Un al 3 lea televizor pe care l-am avut pe mâini a fost unul de la Sony. Primul a fost un Panasonic, al 2 lea un LG, iar acesta este modelul XD85 pe care l-am avut în teste de la eMAG, în jur de 2 săptămâni de zile.
Sony, după părerea mea, încep să dea lovitura pe piața de televizoare. Ieri am dat o tură prin magazine și am analizat fiecare brand în parte, pe diferite modele.
Din punctul meu de vedere, dar și a cumnatului am ajuns să vedem ca lideri pe cei de la Sony. Sunt de luat în calcul, în perioada asta.
M-am bucurat foarte mult că primul televizor cu android pe care l-am avut în mână a fost unul de top. E drept, am testat și ceva serii mai vechi, dar nu întotdeauna a fost totul perfect. Cu alte cuvinte, android-ul o mai lua razna, mai crăpa… Vorbim de un TV mediu ca preț, în jur de 3000 de lei, full HD, cu procesor dual core.
În momentul scrierii articolului deja testez cel de-al 4 lea brand, am un Philips pe mână. Pot să spun că, din toate cele 4, Sony mi-a lăsat cea mai bună impresie din punctul de vedere al utilizării telecomenzii pe funcțiile smart.
Am butonat televizorul fie cu telecomanda, fie l-am controlat de pe telefonul mobil. Practic, făceam tot ce doream de pe telefonul mobil. Și mai ok mi s-a părut că puteam să folosesc Ok Google fără probleme. Dar lucrul ăsta îl făceam de pe telecomandă. Are un microfon mic în partea de sus a televizorului.
Mă așteptam să fie probleme, așa că n-am stat să actualizez sistemul de operare. N-aveam de gând să trec pe lista neagră. 🙂
Prezentare Sony XD85
Câteva jocuri testate
Așadar, m-am rezumat la lucruri obișnuite. Am descărcat chiar și un joculeț din Google Play și m-am jucat un pic. Ca idee, pe smart aveam 8 GB spațiu, 4 erau ai android-ului și 1 pentru jocul meu cu mașini. Îmi scapă denumirea, dar știu că am așteptat destul să îl descarce prin WiFi. Router-ul era departe, nu era dual band, nici măcar de generație nouă așa că… se explică totul.
Sper ca următoarele televizoare să fie și mai reușite pe partea de smart. Direcția spre care se îndreaptă Sony îmi place și cred că integrarea cu android-ul de pe telefon este chiar utilă.
De data asta am prins experiență, am făcut notițe ca să nu mai stau 2 ore să îl ambalez. Mi-a dat încredere și faptul că nu este atât de subțire ca OLED-ul de la LG. E un TV normal, cu diagonală decentă. Zic asta, evident, în momentul în care am pe mână un TV și mai mare în diagonală. 🙂 Oricum, nu a fost cazul. Problemele majore, la reambalare au fost la LG. Atât.
Ideea este că l-am ținut la mai puțin de 3 m și n-am avut probleme cu acesta, totul se vedea foarte ok. Subiecți în mișcare, negrul era negru, gri-ul era gri.
- Citește și ghidul ăsta complex de alegere al televizorului
Pe lângă imaginea foarte bună, care chiar mi-a lăsat o impresie foarte ok. La un anumit nivel cred că se poate apropia și de OLED-uri. Sigur că iar vor fi blamat pentru asta, dar merită lăudați.
În plus, după ce am avut pe mână toate brandurile care au televizoare cu android, cel mai bine aranjat mi s-a părut cel de la Sony. Practic, au reușit să pună totul la îndemână, așa cum ești obișnuit pe telefon.
La Philips nu e totul atât de user friendly, chiar și când era vorba despre „telecomanda de voce”.
Poze Sony XD85
Performanțe Smart TV
Când ai android lângă tine e mai simplu să testezi. Vorbim despre un MT5890 de la MediaTek, de 1.5 GB de RAM și de 8 GB de spațiu. Cam 4 avem ocupați de sistemul de operare android, exact cum este și pe telefoane.
În filmulețul de mai jos am testat cât de repede se schimbă programele și cum se prezintă pentru subiecții în mișcare. Trebuie să mă credeți pe cuvânt când vă spun că se vede mai bine în realitate. Ai o experiență mult mai interesantă văzându-l la treabă, live.
