În ultima vreme, am testat foarte multe modele de la Samsung, la fel și modele de la LG. Poate că primul televizor OLED a fost de la LG, așadar, cu siguranță este un pic de emoție în direcția aceea. Glumesc, evident, ambele branduri sunt la fel de interesante.
Piața de televizoare este extrem de competitivă, observăm acest lucru încă de când scriam ghidul în care vă prezentam calea spre cele mai bune televizoare pentru voi.
Apoi am încercat să nișez un pic discuția și am scris despre televizoare LG, în aceeași măsură în care am scris despre televizoarele Samsung. Cel mai recent televizor 8K testat de mine este Samsung QE65QN900A, model pe care cei de la Samsung mi l-au trimis în teste. În aceeași măsură, am testat și variante de la LG, mai exact LG C2.
Spun că piața este competitivă pentru că la masă au apărut tot mai multe branduri din China, așadar cei care făceau televizoare de calitate și împing industria de la spate sunt strânși cu ușa de prețul cel mai mic. Vedem asta la Panasonic sau chiar la Sharp. Lumea nu mai preferă calitatea, în timp ce alege să se ducă spre televizoare ieftine.
LG și Samsung deși nu sunt din Japonia, ci din Coreea de Sud au simțit și ei foarte bine concurența acerbă. Avantajul acestora a fost că ei, la rândul lor, sunt distribuitori de panouri de televizoare. Au fabrici care fac display-uri pentru o piață întreagă de gadgeturi. Cumva au reușit să se impună prin marjele de profit și o strategie adaptată la realitate.
Televizor Samsung sau televizor LG?
Alegerea ar trebui să fie făcută în pas cu așteptările și cu tehnologia pe care ți-o oferă acea categorie de preț. Asta pentru că avem mai multe tehnologii:
- tehnologia LCD – cu iluminare LED, cu iluminare miniLED și cu anumite filtre precum Nanocell sau QLED
- tehnologia OLED – la care din 2022 Samsung este prezentă
- tehnologia microLED – pe care doar Samsung o dezvoltă
Ideea este că vreau să trageți concluzia că ambele branduri lucrează să ofere produse cât mai bune.
Imagine
Cât despre imagine cred că putem să ne referim la tehnologiile HDR. Astfel, la Samsung avem disponibil HDR10, un codec susținut de ei, în timp ce LG are atât Dolby Vision, cât și HDR10.
Pe anumite modele chiar vom găsi și Filmmaker Mode, atât la Samsung, cât și la LG.
Aș vrea să vorbim un pic și despre termenii de marketing pe care îi găsim la fiecare model în parte. Ca de exemplu:
- LG UHD AI Thinq
- Samsung Crystal UHD
Aici aș putea să adaug și QNED-ul de la Samsung, alături de Nanocell-ul de la LG. Acestea sunt niște filtre ce ajută un pic la tratarea imaginii, dar tehnologia, în mare, este asemănătoare.
Nu va fi o comparație 1 la 1 pentru că sunt opțiuni pe care cei de la marketing le promovează. Așadar, ține strict de procesarea pe care o oferă aceștia.
În general, pentru a putea explica tehnologia, pentru a comunica eficient, fiecare producător adaugă termeni mai ușor de ținut minte. AI Thing vor să te ducă în direcția în care AI-ul joacă un rol important pentru tine, iar Samsung dorește ca imaginea să inducă faptul că imaginea e de cristal. Încercați să treceți peste și să vedeți mai departe, la ce tehnologii are panoul acela, dacă are codecurile pe care le doriți, dacă avem rată de refresh pe 100Hz.
WebOS vs Tizen OS
Dacă alți producători oferă televizoare cu android, pe care trebuie să plătească licențe, iată că Samsung și LG au sistem de operare propriu, dezvoltat de ei. Ambele au un sistem de operare destul de rapid. Cumva polii de putere s-au inversat anul acesta. Cei de la LG au făcut câteva modificări nu tocmai reușite la WebOS 6 și sistemul de operare nu mai este atât de snappy.
Tizen OS mi s-a părut foarte snappy anul acesta și chiar merită felicitați.
Integrarea este foarte bună la ambii producători, aceștia au conectivitate cu toate electrocasnicele, așa numitul IoT. Avantajul Samsung este că, dacă ai un telefon de la ei poți controla mult mai bine televizorul. Din păcate, LG a renunțat la divizia de telefoane, va trebui să vedem unde va merge direcția, dacă vor integra mult mai bine toate telefoanele sau vor rămâne la stadiul acesta.
Sunet
Deși nu putem să facem o generalizare, ambele au acces la licența pentru Dolby Atmos, așa că vom vedea modele ce au aceste funcții, precum și altele de tip marketing.
Ideea de bază este că, dacă televizorul este de buget, cu siguranță nu va avea un sunet extraordinar, dar vom putea suplini cu un soundbar mai bun.
Telecomandă
Ambele inovează, dar fiecare merge în direcția proprie. LG are Magic Remote și navighezi foarte ușor din momentul în care te prinzi de cum stă treaba cu ea. Însă, Samsung merge în direcția respectării mediului, așa că a realizat o telecomandă mică, ce poate fi alimentată direct de la soare.
Din păcate, nu are codec pentru DTS.
Pentru modelele mai vechi există DTS, dar pentru cele noi nici LG nu are DTS.
Adaugă un comentariu