Când mai toți cei peste 35 de ani n-au făcut nici măcar o oră de economie sau de educație antreprenorială, ANPC-ul încearcă să educe cu forța. De altfel, băieții de acolo încep să fie tot mai prezenți în presă. Pare că se comunică mult mai bine în ultima perioadă, nu doar de Black Friday.
Treaba aia cu analfabeții funcționali nu este repetată degeaba.
Eh, ANPC vine și zice: hai să băgăm un formular să vedem cât de capabili sunt oamenii. Probabil va fi exact ca la bursă, dacă vă deschideți un cont pe una dintre platforme trebuie să rezolvați câteva întrebări pentru a vedea dacă știți la ce să vă așteptați.
La cum am văzut că se iau creditele, cât de multă birocrație este în urma procesului, ar fi tare amuzantă situația. Pur și simplu, e un ditamai dosarul în care semnezi ca primarul.
Vă dați seama că acel chestionar va fi la modul: bifați aici, aici și aici.
Evident, băncile sunt împotrivă. Cum să educăm lumea?!
Daniel Bis a zis
In cel mai bun caz o sa fie … ca sa fie, fara rezultate notabile.
Atata timp cat lumea nu se „desteapta” … tot degeaba.
Marius Cucu a zis
Păi cei care vin din urmă au materiile astea prin școală. Rămâne de văzut cât le intră în cap și cum sunt profesorii. Cei mai bătrâni… o să iasă din sistem sau se frig prin experiență.
Daniel Bis a zis
Slabe sperante cu viitorii vlastari ai tarii.
Din interactiunile cu ei, as putea spune ca sunt un dezastru: slab pregatiti, fara pricepere, indemanare si vointa, dar … vor salarii ca afara :))
Iar cei care sunt buni … nu mai sunt printre noi … au luat calea pribegiei.
Vai de pensioara mea :(( … cine imi mai plateste pensia mea?!
Marius Cucu a zis
Ei na, vor veni nepalezi la muncă.
Daniel Bis a zis
Se pricep si la calculatoare, softuri etc?
Marius Cucu a zis
Învață.
dam167 a zis
Eu nu cred că un test suplimentar, adică mai multă birocrație, înseamnă să educi lumea. Ceva de genul s-a întâmplat și la (unele) facultăți: cică studenții n-au învățat destul în facultate și au promovat pe nașpa, deci soluția a fost să dea ei un examen înainte de licență, din toată facultatea. Normal că se făcea să fie bine la examenul ăla, că n-ai ce să mai faci odată ce a ajuns studentul în licență.
Așa și aici. Nu-i ca și cum oamenii ar putea opta să nu ia un credit – unul important, nu de nevoi personale pentru aifon – că nu-ți iei casă fără credit. Și dacă tot trebuie să ia credit și pică la chestionar, îl trimiți să se mai documenteze? sau obligi cumva băncile să-l documenteze? Educația nu se face așa, pe genunchi, înainte să semnezi un teanc de hârtii și mi se pare încă o dovadă că statul nu știe ce vrea în situațiile astea: dacă vrei să educi omul, fă programe de educație; dacă vrei să-l ții prost, dar să-l aperi, chinuie băncile.
Băncile sunt împotrivă pentru că, neoficial, trebuie să facă ele acea educație sau să nu dea credite lui x sau y. Cum faci asta, faci niște manuale și îi citești lui Gică când vine la bancă pentru credit? și dacă pică chestionarul mai stai o oră la povești cu el și încerci iar? Nu d-le Gică, nu se poate, mai stați puțin fără casă, căci nu știți la ce vă băgați.