Știți treaba aia cu Idiocracy?
Pas cu pas parcă acolo ajungem.
Am 2 grupuri pe Facebook de unde îmi vin notificări: unul de pensii, altul pentru firme. E clar că cel de contabilitate, mai ales când se apropie 27 mai, este activ. Și activ cu oameni începători. E OK să deschizi un PFA în 2-3 zile, online, dar cred că ar fi bine și niște ABC. Da, le vei învăța cu siguranță fie de la un contabil, fie cu portofelul, la un moment dat.
Deși am destul de multă experiență, nici eu nu le știu pe toate. N-am cum. Nu lucrez zilnic cu ele și nu sunt contabil. Însă, mi-e groază de antreprenorii noștri. Cei de la început de drum.
La cel de pensionare nici nu am pretenții. Zău, când văd o poză de 60+ înțeleg că omul ăla are câțiva ani de internet și nu poate relaționa cum trebuie pe internet. Mai vezi anomalii de genul: „calculați și mie pensia”. Te amuzi și derulezi. Sau poate îndemni în a lăsa persoanele în vârstă pe platforme video, cu un podcast, cu ceva care să îl ajute, nu să își dea examenul neștiinței.
Totuși, mai derulezi pe la câte o știre și te sperii. BRD a anunțat că renunță la IFN-ul local. Sute de comentarii cu banca împuțită, japcă. 300 de comentarii mai târziu vine un nene și zice: vedeți că în rândul 2 scrie că e vorba de IFN-ul lor, nu de bancă în sine.
E trist.
E trist și faptul că se fac multe modificări video only. OK, mă trag din text și mai nou fac și video. Mi-e OK, nu mi-e frică de „dispariția textului”. Sigur că nu va dispărea complet, dar se va consuma atât de mult video încât textul va fi o știință. Sau poate va fi un lucru pe care doar AI-ul o să-l facă. Cine știe?
În timp ce scriam asta, chiar și marele Google a zis că nu mai trebuie să ai un layout destul de OK pe desktop pentru a comenta fie și pe Youtube. Nu știu la câți s-a actualizat, dar acum secțiunea de comentarii este undeva într-un colț și cumva trebuie să derulezi să ajungi la secțiunea de comentarii. Sistemul anterior te ajuta să comentezi mai ușor, acum te pune în temă să vezi un nou video. Sau o reclamă nouă, evident.
Pe modul nu îți bate capul să scrii, noi suntem platformă de video.
Dacă te uiți la TikTok în comentarii aceeași poveste. Doar că acolo observi că sunt mai multe generații. Cumva, pe Facebook au rămas puțini oameni OK. Liniște e pe LinkedIn momentan.
Daniel a zis
Pe langa firma principala mai avem (eu si sotia) o firma de consultanta fonduri europene. Bai frate, te crucesti. Antreprenori (sa nu le zic patroni) cu vechime care sunt tamaie daca ii intrebi de situatia financiara sau de chestii de baza pe care trebuie sa le stie despre firma lui. Sau, le zici ce pot sa faca pe tipul ala de fond, ce pot sa cumpere, etc. Si te trezesti ca-ti trimite ofertele pentru cheltuieli care nu au nicio treaba cu activitatea firmei. Sau, ii pui sa semneze niste anexe prin care se obliga la niste chestii. Le explici ce si cum, totul este clar inainte (subliniez inainte) de depunere proiect. Cand sa semneze contractul…ca el nu-si poate asuma asa ceva, ca el nu stia asa ceva, etc etc. Te ia cu capul uneori.
Cunosc pe unu care a scos din firma peste 1 milion de euro. Si contabila i-a zis, trebuie sa platesti asta si asta.
S-a suparat si a plecat la alta firma de conta ca cica aia nu il obliga sa plateasca. De noaptea mintii…de parca contabila ar primi ea banii aia nu statul.
dam167 a zis
Asta înseamnă educația financiară, nu fondurile de investiții, bursa sau să nu-ți iei aifon. Extrapolează chestia cu fondurile la nivel național și înlocuiește patronii de care zici tu că sunt tămâie cu administrațiile locale care vor să facă spitale, de exemplu. Că aceleași probleme sunt și acolo, dar noi urlăm că fură primarii și PSD că na, e mai ușor.
