Am zis că trebuie să scriu și review-ul complet pentru laptopul ASUS pe care îl dețin de câteva luni de zile. Sigur, primele impresii le-am raportat acum ceva timp.
Așa cum ziceam în articolele trecute ASUS s-a schimbat un pic. Nu mai e ce-a fost. Acum totul este un pic mai spre cocalari. Zic asta pentru că nu-mi plac zonele lucioase, ce reflectă aiurea, plasticul parcă este mai prost, acolo unde este.
Modelul acesta din seria R este lăudat pentru că este din aluminiu. Mai mult sau mai puțin adevărat.
Plasticul este prezent pe partea de jos a laptopului, iar în partea de sus este aluminiu. Arată decent, dar nu mă omor cu faptul că au cam rotunjit seria asta. S-au îndreptat un pic spre modelele de la HP.
Altfel, el arată destul de ok, iar hardware-ul este ok în prețul acesta.
Hardware
Am mers pe generația Haswell. Am testat și modele pe Skylake, nu pot să zic că rup în performanță, iar DDR4 încă nu își arată colții așa cum ar trebui.
Aș fi ales Skylake dacă găseam un laptop alb, argintiu(așa au fost cerințele, greu cu pițiponceala) doar pentru faptul că placa video integrată este mai performantă, iar în momentele în care aș fi fost pe baterie s-ar fi consumat un pic mai greu.
Așadar, avem un procesor Intel i7-4720HQ ce se duce în 3.6 cu TurboBoost alături de o placă video dedicată 950M, de 2 GB. Jocurile nu sunt o problemă pentru el, mai ales că display-ul are rezoluție HD Ready.
Fiind vorba de display, nu este wow. E mai bun decât ce luasem acum 3,4 ani, se comportă mai bine în lumină, dar nu e wow. La culori nu e ok deloc, dar unghiurile de vizualizare relativ ok.
Nu mi-a plăcut de nicio culoare hard disk-ul. E imposibil. Nu ai ce face cu el, mai ales când te trezești cu bugul acela din Windows 10 ce-ți solicită hard disk-ul la maxim.
Poate că nici cei 4 GB de RAM nu sunt suficienți, dar îi voi împrumuta de la laptopul vechi. Mâine trebuie să fac schimbarea, să mai adaug 4 GB RAM și un SSD.
Tastatură și Touchpad
Clasic ASUS. Nu e wow, dar nici nu e prost. E fix același model pe care îl găsim pe toate modelele.
Tastele sunt un pic moi la atingere, dar sunt foarte mișto. Vă obișnuiți repede cu ele și, dacă vreți, puteți să vă jucați cu iluminarea. Eu am făcut pozele și filmarea atunci când l-am adus de la curier. Am uitat să bag driverul pentru tastatură și nu funcționa FN-ul. Abia acum am văzut că sunt 4 trepte de iluminare(lumină albastră) și laptopul arată foarte bine.
Sunet
Mai rar un sunet atât de bun la modele de la ASUS. Chiar și fără subwoofer se prezintă foarte bine. Are înalte, are joase, are cam tot ce-i trebuie. Nu prea îmi place ideea de a căra încă un dispozitiv după mine. Mi-ar fi plăcut să fie măcar bluetooth, chiar dacă știam că trag de baterie.
Baterie
Fiind vorba de baterie eu zic că se prezintă decent. E baterie de 6 celule, cu încărcător mare.
Poze cu laptopul
Teste sintetice
Am făcut câteva mici benchmark-uri cu CPU Z ca să văd cât de mult sar temperaturile. Se încălzește binișor când e solicitat, mai ales pe laterale, dar nici vorbă de thermal throttling. Chiar s-a prezentat ok în tot ce am făcut cu el.
Sorin a zis
Mi-ar fi placut sa spui ceva de comportamentul tastelor, par din aluminiu (sau plastic aluminizat), sint alunecoase ?, le simti la atingere ?, au clicait placut sau sint doar niste butoane trintite numai ca sa fie ?!
Marius Cucu a zis
E fix stilul clasic ASUS. Mai toate modelele pe care le-am testat de la ei m-am obișnuit instant cu tastatura. E aceeași linie.
Singura diferență este că se simt un pic mai moi pe degete. Dar cred că e un lucru bun. Pe mine mă dor un pic degetele dacă tastez foarte mult la modelul meu. Nu știu dacă ai testat modelele acelea albe de la Toshiba, dar acelea sunt chiar moi față de tastatura de la acest Asus. Zona de sus este din aluminiu sigur, tastele nu îmi dau seama dacă e aluminizat…
Click-ăitul nu se aude deloc deranjat, în schimb la touchpad click-ul este mult mai „agresiv”. Poate de asta nu mă omor cu el.
Marian a zis
Este doar OK, nu este nici bun nici prost, totusi se putea si mai bine, felicitari pentru reivew.
Marius Cucu a zis
Are ceva dezavantaje, tocmai de aceea următorul va fi un Lenovo. Nu e display-ul pe care îl caut. 🙂
Ana Maria a zis
Nu e cam „fierbinte”? 85 de grade – o temperatura foarte mare!
