Săptămâna trecută.
Din lene și pentru că n-am vrut să stric stick-ul cu Windows 10. Tot lene am avut și în momentul în care n-am vrut să pun mai multe sisteme de operare pe acel stick.
Am zis să încerc un Windows 10 pe o versiune mai veche de calculator. Era un I5 din prima generație, cu o placă de bază decentă pentru vremea aceea.
BIOS-ul era un Award, nu am stat să verific versiunea lui. Totuși, nu cred să aibă versiune dedicată pentru Windows 10.
Povestea e următoarea: instalat Windows 10, pus update-uri, a recunoscut tot, mai puțin placa video. Cred că era o placă video 7300GT. Cert este că n-avea driver decât pentru Windows 8.1, nu pentru Windows 10.
Bag driverul pentru 8.1 și-l instalez cu ajutorul compatibilității. Se instalează fără probleme, facem update-urile de rigoare și… funcționează ok.
După o zi nu mai bootează și primesc: inaccessible boot device windows 10.
De eroare știam foarte bine, mulți s-au plâns pe blog, dar n-am avut soluție în acel moment. Acum am întâmpinat-o și eu, dar n-a ieșit nimic bun.
Ce am încercat?!
- am scos fiecare hard în parte. Erau 3 bucăți, am sperat că ele sunt problematice
- am inversat prioritățile în BIOS
- am încercat să dezactivez Fast Boot
- am inversat toate chestiile prin Bios
- am încercat să dau repair. Nu-mi vedea stick-ul și-am renunțat. Oricum mi-ar fi luat foarte mult și n-aveam prea mult timp de pierdut, nici chef. 🙂
Am renunțat după câteva căutări pe Google. Nu am găsit nicio soluție ok. Așa că am băgat sistemul de operare din nou.
Momentan, n-am pus driverul pentru placa video. Colegul care folosește calculatorul nu s-a plâns de nimic. Momentan. Cred că mai sunt sub 5 sisteme fără Windows 10 prin firmă. Dependente de software vechi.
Ioan a zis
De o luna si ceva, lucrez la Microsoft Romania. Din cate observ clientii incep sa aiba din ce in ce mai putine probleme de incompatibiltiate, si in timp, problemele vor disparea complet.
Marius Cucu a zis
Total de acord. Cel puțin cu hardware nou nu mai sunt probleme. În plus, Windows-ul se instalează și el normal, driverele se iau din Windows Update. E comod cu el. 🙂
Mai sunt ceva setări de optimizare, de scos tracking, dar nimic care să afecteze performanța calculatorului.
MihaiJ a zis
Salutare ! Va rog sa ma ajutati la problema asta !
Am un laptop lenovo i5 gen 6 amd radeon r5 de 2 gb placa de baza nu mai stiu exact si un hdd 1 t normal . Din magazin a avut win 10 home , am vrut sa il schimb sa ii pun win 10 pro x64 , am facut un stik usb bootabil gpt si uefi dar nu imi vedea stik-ul , in bios era totul ok uefi am incercat si securizat si fara dar nimic nu imi vedea stik-ul. Schimb pe legacy din bios si stik-ul la fel il fac din nou pe mbr cu rufus , acuma il vede dar nu ma lasa sa instalez ca e disk-ul gpt. Problema e ca am ster partitia care era windows-ul si in cealalta partitie am date importante , nu vreau sa le pierd ! Cum fac sa instalez windowsul pe partitia stearsa unde a fost windows-ul ? se poate converti doar partitia daca nu e nici un windows instalat? Stie cineva o metoda sau ceva ? Va rog !
Multumesc mult !
Marius Cucu a zis
Cât spațiu ai pe acea partiție? Ai peste 50 de GB?
MihaiJ a zis
am 127 gb
Marius Cucu a zis
Atunci folosește ce ți-a zis Vasile. E cea mai ok soluție. Nu are de ce să nu funcționeze.
vasile a zis
Foloseste MiniTool Partition are o versiune bootabila [pwfree9.iso], o scrii pe un stick cu Rufus, alegi partitia de convertit MBR sau GPT dupa caz si rezolvi, eventual poti alinia partitiile, vezi daca ai ceva ascuns, are mai multe unelte bune. Succes!
MihaiJ a zis
Pai nu mai este instalat nimic pe laptop , este fara windows pentru ca am sters partitia sa instalez noul windows si dupaia am vazut ca e pe gpt …. cum sa folosesc un tool daca nu am windwos pe el…. Sau spui sa fac asta pe alt pc ca nu imi dau seama…. ?
vasile a zis
Ceea ce ti-am recomandat este un tool ce ruleaza independent si de sinestatator fara sistem de operare, de aceea este si bootabil, adica pleaca direct de pe stick, acum o sa ai nevoie de alt pc unde sa ai rufus ca sa poti scrie un stick cu acel program pwffree9.iso care este o imagine bootabila, il bagi apoi intr-un port usb si bootezi dupa el pe computerul cu probleme, cand te intreaba, se va deschide o interfata si acolo vei vedea hdd si partitii existente, ce proprietati are zona de boot, MBR sau GPT, poti folosi mouse-ul si da clic. Succes!
MihaiJ a zis
Am facut cum mi-ai zis tu , dar cand am selectat “Boot from partition wizard boot disk ”
s-a incarcat ceva apoi a ramas ecranull negru cu scrisul incarcat pe el , nimic sa dau continue sua ceva , nu pot face nimic decat sa dau restart !
Stii un tutorial mai detaliat ?
Va rog !
vasile a zis
Incearca si celelalte optiuni safe si compatibil mode
MihaiJ a zis
am rezolvat cu un dvd ce avea windows 7 , am instalat wind 7 si apoi am transferat fisierele pe alt pc cu cablu lan si am dat clean disk si convert din gpt in MBR ! multumesc pentru ajutor !