Oriunde am fost în UE au fost probleme cu buletinele noastre. Unii chiar preferau să își pună în geantă și pașaportul pentru a trece mai repede de securitate. Să nu mai zic de faptul că este extrem de greu de pus într-un portofel.
Astăzi a fost o conferință în care s-a vorbit despre noile buletine. Vor fi 2.
- unul cu amprentă
- unul fără
În Cluj deja s-a dat startul proiectului pilot. Ei estimează că acesta o să fie implementat pe parcursul a 6 luni de zile. Așa că, prin ianuarie-februarie 2022 vor trage linie. Nu am auzit încă de asta, așa că mi-e că abia prin 2024 să se miște ceva.
Din ce am înțeles, la nivel național, ar trebui să ne așteptăm la 18 luni de implementare.
Mai este o dată limită 2 august 2031. Atunci, dacă vei dori să călătorești în UE, va trebui să o faci cu cel cu amprentă. Până atunci vei putea merge atât cu cele vechi, cât și cu cele fără amprentă. De atunci se va călători doar cu cel cu date biometrice.
Eu eram tare curios să merg pe varianta 1, dar după ce am ascultat conferința, am tradus faptul că implementarea e românească și mă pot aștepta la mai mult de 18 luni de zile. UE a zis să dăm startul cărților noi de identitate la 2 august 2021, nu sunt alte termene.
Mie îmi expiră cartea de identitate în octombrie, iar pașaportul în iulie anul următor. În țară, știți că e stare de alertă și putem circula 3 luni de la renunțarea stării de alertă cu ele, iar în afară aș fi mers cu pașaportul. Dar după conferința asta mă aștept ca abia prin 2023 să ajungă și la Ploiești noile cărți electronice.
Cât despre beneficii ar trebui să avem:
- autentificare în platforma cardului de sănătate
- eliberare cazier judiciar
- plată impozite locale – probabil ne vom loga pe ghișeul.ro cu amprenta
Vor mai fi și altele, dar probabil că o să fie rezolvate în timp.
Valabilitate:
- 2 ani pentru cei cu vârsta între 0 și 14 ani
- 5 ani pentru cei cu vârsta între 14-18 ani
- 10 ani pentru cei peste 18 ani
- nelimitat după 70 de ani
Practic, s-a rezolvat problema cu eliberarea pașapoartelor temporare pentru copii. Cu ajutorul buletinului se va putea circula în spațiul comunitar. Cumva și certificatul de naștere o să devină inutil în relația cu statul.
Eliberarea unei cărți electronice va costa 70 de lei, adică undeva la 14 euro. Săracii ăia europeni dau 41 de euro.
Filip Pacurar a zis
Ce enervat, de ce doar Cluj? De ce nu se alege si alt oras mai mic, cum ar fi…… Arad?
Marius Cucu a zis
Au zis că e cel mai digitalizat oraș și, oricum, în astea 6 luni vor fi eliberate undeva la 5000 de bucăți și vor testa comportamentul utilizatorului.
Costin a zis
Cit te-ai preumblat prin UE, ai apucat sa vezi ceva CI apartinind cetatenilor tarilor respective?
Nu ma intereseaza toate rahaturile lor biometrice ci doar dimensiunile de gabarit. Toate-s cit un card bancar ?
Marius Cucu a zis
Toate-s de forma unui permis. La noi, toți au avut probleme în a ne citi data de expirare a buletinului și data nașterii. Ăsta ar fi exact la fel cu alte 15 țări.
Costin a zis
N-am permis… ce dimensiuni are ? 😀
Marius Cucu a zis
Exact cum e cardul de Revolut. 😀
Costin a zis
Am doar virtual! 😀
Marius Cucu a zis
Identic cu cardul de sănătate.
Alin a zis
Vor avea și dimensiunea unui card? Poate schimb portofelul cu ceva mai slim
Marius Cucu a zis
Da
Vasi a zis
Să vezi câtă opoziție fac deja și vor face simpaticii ortodocsi. Abia aștept noile buletine cu toate datele biometrice, ba chiar le sugerez eu să-mi pună acolo și grupa sangvină ca la primul meu buletin.
Marius Cucu a zis
Haha, eu cred că au mai trecut prin viață unii, s-au mai adaptat. Sau măcar SPER! Oricum, au timp 10 ani de zile să se obișnuiască cu ideea.