Contabilii fac orice numai să nu consulte sau să nu educe – că nu e treaba lor. Dar în același timp doar ei cunosc și înțeleg legislația, faptul că îți spun să-ți depui și tu declarații sau să faci pur și simplu niște plăți pe care tu nu știi de unde să le iei – cică ar trebui să știi dar na.
Lucrurile astea se rezolvă cu cursuri pentru toate nivelurile și cu consultanță pe bune, adică să te educe contabilii și juriștii pe bani. Dar le e și lor mai ușor să-ți ia 100 de lei pe lună și să nu facă mare lucru. Altfel, e ușor să arăți cu degetul oamenii că nu citesc munți de documentație.
Marius Cucu a zis
Meam, făceam acum un articol în avans și ideea din paragraful din mijloc am trecut-o acolo. Parcă mi-ai citit gândurile. :))
Daniel a zis
Sunt si nu sunt de acord cu tine – dam167.
Ai o firma, iti merge cumva. Si vrei sa stii de ce merge asa sau cum sa mearga mai bine. Si atunci trebuie sa inveti, sa citesti, sa intrebi, sa pui la indoiala ce-ti spune contabilul, sa platesti consultanta daca trebuie. Dar inainte de asta trebuie sa stii tu ce vrei, ce raspuns vrei sa primesti, etc. Daca nu o faci inseamna ca pur si simplu nu te intereseaza acea firma la nivelul la care sa-ti pese. Si este mai usor sa te plangi.
Pavel a zis
Vom face toți video prin Sora by Open AI.
Mă uitam și la noua variantă de Google AI, care practic va elimina din căutări site-urile. Va sumariza AI-ul ce e de sumarizat și site-urile? Cred că abia când va lansa Google varianta cu AI vom vedea cu adevărat impactul.
Bing a făcut o chestie mișto, trece și site-urile de unde s-a inspirat. Dar de ce să mai intri pe ele dacă ai aflat deja informația?
Interesante vremuri vor veni.
Pheno a zis
Citesc si ma amuz 🙂 Nu stiu ce faceati unii dintre dumneavoastra prin anii 75′, dar eu reparam calculatoare. Ce sa fac daca n-am decat cateva zeci de ani in domeniul I.T.&C.? Bag de seama ca unii mai tineri, au convingeri de nezdruncinat, ca doar ei ar fi in drept sa inteleaga ceva din internet, uitand (din nestiinta) ca altii (ca mine), sunt deja satui si nimic nu mai e nou sub soare. Avantajul nostru (ni se zice „seniori”), al celor trecuti de primele 3-4 varste, este ca nu avem nevoie de „sfaturile” AI-ului, (care cateodata sunt indoielnice sau paralele cu realitatea), ca sa luam zi de zi, decizii normale si banale dar utile si corecte. Cu sau fara „sfaturi” din partea AI-ului, nimeni, niciodata, nu va intra in posesia adevarului absolut. Totusi, fara o experienta solida de viata si o dezvoltare personala necesare tuturor, nimeni nu ne poate ajuta, nici macar AI. Ca o gluma macabra, AI nu tine loc de mama/tata/frate/sora/rude/sotie/sot/copii/prieteni,etc., fiindca daca ar fi asa, in scurt timp omenirea n-ar mai exista si cum speranta moare ultima, sper sa se inventeze bateriile eterne pentru comunicari libere intre „Alexe” si „Bardzi”, pana la reaparitia omului de tip nou pe pamant.
dam167 a zis
Ironia e că nu tinerii au convingeri de nezdruncinat, ci „seniorii”. IT&C e într-o continuă evoluție, cine spune că s-a săturat va fi doar lăsat de o parte. Nici eu nu sunt dat pe spate de orice prostie pe care scrie AI, doar că, spre deosebire de seniori, tinerii au înțeles că dacă vrei să mergi înainte te adaptezi la vremuri. Așa că e foarte importantă atitudinea sau abordarea, să zici că n-ai nevoie de AI când e pe buzele tuturor înseamnă că vei fi dat la o parte – dacă nu te deranjează asta e ok, dar cei din câmpul muncii n-au luxul ăsta.