Prima conectare mi s-a părut interesantă. Nu am vrut să îmi bat capul cu update-ul, dacă nu mă înșel, era notificarea pentru android 6. Nu am vrut să fiu cobai și să îmi facă probleme așa că i-am dat skip de fiecare dată.
La android lucrul ăsta mi se pare cel mai tare. Sincronizezi telefonul cu televizorul și apoi vă faceți de cap. În browser, poți să scrii cu telefonul. Mi se pare foarte tare lucrul ăsta pentru că la celelalte televizoare am avut probleme să mă obișnuiesc cu tastatura, apăsam aiurea pe touchscreen. O minunăție!
Cu browser-ul nu m-am înțeles atât de bine. Am instalat ceva din Google Play și nu mi-a plăcut interfața acestuia. Oricum, am mizat pe faptul că televizorul îl pornești pentru a te uita la filme sau a pierde vremea pe aplicații de filme/ Youtube.
Mai nou, mi-am format un obicei de a urmări Stand up Comedy direct de pe televizor. Stai relaxat, dai un play de pe telecomanda și aia este.
Sunet
Mai jos aveți o melodie captată cu microfonul DSLR-ului. La final, se și aude un mic brum ce este din cauza acestuia. În cameră sunetul era Ok, chiar și cu sonorul la maxim. Am văzut că unii oameni nu sunt mulțumiți de calitatea sunetului. Nu cred că se așteaptă nimeni la bass puternic, la înalte sau joase extraordinare.
Nu are un bass puternic, dar pentru o cameră de apartament este tot ce trebuie. Poate să completezi cu un sound bar pentru momentele în care vrei și o fidelitate mai bună. Și, când ai pretenții pentru un asemenea televizor, eu cred că merită să adaugi și ceva suplimentar. În timp, sper să pot testa și câteva sound bar-uri. Vedem ce zic producătorii și cât de dispuși sunt să le ofere în teste. 🙂
Exagerat de ciudată mi s-a părut alimentarea. Erai obligat să stai cu un ditamai încărcător. Parcă zici că era al unui laptop de gaming. Ar fi concurat unul cu altul la dimensiuni.
Cred că apogeul televizoarelor de la Sony au fost atinse. 2017, din câte am înțeles, se va trece pe OLED. Cel puțin, la CES, vor prezenta câteva modele. Concurența este bună pe această zonă, sper să fie totul din ce în ce mai ok.
toro a zis
Da ! …Sony e pe val si se poate cataloga la un tv. peste mediu . Dar daca iei in considerare pretul de achizitie ( 7.600 ron pe 55” si 10.800. ron pe 65 ” – preturi estimative )te lasi pagubas. Un consum mare totusi de energie electrica 133W/55” si 214 W /65′ . La acesti bani eu a-si merge pe LG OLED55B6J (8.000 ron aprox.)care da clasa multora.
Marius Cucu a zis
Corect. Totuși, la diagonala asta, e de așteptat să avem un consum măricel. Teoretic, dacă investești ~10 000 de lei într-un televizor… nu știu dacă se mai pune problema consumului atât de mult.
Trebuie să luăm în considerare și faptul că LG-ul acela nu este chiar un OLED în adevăratul sens al cuvântului. E o struțo cămilă. Ce-i drept, e total altceva față de ceea ce este pe piață acum. Dar, CES 2017 este pe aproape. Vedem ce ne pregătește competiția. 🙂
toro a zis
Normal !…numai ca la mine este anormal consumul de mare asta in cazul in care tv-ul functioneaza mai tot timpul 24h/24h . Plus ca la anumite modele din generatia 2015 /2016 chiar, mediaplayer-ul nu accepta anumite formate video/audio .Motiv care a dus la stagnarea pietii in vânzarea brandului Sony. In rest Sony ramane Sony si asta deoarece e made in Japan .
Marius Cucu a zis
Sincer, eu nu mai cred în made X țară. Nu neapărat pentru televizoare sau pentru orice altă electrocasnică.
Se externalizează foarte mult, de la cele mai mărunte lucruri… Piața de electronice este din ce în ce mai automatizată. În puține locuri intervine omul încât să conteze țara…
Adrian a zis
Sony … Made in Japan
dar asamblat in Ungaria!- cumparat din comertul capitalist … îl am în casă de vreo 5 ani … E drept, merge fără pb
toro a zis
@Adrian componentele sunt made in Japan dar asamblarea poate fi facuta si la Caracal.
