Am testat vivo X80 Pro tot în Berlin, așa cum au făcut-o și oamenii când telefonul s-a lansat. Doar că eu am făcut-o la o distanță de câteva luni de zile în care au mai venit actualizări.
Așa cum am zis în trecut, Vivo X80 Pro+ ar trebui să fie fain, să fie mai fain decât acesta și să îi rezolve toate neajunsurile. Oricum ar fi, uitându-mă în piață, începe să fie atât de multă concurență în zona asta de „telefon cameră” încât va fi foarte greu de ales. Dar concurența va fi bună, oricum ar fi!
Eh, una este să îl testezi câteva zile la început, una este să îl testezi pe o perioadă mai lungă de timp. Asta pentru că, deși este un telefon foarte, foarte bun, l-am prins un pic la înghesuială. Adică, deși este un telefon relativ vechi pe piață, ba chiar și mai vechi în China, mi-a dat niște ciudățenii pe software de toată frumusețea. Și telefonul este ce trebuie pe partea de cameră, este la limita dintre comercial și lasă loc de creativitate. Depinde de fiecare cum alege să facă „naturalețea”.
Specificații
Display | ecran de tip LTPO3 AMOLED, 1B colors, 120Hz, HDR10+, 1500 nits (peak), cu dimensiunea de 6,78 inci (raport ecran/corp de ~90%), rezoluție 1440 x 3200 pixeli, densitate de 517 ppi, 20:9 ratio, având un refresh rate de 120Hz |
Chipset | Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm), CPU Octa-core (1×3.00 GHz Cortex-X2 & 3×2.40 GHz Cortex-A710 & 4×1.70 GHz Cortex-A510) si GPU Adreno 730 |
Memorie RAM | 8 sau 12 GB de RAM |
Camera foto | Principală: triplă 50 MP, f/1.6, (wide), 1/1.3″, PDAF, Laser AF, OIS; 8 MP, f/3.4, (periscope telephoto), 1/4.4″, 1.0µm, PDAF, OIS, 5x optical zoom;12 MP, f/1.9, 50mm (telephoto), 1/2.93″, 1.22µm, Dual Pixel PDAF, 2x optical zoom, gimbal OIS; 48 MP, f/2.2, 114˚ (ultrawide), 1/2.0″, AF Realizată în colaborare cu Zeiss, are opțiune Pixel Shift, dual-LED dual-tone flash, HDR, panorama. Filmează 8K, 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps, gyro-EIS. Secundară: 32 MP, f/2.5, 24mm (wide), 1/2.8″, 0.8µm |
Stocare | 256 sau 512GB spațiu de stocare (eu l-am primit pe cel de 256 GB) |
Conectivitate | Dual SIM (Nano-SIM cu dual stand-by); Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot; Bluetooth 5.2 (Snapdragon)/ 5.3 (Dimensity), A2DP, LE, aptX HD; GPS dual-band dual-band A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NavIC; NFC |
Sistem de operare | Android 12 cu interfața Funtouch 12 |
Acumulator | 4700 mAh din aliaj Litiu-Polimer, compatibilă cu Fast Charge la 80 W (oferă un ciclu de încărcare complet în ~40 minute). Fast charge wireless la 50W (cu încărcător dedicat; oferă un ciclu de încărcare complet în ~50 minute) |
Altele | senzor de deblocare cu amprentă digitală integrat în ecran; disponibil în trei culori: Cosmic Black, Blue, Orange; mufă de încărcare USB-Type C; OTG |
Ca design, nu are unul chiar comun, iar camera bump-ul este relativ mare. Dar compensează prin faptul că este lat. Mi se pare util cum au gândit-o ca să nu îți joace telefonul pe masă, dacă nu ai husă. În plus, continuă strategia lor de a avea marginile un pic goale. Husa din cutie te ajută să „simți” lateralul curbat al telefonului, e decupat și se ține diferit în mână. E mai mare decât X60 Pro, dar mai mic ca la Motorola, de exemplu.
Nu îmi place husa gândită de ei, fiind un pic mai mare aceasta trece la limită de modulul de camere și nu par a fi protejate în timp. La un eventual incident nu știu dacă vor scăpa.
Cameră foto
Plecăm de la premisa că avem așteptări de flagship și că avem parteneriat cu cei de la Zeiss pentru procesarea imaginilor. Sunt de acord cu asta în multe privințe, dar camera perfectă nu există. Ce-i drept, nici nu am avut cele mai bune condiții de a face poze, abia seara era loc de ieșit la poze atunci când ne retrăgeam în glorie spre cârciumă. Că tot vorbim de interior, nici la pozele de interior nu văd rezultate extraordinare pe tot ceea ce ține de detalii.
Ce ține de procesare cred că parteneriatul cu Zeiss este justificat în mare măsură. Cumva, au rămas în zona de comercial, exact cum spuneam că nu face Sony. La modul că ai buton pentru HDR și buton pentru culori Zeiss. În practică, atât cât am testat eu, nu am văzut mari diferențe între cele 2 opțiuni, mai mult, când venea vorba de HDR pe timpul zilei am un pic de rezerve că știe ce să facă. Aici aș da niște minusuri.
