Scriu pe blogul ăsta de vreo 13 ani de zile și abia de 3-4 ani ani de zile pot să zic că se văd roadele. Ok, bani pe internet am făcut și înainte, dar cu mai multe proiecte. Acum mi-am îndreptat atenția mult mai mult spre proiectul ăsta, iar asta înseamnă că nu mai am timp pentru celelalte, nu că n-ar mai funcționa.
Dar monetizarea niciodată nu am făcut-o de la cititor și nu am gândit-o ca fiind de la el. Însă, vin și eu din presă, chiar dacă de pe tehnic și înțeleg că o televiziune are costuri diferite.
Cât am fost eu plecat au fost tot felul de discuții despre faptul că presa încasează de la păcănele. Ba chiar unii influenceri au fost luați la rost.
Noi, ca bloguri, fără a comenta știrile făcute de o redacție sau fără comunicările primite de la branduri nu știu dacă am fi relevanți. Trăim indirect din conținutul lor. Comentăm conținutul lor.
Ori ca să faci conținut cât o redacție ai nevoie de bani. O redacție mică are 20-30 de oameni. O regie de televiziune de știri are oamenii ăștia pe o tură. Să mai amintim de un salariu mediu, să amintim câte taxe se plătesc pentru salariile acestea, ce costuri sunt?!
Nu contest faptul că sunt mult prea multe reclame spre o singură industrie, însă până în momentul în care omul nu va mai cumpăra „ziarul” ăla zilnic, să susțină indirect presa pe care o dorește, ca să redevină independentă nu o să se întâmple nimic OK. Tot o să vină Gheorghe politician să facă presiuni, tot vom fi îngrămădiți de fel de fel de reclame la orice mizerie. N-o să poți filtra fără să ai o minimă susținere.
Pe de altă parte, s-ar putea să fie OK și tranziția care se face ușor, dar sigur spre Youtube. Apar foarte multe producții ce sunt exclusiv pe platforme digitale și pare că ușor, ușor se adaptează oamenii și se obișnuiesc să cotizeze pentru conținutul pe care îl doresc. Dar mai durează… Momentan, plângem că pleacă sau nu filelist de printre noi.
Sunt prea multe? Da! Sunt prea agresive? Da! Dar asta nu inseamna ca omul nu trebuie sa mai aiba responsabilitate, sa se lase total in pixul unei legi.
Întâi mănâncă. Cine nu vrea să facă banii ușor?
Interesantă ideea cu tranziția către Youtube, iar dovada incontestabilă este Recorder și mai nou episoadele cu CTP. Costuri mai mici la producție și o sursă în plus de bani veniți indirect prin vizualizări, ceea ce la tv este nevoie de reclame pentru a monetiza acele vizualizări.
Costurile sunt mici la început. După, daca vrei să ții pasul trebuie să scoți bani și pentru coordonatori, șefi. Nah, pe tehnologie Linus e cel mai bun exemplu. Pentru un canal de YouTube au ajuns să fie sute.
Ei bine scrisul e o meserie veche și cred că dintodeauna s-a putut trăi din el chiar dacă se va consuma mai mult conținut video, pe YouTube să zicem. Cititul are fanii lui.
Probabil va fi mai mult pe partea de entertainment și tutoriale consumul de vide-ouri pe YouTube.
Cred că nu ar trebui să uităm nici de Podcastu-uri, de conținutul audio.
pana la urma oamenii sunt schimbarea..
Nu mai pleca Filelist ?? a fost o strategie din câte am observat.
Blogurile vor exista mult timp de acum încolo…chiar daca sunt unii care fac trecerea la alt conținut.