Deocamdată, nu găsesc exact legea despre care se vorbește, așa că citez din Biziday:
Firmele trebuie să se asigure că nu există diferenţe salariale de peste 5% între bărbaţi şi femei. Dacă se dovedeşte că un angajat a fost discriminat sau că angajatorul nu a respectat principiul egalităţii de remunerare, statele UE vor aplica sancţiuni proporţionale cu fapta, precum amenzile, celor care încalcă normele. Totodată, angajatul poate solicita despăgubiri dacă se consideră discriminat pe bază de gen. “Anunțurile de posturi vacante și titlurile posturilor vor trebui să fie și ele neutre din punctul de vedere al genului, iar procesele de recrutare să se desfășoare într-un mod nediscriminatoriu”, mai prevede decizia adoptată astăzi.
Consiliul UE va trebui să aprobe oficial acordul înainte ca textul să fie semnat și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Noile reguli vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea lor.
Pe vremea în care eram angajat au fost ceva discuții legate la salariile unora. Așa cum este în presă, e vorba despre pile. Unii erau pilele cuiva, alții chiar munceau. E exact ce se întâmplă acum cu influenceala. Unii fac bani, unii stau cu moralitatea și cu cifrele.
Dar mă gândesc că dacă nu se știau salariile, dacă nu se vorbea pe la spate de așa ceva nu erau discuțiile acestea. Mai mult, la noi este eterna prostie: nu poți negocia un salariu, însă dacă te duci pe poziție nouă la concurență automat intri cu salariu ca cei vechi sau chiar mai sus.
Țin minte că eu am încercat de câteva ori să negociez salariul. Până la urmă le-am făcut cu mâna.
Mi se pare că legea de mai sus este dată mai mult pentru Vest și mai mult pentru femei, nu pentru concurența dintre angajați.
Adică pe lângă oportunitate mi se pare că trebuie să ai un skill să te vinzi mai bine. Dacă tu trasezi o linie, faci o transparență parcă te întorci la comunism. Nu contează performanța, nu contează skillurile tale.
Sper să fie o interpretare proastă a mea, poate în versiunea finală va fi un pic diferit.
Daniel Bis a zis
Da si Nu.
Teoretic doua persoane pe acelasi post trebuie sa castige la fel.
Dar pe de alta parte nu poti sa pui egal intre 2 persoane cu experiente si skilluri diferite chiar daca sunt pe acelasi post.
Sau in functie de realizari trebuie recompensat proportional.
Marius Cucu a zis
Asta da, dar cum contorizezi? Cum vei face cu skillurile? Pe ce bază?!
ice4you a zis
E un cacat din ciclul „corect politic” si cam atat.
Marius Cucu a zis
Păi în vest diferențe sunt mai mari. Noi ne luptăm la minim pe economie. E liniaritate :))
ice4you a zis
La salariile intre muieri si barbati, sau la ce te referi? Ca povestea aia strict la asta se refera.
Marius Cucu a zis
Da, da. Păi de acolo cred că a plecat.
Claudiu a zis
Era un studiu undeva că România este printre cele mai egale țări în ceea ce privește discrepanțele de gen.
Pe de altă parte nu poți să pui egal între un angajat să zicem care trage după el rezultatele unui departament și altul care este tras de departament. Întotdeauna sunt angajați mai muncitori sau mai productivi care merită recompensați pe măsura aportului pe care îl au în business.
Marius Cucu a zis
Păi pe lângă salariile mari din orașele foarte dezvoltate cred că în orașele mici ridicarea salariului minim înseamnă și ridicarea de procente pentru bărbați și femei. Practic, noi avem o limitare d-asta.
Costin a zis
Romania NU este o democratie. Democratia inseamna egalitate intre cetateni. Romania este un stat feudal cu cetateni impartiti in 2 clase:
– cetateni speciali cu privilegii si
– cetateni obisnuiti fara drepturi.
Faptul ca facem parte din UE si NATO nu ne califica automat la democratie. Multi cred eronat asta.
Privilegiile specialilor sunt instituite prin lege. Iar Curtea Constitutionala le-a validat spunind in repetate rinduri ca eliminarea acestor privilegii este NECONSTITUTIONALA.
Deci Romania nu este o democratie si asta conform Constitutiei, legilor si Instantei Supreme…
Obligatoriu ar trebui schimbata Constitutia, altfel… doar lamentari pe internet.
Alexje a zis
Eu sunt de acord pentru aproximativ acelasi salariu cand doi oameni fac acelasi job. Stau la banda si dau amandoi din maini. Monteaza +- acelasi numar de cauciucuri pe zi, aduna gunoaiele amandoi, vopsesc aproximativ acelasi numar de porti pe zi, descarca impreuna un camion de saci, sau fac orice alte activitate aproape similara dpdv al volumului muncii sau al activitatii.
Pe de alta parte, nu sunt de acord sa primeasca colegul la fel de mult ca mine daca eu trag de 3 ori mai mult decat el. Sau stiu de doua ori mai bine ca el la locul de munca.
Cu toate astea, pot exista bonusuri individuale de performanta. Iar aici sunt 100% de acord. Adica sa primeasca aproximativ acelasi salariu , dar bonusul de performanta nu. Eu stiu cat am pe ora, iar colegul meu aproximativ asemanator, dar eu am si 1% din ce product pentru firma. Cand misti de 50 000 euro pe luna +-, parca 1% te motiveaza pe langa salariu. Daca colegul aduce doar 10 000 euro, atunci ia bonusul pe ce a prestat.
Pheno a zis
Citat: „Firmele trebuie să se asigure că nu există diferenţe salariale de peste 5% între bărbaţi şi femei…”
Asta este un mesaj care mascheaza o alta problema si anume, nu se pomeneste nimic de cei „nelamuriti” din punct de vedere sexual. Pai sa dau eu un exemmplu de discriminare. O femeie (fata) model (manechin) castiga mult peste ceea ce castiga un barbat (tanar) model. O fi discriminare? Istoria spune ca legea e ca o bariera. Leii sar peste ea, cateii trec pe sub ea, iar boii se lovesc de ea. Depinde de skill-ul fiecaruia si din ce catogorie face parte.
Marius Cucu a zis
Ehe, în mai multe industrii este problema asta. Și băieții de pe Onlyfans se plâng că nu fac atâția bani ca fetele.
Costin a zis
Manechinuitele dintotdeauna au avut un statut aparte.
Iolanda a zis
Da de transexuali nu se spune nimic? :))))
Marius Cucu a zis
Ei vor avea salariu dublu! :\