În 2024 am testat foarte multe telefoane mobile. Am ales să fac acest lucru pentru ca oamenii să știe ce să aleagă, să reușim să facem un top cât mai relevant pentru a lua un telefon de calitate la prețul corect.
Am reușit să contactez tot mai multe branduri și să îmi ofere produse în teste ca să le pot face recenzii. Unde nu am reușit, am încercat să achiziționez și să le fac câteva teste. Pe Youtube mă mișc un pic mai greu cu materialele video, dar încerc să prind experiență și acolo și să fac totul mai rapid.
În plus, am reușit să ajung la Mobile World Congress și IFA Berlin să văd la lucru cele mai noi tehnologii de pe piață. E altceva când vezi totul din piață.
De ce sunt atât de multe opțiuni pe piață?
Pentru că nu poți să faci dispozitivul perfect. Dacă vă uitați printre recenzii veți observa că sunt modele care au o camera de selfie bună, unele au 2 display-uri, altele au baterie îndoielnică și așa mai departe. Nu poți să faci perfecțiune pentru că există patente ce trebuie respectate de unii și de alții, în plus, n-o să se încadreze nimeni în buget.
Ce branduri sunt pe piață?
De când s-au închis mai mult sau mai puțin porțile Chinei, foarte multe branduri au ales să vină oficial aici. În categoria de top telefoane cred că putem să înțelegem că este vorba despre android, în mare parte. Există și IOS, dar cumva cred că oamenii de pe Apple știu ce au de cumpărat. E interesant să vedem avântul celor de la BBK și nu numai. Așadar avem următoarele branduri pe care le-aș considera de încredere:
Toate aceste branduri au modele pe diferite bugete, pentru diferite preferințe. E o piață imensă, din toate punctele de vedere. Observați că nu este Huawei pe listă, nu pentru că nu au un istoric la noi pe piață, dar este greu să se întâmple ceva notabil pe partea software. În plus, nu mai fac diferența, din moment ce tot mai multe branduri din lista de mai sus încep să fie OK.
Mai sunt și branduri ieftine, oarecum românești, dar producție din China. Așadar, la prima vedere ar fi:
- iHunt
- AllView
Cum spuneam, am testat următoarele modele:
- Huawei P40 Pro
- Oneplus 7 Pro
- Oneplus 7T Pro
- Oppo Reno 5G Pro
- Huawei P30 Pro
- Huawei Mate 30 Pro
- Huawei P40 Pro
- Xiaomi Mi Note 10
- Xiaomi Mi 10 Lite 5G
- Sony Xperia 5 II
- Sony Xperia PRO-I
- Samsung S10 Plus
- Samsung S20 Ultra
- Samsung S20 Fan Edition
- Samsung Note 20 Ultra
- Samsung S21
- Samsung S21 Plus
- Samsung S21 Ultra
- Samsung Galaxy Z Fold3
- Samsung Galaxy Fold 5
- Samsung S22 Plus
- Samsung S23 Ultra
Cumva testând mai toate categoriile de preț de pe la noi am reușit să îmi fac impresii mai extinse. Astfel, m-am gândit să schițez câteva așteptări pe care trebuie să le aveți de la telefoane, în funcție de buget. Cumva, să știți la ce vă așteptați.
În principiu, trebuie să plecăm de la premisa că niciun telefon nu este perfect. Oricât de mult am dori noi să se întâmple asta, nu va putea pune nimeni niciodată cele mai bune tehnologii pe un singur model. În plus, lucrurile avansează și de-o parte și de alta și dacă azi pui o tehnologie mai bună pe un telefon, în 5-6 luni, la următoarea lansare apar noi soluții. Amuzante sunt și comparațiile dintre Apple și Samsung în condițiile în care aceste telefoane sunt lansate la ceva timp distanță și vin din perspective diferite.
Așadar, hai să trasăm câteva idei, m-am gândit să vă povestesc despre telefoane în funcție de buget, ca să fie mai simplu să structurăm lucrurile.
Telefoane de 1000 de lei
Le-aș numi telefoane de buget. Aici ar trebui să obținem un telefon low end, în care să nu avem pretenții pentru filmare, materialul o să fie din plastic, sunet mono și hardware entry level.
Am discutat despre acestea aici, am făcut o comparație mică. Concurența este destul de mare, așa că putem să ne aruncăm ochii în mai multe locuri. Ca de exemplu:
- Xiaomi
- Samsung
- Oneplus
- OPPO
- Realme
Vom găsi modele foarte bune de la aceste branduri, ba chiar putem excela dacă vorbim și de Huawei. Încă mai sunt pe piață, dar atenție că nu au servicii Google. Luați în considerare dacă veți merge pe acest brand.