Dar la poze de apus și cele de expunere lungă, de seară, jos pălăria. Ok, poate că nu sunt cele mai bune detalii, dar efectiv nici nu erau suficient de multe lumini în Berlin cât să poată să îl pună în valoare. De altfel, n-aș garanta că sticla a fost în cele mai bune condiții și, implicit, s-ar putea reflecta și la calitatea pozelor.
Camera de zoom
Cea mai bună cameră de zoom, anul ăsta, este cea pe Samsung S22 Ultra. Asta este clar, orice ar fi. Totuși, dacă nu vrei să dai atâția bani pe un Samsung, o alternativă cel puțin interesantă este și cea de la vivo. Nu sunt eu un fan al zoom-ului digital, dar și ei au reușit să stabilizeze foarte bine imaginea, iar detaliile sunt OK.
Le-am pus și în articolul despre Berlin și concurează destul de bine cu cele de pe aparatul foto. Ce vrei mai mult de atât, când există confuzie?
Cât despre procesare, am încercat să mă joc cu DNG-ul și să încerc să ajung la rezultatul de procesare al celor de la vivo. Nu prea mi-a ieșit. Ei o fac mai bine. Partea mișto este că ai puncte de plecare, poți edita la nevoie.
Software
Vivo încearcă să fie cât se poate de curat. Totuși, sunt câteva aplicații preinstalate pe telefon și interfața nu e chiar cea mai rapidă pe care am văzut-o până acum. Eu l-am folosit cu animațiile la 0 pentru a putea păcăli sistemul de operare. Dar senzația de folosire a fost în favoarea Motorola, de exemplu. Pare mai snappy, asta și pentru cei 144Hz. Mi-ar plăcea ca interfața să dea senzația că e mai rapidă și la vivo. Evident, depinde foarte mult de unde vii. Dacă vii de pe un ecran de 60 Hz sau de 90 Hz o să crezi că e super snappy.
Baterie
4700 mAh sunt suficienți pentru a folosi telefonul de dimineața până seara fără a avea vreo frică. Am obținut aproape 8 ore de ecran pornit în condiții normale de folosire, cu foarte mult video și câteva poze și texte pe rețelele de socializare. Pentru un ecran atât de luminos și pentru un procesor atât de cald, implementarea mi se pare cea mai ok de anul ăsta, din telefoanele pe care le-am testat.
Încărcarea este rapidă, de 80W, și se încarcă la 100% în 38 de minute. Are și wireless charging, dar o puteți face doar cu încărcătorul lor pe care nu l-am avut în cutie, dar și reverse charging, foarte ok pentru un smartwatch.
Senzor de amprentă
Au făcut ceva interesant, de data asta, așa că poți să deblochezi telefonul pe o zonă mai lată. Practic, apeși pe o porțiune mai mare, nu trebuie să fii atent unde poziționezi degetul. E utilă treaba asta, dar eu încă rămân la plăcerea de a avea senzorul pe lateral, alături de deblocarea facială.
În toată perioada în care l-am folosit telefonul s-a comportat bine, am prins și o actualizare a sistemului de operare, iar după aceea mi-a dat o gherlă serioasă. Am vrut să fac o poză banală, am deblocat telefonul și am vrut să pozez o barcă. S-a blocat de tot pentru 5-6 secunde. Frustrant.
În categoria lui de preț cred că își merită banii. Poate cu o promoție ar putea fi un telefon și mai interesant. Nu îi dau punctaj maxim pentru ce știe să facă pe HDR sau pe portret, în schimb tot ce scoate pe timp de seară și la apus este exact ce trebuie, așa ar trebui să arate un telefon mobil pe cameră.
Eu zic că undeva la 5000 de lei ar fi OK pentru tot ceea ce știe să facă. Momentan, trece un pic bariera.
PS vine și video, dar gâtulețul nu ajută încă și mai sunt înainte vreo 11 generice de făcut.
Da, opțiunile sunt disponibile pentru operatorii care suportă așa ceva. Eu am folosit fără probleme pe Digi.
3 ani de zile de actualizări.
Din păcate, nu.
vivo X80 Pro Review
Păreri Pro
- senzor de amprentă rapid
- încărcare rapidă de 80W
- performanțe foarte ok pentru camera foto, în special pe noapte
- display foarte OK
- construcție bună
Păreri Contra
- lasă amprente destul de mari pe bump-ul camerei foto
- s-ar putea ca după ceva timp să ai zgârieturi în zona aceea nefiind protejat de husă, neavând protecție Gorilla Glass
- interfață un pic laggy
Este un flagship, fără doar și poate. Puține lucruri sunt de criticat la acesta, dar sunt mai mult finețuri, mai ales la cameră. Dacă nu ești legat de un ecosistem și vrei o cameră peste medie, telefonul ăsta e o opțiune bună.
Adaugă un comentariu