Petre a zis
Trebuie sa schimb CI luna asta si as fi optat pentru una cu cip si ampremta – m-am si vaccinat si am 5G la purtator 🙂 dar nu sunt din Cluj …
Ca sa ii stresez putin pe cei de la SPCLEP o sa le zic sa-mi dea formular sa fac cerere sa-mi elibereze „buletinul” nou cei din Cluj ca vreau cu cip ca asa a zis Bill ca trebuie 🙂
Sper ca vor introduce pe noile CI si rubrica pentru donatori de organe.
Marius Cucu a zis
Oricum, numai 5000 din Cluj vor primi buletine d-astea cu CIP. Momentan!
Adrian a zis
Vreau și eo!
Marius Cucu a zis
Un cip ai vrea, dar asfalt acolo…
Adrian a zis
Se toarnă.
vasile a zis
Da i-a zi cum e cu tricolorul, gen sau sex, adresa se mai pune?! 😉
Marius Cucu a zis
Eu vreau să fie steagul UE pe el, tu nu?
Pheno a zis
Despre noua Carte de identitate biometrica (sau nu).
In loc de PRENÚME ~ n. Nume individual dat unui om la naștere, prin care se distinge fiecare membru al unei familii; nume mic; nume de botez. /<fr. prénom, lat. praenomon sursa: NODEX (2002) PRE = inainte de…, iat POST = dupa. Formularea “Numele si Prenumele” de pe oricare act oficial din Romania este eronata. Pre-numele este inaintea numelui, deci ar fi corecta formularea: Prenumele si Numele (de familie). Ce se fac cei care au 3, 4, 5 sau mai multe nume mici altele decat numele mare (de familie)? Cum vor completa rubricile obligatorii care stabilesc identitatea unei persoanei intr-un formular oficial? Daca se respecta regula gresita ar insemna cam asa: Prenume 1, Prenume 2, Prenume 3, Prenume 4, etc.,…Nume de familie. Deci, PRENUMELE trebuie redefinit si anume ar trebui sa se numeasca POSTNUME sau altcumva, ca sa poata fi scris dupa numele mare (de familie)
Ca o paranteza, PROCES VERBAL (este profund gresit) = Proces scris, fiindca nu este vorbit.
Ce date personale de identificare ar trebui sa contina C.I. in afara de Prenume, Nume de familie, poza, CNP si data expirarii? Nu intereseaza pe nimeni Circa de Politie care l-a eliberat fiindca s-a inventat internetul intre timp. Ar trebui sa existe Tara/Localitatea/Sigla Romaniei si steagul Romaniei si al UE.
Poate ca era bine sa apara Grupa de sange (0, A, B, AB, fara 1, 2, 3 si 4 fiindca aceste cifre reprezinta ordinea fireasca) si RH (+ sau -)
Despre declararea sexului:
B/M = BARBAT/MAN
F/W = FEMEIE/WOMAN
S = SEXUÁT, -Ă, sexuați, -te, adj. Care are unul dintre cele două sexe. ♦ Reproducere sexuată = reproducere a organismelor prin organe sexuale. [Pr.: -xu-at] – Din fr. sexué. sursa: DEX '09 (2009)
A = ASEXUÁT, -Ă, asexuați, -te, adj. Care nu are caractere de apartenență la unul dintre sexe. ◊ Reproducere asexuată = reproducere prin spori sau prin diviziune. [Pr.: -xu-at] – Din fr. asexué.
sursa: DEX '09 (2009)
N = NELAMURIT/NEUTRU
LGBT = persoanele a căror identitate sexuală este de LESBIANA, GAY, BISEXUAL, TRANSGEN
Cred ca este suficient doar CNP-ul in speranta ca este cod numeric personal UNIC, iar Seria si Numarul n-ar trebui sa existe fiindca nu sunt permanente si se schimba odata cu reinoirea Cartii de Identitate.
Atata timp cat exista toate CNP-urile in baza de date a Politiei Romane, alte date legate de persoanele luate in evidenta se pot verifica la o simpla scanare pentru verificare.
Pareri?
Pato Basil a zis
Sunt de părere că sunt prea multe carduri… Și unde mai pot să votez? Dacă am o cartela de metrou??? Unde îmi mai lipesc aia abțibilduri?
Marius Cucu a zis
Revine cartea de alegător. 😀
Se va vota cu autentificarea cu cardul.