De curând, Panasonic a lansat o nouă cameră Panasonic S5D. Acum ceva timp, Sony și Canon au venit și ei cu lansări noi. Nu am scris despre ele pentru că piața se strânge tot mai mult.
Și este un lucru normal. Este exact ca pe calculatoare versus telefoane. Toată lumea stă acum pe un telefon mobil, în timp ce doar o mică parte mai folosește calculator. Nu mai ai de ce.
De ce să pornești o hardughie când poți să îți pierzi vremea pe un display de 7-8 inchi? Bine, în aceeași măsură, de ce să nu iei un simulator, dacă tot vrei ceva extrem?
Ei bine, trăim în era multi gadget, este normal să fie boom, însă cumva s-au împărțit lucrurile la camerele foto. În plus, la Sony se anunță A7V de ceva timp. Încerc să mă gândesc: oare mai am nevoie de ceva nou? Ce să îmi aducă nou viitoarea cameră?
Stabilizare mai bună? Perfect nu e ca la Panasonic, dar am. Autofocus? Deja e impecabil. Touchscreen? Stați că abia acum, după 3 ani de zile, mi-am dat seama că pot da „Next” la poze exact ca telefon. E posibil să fi venit la vreun update de firmware.
Singurul lucru pe care l-as dori ar fi o predictibilitate la actualizări, să nu facă praf camerele și poate un ventilator intern ca să nu ia foc. Dar și așa, am rezolvat cu un ventilator extern situațiile acelea.
OK, poate o procesare mai bună cu un AI la nivel de cameră. Până acolo, însă… cred că mai avem.
Așadar, când văd titluri precum astea că vânzările de camere scad mi se pare că prea ne-am obișnuit să schimbăm echipamentul când nu este cazul. Și fiind vorba de camere pentru că dacă vorbim de obiective, cu atât mai puțin le schimbi. De asta sunt actualizări la 5-6 ani sau poate chiar mai mult pentru lentile.
Pe de altă parte, cu cât conținutul foto de pe telefoane devine tot mai OK… cu atât entuziaștii nu o să mai facă pasul spre un dispozitiv mai greu. E clar că nu există termen de comparație între cele două, dar cu cât simulează mai bine, mai ales pentru neinițiați, cu atât cei care se îndreaptă spre aparate foto dedicate vor fi mai puțini.
ice4you a zis
Pe foto doar se impart apele, primul val de migrare venind acum cativa ani de pe camele compacte care nu si’au mai avut rostul odata cu camerele tot mai bune de pe telefoane. Al doilea val care vine acum este mai mic, dar in general sunt cei care au avut o camera din zona semipro/pro, dar cumpararea uneia noi nu se mai justifica, ei facand poze si nu fotografii. Pe video in schimb lucrurile din ce vad sunt mult mai radicale de cand telefoanele au atins deja nivelul unor camere video semipro, senzori si optica tot mai bune, software’ul tot mai ofertant, setari tot mai multe si mai ok, accesorii mult mai ieftine, conectivitate tot mai buna … practic, zona video tinde sa ramana exclusiv pentru zona pro. Fie vorba intre noi, in curand si pe mine ma bate gandul sa trec pe partea video la un telefon cat de cat ok, la care sa ii trag si un gimbal si cateva accesorii care sunt la preturi mult mai accesibile decat daca m’as duce pe o camera dedicata cu care nu as face mai mult.
Marius Cucu a zis
LG-ul tau chiar face diferența.
ice4you a zis
Ba, poti sa trolezi matale cat vrei, dar cu LG’ul ala am facut treaba ok pana acum, avand printre altele optiunea de full manual si chiar raw la partea de fotografie. 🙂 Mai mult decat atat nu am avut nevoie pentru ca nu il foloseam decat ocazional pentru poze, in niciun caz fotografie, acum doar ca ma bate gandul sa ma joc si cu ceva mai mult pe partea de video si de aia ziceam de un telefon care mi’ar fi suficient. 🙂
Marius Cucu a zis
Google Pixel 9 e complet, dacă ai chef de și disponibile.
ice4you a zis
Nu am pus mana pe vreun Pixel pana acum, o sa vad ce zici tu de el.
ice4you a zis
Am cateva modele in vedere, asta nu era printre ele, dar o sa ma uit ce si cum.
Marius Cucu a zis
Am programat eu recenzia pentru zilele viitoare. Dar e chiar fain, fain.
dam167 a zis
Articolul ăla cu DSLR-uri cred că e scris acum 10 ani și actualizat puțin pentru că în afara unor cifre n-are nici un sens. Un lucru important din ultima vreme în piață e trecerea generalizată la mirrorless (completă de când marile nume au scos vârfurile de gamă). Acum când vorbim de camere mirrorless nu mai există comparația reală cu telefonul pentru că vorbim de nevoi specifice – de exemplu anumite distanțe focale sau un anumit flux de lucru. Nu mai avem discuțiile din 2010 când compactele erau proaste și lumea voia un aparat pentru poze în vacanță.
Astea fiind spuse, la profesioniști e clară treaba, fiecare producător are ceva pentru ei, dar bătaia e fix pentru entuziaști. Din păcate au început toți din nou să scoată n modele la toate prețurile posibile, în speranța că atrag clienți în tabăra lor – lucru care va duce iar la o saturație a pieței. Dar fix entuziaștii bălesc după camere, pasionații vor să le schimbe într-una. Nu foto-video e singurul domeniu, în muzică e la fel, tot pasionații caută amplificatoarele alea de 10k euro, nu cei ce produc muzica.
Cât despre ce anume te motivează să cauți altceva: design retro, ergonomie, echipament mai compact și mai ușor, obiective mai de calitate. De asta vezi popularitate în creștere la Leica, Hasselblad sau Fujifilm.
Tu personal n-ai să înțelegi piața pentru că știi ce vrei, cauți niște chestii anume. Miza e unde sunt cei care au banii și care nu s-au hotărât încă.