosit. Chestie de gusturi, după părerea mea.
Difuzoare/mufă de căşti
Difuzoare de calitate, stereo, şi posibil renunţare la mufa de căsti, deci gadgeturi waier’less. Mă refer la telefoanele din categoria high, eventual medium.
Încărcare fără fir
Pentru telefoane cu etanşeitate sporită (şi fără de găurică de căşti!) va fi utilă funcţia de încărcare fără fir. O posibilitate ar mai fi celulele fotovoltaice pe ecran (transparente), sau pe spatele telefonului. Nu e ceva nou, dar posibil să devină modă.
Android
Cel mai important aspect este însăşi funcţionarea sistemului de operare care să asigure managementul unui hardware din ce în ce mai puternic.
Cosmin Dumitru a zis
Stai putin ca nu e chiar asa cu F-ul (diafragma). Raportata la dimensiunile senzorului, respectiv multiplicatorul acelui senzor (factorul de crop), este mult mai mare.
Un exemplu concret, ca sa inteleaga si alti cititori, stim ca un DSLR crop (APS-C/DX), la Canon are multiplicator 1.6, iar la Nikon este 1.5. Nu se inmulteste numai distanta focala, a unui obiectiv pentru Full Frame, daca este pus pe Crop. De exemplu, un 50mm f/1.8 (obiectiv FF), pus pe Canon APS-C, ar fi 80mm f/2.8. Se schimba si diafragma. Asa si la telefoane, sa zicem Huawei P9 Lite, ca tot il detin eu, telefon decent din toate punctele de vedere, peste A5 2016, in opinia mea si a multor dintre prieteni, inclusiv posesori de Samsung-uri mid-level si high-end, are camera foto principala de 13 megapixeli, avand un senzor 1/3″. Adica, 6×4,8mm dimensiunile lui, sau 17,3mm patrati, suprafata. Multiplicatorul este 7,21, la acest senzor. De unde rezulta, ca acea diafragma f/2.0 din specificatiile tehnice, reala, raportata la acest senzor, este f/14,42. Ca si cand ai trage cu un DSLR Full Frame la f/14, aproximativ, sau cu un DSLR APS-C, sa zicem Canon, la f/9.
Pai scuza-ma, nu le poti compara. Ca sa nu vorbim de dimensiunile senzorilor, pana si un APS-C de pe DSLR-urile accesibile, entry-level, are o suprafata de 332mm patrati la Canon, sau aproximativ 370mm patrati la Nikon. Nu poti compara performantele cu un telefon mobil, niciodata.
Cu un DSLR, daca ai si optica buna pe el, faci crop 100% lejer, si apoi printezi un A4 sau 10x15cm etc etc, fara nicio problema, exporti din RAW la peste 300 DPI, si n-ai stres, la telefon daca faci crop chiar si 50%, ai pierdut detaliile. Pe lumina buna zic, la ISO minim.
Da, telefonul mobil a inlocuit compactul, sapuniera de buzunar, pe care o aveam toti odata, atunci cand ieseam prin oras, la o pizza, un suc etc. Pentru amintiri, strict amintiri, cu rudele, prietenii, gasca, chiar n-ai nevoie de mai mult. Si pentru Facebook. Dar daca vrei o calitate buna, nici cel mai „smecher” telefon, nu va inlocui un DSLR, fie el si APS-C.
M-am intins cu explicatiile… sper ca m-am facut inteles :))).
Cat despre telefoanele din 2017… nici eu nu cred in schimbari majore, dar sper in reinvierea Nokia, un titan in lumea lor, titan pe care l-a distrus Microsoft… citeam ceva ca noile Nokia se vor face tot in uzinele Foxconn, unde se fabrica Apple si Huawei, m-as bucura sa fie asa. Planul celor 3, este sa elimine concurenta, Samsung, LG si Sony. La vanzari cel putin, Huawei a cam reusit asta in 2016, deci nu e imposibil. Nokia anunta un smartphone cu 6 GB RAM 5,5 inch 4K, baterie de 4800 mAh, si procesor octa-core, quad de 2.5 si quad de 1.7, facut de Huawei, vor sa renunte la Qualcomm Snapdragon, care e o forta bruta si atat, procesoarele Huawei sunt gandite sa foloseasca toate core-urile schimbandu-se intre ele pentru racirea adecvata si consum redus. Niciodata nu vor sta mai mult de 1-2 secunde, doua dintre ele. Am vazut asta si la mine si sotie, ca amandoi avem P9 Lite, si la un P9 Plus. Sigur, speculatii, nu e nimic exact, poate un review-er fan Huawei/Apple, a scris asta despre Nokia ca sa bage panica in cineva anume, sa uimeasca lumea cu un articol, dar m-as bucura sa fie adevarat.
