Cum este corect? Tu știi sau tu ști? Acestea sunt întrebările pe care mulți le pun zilnic. Și, la un moment dat, am fost și eu tentat să întreb: băi, dar sigur e cu un i sau cu 2 de i în cazul de față?
Ideea mi-a venit de la articolul cu se merită sau merită. Culmea, a fost o corecție a unui coleg de blog și uite așa am mai învățat ceva nou.
Așa că mi-am permis să vă explic cum fac eu conjugarea ca să țin minte cum să scriu corect, cu un i sau cu 2 de i. Sau poate 3? Copiii?
Tu şti sau tu ştii?
Mi se pare foarte simplu, este vorba despre verbul a fi. Iată cum se conjugă acesta:
- Eu știu
- Tu știi –> avem doi de i
- El știe
- Ea știe
- Noi știm
- Voi știți
- Ei/Ele știu
Practic, ori de câte ori scriem la persoana a 2 a singular vom pune 2 de i.
Există o singură variantă în care folosim un singur i la fi atunci când zicem, de exemplu: nu fi prost! Atunci când este o negație.
Dacă e să fi învățat ceva din pandemia asta este că toți suntem la fel de proști, doar că unii mai educați, cu altă cultură.
Asta ti-a iesit tie? Ca mi-a placut…
Nu chiar. Sunt fan https://www.youtube.com/watch?v=TnEobXVVPrA
Haha… Eu le zic tuturor ca Romania care n-a ajuns pasalac turcesc a ajuns colonie EU… Apoi sunt vocile care spun ca asta „se doreste”, iar eu intreb cine. Cine „se doreste”, ca sunt tot niste indivizi cei care propaga detasarea de obiceiuri si depersonalizarea… Cand aud ca „se doreste”, e ca si cand ar exista (si poate ca exista) o entitate care e la butoane si „doreste”, iar executantii EU si mai nou US, executa… Robinette Biden nici nu stie cum il cheama si i-au pus in fata la semnat mormane de dosare care reprezinta hotarari de guvern; el fizic n-avea cand sa le citeasca, ca sa nu zic scrie, iar despre a le gani e ceva de pe alta planeta, deci n-am sa merg pana acolo…
Când n-a fost colonie România?
Pe vremea lui nea Nicu chiar se vintura ideea asta, a independentei.
Da, om fi fost independenti insa cu ce costuri.
Oricum, ca si acum, eram ‘dependenti’ de servicii.