Marius Cucu a zis
Sau la Deveselu? :O
toro a zis
Apropo de pret Vs. consum. Stiu N cazuri cu masini bengoase BMW/Audi/Mercedes pe care au dat peste 25/45 .000 eu si stau cu ele in fata blocului din lipsa banilor in alimentare cu combustibil
Marius Cucu a zis
Aici discutăm despre neinformarea celui care achiziționează așa ceva. Asta ca să nu îl numesc snob.
Țin minte și acum o vorbă spusă de un nene care lucra la platou. Aveam, pe vremea aceea, niște plasme vechiuțe ce nu făceau mai mult de câteva sute de lei.
Omul a zis așa: „aveți bani de plasme, automat aveți bani și de suport de TV de x bani”.
Așa și cu asta. Ai bani de brandul X… nu cred că ar trebui să se pună problema de benzină, de consum.
Aș extinde discuția un pic chiar și spre promoție. Ok, e foarte bine să prinzi un preț cât mai mic, dar înainte de toate trebuie să ți-l permiți, chiar și la preț întreg. La majoritatea lucrurilor ai nevoie și de accesorii.
Asta este piața de consum, ar cam trebui să înțelegem lucrul ăsta…
Cristian a zis
Prietene Cucu, se spune „snob” nu „znob”
Altfel… mersi pentru timpul consumat să ne faci prezentări!
Cu bine!
Marius Cucu a zis
Ținem cont pe viitor. Am editat în comentariul anterior.
Zi frumoasă 🙂
Cristi a zis
la consumuri asa mari as merge lejer pe proiector de generatie noua(short throw). te scoti mai ieftin cu achizitia, ai diagonala pana la 7 metri :), il agati de tavan si nu te mai incurca, conexiune uaierles 😉 din player extern/calculator, . si vorbim de proiector minim fullhd + 3d (HDMI 1.4). mai platesti aprox 1400 lei(acum promotie la 1000lei) pe un ecran de proiectie electric si ai un super ecran de 100 inch.punct
https://www.avstore.ro/videoproiectoare/optoma-hd36/
https://www.avstore.ro/ecrane-de-proiectie/kauber-econo-electric-244×183-vizibil-238×134-16-9/
Calin_fdx a zis
Consumul este direct proportional cu luminanta generata de led-uri (in cazul lcd-led) Doriti consum mic, setati backlight-ul redus. In alta ordine de idei, acesta treaba cu consumul este insuflata de foruri gen https://www.energystar.gov/products/electronics/televisions
Marius Cucu a zis
Eu n-o înțeleg pe asta. Dacă îmi iau un telefon cu super performanțe, să zicem cel mai nou Samsung sau cel mai nou iphone… ar trebui să reduc luminozitatea și să tai din aplicații doar pentru ca bateria să nu consume?!
De ce am plătit pentru acele opțiuni?! 🙂
toro a zis
Da pe asta o intelegi ! Ia-ti un Ferrari cu toate obtiunile . Ce faci cu el când circului in RO in paralel cu o Dacie .
Marius Cucu a zis
Pui poze pe Facebook cu el? 😀
Alex a zis
De Blaupunkt ce zici?
Marius Cucu a zis
Nu mi-a trecut niciun model prin mână de la aceștia. Oricum, nu mai sunt firma din trecut. La noi sunt modele din Slovacia, din Turcia, asamblate acolo, cu piese din China.
ZXC a zis
Toată lumea se plânge ca sunt făcute în China, Slovacia, Ungaria etc dar nimeni nu mai cumpăra Sharp, care se produc în Japonia, de ce oare, pt ca suntem un popor de snobi.
toro a zis
Nu se pune problema snobismului . Daca am fi snobi ne-am orienta spre un tv.Bang & Olufsen . Finisajele si designul au un plus fata de alte branduri medii. Au totusi unele inconveniente .Pot enumera cateva care te va ajuta sa te orientezi la alt brand. – Clouding major… 3D mediocru in lipsa unui player dedicat gen bluray …media player sarac in optiuni(unele modele nu afiseaza subtitrarile)…partea de Smart TV e relativ bogat ca si continut dar lipsesc aplicatii romanesti gen Voyo, Seenow,Netflix si altele…lipsa unor setari avansate pe partea de imagine implicit imposibilitatea de al calibra decent. Pana una alta putem cataloga acest brand ca fiind unul bun si nu toate modelele au aceste deficiente . Aici am descris unele modelele aparute in 2014/2015.Viitorul promite o imbunatatire la un pret acceptabil. SHARP asamblat in Polonia cu componente Japan ca si Panasonic .
