Brambura de la noi este vizibilă. Că sunt unii, că sunt alții, nu e nimic așezat, nu îți dă nimeni impresia că te conduce. Mai degrabă, suntem pe cont propriu. Poate că asta ar trebui să fie resetarea, la 30 de ani de când statul conducea orice. Nu cred că politicienii au fost mai jos de atât în rândul oamenilor.
Ascultam emisiunea de mai jos în care se povestea despre salariul minim european.
Acum ceva timp, recunosc că „mi-am luat clickbait” și n-am urmărit știrea despre salariul minim european. În fapt, din ce înțeleg eu din interviul de mai sus, se discută despre o formă de salariu minim european. Unele piețe își reglează singure salariul, altele au salariu minim impus. Ca noi.
Eh, Uniunea Europeană vrea să tragă o linie în legislație, iar salariul minim să fie raportat la PIB-ul țării: Salariu minim să fie 60% din salariu mediu brut. Eu unul, din știrea care s-a vehiculat anterior, înțelegeam că va fi un plafon european sub care nu se va trece. Dar nu, momentan discuția ar fi despre o corelare cu PIB-ul. Oricum, pentru noi, dacă s-ar vota așa ceva, ar însemna o creștere.
Partea mai interesantă o să fie alta, cum va reuși statul să facă aceste creșteri, oarecum forțate?! Asta pentru că legislația noastră e oarecum interconectată. Dacă mâine mărești minimul pe economie, tot mâine crește și plafonul de amenzi, cresc și o parte din taxe, că și ele sunt legate de ele. În plus, erau undeva la 1.6 milioane de oameni, dacă nu mă înșală memoria, ce lucrau pe salariul minim, din aproape 5 milioane. Ar fi un pic de deranj și pentru firme, dar și pentru inflație. Sigur, piața se reglează în timp, dar pe termen scurt…
Oricum, momentan, este un proiect, până o să fie lege mai durează, iar termenii de implementare vor fi de 2 ani de zile.
Ar fi utilă o astfel de lege, poate astfel, vor fi lovite și multinaționalele care au acaparat comerțul cu amănuntul de la noi. Cum îți explici că, aceleași lanțuri de magazine, au în țările vestice prețuri mai mici în timp ce își plătesc angajații cu salarii mai mari decât la noi?
Mie mi s-au părut prețurile la fel mai peste tot. Poate doar apa e mai scumpă la noi. Bine, dacă mă raportez la Suedia și toate cele din nord, nu prea ieșim la calcule cu mâncarea. Pe-o apă și-un sandviș din supermarket m-am dus pe la 20 de euro în Stockholm 😀
Orice multinațională face bani în piețe mici și medii, nu în piețe mari.
Cred ca suntem singura tara din UE in care romanii platesc la pret intreg ceea ce nu primesc, respectiv apa calda (din apa rece), caldura, chiar si curentul sau gazul, nu mai vorbesc de taxa pe gunoi. Teoria contorizarii apei, caldurii, curentului, gazului, suna bine doar pe hartie si doar pentru administratiile locale si guvernanti. Realitatea este alta. Din cate stiu eu, platesti ce ai, nu ce n-ai. Este furt atunci cand obligi populatia sa se contorizeze (apa, caldura, gaz, curent) si dupa aia sa cresti preturile tuturor „facilitatilor” in asa hal, incat contorizarea sa nu ajute pe nimeni. Daca am trece toti la pausal, cred ca ne-ar costa mai putin, dar ar deveni o reala pierdere pentru primarii si firme de citit contoare. Deci, cum facem? Eu am contorizat tot, ca sa platesc doar cat consum. Din pacate furtul la scara nationala practicat de guvernanti, ne obliga sa platim cu tarif intreg, ceea ce nu primim deloc. Nu discut de preturile la raft, fiindca asta e o alta poveste.
Păi subvenții au fost și sunt peste tot. Că abia acum s-a vorbit despre ele… Deh.
Asta cu subvenționarea ori nu o înțeleg eu bine, ori la mine în oraș nu există deloc. Centrale de cartier sau de oraș nu mai avem 17-18 ani iar gazul și curentul îl plătesc la prețul stabilit cu distribuitorul. Deci Sfântu Gheorghe nu beneficiază de subvenționare la nimic ?
La curent și gaz nu, dar la căldură sunt subvenții. In Ploiesti e undeva la 500-600 prețul, iar noi plătim undeva la 180 de lei pe gigacalorie.
Discriminare dom le, discriminare ha-ha.
Pe scurt, fără investiții în infrastructură nu poți avea utilități la prețuri mici, că eficiența e mică. Tu ca și consumator poți să vezi ce ai în contracte și să apelezi la justiție.
E deja lame asta cu furtul guvernanților. La Timișoara înțeleg că noua administrație nu e în stare să-și facă o organigramă în primărie în baza legii, la nivelul ăla suntem ca țară. Chiar nu sună nimănui dubios faptul că ne tot fură o mână de oameni pe noi toți ăștia deștepți și cinstiți?
Cât despre prețuri, UE nu prea e de acord cu asta cu cărbune și păcură, deci mai ieftin n-o să fie.
Și eu am contoare la toate, gaz, curent, apă, mi le citesc singur și mi le trimit, apoi cât vine plătesc. Interesant e însă la curent, unde îmi trimit singur consumul pe site-ul lor de vreo 3 luni, când îl citeau ei, venea un consum de 170-180 Kw, iar acum că bagă și centrala, 135 Kw. Cât despre salarii, și eu am crezut cu UE va impune un salar minim european și noi toți să ne aliniem noilor standarde. Dar apoi au scăldat-o cu PIB-ul fiecărei țări, și cum politicienii noștri au fixul și foaia ……
A subventiona nu reprezinta o forma normala si coerenta si nici o rezolvare a umflarii preturilor la facilitati. Normalitatea ar trebui sa pastreze tarife normale si contorizari la ceea ce primim, nu la ceea ce nu primim. Daca guvernantii ar avea tigla pe casa si-ar da seama ca subventionarea ne costa pe toti (mai ales ca acea subventionare este platita tot din banii contribuabililor, bani colectati in urma taxelor si impozitelor platite tot de noi si nu reprezinta vreun cadou de la stat). Cat timp castigurile prin salarii sau pesii sunt egale cu cheltuielile lunare per roman (cat primesti atat cheltui = 1/1), in loc sa existe un raport decent (1,25/1 pana la 2/1) ca prin toata Europa, nu se va imbunatati nivelul de trai autohton.