Multe lucruri bune au fost făcute de către UE privind reglementările în zona de electronice. Dar și multe stângăcii au fost făcute. Primul lucru care îmi vine în minte este cel al cablurilor de încărcare. Efectiv încărcăm orice cu orice în momentul de față. În vreo 2 ani de zile chiar va fi liniaritate și la Apple.
Mi se pare senzațional să pleci cu un laptop, cu un telefon, cu orice gadget, să ai un singur încărcător. Am plecat acum în Berlin și nu îmi venea să cred că am scăpat de povara asta. Hai că dacă ai 2 gadgeturi e simplu, dar când ai și laptop, ai și telefoane, ai și aparat foto, ai o grămadă de alte gadgeturi… e mai complicat.
Eh, la televizoare nu i-aș lăuda pe cei de la UE. Șmecheria pe care au fost nevoiți producătorii să o facă pentru ca televizoarele să fie OK pentru energie… e ciudată. Pe de altă parte, înțeleg că vor să fie cât mai eficiente. Unele produse erau chiar consumatoare de energie. Dar eu o văd ca o perioadă de tranziție.
Acum avem right to repair. Se vorbește de ceva timp de asta. Eh, de pe undeva de prin 2027 se pare că vom reveni la baterie interschimbabilă. În principiu, inclusiv acum avem așa ceva, dar tot se pune pistolul de lipit pentru a fi schimbată bateria.
UE vrea să putem să schimbăm noi, acasă, fără un service. E o evoluție și involuție asta. Evoluție pentru că vom putea schimba ușor bateria, dar involuție pentru că nu cred că vor mai găsi forme pentru a putea face telefoanele waterproof, să nu mai ai probleme cu ele. Va rămâne de văzut dacă producătorii vor putea să rezolve și asta.
Costin a zis
Chestia cu waterproof nu mi se pare critica. Este suficient ca locasul bateriei sa fie acoperit cu un capac prins in 4 suruburi.
Iar rama nisei protejata de o simpla garnitura (bine gindita) cu asta rezolvindu-se si impermeabilitatea.
Daniel Bis a zis
Existau si inainte telefoane waterproof cu baterii detasabile.
Dar din lacomie (sub pretextul ca e mai „waterproof” si mai slim) au preferat varianta asta pentru a forta utilizatorul sa schimbe telefonul dupa ce bateria scade la o capacitate sub un nivel acceptabil de utilizator.
Si cred ca cel putin jumatate din utilizatori vor prefera sa schimbe telefonul decat bateria, din comoditate si costuri mari la manopera, ca sa nu mai zic de riscul de a distruge ecranul in timpul procesului pentru ca totul e lipit foarte bine.
La fel ca si integrarea tuturor componentelor si lipirea lor pe o singura placa de baza.
Practic daca se „arde” ceva, trebuie sa schimbi toata placa si nu ramai decat cu carcasa, ecranul si bateria. Deci mai mult de jumatate de pret.
De fapt nici nu cred ca se merita, daca mai pui la socoteala si manopera.
Varianta optima ar fi sa le separe in module pe: procesor, placa video, RAM, memorie interna, camere, baterie si toate conectate la o placa de baza.
A existat un proiect de telefon cu componente pe care puteai sa le upragadezi, dar a murit in fasa.
Consumerismul e la putere.
Eu incerc sa trag cat mai mult de telefon si laptop (cel putin 4-5 ani), dar ma lovesc de aceeasi problema … bateria, pe care nu o pot schimba singur.
Poate EU va face ceva si in privinta asta.
Costin a zis
Pentru inlocuirea bateriilor exista tutoriale pe YT destul de detaliate.
Adevarat, daca in cazul telefoanelor este nevoie de dotari materiale (pistol cu aer cald), inclinatii tehnice, indeminare si curaj, la laptopuri problema se rezolva mult mai simplu.
dam167 a zis
Cei care schimbă telefonul în locul bateriei se folosesc de asta ca scuză. Chiar și la iPhone costa 6-700 de lei un acumulator original într-un service autorizat. Piesele de schimb se fabrică minim 5 ani, după scad șansele să le găsești, dar încă le mai găsești. La un telefon care a costat 3-4 mii de lei nu e așa o problemă să schimbi bateria după 4 ani. Poate ți se pare că e ușor să înlocuiești tu bateria, dar e posibil să pierzi din fiabilitatea telefonului datorită degradării contactelor. Bine, inginerii știu ce fac, dar internetul știe mai bine, nu-i păcălesc pe ei big tech companies.
Dacă faci un sondaj pe bune ai să vezi că și majoritatea celor care se pricep cât de cât nu vra să șurubărească în telefoane și laptopuri. Pentru ce să tot schimb piese an de an într-un laptop? 10% la export de video? SSD puțin mai rapid? Nu mai bine îmi fac treaba cu el 4-5 ani și apoi fac un upgrade adevărat?
Marius Cucu a zis
Doar 5 ani? La mașini sigur e vorba de 10 ani obligatoriu, nu știu exact la componente de telefon.