Că tot suntem pe un blog cu valențe foto-video, așa a fost și în fotografie, seniorilor nu le-a trebuit digital, că era bun filmul. Încă există filmul și va mai fi printre noi mult timp, dar n-o să se apropie vreodată de digital nici ca popularitate și nici ca practică în general. Apoi a fost Photoshop, cică era suficient și fără AI, dar parcă e mai rapid și mai comod să faci o mască în 2-3 secunde în loc de o oră. Așa am zis și eu, că nu-mi trebuie AI, dar când pot modifica separat expunerea pentru cer în câteva secunde, parcă nu e rău.
Marius Cucu a zis
Magic Eraserul ăla apărut ieri pentru Lightroom e chiar tare. Păcat că eu-s pe Capture One și avem deja opțiuni… de ceva timp.
Pheno a zis
Ca sa inteleg mai bine, dupa parerea dumneavoastra toata populatia lumii care nu face parte din segmentul I.T.&C., va fi data deoparte si locul agricultorilor, muncitorilor, medicilor, politicienilor, popilor, etc. va fi luat de I.T.-isit? V-a informat prost AI. Cred ca generalizarile nu sunt de bun augur, asa ca haideti sa revenim cu picioarele pe pamant. De acord ca AI poate ajuta, dar asta duce spre prostirea gandirii logice, care are rolul de a dezvolta cunoasterea. Ohh, am uitat… Si de asta se va ocupa AI, fiindca de oameni nu mai e nevoie pe Terra. Sunt suficienti doar I.T.-istii. Ei centreaza, ei dau cu capu’. Am un contra exemplu la ecemplul dumneavoastra cu pelicula de film. Nu stiu daca v-a informat AI, ca cele mai scumpe si performante statii de amplificare audio nu sunt digitale ci s-a revenit la lampi cu incandescenta. Stiti de ce? Fiindca fidelitatea trebuie sa fie cat mai naturala nu artificiala.
dam167 a zis
Eu n-am zis că nu va mai fi nevoie de oameni, ci doar că e o perioadă în care trebuie să mergi cu trendul, puțini au luxul să facă ce vor și să se dea bățoși. Ce înseamnă „s-a revenit”? A crescut popularitatea? Aia da, dar majoritatea n-o să se întoarcă la lămpi, că nu e practic, și mai e și scump. Și filmul foto (inclusiv cel instant) a câștigat popularitate, asta nu înseamnă că „revenim”. Fidelitatea nu poate fi naturală sau artificială.
ice4you a zis
Pana si eu am ganduri de ceva video, de ceva vreme deja, dar nu m’a tras inima prea tare. Ca m’am pricopsit cu o camera noua, o sa ma joc un pic si pe partea asta, avantajul meu find ca nu sunt obsedat de detalii, si asta este este un mare atuu atunci cand pleci pe un drum nebatorit, pentru ca asa sunt mult mai adaptat vremurilor ce le traim, alea in care totul se masoara la tona de stiuleti/hectar, nimeni nefiind interesat sa mai numere si boabele! 😀 Cu toate astea, nu voi renunta niciodata la scris, si aici avand un mare avantaj fata de tine Cucule, ala ca pentru mine scrisul a ramas aceeasi pasiune de cand scriam jurnale cu stiloul pe caiet, pe care nu am transformat’o in sursa de venit, pentru zona aia lucrand la o alta constructie. 😀 Blogul ala e acolo pentru a ma dezvolta si evolua eu, nu niste masini si da, probabil ca scrisul se va intorce la epoca in care era considerat un soi de „dark art”, odata ce masinile vor elimina din circuit copy/paste’ri si nu numai. Desi unii o vad ca involutie, in fapt avem de a face cu o evolutie, iar evolutia nu s’a bazat niciodata pe cantitati! 😉
Marius Cucu a zis
Nu cred că se va termina cu scrisul nici pentru mine. Nu știu dacă neapărat pe blog, deși acum basculez în ambele părți. Dar o interacțiune text o să fie. Ba prin comentarii, ba prin filele de comunitate. E un drog care nu se lasă așa ușor. Și nici nu vreau să-l las.