Am discutat foarte mult despre televizoarele OLED și tehnologia aceasta, per ansamblu. De altfel, primul televizor OLED testat a fost al celor de la LG. Se întâmpla acest lucru undeva prin 2016 atunci când primeam în teste primul televizor LG B6. De atunci am testat foarte multe modele, de la toți producătorii care realizează OLED-uri. Ba chiar am făcut și ceva comparații între ele. Efectiv, în fiecare an, iau la rând mai toate televizoarele importante ale producătorilor locali și încerc să îmi fac o părere mai extinsă.

Am fost la mai toate conferințele despre televizoare. Cu Samsung la Frankfurt, cu Panasonic la Londra și în Germania, cu Philips la Barcelona sau Amsterdam, la Varșovia și încerc să fiu prezent peste tot, pe cât posibil. Mai nou, am început să relatez și pe video treaba asta.
Dacă vorbim de tehnologia OLED trebuie să aducem în discuție câteva lucruri:
- negrul absolut
- display extrem de subțire, enervat de subțire câteodată lucru ce a făcut ca anumiți producători să adauge întărituri, la un moment dat
- culori precise
- unghiuri de vizibilitate bune
- luminozitate mai bună, dacă vorbim despre QD-OLED în loc de WOLED
Dacă vreți, o discuție ceva mai tehnică despre tehnologia OLED o aveți aici.
Cel mai bun televizor OLED în România în 2025
Din păcate, piața de la noi este foarte mică, undeva la maxim 9-10% din total sunt televizoare OLED, nu avem toți concurenții din vest, iar modelele care vin pe piața de la noi sunt cele entry level și medium. Prea puține sunt high end, asta și pentru că nu prea se cumpără.
În general, avem 3 serii mari de la producători. Sunt mai multe generații de televizoare și panouri, iar producătorii de televizoare aleg pe unul sau pe altul.
La prima mână avem 3 tehnologii:
- panouri cu EVOX, de la LG Display, cu tehnologia WOLED
- panouri Primary RGB Tandem tot de la LG Display
- panouri QD-OLED de la Samsung Display
Lupta se dă între cei 2 mari furnizori, ca să le zic așa.
- Citește și: Ce trebuie să știi despre Primary RGB Tandem
Eh, apoi treaba se reduce la filosofia de a face televizoare și dotări disponibile. Că vorbim de Samsung, Sony, că vorbim de Philips, LG sau Panasonic ne gândim la niște opțiuni și un sistem de operare cât se poate de OK.
Adică dacă sunt puse unul lângă altul, e posibil ca un om neformat să nu vadă foarte multe diferențe. Da, filosofia de interpretare a culorilor, de cât de bine reușește un algoritm să transmită culorile contează foarte mult, dar asta doar dacă le aveți în paralel. Dacă nu le aveți, cu siguranță o să vă mulțumească un OLED.
Mai sunt și ceva limitări de codecuri pe care fiecare brand le are în parte sau lucruri punctuale precum funcții de inteligență artificială spre care se trage în ultima vreme.
Voi încerca să vă prezint câte ceva de la fiecare brand în parte, iar apoi să fac trimitere spre alte articole punctuale. Ne putem auzi și în comentarii pentru discuții suplimentare. Ori pe canalul de Youtube, deși acolo e mai greu cu notificările.
- Citește recenzia pentru Panasonic Z90A
- Citește și Diferența dintre Philips 65OLED819 și Philips 55OLED919
Panasonic Z95B
Am testat mai multe modele de la Panasonic, de-a lungul timpului. Anul ăsta au mai multe serii disponibile, iar flagship-ul este dotat cu tehnologia MLA. Mai exact, cu versiunea a 2 a, așa cum v-am povestit și în materialul de mai jos:
Philips 55OLED810
Liderul de gamă de la Philips cu care m-am jucat la Barcelona atunci când au lansat noua serie este Philips 55OLED910. Din păcate, nu a ajuns la noi încă, dar am testat Philips OLED819. E best buy.

Sistemul lor de ambilight este bestial. Este fix cel din imaginea de mai jos, de sunet nu am ce să reproșez, este mai mult decât ok pentru un TV.
Ba chiar aș zice că sunetul este foarte OK, nu degeaba lucrează cu Bowers & Wilkins, iar în combinație cu Dolby Atmos e wow.
Este disponibil și în România la preț foarte ok aici.
Sony Bravia 8 Mark II

Deși nu l-am văzut încă, are toate șansele ca televizorul ăsta să fie cel mai bun de pe piață în momentul de față.
Are câteva avantaje pe care Samsung nu le are. Japonezii se descurcă mult mai bine la a realiza imaginea, au un know how mult mai dezvoltat ca sud coreenii, iar faptul că are Google TV și are inclusiv Dolby Vision îl face perfect.
LG C5
Am testat versiunile anterioare și am rămas uimit de cât de subțire este. Nu are cel mai bun sunet, nu are cea mai bună imagine, dar dacă îl prindeți la un preț OK…
Ai toate opțiunile disponibile, ai tot ce îți trebuie dacă vrei să te joci pe el: HDMI 2.1, VRR, automat timp de răspuns mic. OK, nu are Primary RGB Tandem ca LG G5, însă repet, dacă nu îl ai acasă nu îți dai seama de diferențe.