Telefoane de 1500 de lei
Cumva putem să începem să le numim medium entry level. Scuzați romengleza, dar poate mă veți ajuta voi în comentarii. Samsung alege, în categoria asta de preț să nu facă prea multe, în timp ce mai toți competitorii încep să aducă tehnologie, camere decente.
Puteți chiar să vă așteptați și la telefoane care filmează 4k și cu cameră mai mult ca decentă.
Telefoane de 2000 de lei
Sunt acele modele midrange. Putem spune că aici competiția este din ce în ce mai mare și foarte multe astfel de telefoane sunt vândute. Aici găsești cam tot ce vrei de la un telefon, ba chiar și poze decente noaptea, un sunet mai mult ca decent, hardware ok și baterie ok. Plasticul încă este prezent.
Telefoane de 3000 de lei
Avem șansa să prindem flagship-uri de aici. Sau mai bine zis flagship killer. Pe vremuri puteam să vorbim de Oneplus, dar acum cred că ne putem baza și pe branduri noi apărute pe piață, de genul Realme sau chiar Motorola.
Ca de exemplu, avem Motorola Edge 30 Ultra. Este telefonul de top al acestora. Eu zic că merită banii. Nu este un telefon pentru poze, însă promite foarte multe, iar sistemul de operare este foarte rapid.
Telefoane de 4500 de lei
Sau chiar mai mult. Deja bătălia flagship-urilor se dă între telefoane de peste 5000 de lei. Mult, puțin, acolo suntem dacă vrem cea mai bună tehnologie.
Cumva, aici puteți prinde un Samsung la ofertă foarte bună, un Xiaomi, dar niciodată în perioada de precomandă.
Ar trebui să ne uităm și la ceea ce face vivo pe partea de telefoane mobile. Pe zona de buget nu aș recomanda, însă flagship-ul lor este foarte interesant. Uitați aici câteva poze cu vivoX80 Pro. Arată interesant, nu?!
Telefoane scumpe: top telefoane cu adevărat
Nu am fost inspirat să pun alt subtitlu, dar nu știu în ce categorie să pun telefoanele premium. Avem atâtea modele premium, de la fiecare producător în parte ce au ajuns foarte scumpe. De fapt, am putea concluziona că brandurile vechi au câte un model d-ăsta, în timp ce brandurile noi încearcă să se ducă până pe la 4000-5000 de lei maxim.
De fapt și de drept, lupta începe să fie teribil de scumpă pentru toate telefoanele de acest gen și mă bucură treaba asta pentru că încep să fie telefoane foarte, foarte bune pe cameră.
În categoria telefoanelor scumpe cred că putem să includem, fără doar și poate, pe cele pliabile. Cred că e anul pliabilelor, în care Samsung nu mai este singurul competitor. Sper să aducă pe piața locală tot mai mulți pliabile.
Deocamdată, Samsung are întâietate pentru că sunt singuri pe nișa. Eu aștept să se rezolve cu concurența să trec pe așa ceva.
Sunt curios să văd care ar fi topul vostru de telefoane mobile. Ce v-ar motiva să mergeți pe un brand? Dar pe altul?
Blog cu Stil a zis
Păcat că au rupt Huawei-ul. Chiar aveau telefoane misto, de top.
trofo a zis
Samsung e Samsung
Dragos Cristache a zis
Pacat de Huawei si LG.
Pietonu a zis
Primul meu telefon a fost LG, pacat ca nu mai sunt pe piata telefoanelor.
Mariana a zis
Flip-ul a rupt anul asta.
Bucur a zis
Eu cred ca viitorul inseamna telefoanele foldabile.
Octavian a zis
Bani sa fie ca telefoane sunt din plin.
Radovicescu a zis
Are talent!
Daniel a zis
Telefoane de top!
Felician a zis
Buna ziua Marius! Din punctul tau de vedere care ar fi alegerea cea mai buna între cele doua variante:
1.Samsung A54 vs Honor 90 vs Oneplus Nord 3 vs Oppo Reno 10?
2. Samsung S23 Plus vs Honor Magic 5 Pro vs Oneplus 11?
Rog sugestie separată pentru ambele variante.
Mulțumesc frumos!
Marius Cucu a zis
Pff, am văzut târziu mesajul tău: Magic5 Pro.