Da, educație antreprenorială se face încă din clasa a 11 a. Mi se pare că acum s-a mai modificat un pic programa, dar prea puțini ajung să înțeleagă ceva. Deh, la mine acasă nu s-a vorbit niciodată de firme, ci de unde mă voi angaja. Cumva, nu exista un orizont, o viziune spre așa ceva. Comunismul și-a făcut treaba, cu alte cuvinte.
Mie mi-au trebuit ceva ani ca să reușesc să îmi dau seama de tot ce se întâmplă și cum se schimbă lucrurile. Sunt pe modul: mă informez și apoi întreb contabila, iar mai apoi întreabă ea la ANAF și unde mai trebuie. Evident, dacă este răspuns în scris nu prea e valabil răspunsul ăla.
Eh, de când cu pandemia UE a dat niște mărunțiș și pentru România și guvernul părea chiar că se descurcă cu treaba asta.
Au mai venit niște tranșe de fonduri recent și pentru alte categorii de persoane: 3 măsuri de susținere, cei mai mulți primind 2000 de euro pentru a plăti taxe sau achiziții pentru redeschidere. Totul monitorizat, printr-un cont separat de grant.
Ce face românul?! 🙂
Transferă banii la el în cont și începe să îi cheltuiască.
Sigur, avem 2 concluzii de tras din asta:
- legislația proastă, făcută pe genunchi
- oameni care nu s-au interesat ce vor face în cazul în care vor primi banii
Eu mă gândeam că ar fi mișto să te oblige cumva statul să dai niște teste. Poate nu la deschidere, ci pe parcurs, să înveți măcar treburile elementare. Nu știu, poate chiar ambalat printr-un sistem de bonus: Iei reducere 10% la sută din impozit dacă faci X curs.
Știu persoane care au trăit din fantezii și-au deschis firmă pentru a cumpăra mașină, au făcut tot felul de mișmașuri să încerce să fenteze statul și încă plătesc pentru asta.
Pe de altă parte, ca în fiecare an electoral există întâlniri între mediile de afaceri și guvern. Puteți să citiți p-aici câteva idei.
Mi-a rămas un pic în minte ideea asta:
Nu este o predictibilitate, noi sperăm ca prin vaccin să ajungem la o imunizare în masă astfel încât să relaxăm din ce în ce mai mult condițiile. Scenariul cel mai optimist este că vaccinul va ajunge în România în luna ianuarie, iar până în mai probabil că peste 50% din populația țării va fi vaccinată.
Sigur, omul este un secretar de stat, dar m-aș mira ca oamenii să poată să fie imunizați în proporție de 50% până în luna mai.
Altfel, sunt amuzat de faptul că unii se bat cu pumnul în piept că ei fac și dreg, dar fiscalizarea e aproape inexistentă.
Redoo a zis
Ai fost la Hilton? Tu zici de antreprenoriat și viziune, pai încă n-ai cum, încă sunt în viață antreprenorii de aduceau blugi pyramide de la turci.Chestiile astea se învață în timp, nu sunt suficiente cateva cursuri…Noi încă suntem la început și suntem destul de praf la capitolul ăsta. Tot așa și statul…fiecare trage să ia tot odată, nu există viziune
Marius Cucu a zis
Am fost și la Hilton ?. Nu zic cursuri de genul Lorand, ci lucruri esențiale despre administrarea firmelor.
Pato Basil a zis
Cine face acele cusururi? Daca se fac sa fie, nu au plus valoare deloc. Daca sunt gratuite 80% nu vor rămâne cu nimic, abia când dai bani te motivează să fii proactiv.
Marius Cucu a zis
Dacă îi dai un stimulent omului s-ar putea să iasă. 🙂
Pato Basil a zis
Românul caută o soluție sa participe fictiv la cursuri și să ia banii 🙂
P.S. – nu-mi mai rămân datele salvate când comentez ;( nu aveau problema asta, pe care dealtfel o văd la mulți.
Marius Cucu a zis
Ok, ok, rezolv imediat 🙂
Ar trebui să fie ok acum.
Pato Basil a zis
Este!
dam167 a zis
Ar fi nasol pentru că am lua-o de la coadă la cap. Ce lipsește acum în România e spiritul de întreprinzător, adică oamenii să vrea să facă chestii. Cu cât impui cursuri și specializări obligatorii crești birocrația și dorința de a păcăli sistemul. Important e să începi prin a vrea să faci ceva și să ajungi să-ți pui în operă ideile, vezi tu apoi care e forma juridică – aici n-ai să poți fi la nivelul unui contabil și nici n-ar trebui să încerci să fii.
La noi au prins specula și bișnița, nu s-a înghesuit nimeni să creeze ceva, iar asta se vede acum la tineri care cică sunt analfabeți funcțional și n-au minime competențe digitale – care dacă le iei la bani mărunți înseamnă că folosești la școală un PC. Abia când ajungi să faci ceva te lovești de probleme și înveți să le rezolvi.
Acum trăim la nivel mondial mania cursurilor și o să se spargă buba – o să ajungem toți să ținem și să facem cursuri fără să putem face ceva concret.
Marius Cucu a zis
Da, dar poți impune cumva prin bonificație, să simtă și un câștig. Sau, bă te scap de prima amendă dacă faci cursul X și dovedești că l-ai luat/ terminat. Soluții de educație trebuie să fie.
Nu în prima lună de la deschiderea firmei, nu ar trebui birocratizat procesul de deschidere, deși… chiar nu mai sunt situațiile de dinainte, s-au mai simplificat lucrurile.
Iulian a zis
Nu ar fi rău dar până se implementează și ajunge să fie cu adevărat o materie dispare „moda”.
Mălin a zis
Cucule, trei chestii:
1. Obligatoriu nu înseamnă că scapi de țepari sau bișnițari.
2. N-avem destui proști cu diplomă în orice domeniu? Acum să avem și țepari cu diplomă?
3. Ce treabă ai tu cu ce fac alții cu banii pe care i-au primit? Dacă falimentează pe urmă e treaba lor și sunt obligați să răspundă de cele mai multe ori. Ăia care sunt idioți falimentau oricum și de asta e nevoie de crize pentru că au loc mici corecții.
Crezi că asistații sociali care fac coadă la ajutor social și apoi se opresc la birt sunt mai breji? Dimpotrivă. Diferența e că ăia toacă sute de milioane de euro anual fără să fie criză. Ăia sunt o problemă constantă și persistentă, ăștia sunt o problemă trecătoare. Asistații sociali toacă din banii tăi și ăștia toacă din banii europenilor ceva mai înstăriți.
Marius Cucu a zis
Nu cred că toți sunt tepari, cred că sunt și mulți slab informați. 🙂