PS: Am vazut telefon cu 4 GB RAM, un ASUS, nu mai stiu modelul, dar era peste 1400-1500 lei, care se misca mai greu cu mult decat Huawei P9 Lite cu 2 GB RAM. Daca OS-ul nu e bine optimizat, sau vine cu aplicatii de cacao preinstalate, care halesc resurse intotdeauna, RAM-ul mare nu ajuta. Cert este, ca azi ai nevoie de minim 1,5-2 GB, pentru o buna functionare a telefonului mobil. La PC-uri/laptop-uri de la 8 in sus. Parerea mea.
Numai bine! Sa aveti un an nou fericit!
ice4you a zis
In ce privesc explicatiile pe camere si diferentele dintre un DSLR si un banal senzor de telefon nu am nimic de comentat, bravo!
In schimb in ce priveste faptul ca Nokia ar fi fost distrus de MS sa avem pardon, MS pentru Nokia a fost balonul de oxigen de care aveau nevoie ca sa mai existe azi ceva din ei pentru ca de distrus s’au distrus singuri din momentul in care s’au incapatanat sa nu inteleaga de nici o culoare ca brandul nu salveaza mereu trendul! Toata lumea cerea Android, Nokia lansa telefoane fara numar cu mizeria aia de Symbian. Lumea tragea tare cu taciscrinul, Nokia lansa fara numar telefoane cu butoane fizice, inclusiv pe „navele lor amiral” … pai sa avem pardon, nu cumva Nokia si’au sapat singuri groapa?! Faptul ca i’a cumparat MS, i’a salvat ca banii aia nu au fost de ici de colo si faptul ca de anul viitor pot iesi din nou pe piata sub brandul lor in vremea in care WindowsPhone se ca mort si ingropat, eu nu stiu cine sa zic ca a iesit mai sifonat din afacerea asta.
Cosmin Dumitru a zis
Da, corect, Nokia a vrut să facă ceva diferit, si toată lumea știe, dacă nu te adaptezi cerințelor, nu poți avea succes. Eu mi-am cumpărat în vară două imprimante Canon Selphy CP1200, pentru că începuseră câțiva să mă întrebe dacă scot pe loc poze 10x15cm, să le dea invitaților, le post de mărturii (mirii cu fiecare invitat sau familie). Nu avea rost să iau o imprimantă profi, Epson, de peste 1000 Euro, pentru că eu nu printez nimic acasă, trimit comandă la un laborator. Dar, pentru acei 5-6 clienți pe an care ar vrea asta, pot să le ofer acest serviciu. Nu te adaptezi, caută pe altul care oferă. Așa si cu Nokia, ai dreptate aici. Oricum, mie mi-au placut une modele cu Windows Phone, au fost și telefoane bune, nu toți au nevoie de Android si tonele de aplicații.
Un an nou fericit, să ne scriem si în 2017, sănătoși si fericiți!
ice4you a zis
Asta incerc si eu de fiecare data sa le spun unora care nu inteleg ca intre cerere si oferta, castiga mereu cererea! Uneori e imposibil sa faci fata, dar poti gasi cel putin o varianta sa o „dregi” cumva.
Si mie mi’a placut WindowsPhone ca si concept. Se miscau foarte bine fata de Android cu configuratii mult mai modeste, problema a fost de marketing si incapatanarea lor de a nu intelege deloc piata! In loc sa se raporteze la Andoid si clientela lor, au incercat sa imite mai degraba Apple unde nu ca e greu sa furi piata, ci aproape imposibil,dat fiind fanatismul si mai ales marketingul genial ce inca tine acea piata. Aici zic eu ca au gresit, pentru ca o abordare mai deschisa (si incepusera bine) si atragerea de aplicatii populare pe Android ar fi garantat cumva un succes.
In rest … Nokia se pare ca s’au trezit si nu prea, primele telefoane anuntate pentru lansare fiind un soi de Nokia 1100 reinviat. Stiu ca exista piata in crestere pentru genul asta de telefoane mai ales pe dincolo, dar nu astea sunt alea care le’ar aduce banii si mai ales le’ar consolida o pozitie intr’o piata unde chinezii patrund din ce in ce mai agresiv cu terminale din ce in ce mai bune si ieftine.
P.S. Lasasem si eu aici niste urari, dar le’a mutat Marius la postul cu urari! 🙂