Prețul cel mai bun este aici.
Samsung 55S95F
E ciudat să ai în casă cea mai bună tehnologie, dar să folosești panou WOLED. Așadar, chiar dacă este OLED, s-ar putea să nu vă încălzească un Samsung 55S85F.
Mai multe detalii aveți aici.

Probabil vă întrebați care este cel mai bun TV OLED de pe piață. Nu știu dacă cel mai scump este cel mai ok, însă dintre cele de mai sus aș merge pe Panasonic, în ideea în care MLA face diferența.
Dacă aș vrea un televizor echilibrat, cu android, probabil m-aș îndrepta spre Philips și aș lua în considerare că are ambilight-ul. E senzație interesantă să vezi seara luminile acelea.
Ca TV de buget m-aș îndrepta spre LG ori Samsung. Ei încearcă mereu să aibă un preț mai mic decât competiția. Deh, nu trebuie să plătească licențe pentru android și alte briz-briz-uri. Evident, cu ghilimelele de rigoare, tehnologia încă este scumpă. Dar veți obține preț mai bun pentru versiuni mai vechi de OLED-uri. 300-500 de niți în peak s-ar putea să nu însemne diferențe pentru anumite persoane.
Heatsink
Au început să apară diferențe destul de mari între televizoarele OLED de pe piață și anume legate de răcire. Privind înapoi, LCD-urile vechi degajau foarte multă căldură. Știm de la fizică faptul că nu este bine ca nimic să fie cald. Nici televizoare, nici telefoane, niciun fel de display dacă vrem să îl ținem pe termen lung.
Modelele de top, din seriile noi au câte o răcire suplimentară. Răcirea suplimentară înseamnă costuri mai mari de producție. Este unul dintre motivele pentru care unele televizoare OLED sunt mai scumpe față de altele. Să ne amintim de primul an al celor de la Samsung cu tehnologia QD-OLED: Samsung S95B nu avea răcire extra, în schimb Sony A95K avea și era aproape dublu ca preț la lansare. Oare de ce?
De unde cumpăr televizoare OLED?
Absolut toți comercianții vând televizoare OLED. Unii fac volum, alții mai puțin. Cert este că televizoare sunt peste tot. Bani să fie pentru ele. Fiind produse premium, de care trebuie să ai grijă, eu m-aș orienta spre magazinele mari, ce îmi oferă garanții și servicii premium. Nu m-aș duce la preț pentru că eu aș face o verificare a modelului, să văd dacă are urme de bleeding, blending și uniformitate. Să fiu sigur că oricând pot să îmi returnez produsul în siguranță, să am proceduri clare. Dar aici las la latitudinea fiecăruia, la comoditatea și timpul pierdut în anumite situații.
Imaginea cu cel mai bun contrast, cea mai cinematică este cea de pe OLED-uri. Dacă vrei ceva mai luminos s-ar putea să te încânte mai mult un miniLED, cu neajunsurile specifice tehnologiei.
Zic că merită să te îndrepți spre un OLED model de 65′ sau chiar mai mare. De la 77′ cred că merită să ne îndreptăm chiar și spre rezoluție mai mare.
Sunt foarte multe avantaje, începând de la faptul că pixelii sunt iluminați independent, avem culorile foarte bine realizate, negrul complet.
Cel mai mare dezavantaj este că trebuie să fim atenți la tot ceea ce înseamnă imagini statice pe televizor. Cu cât mai puține, cu atât mai multe șanse să nu fie probleme. Oricum, nu trebuie dezactivat screensaver-ul.
Diferențele sunt de la cer la pământ. Am discutat de multe ori despre asta, cert este că, la nivel de acuratețe a imaginii un QLED, fie el și cu miniLED nu poate fi comparat cu un OLED.
Salut
Care dintre cele 2 televizoare imi recomanzi sa le achizitionez pentru utilizare normala in familie, filme, stiri, sport
Sony X90L Series
Samsung Neo QLED, Ultra HD, 4K Smart 55QNX1D, HDR
Multumesc
Nu știu de unde ai copiat codurile de produs, dar nu prea le identific. La Sony știu despre ce e vorba, ca serie, dar Samsung-ul nu. Dă-mi link cu ambele modele, ca să vorbim același lucru.