Marius Cucu a zis
În full load, laptop multimedia, fără răcire corespunzătoare… este chiar ok.
Elena a zis
Buna. Te rog sa ma ajuti sa caut un laptop optim nu ma prea pricep la ele si as vrea sa achizitionez unu pana in 3000-3500lei. Multumesc
Marius Cucu a zis
Bună Elena. Mergi pe modelul acesta. Eu pe LENOVO Ideapad 700-15ISK l-am comandat ieri. 🙂
Sandu a zis
Buna Marius,
am cumparat acum 4 zile modelul asta, dar cum nu sunt un expert, m-am lovit de urmatoarea problema la instalarea W10:
Am facut un stick USB bootabil cu Rufus si am inceput instalarea SO. La descarcarea SO de pe stick, la stabilirea prioritatii de pe suportul fizic USB stick, am intrat in BIOS, si in BOOT menu, nu am gasit nicio referinta privind stickul USB. Cum pot sa vad stick-ul si sa stabilesc ordinea de bootare? Nu am mai intalnit acest tip de BIOS- versiunea 2179.I15N551JX.001
Nici in meniul rapid de boot nu apare nici o referinta despre . stick-ul USB. Sunt numai 3 referinte si anume:
P4: HGST HTS541010A ( probabil hardul );
P2: HL-DT-STDVDRAM ( unitatea optica );
REALTEK PXE B05 D00.
Ajuta-ma te rog. Multumesc anticipat.
Buna Marius, Tot eu te deranjez cu modelul de ASUS R555JX-XO124D. Am gasit stick-ul, am inceput instalarea, varianta cu UEFI, dar când dau sa selectez o partiție in care sa sa instaleze imi apare urmatoarea eroare: Imposibil de instalat Windows pw acest disc. Discul selectat are o tabela de partitii MBR. In sisteme EFI, Windows se poate instala numai pe discuri GPT. Eu am sters partitia cu hardul. Ce fac acum? Multumesc mult.
Marius Cucu a zis
Salut. Incearcă să schimbi din BIOS în Legacy, din UEFI și vezi dacă pleacă instalarea corect. Am pus și eu un articol aici.
Sandu a zis
Dar in Advanced – USB Configuration – am Legacy USB Support – Enabled. Unde trebuie sa intru ca sa schimb uefi in legacy?
Multumesc
Vio a zis
Buna, Marius,
Am nevoie de un notebook cu dimensiunea ecranului 17 sau 17.3 (la aceste dimensiuni nu-mi obosesc atat de mult ochii si imi place mai mult cu ecran mai mare). E necesar pentru scris, vizionare filme, cursuri online, internet si ceva redactare video, foto, programe gen autocad etc. Limita bugetului – 2.600, max. 3000 lei. Am avut lenovo si nu prea am ramas incantata, parca mi-ar placea mai mult un Asus cu intel i5 (orice culoare, prioritar totusi ar fi metalice).
Multumesc anticipat!
Beni a zis
Buna ziua! Sunt un cititor al blogului dumneavoastra si as vrea sa imi cumpar un laptop pentru facultate si pentru gaming, gen cs:go. Acesta este laptopul pe care as dori sa mi-l cumpar, si pe care mi-l permit:
Laptop Lenovo IdeaPad 510-15ISK
Intel Core Skylake i5-6200U
1TB
12GB
Nvidia GeForce 940MX 4GB FHD 80sr00c-sri
Astept parerea dumneavoastra, va multumesc!
Marius Cucu a zis
Ce buget ai pentru acesta?
Adrian a zis
Salut!
Vreau sa cumpăr un laptop pt gaming, buget 35000 lei,jocurile preferate : wow, star craft, fifa.
Multumesc
Marius Cucu a zis
Eu aș alege ceva de genul Lenovo y520.
Adrian a zis
Locuiesc în UK, am cautat pe mai multe situri pe lângă eBay și Amazon, sub 860£ nu îl găsesc,îmi poți recomanda alt model sau nu știu un site, pe alza ar fi un preț bun dar nu pare a fi un site atât de cunoscut, nu-mi inspira încredere, mulțumesc
Marius Cucu a zis
Hai că mă uit pe amazon.co.uk să-ți caut ceva echilibrat. Care e bugetul maxim, maxim spre care te poți încadra?!
Adrian a zis
Totuși nu înțeleg de ce este atât de mare diferența de preț. Incredibil.
800£ maxim 850,multumesc.
Marius Cucu a zis
E chiar ușor de ales. Ai multeeeeeee oferte. Eu aș merge pe ceva de genul ASUS ROG GL552VW-DM195T. Ceva peste ca buget și ca performanță ar fi MSI GE62 7RE. Are placă video desktop, altă construcție. E altceva. Dar și 200 lire în plus.
Adrian a zis
Tentant MSI ul:), multumesc pt recomandări
Marius Cucu a zis
Exact. Placă video de desktop. E altceva.