Calin_fdx a zis
Bang & Olufsen e o referinta? Poate doar la capitolul pret exuberant! Daca il iei la puricat, nu vrei sa sti ce clouding si alte aberatii gaseti pe saracul lcd-led http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1408435339 Televizoare de referinta au fost doar Kuro si VT, ZT65 Daca stie cineva vre-un reference level lcd-led, e rugat sa ne spuna!
toro a zis
@Calin_fdx ! cine a afirmat cum ca Bang & Olufsen e o referinta ? DA ca pret pot afirma ca da e un brand de referinta .Cate ti-au tie trecut prin fata ? sa faci o asemenea remarca negativa ? sunt sigur ca afirmatia ai facut- o din publicatii. Daca faci comparatii cu Pioneer Kuro KRP , ma las pagubas in a comenta .
Viorel a zis
Eu am un Sharp de 50 inch model 2014,dar nu l-aș da la schimb pe un Samsung cu imaginea sfocată cu nuanțe și culori nenaturale !.În unele țări Sharp-ul este considerat un TV superior multor alte mărci de prestigiu,dar mulți nici măcar nu se informează când cumpără un Tv lcd led,că sunt și produse de top Made in Japan.
Viorel a zis
Alimentarea trebuia să-i dai 5 puncte,pentru că are sursa în comutație externă și poți folosi televizorul în mijlocul câmpului alimentat de la o baterie auto și un convertor DC-DC,dar voi ăștia tineri analizați precum copii de la grădiniță,cu cât are mai multe nimicuri de programe și ”Androide” cu atât este mai valoros,deși un televizor este conceput pentru a reda programe de televiziune și ca opțiuni secundare celelalte funcții !!!
Marius Cucu a zis
Nu te contrazic, dar în practică? Câți crezi că se uită la TV în porumb? 🙂
Pentru mine este inutil, la bloc, un astfel de acumulator. De prin 2000 nu cred că am mai urcat cu bateria de la Dacie în casă ca să alimentez TV-ul. Am un Mustek 1590 pentru nevoi „speciale”. 🙂
Viorel a zis
Pentru mine și pentru alții care s-au prins de poantă,nu este inutil !!!.Eu îmi produc curentul de la panouri fotovoltaice și prefer să folosesc direct curentul DC,înutil să-ți spun că toate aceste Tv-uri au nevoie de alimentare pe CC și normal tu îl bagi în priză și sursa în comutație care pe tine te deranjează că japonezii au pus-o extern,deși este un mare avantaj,transformă CA în CC cu eficiență undeva la 85%,deci dacă tv-ul are un consum de 100Wh pe oră,el de fapt include și pierderile de conversie de 15Wh din sursa de comutație !!!.
Acești 15Wh pe oră devin 150Wh în zece ore și dacă facem o medie anuală devin 54 Kwh pe an aruncați pe apa sâmbetei,adica cam o jumătate din consumul total al unei case medii într-o lună !!!
toro a zis
Ma intorc la brandul Sony cu ceva new . Marius când vei putea lua la puricat acest tv : https://www.sony.co.uk/electronics/televisions/a1-series . Este vorba de Sony Bravia A1 Series – oled . Pana unde se poate ajunge ?
Dan a zis
Ideea cu alimentator extern..este cumva foarte buna..pe langa faptul ca il poti alimenta si pe camp, de la acumulatori/panouri..etc..il poti inlocui fara sa demontezi televizorul in cazul unei defectiuni. Modelele cu alimentare inclusa in interiorul tv..in cazul unei defectiuni a sursei de alimentare, trebuie demontat televizorul..lucru nu tocmai placut. Doar ca Sony ar trebui sa faca un fel de suport unde sa “stea” acel alimentator..un locas un spatele tv.
Marian Horațiu a zis
Bună ziua, vă rog o recomandare in achizitionarea unui tv: Sony KD-55X7055 sau Panasonic TX-50HX830E? Mulțumesc mult.
Marius Cucu a zis
Aveți nevoie de DTS?
Marian Horațiu a zis
Nu,nu neapărat.
Marius Cucu a zis
Atunci Panasonic e ceea ce trebuie.
Marian Horațiu a zis
Mulțumesc frumos.