Mi s-a dublat „tariful” pe care îl dau la sănătate. Culmea, cei mai mulți bani îi dau pentru controalele la ochi și la dinți. Logic că nu sunt decontate, nu pot să le bag nici la cheltuieli pe firmă. Că deh, ochii nu cu munca s-au stricat. Nu, nu.
Pentru analizele anuale(pe care vă îndemn să le faceți) costurile sunt de maxim 300 de lei la privat. Dau de 20 de ori mai mult la stat.
Zilele trecute vorbeam despre detartraj. Am crezut că am scăpat de colorațiile vieții, dar nu, se pare că singura diferență este că nu mai sunt pe partea din față. Doar pe interior. Așa că din 6 în 6 luni obligat forțat eu fac un detartraj. Și din 2020 încoace tot încerc să scap de asta. Nu iese.
Îmi aruncam un ochi zilele trecute, după o discuție că o curățenie de dinți a ajuns 450 de lei în Ploiești, pe site-ul Casei de Sănătate. Poate găsesc un medic ce are contract cu Casa și îmi curăță și mie dinții. Am fost la 4 dentiști diferiți până acum, efectiv procedura e identică și toți fac asta aproape identic. Problema este că numeri pe degete pe cei care lucrează cu sistemul public de sănătate. Sunt foarte puțini medici stomatologi ce au contract, mai ales în Prahova.
Am citit o comunicare a purtătorului de cuvânt al CNAS:
În asistența medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat de Casă în pachetul de bază: Detartrajul cu ultrasunete și periajul profesional, care se vor putea face anual pentru persoanele asigurate, direct la medicii stomatologi care au contract cu Casa. Se adaugă și această tomografie dentară de tip CT.
Mai mult, serviciile dentare vor fi gratuite pentru copiii până în 18 ani de zile. Aveți întreaga știre aici.
Toate acestea sunt deja în vigoare de la 1 iulie.
Tare?
George a zis
Da, nu prea găsești dentiști care sunt cu contract cu Casa de sănătate!
Poate se vor înscrie mai mulți, acum , când stiu că vor încasa bani de la Casă. Poate …
Marius Cucu a zis
Nu știu ce să zic, de la medicul meu nu știu cum arată o chitanță. Nu știu cum își plătește dările la stat. Mă gândesc că sunt mulți care nu își bat capul cu birocrația.
Iolanda a zis
Banii se recuperau foarte greu de la casă. Știu de la verișoara mea, stomatolog în București. Jumătate din timp îl petrecea pe drumuri, cu acte, pe la cozi, rugându-se să obțină ce-i aparținea, cu taxe și cealaltă jumătate la cabinet și la tehnician. Ajungea la 10 seara acasă, doborâtă de oboseală.
A renunțat și a plecat, la 58 de ani, în Franța…acolo a scăpat de hârțoage. S-a angajat, dar ca să obțină actele care i-au trebuit pentru colegiul medicilor de acolo, a trebuit să apeleze la un avocat. Hârtii semnate din iunie, în octombrie nu voiau să i le dea.
Marius Cucu a zis
Sunt convins că așa va fi și acum cu birocrația. Dar meh, în multe domenii s-au mai schimbat lucrurile. Cred că se vor digitaliza multe proceduri și la noi.
Claudiu a zis
Cum scriau și ceilalți…succes să găsești un stomatolog care să aibă contract cu Casa de Asigurări. Mă uitam că au și o limită de a deconta de doar 6.000 lei/cabinet, deci după toate cheltuielile nu știu dacă va merita efortul pentru ei.
Dentistul unde merg au e absolut full, abia găsești loc printre programări.. am acum o programare care va fi peste 2 săptămâni, că în rest nu avea disponibil.
Marius Cucu a zis
Între 6000-9000 de lei pe zi, nu pe lună. Asta înseamnă undeva la 20 curățenii de dinți. E rezonabil, zic.
Claudiu a zis
Citisem cumva pe lună. Total rezonabil, faci ceva detartraje de 6.000 lei/zi 🙂
Uite, unde merg eu regulat, există chiar un igienist, care doar asta face, detartraje și periaje.
Alexje a zis
In Belgia, Brugge, la un stomatolog foarte renumit din centrul orasului, care nu mai primeste clienti noi de ceva timp pentru ca nu face fata, dau 65 euro pe an pentru control, poze si detartraj. Platesti direct la finalul sedintei, iar in 24 ore primesti 60 euro inapoi de la casa de sanatate (doar daca esti inscris si platesti anual aprox 100 euro daca nu ma insel). Fac asta anual din 2012. In Fladra de Vest cam asta e procedura. In partea valona si Bruxelles nu stiu.
Doar pusul de dinti noi nu se deconteaza. Dar daca iti faci asigurare, dai mult mai putin.
Preturi bomba pe Romania, dar banuiesc ca si economia e mai buna in Ro.
Marius Cucu a zis
Păi dacă va concura și statul cred că o să coste și mai mult?. La noi e între 350 și 450 de lei. Sau 405 la cea de fițe, acolo unde am trimis pe cineva cu discount. ?
Alexje a zis
Primesti ceva inapoi de la sanatate? Sau nu e asa in Ro? Ca doar e de intretinere lucrarea.
Costin a zis
De la Casa de Sanatate primesti inapoi ceva organe, numai bune de-o tochitura.
Alexje a zis
:)) man man man
Andrei Bucur a zis
Am dat 350 pt mine la o curatare, la copil dau mai putin pt ca i-am facut mai des. De Pete nu prea scap, da, ia negreala ala de la tigari si cafea dar nu ii face perfect albi.
Buba e ca dupa curatare am tendinta sa dau cu limba acolo si am sensatia ca o tai.
Constantin a zis
Tocmai sunt programat maine la ultima sedinta de repararea danturii. M-a costat peste 1000 de euro pana acum. Medic privat, a dat bon fiscal doamna doctor pentru fiecare sedinta. Pentru detartraj am platit 400 de lei, daca mai tin bine minte. Este recomandat sa faci detartraj la fiecare 6 luni.
Apropo de Belgia, una din asistentele doamnei stomatolog la care merg, a plecat definitiv acolo. O asistenta mai in varsta (cam la 50 de ani) cu multa experienta, acum se chinuie (mi-a spus ea) doamna stomatolog cu doua studente venite in practica.
De admirat, la doamna asistenta care a plecat, ca s-a apucat sa invete flamanda la varsta ei, chiar daca am inteles ca e intr-un orasel din zona valona. Dar a fost una din cerintele jobului, sa stie si flamanda.