Dacian a zis
Si treaba cu cablurile USB-C ar putea fi privita ca si o stagnare tehnologica, deoarece obligi toti producatorii sa foloseasca acelasi tip de cablu si astfel de ce s-ar stradui cineva sa aduca ceva inovativ, daca nu poate fi utilizat.
Marius Cucu a zis
Discutabil. USB C încă mai are de evoluat destul de mult. Mai e spatiu de manevra și oricum se revizuiesc specificațiile in timp. Daca sunt descoperite lucruri noi se adaptează și legislația. Acum deh, e vorba de ani de zile la lucruri de genul. Minim 4-5 ani pentru o schimbare.
dam167 a zis
Eh, avem și mult zgomot, din păcate. Aș vrea să văd și eu alimentată combinația Intel + NVIDIA pe usb-c, dar în parametri normali, nu la jumate din capacitate.
Se încearcă eliminarea sloturilor în general datorită fiabilității în timp. Practic scopul e să te țină un dispozitiv mult timp, nu să tot repari și să schimbi piese. Un telefon sau un laptop ok n-ar trebui să aibă probleme cu bateria după 4 ani, dacă a fost folosit normal. La multe PC-uri și laptopuri principala problemă erau sloturile de memorie, alea se stricau și apăreau erori. Dar aia uită lumea, e mai important să-ți adaugi tu 8 GB de memorie la preț mai mic, aia e libertate. La dispozitive mobile e și mai rău, că alea au parte de șocuri mult și căldură mare mult mai des.
Marius Cucu a zis
Acolo e vorba de încărcătoare care sunt folosite și pentru autoapărare. Mai ales, de la seria 4000, de la Nvidia.
Nea Maste a zis
Galaxy S5 (2014), cu baterie detasabila, IP67 (sau XCover cu IP68, s.a.), daca se putea atunci se poate si acum, evident doar sa se vrea ca deh, traim in era consumerismului, normal ca e mai avantajos pentru producatori sa-ti schimbi telefonul mai des pe motivul ca numai tine bateria! 🙂
dam167 a zis
Păi tocmai că nu se vrea, dar sunt motive întemeiate. Gândește-te cum ar fi ca computerul ăla din buzunar, care face tot felul de operațiuni continuu, să aibă probleme cu contactele bateriei și să piardă alimentarea. 10 GB de update? na, la jumate s-a stins, că nu făcea bateria contact – da’ nu-i nimic, pierzi o zi cu el să resetezi tot ce se poate reseta și gata. Și nici acumulatorii nu mai sunt la fel, e destul să-l perforezi și îți ia foc în mână, dar astea sunt detalii, că doar e ca și când schimbăm bateriile la telecomandă.
Nu știu alții cum sunt (bine, știu, dar nu vreau să zic), dar nu e așa rău să te țină 4 ani un telefon, iar dacă chiar vrei, să dai câteva sute de lei și să-i schimbi acumulatorul într-un service autorizat. Ironia e că vrem să ieșim din era cosumerismului cu electronice tot mai ieftine și mai proaste, sau cu unele în care să schimbi tot timpul piese (pe care le cumperi constant).
Perfu a zis
E super ok ca fiecare sa isi poate sa schimbe bateria telefonului acasa si sa nu mai plateasca cateva zeci sau sute de lei la un service
Stefan a zis
Ar fi bine sa putem schimba bateriile singuri…abia aștept să văd cum vor arăta telefoanele Apple când vor implementa chestia asta.
Pheno a zis
Semne de intoarcere la origini 🙂 Cand a aparut prima „caramida” de telefon mobil, cu ecran monocolor (bine ca nu era pe tuburi Nixie), cu antena externa si baterie detasabila (schimbabila), au sarit toti ca arsi si au cerut minimizare. Au aparut primele Nokia ceva mai mici, dupa asta Motorola (ce sa vezi, pliabile ca azi). Iar au sarit toti ca arsi ca nu vad mare lucru pe ecran. A mai durat putin timp si au aparut telefoanele tip „tableta” de neam prost… Mai sunt si azi. Pai ce facem? Ne hotaram ce vrem pana la urma? Acum nu se mai plange nimeni de forma, grosime, greutate, SAR, ci de camere… Am uitat sa specific ca vorbim de telefoane mobile, nu de camere de filmat profesionale, de actiune sau de supraveghere. Sper sa se tipizeze si bateriile. Toate aceeasi capacitate, forma, pret, etc, si sa fie compatibile pentru oricare produs numit impropriu telefon. Cred ca comunicarea telepatica ar avea de castigat, fiindca omenirea oricum nu mai comunica, ci face poze si filme. O alta varianta este cea a telefoanelor de unica folosinta. Cand moare bateria (nu mai mult de un an), se cumpara alt gadget la jumatate de pret, daca inapoiezi raposatul. Probabil ca nici asa nu va fi multumita toata lumea… Mereu e loc si de mai bine.
dam167 a zis
Comentariul tău e un fel de get off my lawn. Ne-am hotărât ce vrem – putere de procesare și un PC în buzunar care să înlocuiască cât mai multe dispozitive. Și dacă vorbim de cameră video ce? preferi să cari una după tine în loc să foloșeti telefonul? Nu se poate compara acumulatorul din Nokia ăla cu un acumulator pe care lumea vrea să-l încarce cu 100W și care aproape că ar putea alimenta un laptop.
Pheno a zis
Nefiind vre-un VIP de carton si nedorind sa-mi fac reclama sau sa prezint meniurile zilei sau horoscopul, imi place sa cred ca se ocupa altii de asfel de activitati si de sportul asta numit selfie, deci nu voi fi nevoit sa car alte gadgeturi. Oricare telefon pe care l-am utilizat, il utilizez si pe care il voi utiliza si de acum inainte, trebuie sa indeplineasca o singura conditie si anume, sa pot comunica. In rest, alte caracteristici tehnico-tactice pot fi bonus. Apropos de viteze de procesare, viteze pe internet, alte feluri de viteze/performante si caracteristici ale oricaror gadgeturi/echipamente/vehicule, etc. Toate depind de skill-ul fiecaruia. Daca crede cineva ca tehnologia ingheata la nivelul perfomantelor de azi, se inseala. 100W vor deveni in curand doar o trista amintire. Probabil ca viitoarele telefoane vor fi incarcate cu 500W sau peste, iar bateriile vor depasi cu mult, bietii 5000-6000mAh. Nimeni nu visa la ssd-uri de 1TB sau peste, pana nu de mult. Iata ca 1TB a devenit o banalitate pana si pentru vitezele de internet. Deja diferentele de performante notabile dintre telefoane au inceput sa dispara. Curand le vom diferentia doar dupa culoare, forma si pret. Nici macar numele brandurilor nu vor mai fi importante. Ce ne vom face daca nu vom mai putea sa fim diferiti/superiori (tehnologic) unii fata de altii? Ce mare tristete va fi…
dam167 a zis
Îmi pare rău că utilizezi atât de puțin un telefon, dar comunicarea de azi devine complexă și nu trebuie să depindă de nici un skill. Spre seosebire de ce era acum 20 de ani, azi un coleg poate fotografia ceva și putem discuta amândoi, repede, pe acea imagine. E mai bine să facă o poză, să o descarce pe un laptop / PC, să-mi trimită și mie poza și apoi să ne auzim la telefon?
Pe lângă că nu-mi mai trebuie un player audio dedicat în tren/avion, conținutul audio de pe telefon e la un tap distanță, nici măcar nu trebuie să-l leg la un PC ca să sincronizez chestii în el. Și nici nu-mi trebuie permisul de îmbarcare printat, că îl am pe telefon. Nu zic că nu se poate și fără, dar ajută tehnologia. Sau, unii speră să poată folosi telefonul în loc de PC atunci când sunt în deplasare, asta înseamnă că nu mai cară laptop sau tabletă. Te blochezi în numele dispozitivului, era mai bine dacă îi spuneau smartpad? smartpod? și făcea același lucru?
Asta am zis și eu, că tehnologia evoluează și șurubăritul aiurea nu mai e așa simplu.
Pheno a zis
Departe de mine gandul ca utilizarea mai multor functii de pe acelasi telefon/echipament/aparat/laptop/desktop/device sau ce-o mai fi, este ceva rau. Dimpotriva. Pot recunoaste ca telefonul a devenit polivalent si impresionant de util. Totusi pentru mine a ramas tot un telefon. De ce spun asta? Fiinca in afara de comunicare audio (clasica) nu-l folosesc la nimic altceva. Nu mai sunt la varsta la care mi-ar fi placut sa pot face cu un telefon, ceea ce se poate face in zilele noastre, iar acum toate acestea nu-mi mai sunt necesare. Nu sunt detinator de card bancar, nu am nicio relatie cu bancile (desi am lucrat peste 10 ani in domeniu bancar), ci primesc pensia acasa cash, prin Posta Romana. Din acest motiv nici nu pot plati comenzi online ci ramburs. E drept ca nu pot face achizitii din afara, acolo unde trebuie platit online, dar nu ma incurca prea tare. Tot ce fac se intampla de pe desktop, fiindca sunt multi, multi ani de cand n-am mai iesit din casa decat sporadic, din motive de sanatate (probleme cu membrele inferioare). Cu toate astea, nu sunt rupt de realitate si de nou, ci ma bucur de tot ce inseamna noi tehnologii, indiferent despre ce domeniu este vorba. Caut sa raman realist la simplitatea nevoilor mele, dar asta nu inseamna ca sunt „Gica contra”, ci un simplu observator din afara sferelor de activitate, ca un simplu consumer fara mari pretentii. Chiar nu mi-am propus sa supar sau sa deranjez pe nimeni, niciodata.
Marius Cucu a zis
Confirm și eu treaba cu deplasarea, dar tot mai pun o tastatură fizică langa telefonul ăla. ?